4 Σεπ 2008

Ενυδρείο: χόμπυ ή πάθος;


Ήταν καιρός ν'αφιερώσω μια ανάρτηση στο αγαπημένο μου χόμπυ, το ενυδρείο. Ξεκίνησα να ασχολούμαι πριν από 2,5 χρόνια περίπου κι όπως όλοι οι αρχάριοι πήγα στα τυφλά, κάνοντας λάθος βήματα με αποτέλεσμα να έχω αρκετές απώλεις σε ψαράκια. Ξεκίνησα με χρυσόψαρα κι αφού ασχολήθηκα λίγο και με τροπικά, κατέληξα και πάλι στα χρυσόψαρα. Μεγάλη αδυναμία! Έμαθα πολλά και οφείλω να ομολογήσω πως δε θα τα είχα καταφέρει αν δεν ανακάλυπτα το http://www.goldfish.gr/ και αργότερα τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων του Ενυδρείου http://www.aquatek.gr/ . Εκεί γνωρίστηκα με άλλους χομπίστες πιο έμπειρους, πιο "παλιούς", οι οποίοι με βοήθησαν σημαντικά και με καθοδήγησαν προκειμένου να στήσω τα ενυδρεία μου σωστά. Και λέω ενυδρεία, γιατί δεν περιορίστηκα μόνο στο ένα - κάποια στιγμή έφτασα να έχω 5 παρακαλώ, συμπεριλαμβανομένης και μια νεροχελώνας! 

Η αλήθεια είναι ότι θέλουν πολύ φροντίδα και χρόνο, αλλά αν έχεις το "πάθος" αξίζει τον κόπο. Η ευχαρίστηση που σου δίνει το ενυδρείο είναι τεράστια. Όταν γνώρισα τους άλλους χομπίστες μου έλεγαν "είναι να μην κολλήσεις το μικρόβιο" και σύντομα κατάλαβα πολύ καλά τι εννοούσαν! Με τις ώρες καθόμουν μπροστά στο γυαλί και παρακολουθούσα τα μικρά αυτά πλασματάκια στο μαγικό τους κόσμο... Εκείνα με ενέπνευσαν κι έγραψα τα παραμύθια για μεγάλα παιδιά, αυτά που θα βρείτε εδώ δεξιά στις "ψαροϊστορίες" μου.

Μέσα από αυτά τα forum (ή αν προτιμάτε "fora" όπως είναι στον πληθυντικό), δημιούργησα προσωπικές σχέσεις με κάποια παιδιά, που τώρα πλέον είναι φιλαράκια μου κι έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις τόσο στο χώρο του συλλόγου, όσο κι έξω για καφέ ή μεζεδάκι και κρασί (κυρίως!). Μπορεί τελευταία να έχω χαθεί από τα ενυδρειακά λόγω των πολλών υποχρεώσεών μου, όμως θα έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και το ξέρουν.

Θα κλείσω αυτό το μικρό αφιέρωμα στο λατρεμένο μου χόμπυ με ένα κείμενο που είχα γράψει και δημοσιεύσει πριν μερικούς μήνες στο http://www.aquatek.gr/ . Ίσως ευαισθητοποιήσει εκείνους που δεν έχουν πάρει στα σοβαρά το χόμπυ και δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη ευθύνη είναι το ενυδρείο και οι κάτοικοι αυτού...

