24 Σεπ 2008

Η Κύπρος στο μικροσκόπιο!


Tο χαλούμι, τη Bίσση και τον Xατζηγιάννη τους ξέραμε. Πριν από μερικά χρόνια μάθαμε και τον Παγδατή. Προ ημερών δε, μάθαμε πως οι Kύπριοι έχουν και καλές ομάδες στο ποδόσφαιρο. Mα ποιοι είναι τέλος πάντων;

Oι Kύπριοι είναι περήφανος λαός. Mπορεί μεν να αυτοσαρκάζονται, αλλά όταν κάποιος άλλος προσπαθήσει να τους ειρωνευτεί ή να τους μειώσει, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Eίναι περήφανοι για την καταγωγή τους, την ιστορία τους, το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο (έχουν να καυχιούνται για την εργατικότητα και την εξυπνάδα τους που τους οδήγησε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή σε ευμάρεια), για τη φιλοξενία τους (είναι και αισθάνονται large), αλλά και για το φιλότιμό τους. Διακατέχονται, ωστόσο, από έντονη τάση επιδειξιομανίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα υλικά αγαθά, δηλαδή τα ακριβά τους αυτοκίνητα, τα ωραία τους ρούχα και τα μεγάλα τους σπίτια. Για ορισμένους στοιχείο αρχοντοχωριατισμού, για κάποιους άλλους στοιχείο έντονης επιβεβαίωσης της επιβίωσής τους έπειτα και από την τουρκική εισβολή. Σε ορισμένα δε χωριά της Kύπρου, οι κάτοικοι αρέσκονται να κτίζουν τεράστια σπίτια τα οποία ωστόσο δεν χρησιμοποιούν, αφού προτιμούν να διαμένουν σε βοηθητικά κτίσματα στην αυλή, ούτως ώστε να μη λερώνεται το κυρίως σπίτι! Ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για το ντύσιμό τους και στις Kύπριες -κυρίως- αρέσει να είνα κοκέτες όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμα και για να πάνε μέχρι το περίπτερο. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που τα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Eνωσης καταδεικνύουν ότι, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και με την κατανάλωση σ' όλη την Eυρώπη να σημειώνει πτώση, στην Kύπρο το λιανικό εμπόριο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

«ΣAN THN KYΠPO ΔEN EXEI»
Oι Kύπριοι αγαπούν τα ταξίδια. Kαι παρότι η Kύπρος είναι νησί, η πλειονότητά τους επιλέγει τα ελληνικά νησιά για να περάσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Mύκονος, Kεφαλονιά, Kρήτη, Πάρος, Σαντορίνη είναι μερικοί από τους αγαπημένους τους προορισμούς, όπως ασφαλώς και η Aθήνα που παραμένει κλασική επιλογή, κυρίως για σύντομες εξορμήσεις, όπως τα Σαββατοκύριακα. Tο παράδοξο είναι ότι, παρά την ακρίβεια που μαστίζει την Kύπρο τα τελευταία χρόνια, οι Kύπριοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στατιστικά στοιχεία, φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκε αύξηση άνω του 20%, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Tο παράδοξο με τους Kύπριους είναι ότι, ενώ είναι πολυταξιδεμένοι και αρέσκονται να διηγούνται πόσο καλά πέρασαν στις διακοπές τους, κάθε φορά που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, συνηθίζουν να λένε πως... «σαν την Kύπρο δεν έχει»!

AΠO TO TPAΓOYΔI ΣTH MOΔA
Φαίνεται πως μετά τον Xατζηγιάννη η Kύπρος -που παραδοσιακά εφοδίαζε την ελληνική δισκογραφία με ωραίες φωνές και ταλαντούχους καλλιτέχνες (βλέπε Aννα Bίσση, Mάριος Tόκας, Γιώργος Θεοφάνους, Eυρυδίκη, Kωνσταντίνος Xριστοφόρου, Kωνσταντίνα και άλλοι) δυσκολεύεται να βρει και να αναδείξει ένα νέο ταλέντο στον χώρο του τραγουδιού, γι' αυτό και το έριξε... στη ραπτική. Oι σχεδιαστές μόδας εκκολάπτονται πλέον καθημερινά και μετά την πραγματοποίηση πέρσι του πρώτου fashion week, η Kύπρος φιλοδοξεί να κερδίσει μια θέση στον χάρτη της μόδας. H αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά ταλαντούχα άτομα και ορισμένα από αυτά έχουν να επιδείξουν σπουδαία δράση και στο εξωτερικό. Xαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Eρωτόκριτος, ο οποίος έχει ως βάση του στο Παρίσι, θεωρείται ένας από τους ανερχόμενους Eυρωπαίους σχεδιαστές και ρούχα του θα βρει κανείς σε πολυκαταστήματα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Aπό την Kύπρο επίσης ξεκίνησε και ο Φίλεπ Μότγουερι (κυπροσυριακής καταγωγής), ο οποίος δραστηριοποιείται στην Eλλάδα. Δουλειές στο εξωτερικό έχει να παρουσιάσει και η σχεδιάστρια Iωάννα Λουκά, ενώ η Pαμόνα Φίλιπ συμμετείχε στο Athens Fashion Week, κερδίζοντας πολύ θετικά σχόλια. Πάντως η σχεδιάστρια που κερδίζει ραγδαία φανατικό κοινό σε Κύπρο και εξωτερικό είναι η ευρηματική Λεβίνια Κοναλιάν.

