30 Μαΐ 2008

Ριγγατόνι στο φούρνο!


Να λοιπόν που ζήλεψα κι εγώ με τις τόσες συνταγές που δημοσιεύονται στα διάφορα μαγειρο-μπλογκς κι είπα να βάλω και τη δική μου! Το φαγητό αυτό το έφτιαξα χθες με πολύ φαντασία κι επειδή πραγματικά είναι δικής μου εμπνεύσεως συνταγή, θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε - μόνο αυτό σας λέω!

Εγώ έβαλα ριγγατόνι (τουρμπετίνια είδα να τα λένε αλλού), αλλά γίνεται και με οποιοδήποτε ζυμαρικό τύπου πέννες κλπ. Πανεύκολο και νοστιμότατο κι όχι ιδιαίτερα παχυντικό!


Υλικά

1 πακέτο ριγγατόνι

150 γραμ. κασέρι τριμμένο

150 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

5-6 φέτες τυρί για τοστ γκούντα

1 μεγάλη κρέμα γάλακτος

1 ντομάτα φρέσκια

1 πιπεριά φρέσκια

Φρέσκο βασιλικό

Αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό - προσοχή να τα βγάλουμε al denti, δηλαδή να "κρατάνε", μην παραβράσουν

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ

Ρίχνουμε μέσα όπως είναι τα τριμμένα τυριά κι ανακατεύουμε καλά.

Τρίβουμε από πάνω την ντομάτα με τον τρίφτη, χωρίς ν'ανακατέψουμε

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και ρίχνουμε τα κομματάκια από πάνω να πάνε παντού

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα σκορπίζουμε τα φυλλαράκια του φρέσκου βασιλικού

Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Εγώ έβαλα μια κανονική και μια light, επειδή η δεύτερη είναι πιο αραιή κι είναι καλύτερα για φούρνο. Κι έτσι γλυτώνουμε και θερμίδες!

Τέλος σκεπάζουμε όλο το πυρέξ με τις φέτες τυρί του τοστ.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε χαμηλή θέση στο φούρνο, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δείτε να λιώσει εντελώς το τυρί και να βράζει η κρέμα από κάτω (γι αυτό είναι καλύτερο το πυρέξ απ'το ταψί - βλέπεις το φαγητό!)

Προσοχή να μην το αφήσετε να ξεροψηθεί το τυρί από πάνω γιατί γίνεται πολύ σκληρό μετά και δεν κόβεται.


Απλούστατο δεν είναι; Καλή σας όρεξη!!!



Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το ίντερνετ, διότι το δικό μου φαγητό δεν προλάβαμε να το φωτογραφίσουμε - το φάγαμε...!!!

34 σχόλια:

dromaki είπε...

Καλή όμορφη μέρα να έχεις Μαρία μου.
Είμαι μακαρονού κι όλο αυτό είναι ένας τεράστιος πειρασμός.Ευτυχώς είναι πρωί κι έτσι έχω μαζέψει κάπως τους σιελογόνους αδένες μου.
Δεν πειράζει που δεν φωτογραφήθηκε,σημασία έχει που καταβροχθήθηκε.
Νάσαι καλά κορίτσι μου:))

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Δρομάκι αγαπημένο! Αφού είσαι μακαρονού να το φτιάξεις οπωσδήποτε και να το απολαύσεις δίχως τύψεις!... Φιλιά πολλά!

"ζαχαρούλα.." είπε...

νοστιμότατο.............!!!!!!!!

καλημέρες!

clementine είπε...

Μαρία μου, εγώ να δεις τί μακαρονού... Μπορώ να τρώω και κάθε μέρα όμως......... Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία
Φιλάκια

Maria Tzirita είπε...

Ζαχαρούλα μου, δε θα σου κλέψουμε και το όνομα καλή μου! Ούτε τη χάρη βέβαια! "Νοστιμότατο" είναι το μπλογκ σου κι είναι καθημερινά - εγώ είμαι ερασιτέχνης!
Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Κλημεντίνη μου, να το φτιάξεις βέβαια! Θα ξετρελαθείς με τη γεύση, δεν είναι καθόλου βαρύ κι ο βασιλικός με τη φρέσκια ντομάτα το κάνουν πολύ καλοκαιρινό φαγητό!
Είσαι καλύτερα εσύ γλυκιά μου; Ξεκουράζεσαι;

xaos είπε...

Μαρία μας έπεσαν τα σάλια.Μου θυμίζει λίγο το παστίτσιο της τεμπέλας που φτιάχνω(χωρίς τομάτα)

Maria Tzirita είπε...