Βαρέθηκα εδώ μέσα, ειλικρινά! Κάθε μέρα ίδια κι απαράλλακτη! Απ'το πρωί που θα ξημερώσει, μέχρι τη στιγμή που θα σβήσουν τα φώτα και θα πέσει το σκοτάδι, ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί. Τραγικά ανιαρό, δεν είναι; Είναι ζωή αυτή; Πού είναι η αγωνία, πού είναι η περιπέτεια; Έχω μάθει κάθε γωνιά του σπιτιού μου απέξω κι ανακατωτά. Τι μπορεί να σπάσει τη ρουτίνα μου; Το ν'ανθίσει ένα από τα φυτά μου και ν'αντικρύσω ένα καινούργιο φυλλαράκι ή στην καλύτερη περίπτωση να δω κάποιο καινούργιο πρόσωπο να περνάει έξω απ'το σπίτι μου. Αλλά πάντα έξω απ'το σπίτι μου...Και που με βλέπουν σημασία δε μου δίνουν. Μήπως μου μιλάει κανείς; Κι όχι ότι δεν προσπαθώ να τους τραβήξω την προσοχή, τα πάντα κάνω. Αλλά περνάω πάντα απαρατήρητος. Δεν έχω ν'ανησυχώ για την επιβίωσή μου. Έχω πάντα φαγητό, έχω ζεστασιά, έχω ό,τι μου χρειάζεται για να συνεχίσω να ζω. Αλλά γιατί να συνεχίσω να ζω; Αφού βαριέμαι αφόρητα εδώ μέσα. Δεν έχω ένα σκοπό, ένα στόχο, κάτι να περιμένω για να μου δώσει χαρά κι ελπίδα για το αύριο. Πάω στοίχημα ότι όλοι εσείς για το αύριο ζείτε. Γιατί κάτι περιμένετε. Ακόμα κι αν σήμερα βαριέστε, ακόμα κι αν σήμερα στεναχωριέστε, έχετε να περιμένετε το αύριο, το καλύτερο. Τη μέρα που κάτι θ'αλλάξει στη ζωή σας και θα γίνετε χαρούμενοι. Εγώ τι έχω να περιμένω; Τι μπορεί ν'αλλάξει στη δική μου ζωή; Κάθε μέρα ίδια κι απαράλλαχτη. Αν τουλάχιστον άλλαζα σπίτι, ή άλλαζε η διακόσμηση στο σπίτι μου, αν ερχόταν κάποιος άλλος να ζήσει εδώ μαζί μου....α,ναι, τότε θ'άλλαζαν όλα!Όμως δεν εξαρτάται από μένα. Κάποιος από σας, κάποιος που η κάθε του μέρα είναι διαφορετική γιατί του φέρνει καινούργιες αγωνίες, καινούργιες ελπίδες, κάποιος άλλος κρατάει τη δική μου ζωή στα χέρια του. Κάποιος από σας, που όλη μέρα τρέχει να προλάβει την επόμενή του μέρα, που γελάει, που κλαίει, που χαίρεται κι απελπίζεται, αυτός πιστεύει πως η δική μου ζωή δεν έχει τόση σημασία. Πιστεύει πως το μόνο που χρειάζεται είναι να με κρατάει σε αυτήν. Με οποιοδήποτε κόστος. Είστε τόσο τυχεροί που ούτε το φαντάζεστε. Αν μπορούσατε να καταλάβετε πόσο τυχεροί είστε., όλη μέρα θα χαμογελούσατε. Γιατί δεν είστε απλώς ζωντανοί, αλλά ζείτε πραγματικά. Έχετε επιλογή, έχετε προσδοκίες, έχετε φόβους, ελπίδες, έχετε σκοπό. Για ένα καλύτερο αύριο. Που μπορεί ποτέ να μην έρθει, αλλά με το να το περιμένετε και να το κυνηγάτε, δε βαριέστε ποτέ. Κάποιος από σας, διαβάζοντας το παράπονό μου, θα γελάσει. Κάποιος θα το αγνοήσει. Κάποιος θα πει: «ωραίο παραμύθι». Κάποιος θα το χλευάσει. Όμως κάποιος από σας, απόψε που θα γυρίσει σπίτι του, θα έρθει να μου μιλήσει. Θα μου γελάσει, θα παίξει μαζί μου, θα σπάσει για λίγο τη μονοτονία της δικής μου ζωής. Κι έτσι θα πάψω να γκρινιάζω και θα νιώσω πως ζω πραγματικά. Σαν εσάς. Μαζί με σας.
Με αγάπη,
Το Ψαράκι σας.

58 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μενω εκπληκτη!δε φανταζομουν οτι υπαρχουν ανθρωποι παθιασμενοι με τα ενυδρεία :)

Maria Tzirita είπε...

Αλήθεια μαγειρισσούλα μου; Έλα ένα Σάββατο βράδυ από το σύλλογο και θα γνωρίσεις πολλούς από αυτούς! Φιλάκια!

Yiannos Savva είπε...

Να σου ζήσουν και από εδώ!

Παρόλο που τα βλέπω σύντομα στην Κύπρο…….

