19 Σεπ 2008

Σταύρος Παράβας

Και τι είναι ο Σταύρος ρε; Πεσμένο δόντι από τσατσάρα;...!!!!


Ο μάγκας με το τρίκυκλο... Είδα την ταινία προχθές στην τηλεόραση, ένα από τα ελάχιστα αφιερώματα στον αξέχαστο ηθοποιό. Πόσο μου άρεσε, πόσο τον θαύμαζα πάντα, από μικρό παιδί. Δε χόρταινα να τον βλέπω στις ελληνικές ταινίες, γελούσα με τους ρόλους του, μ'αυτόν τον χαρακτήρα του "μάγκα" που συνήθως ενσάρκωνε, του φαινομενικά σκληρού, αλλά κατά βάθος καλού κι ευαίσθητου παιδιού.... Είχα την τύχη να τον δω και στην Επίδαυρο όμως κι ήταν πραγματικά εξαιρετικός και σε αυτούς τους ρόλους. Υπέροχος, μοναδικός ηθοποιός.

Έφυγε μόνος, παραπονεμένος, πικραμένος. Από ανακοπή καρδιάς στα 71 του χρόνια. Πόσα θα είχε ακόμα να δώσει στο θέατρο; Πολλά. Τον είχα δει πρόσφατα σε συνέντευξη στην τηλεόραση, απομονωμένο στο χωριό του και στο σπίτι που έχτισε με πολύ κόπο. Έλεγε πως τον είχαν ξεχάσει, πως τον είχαν στην "απέξω" τα κυκλώματα. Και πάλι όμως, είχε μια στωϊκότητα, μια ηρεμία... Δεν κατηγορούσε κανένα, τα είχε καλά με τον εαυτό του και με τον Θεό. Ακόμα και τα πικρά λόγια τα έλεγε με γλύκα...

Ας θυμηθούμε μαζί τις ταινίες στις οποίες τον απολαύσαμε σ'αυτή τη λαμπρή καριέρα που άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Από το τέλος προς την αρχή...

1. Αύριο θα ξέρουμε (1997) [Θωμάς]

2. Ακροπόλ (1995) [Αντώνης Σεφεριάδης "πρίγκηπας"]

3. Είσαι στην ΕΟΚ… μάθε για την ΕΟΚ (1981) [Μιχάλης]

4. Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) [Σταύρος Περιβολάρης]

5. Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971) [Σταύρος Μόρρος]

6. Οι μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) [Οδυσσέας / Πηνελόπη]

7. Για μια τρύπια δραχμή (1968)

8. Ο μόδιστρος (1967) [Στάθης]

9. Φίφης ο ακτύπητος (1966) [Φίφης /]

10. Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966) [Αντώνης Χρυσοβέργης / Κλεοπάτρα]

11. Η βουλευτίνα (1966)

12. Ευτυχώς… τρελάθηκα! (1966) [Στάθης]

13. Και οι… 14 ήταν υπέροχοι! (1965) [Αντουάν]

14. Ο ουρανοκατέβατος (1965) [Φίφης]

15. Κόσμος και κοσμάκης (1964) [Ντιντής]

16. Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [Φίφης]

17. Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964) [Πέτρος]

18. Άλλος… για το εκατομμύριο! (1964) [Στράτος]

19. Μικροί και μεγάλοι εν δράσει… (1963) [Φίφης]

20. Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος (1962) [Γιάγκος Καψομανώλης]

21. Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962) [Μιχάλης]

22. Όταν λείπη η γάτα (1962)23. Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Ντίνος]

24. Ο σκληρός άντρας (1961) [(αστυνομικός)]

25. Το έξυπνο πουλί (1961) [Μίμης Σαντόπουλος]

26. Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961) [(ναύτης με βαλίτσα)]



Πολυαγαπημένε μου Σταύρο Παράβα, σ'αγάπησα πολύ κι αρνούμαι να σου πω αντίο. Θα ζεις για πάντα μέσα στην καρδιά μου και θα ζωντανεύεις κάθε τόσο στη μικρή μου οθόνη γυρίζοντας τον χρόνο πίσω. Θα είσαι για μένα ο καλύτερος "μάγκας"...

