11 Ιαν 2011

Γιατί παθαίνεις αυτό που φοβάσαι;

Το έχετε παρατηρήσει κι εσείς; Όταν φοβάσαι κάτι, τελικά το παθαίνεις... Όταν σου γίνεται έμμονη ιδέα πως κάτι κακό θα συμβεί, συμβαίνει. Είτε πρόκειται για αρρώστια, είτε για χωρισμό, είτε για οικονομική καταστροφή... Κι όταν το κακό έρχεται, το αποδίδουμε στη διαίσθηση που είχαμε. "Το ήξερα ότι κάτι κακό θα συμβεί, το ένιωθα!", λέμε συνήθως.
Όμως είναι έτσι; Διαισθανόμαστε το κακό ή μήπως το προκαλούμε; Μήπως πράγματι ισχύει η θεωρία της θετικής και αρνητικής ενέργειας στο μαγνητικό σύμπαν που ζούμε; Και άρα, με το να φοβόμαστε κάτι, να το μελετάμε συνέχεια, τελικά το προκαλούμε, το ελκύουμε πάνω μας;
Προσωπικά τείνω να πιστέψω σε αυτή τη θεωρία. Ίσως γιατί αυτή ταιριάζει περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία μου. Όπως και να έχει, πιστεύοντας αυτό, έπαψα να φοβάμαι για οτιδήποτε. Δεν κάνω αρνητικές σκέψεις, δε μελετάω καμιά καταστροφή, τουναντίον κάνω συνεχώς όνειρα για όμορφα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένη και μόνο που τα φαντάζομαι! Τι κι αν δε συμβαίνουν στ'αλήθεια ή δεν πρόκειται ποτέ να συμβούν; Το θέμα είναι ότι εγώ νιώθω καλά κι αυτό έχει σημασία! Κι ας λένε όλοι ότι ζω στον κόσμο μου!
Μη νομίζετε ότι είμαι επηρεασμένη από το βιβλίο "the Secret", που πρεσβεύει ακριβώς αυτά που έγραψα πιο πάνω. Όταν το διάβασα πριν δυο χρόνια, απλά με βρήκε απόλυτα σύμφωνη, αλλά δε μου είπε κάτι που δεν ήξερα ήδη. Νομίζω ότι περισσότερο απ'όλα και απ'όλους με έχει επηρεάσει στη ψυχοσύνθεση μου η γιαγιούλα μου η συγχωρεμένη, που ήταν Αιγυπτιώτισσα και είχε μια άλλη κουλτούρα, διαφορετική από τη δική μας. Εκείνη μου μιλούσε για το Θεό και τον διάβολο και μου έδωσε να καταλάβω πως είναι απόλυτα στο χέρι μας το ποιανού παιδιά θα είμαστε. Και το να είσαι παιδί του Θεού, δεν το εννοούσε σε σχέση με τη Χριστιανική θρησκεία, την εκκλησία κλπ. Το έλεγε με την έννοια του Καλού και του Κακού. Αυτό σήμερα θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν καλή και κακή ενέργεια του σύμπαντος. Όλες οι θεωρίες τελικά το ίδιο πράγμα λένε. Ακόμα και οι παροιμίες οι παλιές, όπως το "ενός κακού, μύρια έπονται"... Γιατί άραγε το έλεγαν αυτό;...
Το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που απογοητεύομαι και μου έρχεται να κλάψω, θυμάμαι τη γιαγιά μου που μου έλεγε: "Όταν κλαις σε βλέπει ο διάβολος και χαίρεται, θεωρεί ότι έγινες πια δικό του παιδί, επειδή είσαι δυστυχισμένη. Και τα παιδιά του διαβόλου είναι πάντα δυστυχισμένα...." Ακούγοντας τα λόγια αυτά θυμάμαι πως θύμωνα κι έλεγα μέσα μου "τώρα θα σου δείξω εγώ παλιοδιάβολε!". Σταματούσα το κλάμα και χαμογελούσα πλατιά, μόνο και μόνο για να του δείξω ότι είμαι παιδί του Θεού κι όχι δικό του!
Η γιαγιά μπορεί να μην είχε σπουδάσει ψυχολογία, πάντως η μέθοδός της αποδείχθηκε αποτελεσματική δια βίου!....
Εσείς αλήθεια τι πιστεύετε για όλα αυτά; Παθαίνουμε αυτό που φοβόμασταν επειδή το είχαμε διαιστανθεί ή επειδή τελικά το προκαλέσαμε;.....