Για ρίξε εδώ τη συνταγή βρε Χελωνίτσα, μιας και το πιάσαμε το κουζινικό! Κι όχι ότι είμαστε τεμπέλες, αλλά εργαζόμενα κορίτσια βέβαια! Πού χρόνος για πολύπλοκες συνταγές;...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αν ήταν εκεί ο άνδρας μου δεν θα σου άφηνε ούτε ίχνος απο μακαρόνι, υπέροχο..

Maria Tzirita είπε...

Τελικά αυτό το φαγητό αρέσει σε όλους! Να το φτιάξεις Αχτιδούλα μου, για σένα ειδικά είναι παιχνιδάκι αυτό! Σε φιλώ!

EKT είπε...

Αγαπητή Μαρία, Πολύ ωραία και νόστιμη η συνταγή σου, όμως... θα σου πω κάτι που είπα και στη φίλη μας τη cook. Eχουμε πει να κάνουμε αποχή από τα ζυμαρικά, για ένα βασικό λόγο. Να περάσουμε το μήνυμα ως καταναλωτές. Βλέπεις η πρώτη ύλη με την οποία γίνονται, το σιτάρι, είναι αυτή που χρησιμοποιείται και στα βιοκαύσιμα στερώντας το βασικό είδος διατροφής κάποιους ανθρώπους που ζουν σε χώρες λιγώτερο τυχερές.
Είμαι σίγουρη πως ίσως σου διέφυγε το μήνυμα και εγώ τυχαίως το έμαθα και όπου μπορώ, σε ανθρώπους με ευαισθησίες όπως εσύ, το περνάω.

Smaragdenia είπε...

φέρτε μου να φάω όλο το ταψί ΤΩΡΑ!!!
φιλιά
Σμαραγδή

Ra Ma είπε...

Και εκεί που είμουν έτοιμος να δηλώσω μακαρονάς, η Ελένη με γέμισε τύψεις!

Απ' οτι ξέρω τα βιοκαύσιμα από γεωργικά προϊόντα, γίνονται κυρίως από καλαμπόκι και σόγια στας ΗΠΑ, λιναρόσπορο και συναπόσπορο στην Ευρώπη, ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία, φοινικέλαιο στη Ασία κλπ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι καταστρέφονται ολόκληρα δάση για τέτοιες καλλιέργειες με υψηλό περιβαλλοντικό κόστος. Υπάρχει καταγγελία από τα Ηνωμένα Έθνη ότι έως και 5 εκκατομύρια αυθόχνονες κινδύνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους για να δημιουργηθούν καλλιέργειες φυτών που παράγουν βιοκαύσιμα.

Είδες τι μαθαίνεις από ένα ριγγατόνι φούρνου!!!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Maria Tzirita είπε...

Πραγματικά δεν ήξερα τίποτα για αυτό που λες Ελένη μου! Κι εξακολουθώ να έχω άγνοια, πουθενά δεν έχει πάρει το μάτι μου τίποτα σχετικό! Είναι μια καλή ευκαιρία εδώ να μας εξηγήσεις περί τίνος πρόκειται, αν και το βλέπω αδύνατον να πάψουν να καταναλώνονται ζυμαρικά, ειδικά από ιταλούς, γάλλους κι έλληνες...
δώσε μας κάποιο λινκ, κάτι, να ενημερωθούμε και σ'ευχαριστώ για την παρέμβασή σου.

Πειρατή, εσένα σε βλέπω ενημερωμένο πάντως! δώσε μου κάποιο λινκ, αν ξέρεις, να μάθω περισσότερα για το θέμα.

Σμαραγδή μου, όλο το ταψί και να το θες δε γίνεται! Το φάγαμε!

Ανώνυμος είπε...

Ε λοιπόν το μπλογκ σου είναι απολαυστικό, σαν περιοδικό ποικίλης ύλης! Κάθε φορά που θα μπω δεν ξέρω τι θα συναντήσω! Άλλοτε σοβαρά κοινωνικά θέματα, άλλοτε παραμύθια, άλλοτε χιουμοριστικά, τώρα και συνταγές! Αποδικνύει ότι κι εσύ είσαι άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα, ανεξάντλητα! Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για ζυμαρικά, θα συμφωνίσω με την αποχή αν και δεν έχω ακούσει ούτε εγώ για αυτά τα βιοκαύσιμα τίποτα.

Unknown είπε...

Τέλειο φαίνεται. Πανεύκολο και νοστιμότατο. Θα το δοκιμάσω ένα βράδυ, αλλά θα το κάνω σε παραλαγή. Λιγώτερο τυρί και να δω, μάλλον θα ρίξω εβαπορέ αντι κρέμα γάλακτος. Λες να γίνει? Φοβάμαι τις θερμίδες λίγο. Πολλά πολλά φιλιά!!!

Maria Tzirita είπε...