35 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημερούδια Μαράκι!!!

Μπράβο για την ανάρτηση! Όντως δεν χρειάζεται να αποχαιρετήσεις ανθρώπους που έχουν αφήσει έργο που μένει...Αυτοί είναι πάντα ανάμεσα μας!

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα,
ωραίος ήταν αλλά κάτι στην προσωπική του ζωή δεν πήγε καλά και στράβωσε η κατάσταση. Τον είχα δει στην επαρχία σε ένα ρόλο χάλια, με θίασο χάλια, άρρωστος...μια κατάσταση δράμα. Τον λυπήθηκε η ψυχή μου. Καλό του ταξίδι.
φιλάκια

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα Μαράκι..

άκουσα την Αννα Φόνσου σε κάποιο κανάλι και έλεγε ότι ο Παράβας είχε επιλέξει να είναι μόνος του στο σπίτι του στο Λυγουριό.. ότι απλά περίμενε να έρθει το τέλος για να πάει να "συναντήσει" τον γιο του, που έφυγε πριν 10 χρόνια και τον πονούσε πολύ....

όπως και να έχει, με εκνευρίζει που όταν κάποιος πεθαίνει, βγαίνουν όλοι και λένε ότι τον είχαν ξεχάσει όλοι, κλπ κλπ... ποιος από αυτούς που πάνε εκεί, που μιλάνε, που κλαίνε στις κάμερες τους θυμήθηκε ή έκανε κάτι για να αλλάξει το σκηνικό???? έλεος...

όσο για τον Παράβα, θα μείνει στην σκέψη μου, σαν ένας γλυκός μάγκας!!

καλό του ταξίδι!!!!!!!!!!!!

Kaveiros είπε...

Αν και δεν είμαι από τους "οπαδούς" του, τον σέβομαι απεριόριστα!

Adamantia είπε...

Συμφωνω με τη Ζαχαρουλα κι εκνευριζομαι ιδιαιτερα στη περιπτωση του Παραβα που εν ζωη ηταν ελαχιστοι οι ηθοποιοι- συναδελφοι διπλα του και στη κηδεια λεγανε ολοι ποσο τον αγαπουσαν και ειχαν και αποψη για το αν ηθελε να πεθανει ή οχι. Η αγαπημενη μου ηταν το Κοροιδακι της Πριγκηπεσας.

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα και σε σένα Λίλυ μου! Έτσι ακριβώς νιώθω, ειδικά για τους ηθοποιούς αυτούς που δημιούργησαν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και είναι διαχρονικοί. Θα τους βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμα κι εμείς και τα παιδιά μας... Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Περνούσε το προσωπικό του δράμα Σοφία μου κι αυτός, σαν άνθρωπος... Έχασε το παιδί του, δεν είναι κάτι που το ξεπερνάς εύκολα. Τώρα ίσως να βρήκε την ευτυχία κοντά του, στον ουρανό. Καλή σου μέρα γλυκιά μου!

Maria Tzirita είπε...

Ζαχαρούλα μου, ο πιο γλυκός κι ευαίσθητος μάγκας, έτσι ακριβώς... Ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει, οι άνθρωποι ζουν για πάντα μέσα μας και μέσα από το έργο τους. φιλιά και καλημέρες!

Maria Tzirita είπε...

Kaveiros, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες, μακάρι να ακολουθούσαν το παράδειγμά σου κι άλλοι... Καλημέρα σου!

Maria Tzirita είπε...

Αδαμαντία μου, πάντα έτσι δε γίνεται; Πρέπει να φύγεις από τη ζωή για να σ'εκτιμήσουν ή μάλλον πρέπει να φύγεις ΓΕΝΙΚΩΣ για να σ'εκτιμήσουν.... Καλημέρες και φιλιά!

Sideras είπε...

Σε ανησύχησα το ξέρω. Έλα τώρα, είμαι εδώ και πώς να ξεχάσω την συμπάθεια μου ,το κορίτσι της Αγάπης .Έκανες πολύ ποιοτικές αναρτήσεις όσο έλειπα βλέπω . Και μια από αυτές και αυτή ,που είναι αφιερωμένη στον ταλαντούχο και πολυαγαπημένο ,Σταύρο Παράβα .