25 σχόλια:

Ολοκληρωμένη Συνάρτηση είπε...

Πιστεύω πως αν σου μέλλει να συμβεί κάτι κακό αυτό θα συμβεί, όσο θετικά και να σκεφτείς. Ας κάνεις 26 ώρες το 24ωρο όνειρα που τα βάφεις με τα πιο φωτεινά και χαρούμενα χρώματα. Ακόμα κι αν πιστεύεις σε κάτι καλό, στο καλύτερα που θα έρθει, κι αυτό το κάνεις μ' όλη σου τη δύναμη, μ' όλο σου το είναι, αν το κακό/αρνητικό είναι "δρομολογημένο" να συμβεί θα συμβεί. (κι όλα αυτά κατόπιν συμπερασμάτων που απορρέουν μέσα από παρατηρήσεις ετών)

Δέσποινα είπε...

Χωρίς πολλή σκέψη,γιατί αν κάτσω να το σκεφτώ θα ψυχοπλακωθώ (κι εμένα δε μου μαθε τέτοια κόλπα η γιαγιά μου για να μου περάσει μετά) νομίζω το δεύτερο. Αυτο-εκπληρούμενη προφητεία δηλαδή!
Καλή Χρονιά!

Mariela είπε...

Εγώ πιστεύω στην΄θετική και την αρνητική ενέργεια και είμαι σίγουρη πως αρκετές φορές προκαλούμε κάποια π΄ραγματα στη ζωή μας, ή μάλλον για να γίνω πιο ακριβής, τα έλκουμε.
Πιστεύω όμως και στη διαίσθηση άπό προσωπική εμπειρία και μάλλιστα πολύ δυνατή. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.... πως να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικά διαίσθηση και τι δικός σου φόβος...
από την άλλη πάλι, η μοίρα πολλές φορές μας λέμε πως μας παίζει παιχνίδια... μας παίζει όντως;;

όμορφη η ανακαίνιση του μπλογκ σου!
σε φιλώ

VAD είπε...

Ακριβώς επειδή το φοβάσαι...Τώρα βέβαια στον αντίποδα μπορει να υπάρχει η παραδοσιακή παροιμία "ο φόβος φυλάει τα έρημα" μα και ο φόβος φέρνει δισταγμο κι ο δισταγμός ειναι κακός συμβουλος...

Sophia Kollia είπε...

Μαρία μου μια παροιμία λέει,
Αν σου μέλει να πνηγείς, ποτές σου δεν πεθαίνεις..
Όμως νομίζω ότι όταν έχεις τα μάτια σου ανοικτά, και κάθε φορά μπορείς να αναπροσδιορίζεις τα τι και τα πως της ζωής, αποφεύγεις πολλές στεναχώριες.
Όμως αυτό που βλέπω είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν το ψυχικό σθένος η το μυαλό για να το κάνουν.
Το σωστό βέβαια είναι όπως λες, να μην το βάζεις κάτω και να πρατάσει κάποιος τα θετικά πολεμώντας τα αρνητικά...
Πολλα΄φιλιά Μαράκι!

Unknown είπε...

Καλημέρα Μαράκι μου!

Καλή ερώτηση..."Παθαίνουμε αυτό που φοβόμασταν επειδή το είχαμε διαιστανθεί ή επειδή τελικά το προκαλέσαμε;"

Κοίτα, νομίζω ότι η διαίσθηση δεν έρχεται από το πουθενά. Είναι μια πρόγνωση, είναι μια "προφητεία" του τι θα συμβεί, αν δεν αλλάξουμε το ρυθμό που ζούμε. Αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειες μας, κάτι τέλος πάντων. Και βέβαια τελικά γίνεται.
Όχι επειδή το προκαλέσαμε, επειδή έτσι ήταν να γίνει με βάση τα γεγονότα, τις πράξεις μας και τις πράξεις του κοινωνικού συνόλου που ζούμε, και εμείς ενώ το ξέραμε, απλά το επιβεβαιώναμε με τις σκέψεις μας και με την στάση μας.

Αν όμως αντισταθούμε, αν κάνουμε τις δικές μας σωστές και θετικές σκέψεις, βάλουμε το δικό μας πρόγραμμα και το στηρίξουμε με τις πράξεις μας, τότε το πιο πιθανό είναι να πάνε καλά τα πράγματα.