Maria Tzirita είπε...

Λες αγάπη μου; Να μην έχω κι εγώ μια παρεούλα εδώ στην Αθήνα; 50 έχεις εσύ εκεί, κι άλλα θες;...

Phivos Nicolaides είπε...

Καλύτερα ίσως στην Κύπρο να είναι λίγο πιο ελεύθερα...

Sophia Kollia είπε...

Πρώτη φορά ακούω για τέτοιο χόμπι,,και το σπουδαιότερο ...η κατάληξη!
Νάσαι καλά και να τα χαίρεσαι!

Maria Tzirita είπε...

Καλώς ήρθες Σοφία μου! Πρώτη φορά ακούς για το χόμπυ του ενυδρείου, αλήθεια; Μήπως πίστευες κι εσυ ότι είναι απλά ένα διακοσμητικό για το σαλόνι μας, το γεμίζουμε νερό, βάζουμε ψάρια και τελείωσε; Αχ, σε πληροφορώ ότι δεν είναι καθόλου έτσι! Να μ'έβλεπες πριν λίγο με τους κουβάδες που έκανα αλλαγές νερού. Γι αυτό λέω πως αν δεν το αγαπάς πολύ δε μπορείς να το συντηρήσεις. Όσο για την κατάληξη... άλλο ένα από τα παραμύθια που έγιναν πραγματικότητα. Είμασταν στ'αλήθεια πολύ τυχεροί που το χόμπυ μας αυτό στάθηκε η αφορμή να γνωριστούμε.
Καλό σου βράδυ κι ευχαριστώ για την επίσκεψη!

Aνεμος είπε...

Μαρία πατριδάκι καλημέρα άσε έπεσες στη τρέλα μου.ξεκίνησα με χρυσόψαρα και τώρα έχω λίγα τροπικά..θερμοστάτες αντλίες καθαριστικά υγρά ..μετρητές νερού.......αχαχαχα ένα θα σου πώ..κάποτε είχα πιράνχας..κι όμως και αυτά έχουν ψυχή..πριν πιάσεις το φαγητό το καταλαβαίνουν και τρέχουν...

Aνεμος είπε...

και ένα άλλο μυστικό ..επειδή είσαι πατριδάκι..απαραίτητα παίρνουμε σκουπάκι ..αδειάζει το νερό και το καθαρίζει χωρίς να παιδευόμαστε
και όντως δεν είναι τόσο απλό πρέπει να πάθειςς..για να μάθεις σε ένα παλιό μου ποστ μου έχω ένα αγγελόψαρο που στεναχωρήθηκα που πέθανεε..

Ra Ma είπε...

Είμαι σχεδόν έτοιμος για ενυδρείο. Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες και πρέπει να πω ότι μέσα από fora βρήκα πληροφορίες για ένα χρυσόψαρο που μου είχε αρρωστήσει. Στο τέλος το ταϊζα με το δάκτυλό μου στο στόμα, αλλά δεν τα κατάφερε.
Το χόμπυ αν δεν είναι πάθος δεν είναι χόμπυ. Και τι πάθος γεννήθηκε μέσα από το χόπυ σας!
Να είστε καλά και οι δυό σας.
Καλημέρα!!!

VAD είπε...

Αμαρτία ξομολογημένη!Προτιμώ τα ψάρια της προηγούμενης ανάρτησης και μάλιστα ψητά!

xaos είπε...

Μαρία μου μιας και ασχολείσαι μ αυτά έχεις να μου προτείνεις τίποτα καλύτερο για τις χελώνες μου που μεγάλωσαν πολύ και η χελωνιέρα είναι πολύ μικρή γ αυτές.Σ ενα petshopμου πρότειναν ένα μεγάλο ενυδρείο με φίλτρο νερού γύρω στα 100-130€.Ξέρεις τίποτα άλλο?

City Addict είπε...