Όπως και να έχει ,σιδερένια καλησπέρα σου.

Υ.Γ.: και Κοντέσσα ,μου λείψατε πολύ!

Alma είπε...

Αυτό που με λυπεί είναι η υποκρισία του "είμαι κοντά σου στις δόξες σου αλλά όταν τα φώτα σβήσουν δεν σε ξέρω". Κρίμα...

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Έχει δίκιο η Ζαχαρουλα σε όλα όσα λέει.

Υπάρχει πολύ και μεγάλη υποκρισία στην..."υποκριτική" τέχνη, το γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ήταν εξ άλλου και ένας από τους λόγους που εγκατέλειψα το όνειρο να την υπηρετήσω.
Έτυχε τότε...Στα παλιά τα χρόνια να τον γνωρίσω τον Παράβα όπως και άλλους, "μεγάλους" η "Μικρούς", όταν επισκέπτονταν τη δραματική σχολή που ήμουν μαθήτρια, και μετά...

Νομίζω, ότι...Ήθελε να φύγει, όσο για το παράπονο... Ποιος άνθρωπος, και σε ποιο επάγγελμα δεν θα το είχε; όταν είχε προσφέρει το "μέσα" του, και όταν πια γερνάει, η αδυνατεί για τον οποιονδήποτε λόγο όλοι τον έχουν ξεγραμμένο;

Ξέρετε πόσοι μεγάλοι, σπουδαίοι, ηθοποιοί πεινάνε, η πόσοι κάνουν εντελώς άσχετα επαγγέλματα για να επιβιώσουν; Και βλέπεις τον κάθε ατάλαντο, και το κάθε ξεβράκωτο τσουλί να κάνουν καριέρα καβάλα σε ένα..."καλάμι" για να μην πω καμιά πιο... Βαριά κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία επαναλαμβάνεται Μαρία.
Τόσο ο Παράβας όσο και οι περισσότεροι παλιοί ηθοποιοί φεύγουν με ένα τεράστιο παράπονο από τη στάση που κράτησε το κράτος απέναντι τους ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.
Η άσχημη πλευρά του να τολμήσει κανείς να είναι καλλιτέχνης στην Ελλάδα ή το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στην τέχνη; Ο χρόνος θα δείξει.

Maria Tzirita είπε...

Αγαπητέ Σιδερά, πραγματικά μας ανησύχησες! Χαίρομαι που είσαι πίσω κοντά μας, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Το καλοκαίρι δεν καταφέραμε ν'ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή σου, κάποια στιγμή όμως ελπίζω να επισκεφτούμε τον νερόμυλό σου.
Σου εύχομαι καλό φθινόπωρο και πολλές και καλές αναρτήσεις! Θα έχεις πολλά να μας πεις μετά από τόσο μεγάλη απουσία!

Maria Tzirita είπε...

Άλμα, την πραγματικότητα σκιαγράφησες με τη φράση σου. Αυτή είναι η show biz, κανείς δε θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα! Σε φιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Ξυπολυτούλα μου, χαίρομαι που η ανάρτησή μου αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να σε μάθουμε καλύτερα. Εσύ σίγουρα θα ξέρεις τα πράγματα από μέσα, πίσω από τα λαμπερά φώτα, για να τα λες όλα αυτά. Όμως σε ζηλεύω και λίγο που είχε την τύχη να τον γνωρίσεις, και τον Παράβα και κάποιους άλλους. Κράτα ό,τι μπορείς από τη λάμψη τους, αυτών που την διέθεταν τουλάχιστον... Φιλάκια καλή μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Πάντα Μαρία μου τρυφερή και πονετική, μπράβο κοριτσάκι μου ,κάνεις τη ... θετή μαμά περήφανη!

Maria Tzirita είπε...

Ελένη Δαφνίδη, επιτέλους κοντά μας! Μας έλειψες Ελενάκι, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω! Ελπίζω αυτό που αναφέρεις για το τίμημα που πληρώνουν οι καλλιτέχνες να μην αφορά και στους συγγραφείς...
Πολλά πολλά φιλιά, περιμένουμε τα νέα από τις "τεράααααστιες" διακοπές σου!

