16 Μαΐ 2008

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Σήμερα το πρωί ξύπνησα πιο χαρούμενη κι από το επόμενο πρωί της δικής μου παρουσίασης! Η χθεσινή βραδιά ήταν τόσο γλυκιά, που έχει ποτίσει την καρδιά μου με ανείπωτα συναισθήματα. Ο κόσμος πολύς, οι φίλοι αναγνώστες ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι, η Λένα Μαντά συγκινημένη κι εγώ να καμαρώνω στη μέση για την επιτυχία της φιλενάδας μου!

Ήρθαν φίλοι από μακριά, όπως ας πούμε η Θάλεια από τη Θεσσαλονίκη, μόνο και μόνο για να συναντήσουν τη Λένα. Είναι τόσο χαρισματικός άνθρωπος η Λένα Μαντά, που αναρωτιέσαι τελικά αν προτιμάς να την διαβάζεις, ή να την έχεις στην παρέα σου και να την ακούς να μιλά! Φυσικά κοντά μας ήταν και το Αεράκι της, το δικό μου Παρεάκι, η Μαρία από την Τρίπολη, καθώς και η πάντα πιστή μας Κλημεντίνη. Από ομότεχνους που τίμησαν τη βραδιά με την παρουσία τους, είχα τη χαρά να συναντήσω την αξεπέραστη Ελένη Τσαμαδού, την Αθηνά Χατζή (η οποία είχε γράψει την πρώτη κριτική για το βιβλίο μου και την ευχαριστώ), τον Γιώργο Φερεντίνο (ο Εφιάλτης του Βοσπόρου) και τον καλό μας φίλο Χρήστο Φασούλα (Με λένε Μοίρα).

Ο Γιάννος μου, είχε αναλάβει χρέη φωτογράφου - αργότερα θα αναρτήσω και τα στιγμιότυπα, ενώ ο αξιολάτρευτος σύζυγος της Λένας, μαζί με την κόρη τους και την μητέρα της, την καμάρωναν από το ακροατήριο. Κοντά μας φυσικά και η Πόπη Γαλάτουλα, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ψυχογιού.

Να ευχαριστήσουμε το βιβλιοπωλείο το Θέμα για την άψογη διοργάνωση της παρουσίασης, αλλά και για τη ζεστή και γενναιόδωρη φιλοξενία, που περιλάμβανε - εκτός του μπουφέ και των γλυκών - πίτσες και μπύρες στο τέλος της βραδιάς! Να ευχαριστήσω και προσωπικά τις κυρίες, υπεύθυνες του βιβλιοπωλείου για τη ζεστή υποδοχή που μου επιφύλαξαν, αλλά και όλους τους φίλους αναγνώστες, οι οποίοι μαζί με τα βιβλία της Λένας, προτίμησαν και το δικό μου κι ήρθαν να τους το υπογράψω.


Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την παρουσίαση που έκανα στο βιβλίο της Λένας Μαντά και οι φωτογραφίες. Τα λόγια αυτά είναι και η κριτική μου για το Νόμισμα, η οποία είναι και η ΠΡΩΤΗ που πήρε η Λένα Μαντά για το βιβλίο της. (Χα,χα, ξέρει η Λένα γιατί το λέω έτσι αυτό!...)

Ο λόγος που έδωσα την ψυχή μου σε αυτή την παρουσίαση, όπως σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους, ήταν ακριβώς επειδή ό,τι είπα από την ψυχή μου βγήκε κι όχι απ'το μυαλό μου...