Θέλει δουλεία όμως και αγώνα με πολλές αντιξοότητες. Αλλιώς απλά θα ζούμε με τα όνειρα μας, θα αισθανόμαστε καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα κιόλας...

Πολλά φιλιά Μαράκι μου!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μαράκι μου εγώ μπορεί να ακουστώ ... πεζή, αλλά δεν πιστεύω στην μοίρα και στην διαίσθηση.
Την ζωή μας και την τύχη μας την ορίζουμε στον μεγαλύτερο βαθμό εμείς.
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας, εμείς κάνουμε τα λάθη μας (και τα σωστά μας), εμείς δεχόμαστε τις συνέπειες.
Είναι όμορφο όμως να τα αντιμετωπίζουμε όλα με χαμόγελο και αισιοδοξία, έτσι αισθανόμαστε πρώτα εμείς καλά και μετά όλοι οι γύρω μας!
Πολλά φιλάκια!

Maria B. είπε...

Δεν ξέρω Μαράκι μου τι να σου απαντήσω, μια πιστεύω το μεν και μια πιστεύω το δε, άσε που όσο μεγαλώνω σταματάω σταδιακά να ψάχνω σε βάθος τα πράγματα, γιατί ενδεχομένως να μην αντέχω ανατροπες σε αυτά που είχα μάθει να πιστεύω !!!

εύχομαι ολοψυχα το βιβλίο σου να εχει ενα μακρύ μακρύ και καλό ταξίδι.

φιλάκια στην κουκλίτσα σου !!!

Aνεμος είπε...

Κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ελεύθερος, αν δεν είναι όλοι ελεύθεροι. Κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ηθικός, αν δεν είναι όλοι ηθικοί. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος, αν δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι.

Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος

Maria Tzirita είπε...

Ολοκληρωμένη συνάρτηση... γι αυτό είμαστε εδώ για να διαφωνούμε! Να είσαι καλά, καλή χρονιά!

Maria Tzirita είπε...

Δέσποινά μου, αν το πιστεύεις αυτό, τότε προφυλάσεις τον εαυτό σου από πολλά κακά! Σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου, πολλά φιλιά και καλή χρονιά!

Maria Tzirita είπε...

Μαριέλα μου οι απόψεις μας ταυτίζονται απόλυτα! Άντε να τα πούμε κι από κοντά, να έρθεις να δεις και τα έργα σου! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Vad μου, αυτό λέω κι εγώ, ο φόβος είναι πολύ κακός σύμβουλος! Να μου είσια καλά και να μη φοβασαι τίποτα! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Σοφάκι μου γλυκό, καλά τα λες, θετική ενέργεια μεν, αλλά να μην καθόμαστε και με σταυρωμένα χέρια!
Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Λίλυ μου, έχεις σκεφτεί ποτέ πως η διαίσθηση μπορεί να είναι απλά ο φόβος μας για κάτι κακό; Κι αυτό να συμβαίνει επειδή εμείς το τραβήξαμε πάνω μας και να νομίζουμε ότι το είχαμε προβλέψει; Ποιός μπορεί στ'αλήθεια να ξέρει με σιγουριά;... Εγώ πάντως χαίρομαι που είστε εδώ και λέτε την άποψή σας! Σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου, δε λέμε κάτι διαφορετικό, φυσικά και είμαστε εμείς που ορίζουμε τη μοίρα και τη ζωή μας, αλλά φυσικά το να έχουμε θετική ενέργεια και χαμόγελο, βοηθάει περισσότερο στο να έχουμε το ψυχικό σθένος να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας... Να μου είσαι καλά, φιλιά πολλά!

ElenaG είπε...

Είχες μια καταπληκτική...σοφή γιαγιά
Μαρακι μου που με απλά λόγια σου έμαθε μεγάλα...

Yannis Kapnidis είπε...

Κατ'αρχήν να ξεκινήσω με τις ευχές! Καλή χρονιά και με το καλό να διαβάσουμε το καινούριο βιβλίο!!!

Δεύτερον, να θέσω ένα ερώτημα: είδα τις προηγούμενες αναρτήσεις με τις φωτογραφίες! ΠΩΣ ΟΜΟΡΦΥΝΕΣ ΕΤΣΙ;;;;; ΟΕΟ;;;;; Ερωτώ!!!