Aνεμος είπε...

Μ ..πράβο για το αφιέρωμα Μαρία //ο άνθρωπος του θεάτρου έφυγε μόνος και άρρωστος από τους θεατρίνους που τον απέρριψαν..και με μια σύνταξη 600 ευρώ από το ΙΚΑ ΑΦΟΥ δεν έπαιρνε σύνταξη ως ηθοποιός, γιατί έπαιρνε λέει το παχυλό ποσό των 600 ευρώ...... να τα λέμε και αυτά για να επιβεβαιώνουμε τη γνωστή φράση ...του Σεφέρη... "όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"

Nagini είπε...

Ω, τι λες τώρα... Πέθανε? =\

eirini είπε...

Μαράκι μου πέρασα να σου πω μια καλημέρα!! Καλό Σ/Κ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Καλά ... κόρη μου ,έπρεπε να πάω στην Ελένη για να μάθω τι θα διαβάζει όλη η παρέα την επόμενη Άνοιξη; Περιμένω με αγωνία ..Μάτια μου!

Roadartist είπε...

Πολυ αξιοπρεπης!!
τη καλημερα μου Μαρια ;)

Ανώνυμος είπε...

μου άρεσε πολύ...και το παιξιμο του ακομη και στις κωμωδιες είχε κατι πικρό...

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Μαρουλάκι μου, ουδέτερα συναισθήματα νιώθω γαι τον συγκεκριμένο ηθοποιό, αλλά πίστεψέ με τα λόγια σου συγκινήθηκα... "Στο Θεό" σημαίνει το "αντίο" καλή μου, ίσως είναι η καλυτερη ευχή...

Φιλούδια κοντέσα μου!

Maria Tzirita είπε...

Αχτίδα μου, μανούλα μου, πονετική και τρυφερή είμαι σαν την θετή μαμά μου! Είχα να μοιάσω! Όσο για το τι θα διαβάσετε του χρόνου, το κρατάω για ολοκληρωμένη παρουσίαση, όταν θα πλησιάζει ο καιρός...Φιλάκια πολλά, να περνάς καλά γλυκειά μου!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε, η ελλάδα είναι οι άνθρωποι και οι άνθρωποι ναι, το κάνουν αυτό συχνά... Μας πληγώνουν, πάντα στο βαθμό που τους το επιτρέπουμε βέβαια... Καλή Κυριακή να έχεις!

Maria Tzirita είπε...

Σταματίνα μου, σε ποιό κόσμο ζεις ψυχή μου; Έχεις πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα και δεν παρακολουθείς τηλεόραση; Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δε βούιξε κι ο τόπος, προσωπικά επίσης από κάποιο μπλογκ το πληροφορήθηκα... Φιλάκια κοριτσάκι!

Maria Tzirita είπε...

Ειρηνούλα μου, καλό σαβ/κο και σε σένα φιλενάδα μου! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Ροντούλα μου, σπουδαίο χάρισμα η αξιοπρέπεια και προσωπικά εκτιμώ όσους την διαθέτουν... Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Cook μου έχεις δίκιο σ'αυτό που λες, γι αυτό θεωρώ ότι ήταν και τόσο πετυχημένος στους ρόλους του. Πάντα μου έβγαζε συγκίνηση. Καλό σαβ/κ καλή μου μαγειρισσούλα!

Maria Tzirita είπε...

Καναρινένια μου, πάντα τρυφερά και ζεστά λόγια έχεις να πεις ψυχούλα μου, σ'ευχαριστώ... Χίλια φιλιά για καλό σαβ/κο!

Nagini είπε...

Μαρία μου, σπίτι μας η τηλεόραση μένει ανοιχτή για δύο λεπτά, μέχρι να ανοίξει και το ντιβιντί για να μπει και να παίξει η εκάστοτε ταινία! :P

Άσε που τελευταία είμαι λίγο στις κλειστές μου και δεν παρακολουθώ πολλά νέα. Οπότε... πού να το μάθω?

Λυπήθηκα πάντως.. =\

Φιλιά.

Mariela είπε...

Καλό του ταξίδι!