Αγαπητοί φίλοι του βιβλίου, φίλοι της ελληνικής λογοτεχνίας, φίλοι της Λένας Μαντά, καλώς ήλθατε.
Υποδεχόμαστε απόψε το νέο βιβλίο της Λένας και ο στόχος μας είναι ν’ανακαλύψουμε την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Καταρχήν θεωρώ υποχρέωσή μου να συστηθώ σε όλους εσάς, μιας και την αποψινή βραδιά τα πράγματα είναι λίγο ανάποδα. Εγώ, η Μαρία Τζιρίτα, είμαι μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας – το βιβλίο μου το παιδί της αγάπης κυκλοφόρησε μόλις πριν 3 μήνες – και η συγγραφέας της οποίας το βιβλίο παρουσιάζω είναι ήδη καταξιωμένη και πασίγνωστη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο μεγάλη τιμή είναι για μένα να στέκομαι σε αυτή τη θέση και να έχω τη χαρά να μιλάω για τη Λένα Μαντά και το έργο της.
Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός είναι το κοινό μας σπίτι. Τους τελευταίους μήνες γνωριστήκαμε μέσα από τα έργα μας, ήρθαμε κοντά μέσω των ιστολογίων μας, συναντηθήκαμε αρκετές φορές, κουβεντιάσαμε ακόμα περισσότερες κι ανακαλύψαμε τελικά ότι είμαστε αυτό που λένε, αδελφές ψυχές.
Έτσι δέχτηκα με χαρά κι ενθουσιασμό να παρουσιάσω το νέο της βιβλίο, αλλά όχι επειδή ανήκουμε στον ίδιο εκδοτικό οίκο, ούτε επειδή θέλησα μ’αυτό τον τρόπο να ανταποδώσω τη δική της υπέροχη παρουσίαση του βιβλίου μου. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Δέχτηκα επειδή ως συγγραφέα τη Λένα την θαυμάζω και επειδή ως άνθρωπο την αγαπώ. Και βέβαια κυρίως επειδή όταν διάβασα την άλλη πλευρά του νομίσματος ενθουσιάστηκα! Κι αυτό είναι κάτι που θα πάθετε όλοι εσείς διαβάζοντάς το, πιστέψτε με!
Δεν έχω εμπειρία στις παρουσιάσεις βιβλίων. Θα σας μιλήσω όσο πιο απλά μπορώ, ως αναγνώστρια, για ένα βιβλίο που διάβασα και λάτρεψα.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ένα βιβλίο αλλιώτικο από τ’άλλα. Ένα ξεχωριστό, μοναδικό βιβλίο. Είναι ένα μάθημα ζωής. Ο ήρωάς του, ο Αντρέας, είναι ένας άντρας που θα ζηλέψουν όλοι οι αναγνώστες και θα ερωτευτούν όλες οι αναγνώστριες! Όλο το βιβλίο βασίζεται στο ξεδίπλωμα της ζωής του, από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, μέχρι το βράδυ εκείνο που ο ίδιος καταγράφει όλα αυτά που εμείς διαβάζουμε. Ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ένας γνήσιος άντρας με Α κεφαλαίο. Σπάνιο είδος στις μέρες μας κι ας με συγχωρέσουν οι άντρες της παρέας εδώ.
Το κεντρικό νόημα του βιβλίου, ο λόγος για τον οποίο γράφτηκε, είναι να μπορέσει ο ήρωάς μας ο Αντρέας να πάρει μια απόφαση πολύ σημαντική. Να διαλέξει την σύντροφό του. Τη γυναίκα με την οποία θα συνεχίσει τη ζωή του. Η Νίκη κι η Αρετή. Δυο γυναίκες εντελώς διαφορετικές που η κάθε μια όμως τον τυλίγει με τη γοητεία της. Και τις δυο τις ερωτεύτηκε, αλλά ποιά αγαπάει πραγματικά; Ποιά είναι η πιο κατάλληλη, ποιά του ταιριάζει περισσότερο; Με ποιά θα είναι πιο ευτυχισμένος; Η Αρετή κι η Νίκη. Ο Αντρέας καλείται ν’αποφασίσει ποιά από τις δυο είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Το άλλο του μισό.