Χριστίνα, αυτό είναι και το ζητούμενο! Όπως κι η ζωή έχει πολλές πλευρές, άλλες φωτεινές, άλλες σκοτεινές, έτσι είναι και τα ιστολόγια - αλλιώς θα είναι βαρετά, δε νομίζεις; Φιλιά!

Λίλυ μου, μην ανησυχείς για τις θερμίδες. Χρησιμοποίησε τυριά λάιτ, όπως ρεγγάτο ή κασέρι λάιτ κι από πάνω βάλε λίγο μίλνερ, ή μη βάλεις τίποτα από πάνω, μια χαρά θα ψηθεί με την ντοματούλα. Και βάλε κρέμα γάλακτος ελαφριά, είναι πολύ καλύτερή απ'το εβαπορέ και σε θερμίδες! Καλή όρεξη!

Unknown είπε...

Α οκ Μαράκι, thanksss! Θα το δοκιμάσω!

Σπύρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους! Ελπίζω όλοι να είστε καλά! Σήμερα είχαμε έξοδο, πήγαμε για καφέ και τώρα είμαστε σε internet cafe...

Φίλη Μαρία τι πειρασμός είναι η συνταγή σου? Εμείς σήμερα είχαμε φασολάδα..
Να σου δώσω τη διεύθυνση να μου στείλεις κανένα ταπεράκι??

Χρόνια πολλά και πάλι για τον Γιάννο!! Να είσαστε πάντα καλά κι'ευτυχισμένοι γιατί το αξίζετε...πραγματικά!!

Alkmini είπε...

νιαμι νιαμι
μια μεγαλη μεριδα παρακαλω, χωρις θερμιδες, γινεται?
φιλακια κοχυλοτζιριτακι μου.

Smaragdenia είπε...

πω, πω, τι λαίμαργες που ειστε καλέ!
φιλάκια
Σμαραγδή

faraona είπε...

Mmmmm!!!Γιαμ ,γιαμ!
Μακαρονακια!

Ωραια συνταγη Μαρια!

Καλο μηνα!

Αννα είπε...

Μιαμ μιαμ μιαμ...
Και αν και καθυστερημενα να χαιρεσαι τον καλο σου...Πολυχρωμος :)) και ευτυχισμενος!!!!

EKT είπε...

Μαρία μου, δεν ξέρω τίποτε περισσότερο παρά ότι το ΙΝΚΑ ( Ινστιτούτο Καταναλωτή) είχε προτρέψει να κάνουμε αποχή από τα ζυμαρικά μια εβδομάδα για τους λόγους που ανέφερα.Φαντάζομαι στο site του θα βρείς περισσότερες λεπτομέρεις.

Σπύρος είπε...

Το πήρα το βιβλίο.. Πήγαμε για καφεδάκι και τώρα περάσαμε μια βόλτα απο το internet. Σε δυο ωρίτσες πρέπει να έχουμε γυρίσει..

Αυτά τα νέα μου..

Υ.Γ. Γεια σου κουμπάρε!! Να περνάτε τέλεια!!

Marios είπε...

Καλό Μήνα.
Με μουσική και καλή διάθεση.

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλό μήνα............

καλό καλοκαίρι αγαπημένοι μου!!!!!!!!!

Aristodimos είπε...

Καλό μηνα και πάντα με.... λιχουδιές

Αρης

Ανώνυμος είπε...

Την Τρίτη προγραμματίστηκε τέλος!

Το αποτέλεσμα θα φανεί στην ζυγαριά :))

Ivy είπε...

Μπράβο Μαρία, ωραία η συνταγή σου σκίζεις. Αυριο θα βάλω παστίτσιο στο μπλογκ αλλά ούτε εγώ το ήξερα αυτό για τα ζυμαρικά καιτο έκανα χθες. Είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;

Ra Ma είπε...

Υπάρχει μια είδηση από του ΣΚΑΙ (λίγο πολιά!): http://www.skai.gr/master_story.php?id=64466
επίσης και ένα άρθρο από ομάδα οικολόγων στη Κρήτη: http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=4816
Ψάχνοντας μπορείς να βρεις πολλά άθρα.
Καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλό καλοκαίρι!

clementine είπε...

καλό μήνα και καλό καλοκαίρι.......
είχα ένα προβληματάκι στη σύνδεση στο σπίτι το Σ/Κ. Σήμερα ήρθα δουλειά, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν και το πιο σωστό. Μάλλον κακώς ήρθα........

iLiAs είπε...

..καλό μήνα Μαρία.."γευστικό", χαρούμενο :)

Ανώνυμος είπε...

λιγο καθυστερημενο το σχόλιο μα...πολύ ωραια η συνταγή....σλουρπ...και το μοσχοκάρυδο της πάει...
καλά να περνάς Μαρία :)