Όμορφα ψαράκια και όμορφο χόμπυ επίσης. Χαλαρωτικό και απ' ότι διάβασα σε ευχαριστεί :)

Καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα! Είχαμε κι εμείς ενυδρείο στο σπίτι όταν ήμουν μικρή... Κοίτα πώς το θυμήθηκα απόψε! Από μια καταχώρηση ιστολογίου..!! Εύχομαι το ενυδρείο να αυξάνει τους κατοίκους του και η λιμνούλα σας το ίδιο!! Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!! :)

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα απο Λεωνιδιο!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Φοίβο! Μακάρι να μπορούσαμε να ελευθερώσουμε όλα τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά δε γίνεται! Γι αυτό τουλάχιστον φροντίζουμε να τους εξασφαλίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Μεγάλα ενυδρεία και καθαρά. Καλό σου σαββατοκύριακο!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε καλημέρα! Η τρέλα σου ε; Άμα λέω εγώ ότι είναι πάθος, κάτι ξέρω! Να'σαι καλά, καλό σαβ/κο!

Maria Tzirita είπε...

Πειρατή, έτσι είναι τα πάθη πράγματι! Δεν ήξερα ότι ασχολείσαι κι εσύ με ενυδρεία! Αν χρειαστείς οτιδήποτε εδώ είμαστε, μη διστάσεις να ρωτήσεις! Καλό σαβ/κο να έχεις!

Maria Tzirita είπε...

Vad! Καλώς μας ήρθες και πάλι! Ναι, την καταλαβαίνω την αμαρτία σου, αν κι εγώ το έχω δηλώσει πως τους φίλους μου δεν τους τρώω! Καλό σου μήνα και καλό φθινόπωρο!

Maria Tzirita είπε...

Χελώνα μου, σαφώς πρέπει να τους πάρεις ενυδρείο και άργησες! Θέλουν και φίλτρο, θέλουν κι ειδική λάμπα. Αν τις φροντίσεις σωστά μεγαλώνουν πολύ και ζουν πολλά χρόνια. Είσαι Αθήνα; Αν ναι, μπορούμε να κανονίσουμε να σου δώσω εγώ ένα ενυδρείο και να πούμε τα σχετικά. Στείλε μου μέιλ, φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

City Addict μ'ευχαριστεί πράγματι και με χαλαρώνει όπως το είπες. Αυτός είναι κι ο ρόλος των χόμπυς άλλωστε! Φιλάκια, καλό σαβ/κο!

Maria Tzirita είπε...

Άνιμά μου, σ'ευχαριστώ για την ευχή, αλλά δε θα βάλω άλλα ψαράκια στο ενυδρείο μου, πρέπει να τους αφήσω αρκετό χώρο να κινούνται όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα! Όσο για τη λίμνη, ναι εκεί θ'αυξηθούν οι κάτοικοι σίγουρα! Φιλιά πολλά και καλό σου σαβ/κο!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα και στο Λεωνίδιο! Καλώς μας ήρθες!

Unknown είπε...

Με έπιασαν τα κλάμματα βρε Μαράκι με το γραμματάκι από το ψαράκι...
Ειλικρινά δεν ξέρουμε πόσο τυχεροί είμαστε...

Όσον αφορά στα χόμπυ, είναι υγεία το να έχεις hobby, ο καθένας αυτό που του ταιριάζει.

Χαίρομαι για το πάθος σου, χαίρομαι γιατί είδα στο γραπτό σου αυτό πόσο αληθινή και ζωντανή είσαι...Το γραπτό βγήκε μέσα από την ψυχή σου όπως βγαίνει και η απασχόληση με τα ψαράκια.

Σε φιλώ πολύ, και καλό ΣΚ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μαρία περίεργο χθες σου έγραψα σχόλιο και δεν το βλέπω, λες να μη γράφονται;

Σπύρος είπε...

Καλημέρα Μαρία μου και καλό Σαβ/κο!!! Ελπίζω να είσαι καλά!!
Εμένα μου 'κόλλησε' το μικρόβιο με τα ενυδρεία η Θάλεια.. Δυστυχώς τώρα λόγω στρατού δε μπορώ να ασχοληθώ όπως καταλαβαίνεις!
Σίγουρα όμως χρειάζεται πάθος για να καταπιαστεί κάποιος μ'αυτό!

Την καλημέρα μου σε όλους!

Φιλία Μαρία μου, να είσαι καλά!!

Maria Tzirita είπε...

Σ'ευχαριστώ Λίλυ μου, είσαι ευαίσθητη ψυχούλα κι εσύ.... Καλό σαβ/κο γλυκειά μου!