Σ’αυτή τη διαδρομή έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν ακέραιο χαρακτήρα, με τις αδυναμίες και τα πάθη του. Να παρακολουθήσουμε ένα παιδί να γίνεται άντρας και να ζήσουμε μαζί του την οικογένεια, τη φιλία και τον έρωτα. Να γελάσουμε με τις απίθανες πλάκες της παρέας του, αλλά και να συγκινηθούμε με τις δύσκολες στιγμές της ζωής του.
Κυρίως έχουμε την ευκαιρία – τη σπάνια ευκαιρία – να μπούμε στην ψυχολογία ενός άντρα, να ανακαλύψουμε τον τρόπο που σκέφτεται και να δικαιολογήσουμε τα λόγια και τις πράξεις του. Να δούμε τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί και τον διασκεδάζει, τι τον κάνει να γελά. Να δούμε τι είναι αυτό που τον θίγει, που τον θυμώνει και τον κάνει να δακρύζει. Να μάθουμε τελικά τι είναι αυτό που τον κάνει να ερωτεύεται. Και μέχρι την τελευταία στιγμή, πεθαίνουμε από αγωνία να μάθουμε ποιά από τις δυο θα επιλέξει ως σύντροφό του.
Το βιβλίο αυτό καθ’αυτό είναι απολαυστικό. Είναι πρωτότυπο και σε κρατάει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, όπου και εκπλήσσει. Δε μπορώ να πω περισσότερα, αλλά ο τρόπος που τελειώνει θα σας αφήσει άφωνους!
Η συγγραφή του βιβλίου αυτού, για μένα αποτελεί επίτευγμα. Κι ειλικρινά δεν ξέρω ποιός άλλος θα μπορούσε να γράψει αυτό το βιβλίο με τέτοια δεξιοτεχνία, όπως η Λένα Μαντά. Το ταλέντο της το έχει ήδη αποδείξει. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε όλοι μέχρι πριν. Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι την απογείωσε και το αναγνωστικό κοινό την λάτρεψε. Κι εγώ μέσα σ’αυτούς, πίστευα ότι τα είχαμε δει όλα απ’τη Λένα. Κι όμως σας διαβεβαιώ ότι η άλλη πλευρά του νομίσματος έθεσε τον πήχυ ακόμα πιο ψηλά! Η Λένα Μαντά ξεπέρασε τον εαυτό της.
Το πρώτο πράγμα που τη ρώτησα, όταν διάβασα το βιβλίο, ήταν πώς μπόρεσε μια γυναίκα με τόση θηλυκότητα να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας τόσο ρεαλιστικά έναν άντρα με τόση αρρενωπότητα. Αυτό και μόνο το γεγονός θα σας εντυπωσιάσει κι είμαι σίγουρη πως θα σχολιαστεί πολύ. Αξίζουν χίλια μπράβο στη Λένα γι αυτό το επίτευγμα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για έναν συγγραφέα. Να αγαπήσει ο κόσμος ένα σου βιβλίο και να περιμένει το επόμενο, το οποίο επίσης θα τον ευχαριστήσει. Κι έπειτα να περιμένει το τρίτο σου βιβλίο, το οποίο θα το λατρέψει. Έτσι συνέβη με το βαλς, τη Θεανώ κι έπειτα με το ποτάμι. Κι εκεί που λες, θα μπορέσει ξανά η Μαντά να μας δώσει ένα τόσο καλό βιβλίο όσο τα προηγούμενα; - εκεί η Λένα κάνει την έκπληξη και μας δίνει το νόμισμα και μας συγκλονίζει. Μας ενθουσιάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.