Τρίτον, το "The Secret" αποτέλεσε και για εμένα σημείο αναφοράς, αλλά με βρίσκει αντίθετο σε ένα σημείο. Δεν πιστεύω ότι μόνο η θετική σκέψη ή τελοσπάντων ο τρόπος που το βιβλίο περιγράφει να ελκύεις τα πράγματα φτάνει. Χρειάζεται και δουλειά και μάλιστα δουλειά που γίνεται με... Δε θα σου πω με τι! Έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της Rhonda Byrne με τίτλο "The Power" και νομίζω ότι με καλύπτει απόλυτα. Αυτό που έλειπε από το πρώτο βιβλίο το βρίσκεις στο δεύτερο και ναι, σα γνήσιο ψώνιο θα το πω: δικαιώθηκα! χαχαχα

Ότι φοβάσαι γίνεται, το πιστεύω. Αν διαβάσεις την τελευταία μου ανάρτηση θα δεις ότι κάνω κάτι κι εγώ φέτος για να καταπολέμησω την αρνητική ενέργεια .(μα συνεννοημένοι ήμαστε πια;;;) Ατομα που ΔΕΝ ήθελα να συναντήσω, τα πετύχαινα στις γιορτές κάθε τρεις και λίγο μπροστά μου στα πιο απίθανα μέρη... ε, πιο πολύ από αυτό, τι άλλο να πω; Δεν ήταν ατυχία, μάλλον εμμονή και φόβος μη μου χαλάσουν τη διάθεση... οπότε κι εγώ άλλαξα σκέψεις και πάω καλύτερα!

Η γιαγιά είχε απόλυτο δίκιο και -χωρίς να θέλω να κάνω θρησκευτικό κύρηγμα- φωτισμένοι άνθρωποι λένε ότι η χαρά του διαβόλου είναι η απελπισία του ανθρώπου, ενώ η ελπίδα είναι χαρά του Θεού. Κάτι ήξερε η γιαγιά λοιπόν!!!

Την αγάπη μου! Καλή χρονιά και πάλι!!!

Yianna είπε...

Καλό σου βράδυ Μαρία μου.Εγώ λέω λίγο απ΄ολα, κάποτε το διαισθανόμαστε ότι κάτι θα συμβεί και κάποτε η αρνητική μας σκέψη και ενέργεια ωθούν αυτό το κάτι κατευθείαν πάνω μας. Καλό σου βράδυ φιλενάδα και καλή βδομάδα να έχουμε ΧΧΧΧΧΧΧΧ

Maria Tzirita είπε...

Ελενάκο μου, σοφή ήταν πράγματι, γι αυτό τη νιώθω κοντά μου σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής μου... Καλημέρα σου!

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι μου γλυκό, αυτό το "σταματάω να το ψάχνω" είναι πράγματι χαρακτηριστικό των μεγαλύτερων ανθρώπων, αλλά εγώ αντιστέκομαι σε αυτό, επειδή προφανώς αρνούμαι και να μεγαλώσω! Σ'ευχαριστώ για τις ευχές σου, ελπίζω να καταφέρεις φέτος να μου έρθεις και να σε ξαναδώ! Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε φίλε μου, σοφό αυτό που μας παρέθεσες, αν και λίγο απόλυτο. Θα συμφωνούσα αν έλεγε "αν κανένας άλλος δεν είναι ελεύθερος, ευτυχισμένος κλπ" Πάντως σίγουρα είναι τροφή για σκέψη... Σ'ευχαριστώ και σε καλημερίζω!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννη μου καλημέρα και καλή χρονιά! Θα ψάξω να το βρω το βιβλίο που λες, σίγουρα μ'ενδιαφέρει πολύ να το διαβάσω! Σ'ευχαριστώ για όλα τα καλά σου λόγια κι ελπίζω σ'ευτό το βιβλίο να καταφέρουμε πια να βρεθούμε κι από κοντά! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, φιλενάδα μου, καλή βδομάδα και πολλά φιλιά σε όλους σας!

Lilith είπε...

Επειδή το προκαλέσαμε, πιστεύω.
Αυτό που φοβάσαι, θα σου συμβεί.
Η θετική σκέψη, έχει θετικά αποτελέσματα και η αρνητική, αρνητικά.
Είχε δίκιο η γιαγιά σου.
Απόλυτο, πιστεύω!