Maria Tzirita είπε...

Αχτιδούλα μου, κάτι δε θα πάτησες σωστά, δεν έχω πάρει άλλο σχόλιο..

eirini είπε...

Μαράκι μου καλησπέρα! Μπορώ να καταλάβω το πάθος σου με τα ενυδρεία διότι έχω έναν πολύ καλό μου φίλο που ασχολείται τόσο πολύ όσο και εσύ! Από μικρός είχε ενυδρεία στο δωμάτιό του τα οποία φρόντιζε επιμελέστατα κι αργότερα άνοιξε δικό του μαγαζί με ενυδρεία. Χρειάζονται πολύ περιποίηση και αγάπη πιστεύω! Το κείμενο με το πώς νιώθει ένα ψαράκι το δείχνει αυτό!Μπράβο Μαράκι μου!

Alkmini είπε...

Tζιριτακι να που τα ψαρακια πολλες φορες λενε ιστοριες και ...γραφουν και ιστοριες αγαπης!
καλησπερα απο Ναυπλιο.

υ.γ. μακαρι να μπορουσα να εχω ενα τεραστιο ενυδρειο. με ηρεμει.
αλλα, αν βαλω και ενυδρειο σπιτι μου μετα θα φτιαξω και ταμπελα Τσιρκο Μεντρανο. :(

Smaragdenia είπε...

Να'μουν στο ενυδρείο σου ψαράκι
και κάθε μέρα να σου κλείνω το ματάκι...

Smaragdenia είπε...

Να'μουνα σκυλάκος στην αυλή σου
κάθε μέρα τη φροντίδα σου να'χω
μόνο εγώ...
μ' ένα-δύο-τρία γάααααβ να διώξω τον κουμπάρο Γιάννο...
δικιά μου να σε κάνω...

Χι χι χι
Μαράκι, η Σμαραγδένια είμαι και είπα να κάνω λίγη...πρωινή πλακίτσα...μην αρχίσει να με κυνηγάει ο κουμπάρος Γιάννος...
φιλάκια και καλά να περνάς

Σμαραγδένια (η τρελιάρα)

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

κι εμένα μου αρέσουν τα ψαράκια μαράκι μου. κατα καιρούς είχα διάφορα. κάποτε είχα και ενυδρείο αλλά τώρα περιορίζομαι σε μεγάλες γυάλες με ένα ή δυο μέσα γιατί όπως είπες κι εσύ το ενυδρείο θέλει πολύ δουλειά. ωραία η ιστορια σου με το ψαράκι. τώρα που δεν έχω κι εγώ τι να κάνω, δεν τελευταία ανάρτηση, σαν αυτό νοιώθω!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mαράκι καλώς όρισες:)
Καθυστερημένο το "καλώς όρισες", αλλά μόλις χθες επιστρέψαμε από τις καθυστερημένες φέτος διακοπές μας.
Οσο για το χόμπυ σου, τι να σχολιάσω?? Εχω όπως σου έχω πει τον καλό μου με την ίδια "τρέλα" με τα ενυδρεία, ώστε να θεωρώ πλέον το πιο φυσιολογικό να ασχολείται κάποιος με τις ώρες με τα ψαράκια, να ψάχνει σχετικές σελίδες στο ιντερνετ και όλα τα σχετικά.
Κι εμείς χρυσόψαρα έχουμε. Οκτώ. Και όλα έχουν το όνομά τους βεβαίως βεβαίως!!
Φιλάκια πολλά:))

Maria Tzirita είπε...

Ειρήνη μου καλημέρα! Ήμουν σίγουρη ότι εσύ ειδικά θα καταλάβαινες! Όλα τα ζωάκια τα λατρεύω και μακάρι να είχα ένα σκυλάκι, αλλά δεν έχω χρόνο να το φροντίζω, γι αυτό κατέληξα στα ψαράκια... Είχα έναν γάτο, αλλά αποφάσισα να τον αφήσω στην αυλή της μαμάς μου στο Τολό μετά τις διακοπές, δε μου έκανε καρδιά να τον κλείσω πάλι στο διαμέρισμα. Μου λείπει όμως... Φιλάκια πολλά, καλή βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Αλίκη, καθόλου κακή ιδέα! Και δε θα είναι τσίρκο, μην υπερβάλεις! Όποτε το αποφασίσεις, εδώ είμαι εγώ να σου το φτιάξω - κι ενυδρείο έχω να σου χαρίσω αν θες! Στη διάθεσή σου! Καλή βδομάδα καλή μου φιλενάδα!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδή.... τι να σου πω τώρα; Κοκκίνησα πάλι! Σ'ευχαριστώ για τα ποιηματάκια και την αγάπη σου. Να'σαι καλά, καλή βδομάδα να'χεις!