Εδώ ακολούθησε η αναλυτική περιγραφή της υπόθεσης και αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος. Για όλους μας υπάρχει. Αρκεί να μπορέσουμε να την δούμε, πρώτα μέσα μας και μετά δίπλα μας.
Θα ολοκληρώσω εδώ τα όσα είχα να πω γι αυτό το βιβλίο, αν και θα μπορούσα να μιλάω ώρες ολόκληρες – δε θα σας στερήσω άλλο όμως την ευκαιρία να μιλήσετε εσείς απευθείας με τη συγγραφέα και να της θέσετε τις δικές σας ερωτήσεις.
Εγώ να της ευχηθώ στο σημείο αυτό, όχι απλώς καλή επιτυχία – αυτή είναι δεδομένη, αλλά το βιβλίο της αυτό να σαρώσει όλες τις κριτικές και όλα τα βραβεία, να την εκτοξεύσει στην κορυφή της καλής ελληνικής λογοτεχνίας. Γιατί; Μα γιατί η κορυφή μονάχα της αξίζει!
Συγχαρητήρια Λένα και σ’ευχαριστούμε μέσα απ’την καρδιά μας!



Η Λένα υπογράφει...



Με την Κλημεντίνη


Με το Παρεάκι μου!

Με τη Θάλεια από Θεσ/νίκη


Με την Ελένη Τσαμαδού


Πόπη Γαλάτουλα - Πάνος Τριγάζης


Με τον σύζυγο και την κόρη της Λένας


Η Λένα διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο της...


...κι όλοι κρέμονται απ'τα χείλη της!


Επί το έργον...


Οι τρεις Χάριτες!


Ο Γιάννος με την Ελένη Τσαμαδού

Ο Γιάννος με τη Λένα

21 σχόλια:

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Υποτίθεται οτι σαν συγγραφέας, θα έπρεπε να μπορώ να εκφράσω τα όσα αισθάνομαι, υποτίθεται οτι θα έπρεπε να μπορώ να μιλήσω για χθες, υποτίθεται οτι θα έπρεπε να μπορώ να περιγράψω να μιλήσω για όσα έγιναν χθες... Διαπιστώνω την αδυναμία μου, ίσως γιατί οι λέξεις τελικά όσες κι αν είναι, δεν φτάνουν για να καλύψουν στο ακέραιο την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου από την...αδελφή ψυχή μου, την Μαρία. Μένω σε μια λέξη που κλείνει μέσα της όλη την καρδιά μου: Ευχαριστώ.....

Μαρία (Τρίπολη) είπε...

Ήταν υπέροχη βραδιά η χθεσινή!!! Ότι και να πω είναι λίγο!!! Σας απόλαυσα όλους, αλλά εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι η συγκίνιση και το τρακ της Λένας που δείχνει για άλλη μια φορά πόσο αληθινός, σεμνός και απλός άνθρωπος είναι, παρά την τόση επιτυχία, αλλά και τη λάμψη της που νομίζω λίγοι εκπέμπουν.
Μαράκι σ' ευχαριστώ για την όμορφη αφιέρωση στο βιβλίο σου!!! Χάρηκα που σε είδα και που γνώρισα και το Γιάννο!! Καλη επιτυχία αύριο!!

Ivy είπε...

Μαρία μου, εύχομαι πάντα τέτοιες επιτυχίες και κρίμα γιατί ήσουν τόσο κοντά αλλά δούλευα χθες και δεν είχα τη δυνατότητα να έρθω.

EKT είπε...

Μπράβο Μαρία για την ωραία παρουσίαση που έκανες τόσο δια ζώσης όσο και μέσω της ιστοσελίδας. Και εις άλλα πάντα με επιτυχίες και στις δύο σας. Συγχαρητήρια και στο "φωτογράφο" μας που τόσο ωραίες φωτογραφίες έβγαλε και απαθανάτισε την ωραία βραδιά,που και εγώ θα την θυμάμαι με συγκίνηση γιατί αυτό που τη χαρακτήριζε ήταν η αγάπη όλων προς τη Λένα και κοντά σε αυτήν..πήραμε και εμείς το μερτικό μας. Πολύ χάρηκα που ξαναβρήκα τόσες αγαπημένες φίλες, την Κλημεντίνη, το "αεράκι", τη Θάλεια, τη Μαρία. Πάντα τέτοια...
Ελένη Κ. Τσαμαδού

Juanita La Quejica είπε...

Καλή Επιτυχία να έχει το βιβλίο της!

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΜΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ.ΗΤΑΝ ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΝΑ..ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΑΣ..

Marios είπε...

Καλημέρα.
Καλό Σαββατοκυριακο.

Smaragdenia είπε...

Λένα, Μαρία και κυρία Τσαμαδού (γεια σου συμπατριωτάκι απ' το Μοριά) κούκλες βγήκατε στη φωτό!!
Φιλάκια,
Σμαραγδένια

Ανώνυμος είπε...

Πω πω!!!! ΟΜορφιές! Μας ταξιδέψατε κι εμάς που βρισκόμαστε στηνάλλη άκρη της Ελλάδας. Πάντα επιτυχίες, Λ¨ενα, και μπ ράβο που ο Ψυχογιός δίνει βήμα και στους πρωτοεμφανιζόμενους να πουν τη γνώμη τους για άλλους καταξιωμένους συγγραφείς.

eleni είπε...