Maria Tzirita είπε...

Πράσινη Κλωστούλα μου, καλύτερα να μην έχουμε καθόλου ψαράκια, παρά να τα φυλακίζουμε σε γυάλες! Χωρίς φίλτρο, σε ελάχιστα λίτρα; Εγκληματικό! Αν το αποφασίσεις για ενυδρείο πάντως, εγώ είμαι εδώ! Φιλιά, καλή βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Ελενάκι μου γειά σου! Κι αναρωτιόμουν πού είσαι! Καλό φθινόπωρο εύχομαι καλή μου και καλή προσαρμογή! Την ίδια τρέλα με τον σύζυγο,ε; Ίσως να ξέρει και το goldfish.gr αφού έχετε χρυσόψαρα. Αν όχι, πες του το, εκεί θα βρει τα πάντα για τα χρυσά μας! Φιλιά πολλά πολλά!

Unknown είπε...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα!!!

Πως είναι τα ... ψαράκια? Όλα καλά?

Σε φιλώ Μαράκι μου!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Λίλυ μου! Ναι, όλα καλά, χθες έτρωγαν από το χέρι μου τα χρυσά μου κι ήταν χάρμα οφθαλμών! Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα κούκλα!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Είχα ψάρι... και ψάρωσα... Μαρουλάκι μου, το έβαλα κάτω, με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, απογοητεύτηκα και τα παράτησα. Θα το ξαναπροσπαθήσω αλήθεια... και που ξέρεις.. ίσως αυτήν τη φορά προσπαθήσω να τα κρατήσω εν ζωή!

Φιλάκια πολλά-πολλά μάτια μου!!
Υ.Γ. Ευτύχως μας παρασύρεις... στα όμορφα!

Maria Tzirita είπε...

Καναρινένια μου, όλοι τα περάσαμε αυτά! Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση για να μην κάνουμε λάθη κι έχουμε απώλειες που συνοδεύονται από απογοήτευση... Θα στο πω κι εσένα όπως και σε άλλα παιδιά εδώ, αν το αποφασίσεις θα σε καθοδηγήσω βήμα βήμα και θα το κάνεις σωστά αυτή τη φορά, να βλέπεις τα ψαράκια σου και να τα χαίρεσαι! Καλημέρα και καλή βδομάδα γλυκειά μου!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Αχ πανέμορφη κοκέτα μου!!! Σε γλυκοφιλώ και σε ευχαριστώ!!

Γιάννο έχεις γυναικάρα... κάλλος σώματος και ψυχής!!

Yiannos Savva είπε...

Χαιρετώ όλη την παρέα από Κύπρο.
Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα υγιές ενυδρείο χωρίς απώλειες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μου εδώ
http://www.forum4fish.com/forums/index.php?showforum=93
για να πάρουν όποιες πληροφορίες θέλουν.

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα...
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου……..
Το παραδέχομαι είμαι πολύ τυχερός…

@ Σπύρος (Χαλκιδική)
Για σου κουμπάρε. Σύντομα καλός πολίτης εύχομαι

@ ΣΜΑΡΑΓΔΗ
Τι είσαι εσύ καλέ…..
Χα χα δεν φοβάμαι τα γαυγίσματα!

Aggelos Spyrou είπε...

Την ίδια ιστορία έχω να διηγηθώ για το "πως ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα ενυδρεία"!

Για τις πρώτες απώλειες, την αναζήτηση πληροφοριών, την τελική επιτυχία.

Τελικά, για όλα τα πράγματα ισχύει, έμψυχα και άψυχα: Ότι αγαπάς στο ανταποδίδει.

Καλησπέρα.

Aggelos Spyrou είπε...

A, και κάτι ακόμα,

περίμενα να δω και καμία φωτογραφία από το RED ROCK, το μπαράκι στην είσοδο του Τωλού,

έχω περάσει απίστευτες στιγμές εκεί!

Ελπίζω να υπάρχει ακόμα, δεν πρόλαβα φέτος να πάω.

:)

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Μαράκι μου, ήρθα για μια καλησπέρα! Τώρα ... από ενυδρεία είμαι άσχετη, δεν είχα ποτέ ψαράκια και μάλλον ούτε θα έχω. Αλλά εδώ στην εξοχή έχω σκυλάκια, γατάκια, κοτούλες, παγώνια !! Ε!! τι λες? Αρκετά δεν είναι??? Μην το παρακάνουμε κιόλας !! Σαμιώτικα φιλάκια.

Smaragdenia είπε...

είμαι ένα τρελλοκόριτσο με καλή καρδιά που (πιστεύω) σκορπάει γέλια στο μπλόγκ κουμπάρε...να το χαίρεσαι το κορίτσι και να το προσέχεις..

Maria Tzirita είπε...

Άγγελε, καλώς όρισες! Είσαι κι εσύ του χόμπυ λοιπόν; Πολύ χαίρομαι! Όσο για τον "Κόκκινο Βράχο" στο Τολό, ούτε εγώ πήγα φέτος, γι αυτό δεν είδες φωτογραφία... Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη, να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Αθηνά μου, μια χαρά σε βρίσκω! Μακάρι να ήμουν κι εγώ στην εξοχή, στο διαμ/σμα έχουμε περιορισμένες επιλογές. Φιλάκια πολλά, καλή βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδένια μου κανείς δε σε παρεξηγεί εσένα, έχεις πράγματι χρυσή καρδιά! Φιλάκια καλή μου!

faraona είπε...

ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΧΟΜΠΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!
εΝΑς ΟΛΟΚΛΗΡΟς ΚΟΣΜΟς ΜΕ ΤΟΥς ΔΙΚΟΥς ΤΟΥ ΝΟΜΟΥς ...και την απαραιτητη φροντιδα βεβαιως βεβαιως.

πολλα φιλια

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μαρία μου τι κάνεις, στο σχόλιο εκείνο σου έλεγα οτι κάποτε είχα ενυδρείο για αρκετό καιρό μα έχει πολύ κόπο η φροντίδα του και όταν πέθαινε κάποιο ψαράκι στεναχωριόμουνα πάραπολύ.Μέτά η κόρη μου είχε ένα τεράστιο με θαλασσινό νερό και υπέροχα ψάρια αλλά είχε και αυτή προβλήματα.Μη γελάσεις.. είχε ένα ψάρι που είχε τάσεις .. αυτοκτονίας! Μόλις άνοιγαν το καπάκι για να το καθαρίσουν αυτό πηδούσε και έπεφτε στο πάτωμα, το 'εσωσαν δύο φορές.. μέχρι που τα κατάφερε, το καημένο και ήταν μεγάλο ψάρι.

Maria Tzirita είπε...

Έτσι ακριβώς είναι Φαραώνα μου, το έθεσες άψογα! Φιλιά και σε σένα!

Maria Tzirita είπε...

Αχτίδα μου, συνήθως τα ψαράκια πηδάνε έξω απ'το ενυδρείο όταν κάτι τα ενοχλεί και στρεσάρονται. Μπορεί οι συνθήκες του νερού να μην ήταν κατάλληλες ή να το κυνηγούσε κάποιο άλλο ψάρι. Γι αυτό και "αυτοκτονούν" - σύνηθες φαινόμενο για τα χρυσόψαρα σε γυάλα, όπου κάποιοι τα διατηρούν σε απάνθρωπες συνθήκες... Καλή σου μέρα φιλενάδα μου!

Smaragdenia είπε...

Kαλημέρα κι από μένα σε ολη τη μπλογκοπαρέα και στα ψαράκια...
Σμαραγδή

Me:Moir είπε...

Χαίρομαι που ανακαλύπτω πως υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω με την ίδια αγάπη μ'εμένα. Εγώ βέβαια έχω αδυναμία στα guppy, αλλά τ'αγαπάω όλα εξίσου :)