Ωραία η παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της Λένας Μαντά.
Έχω διαβάσει το "Θεανώ Η λύκαινα της Πόλης" και "Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι".Μου άρεσε η δύναμη των χαρακτήρων της.
Να είναι καλά να μας "ταξιδεύει" με τα βιβλία της.
Δεν το συζητώ ότι μπαίνει στη λίστα αγορών,είναι να μην κολλήσω με κάποιο συγγραφέα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Κοριτσάκι μου κι αυτό θα πάω να το πάρω ,έχω ολόκληρο καλοκαίρι μπροστά μου και μου κέντρισες την περιέργεια.

iLiAs είπε...

..έδωσες και 'συ το στίγμα σου Μαρία στην παρουσίαση της Λένας :)
Καλο σαββατοκύριακο :)

Θάλεια Ψαρρά είπε...

Υπεροχη βραδια,υπεροχος κοσμος,αγαπη παντου!Καλη επιτυχια για το βιβλιο της Λενας μας,αλλα να μην ξεχναμε να δωσουμε κ τα συγχαριτηρια στην Μαρια γι'αυτην την απο καρδιας παρουσιαση!Φιλακια πολλα!Χαρηκα που σας ειδα ολους και....ηδη μου λειπετε!

Ανώνυμος είπε...

Ω ΝΑΙ...πριν λίες μέρες είδα κάπου οτι κυκλοφορησε το νεο της βιβλίο...θαύμα :)
και τι ωραια παρουσίαση...σας ζήλεψα λίγο που ήσασταν όλες εκεί :)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πάντα επιτυχίες και στις δυο σας:))

If...ιγένεια είπε...

Τα συγχαρητήρια μου κυρίες μου :)

eleni είπε...

Πολύ όμορφη εκδήλωση και η Λένα Μαντά αγαπημένη συγγραφέας.

Με συγκλόνισε η δύναμη των χαρακτήρων στα "Θεανώ,η λύκαινα της πόλης" και "Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι".

"ζαχαρούλα.." είπε...

..δεν ήμουν εκεί.. και αυτό με στεναχωρεί.. από όσα διάβασα , σίγουρα ήταν μία γλυκιά "μάζωξη" φίλων!!!!
..εύχομαι και αυτό το βιβλίο, να είναι καλοτάξιδο, με πολλούς πολλούς αναγνώστες να "συμπάσχουν" με τους πρωταγωνιστές του.... ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


τα φιλιά μου!!!!!

Maria Tzirita είπε...

Επειδή έλειπα το σαβ/κο στην παρουσίση του βιβλίου μου στο Ναύπλιο και δεν είχα δυνατότητα ν'απαντήσω στα σχόλιά σας, ένα προς ένα, θα απευθυνθώ σε όλους και θα πω ένα τεράστιο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου - και εκ μέρους της Λένας. Είναι σπουδαίο να έχεις τόσους φίλους γύρω σου να σε ζεσταίνουν με την αγάπη τους...
Αύριο θα επανέθω με τις λεπτομέρειες της δικής μου παρουσίασης στο Ναύπλιο. Ένα μόνο θα πω εδώ: η Λένα Μανά ήταν γι άλλη μια φορά δίπλα μου, να μου "κρατάει το χέρι" και να με εμψυχώνει με το γνήσιο χαμόγελό της... Πώς να μην την αγαπώ τόσο πολύ;
Αύριο τα νεότερα, σας ευχαριστώ όλους, καλό βράδυ!

Μαρία (Τρίπολη) είπε...

Άντε περιμένουμε ανάρτηση για Σάββατο !!!!!
:D :D :D

Smaragdenia είπε...

Ελπίζω την Πέμπτη, στην παρουσίαση του βιβλίου της Λένας στον Παπασωτηρίου, να έχω την ευκαιρία να γνωρίσω όλη την (παλιο)παρέα του μπλογκ από κοντά, φυσικά και το Μαράκι.
Φιλάκια
Σμαραγδένια