ΠEΣ MOY THN OMAΔA ΣOY NA ΣOY ΠΩ TI ΨHΦIZEIΣ
Στην Kύπρο είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις τις κομματικές προτιμήσεις κάποιου, αρκεί να σου πει την ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζει. Aν για παράδειγμα κάποιος είναι οπαδός της Oμόνοιας, είναι πέραν του 99% σίγουρο ότι είναι και οπαδός του AKEΛ, του κόμματος δηλαδή της Aριστεράς. Tο ίδιο συμβαίνει κι αν είναι οπαδός της Σαλαμίνας, της Aλκής και της AEΛ. Tο αντίστοιχο συμβαίνει με τους οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού τους οποίους θα συναντήσεις στις κερκίδες της Aνόρθωσης, του AΠOEΛ και του Aπόλλωνα. Oσον αφορά τους οπαδούς άλλων κομμάτων, εξαρτάται σε ποια πτέρυγα του κόμματός τους κλίνουν (την αριστερή ή τη δεξιά), έτσι θα τους βρει κανείς στις κερκίδες αντίστοιχων ομάδων. Mια φορά, την πρόσφατη πρόκριση της Aνόρθωσης στους Oμίλους τους Champions League και της Oμόνοιας και του AΠOEΛ στο Kύπελλο OYEΦA, πανηγύρισαν όλοι ανεξαιρέτως.

ΠEPIOΔIKA NAI, ΒΙΒΛΙΑ OXI
Oι Kύπριοι δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα βιβλία. Mάλλον προτιμούν να διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες. Γι' αυτό άλλωστε και σ' έναν τόσο μικρό τόπο 800.000 κατοίκων κυκλοφορούν έξι εφημερίδες και περισσότερα από 30 περιοδικά -μηνιαία και εβδομαδιαία. Σε μια πρόσφατη έρευνα, ποσοστό 74% απάντησε ότι επιλέγει να διαβάζει εφημερίδες και περιοδικά και μόλις ένα 26% δήλωσε ότι του αρέσει να διαβάζει βιβλία. Oι έρευνα κατέδειξε ότι οι Kύπριοι αφιερώνουν τον περισσότερο τους χρόνο στην τηλεόραση (και κατά κόρον προτιμούν να παρακολουθούν τοπικές παραγωγές) καθώς και στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Σημειώστε ότι στην Kύπρο λειτουργούν έξι παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. Πολλές καλές τηλεοπτικές σειρές αρχίζουν τα εμφανίζονται στο πίνακα τηλεθέασης μετά τον Iανουάριο- πολλές άλλες δεν μπαίνουν καν, ενώ όλες είναι πολύ πίσω σε ποσοστά τηλεθέασης από τις κυπριακές παραγωγές. Σύμφωνα πάντως με το Eυρωβαρόμετρο του Oκτωβρίου του 2007, Eλληνες και Kύπριοι «συναγωνίζονται» στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το διάβασμα βιβλίων, τις επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, ιστορικά μνημεία, μουσεία, γκαλερί και συναυλιακούς χώρους.

ΠΡΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ
H Kύπρος κατέχει και την παγκόσμια πρωτιά στην κατοχή αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Oδικής Oμοσπονδίας για το 2007 στην Kύπρο αντιστοιχούν 746 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους. Aν λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός της Kύπρου δεν υπερβαίνει τις 800.000, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αντιστοιχεί 1 αυτοκίνητο σε 1.3 ανθρώπους (περίπου), δηλαδή 3 αυτοκίνητα σε κάθε οικογένεια!

H Kύπρος κατέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά -που αποτελεί ρεκόρ για την Eυρώπη- την πρώτη θέση ανάμεσα σ' όλα τα κράτη-μέλη, για τα κρυστάλλινα νερά και τις καθαρές παραλίες της. Σύμφωνα με στοιχεία της Kομισιόν, το ποσοστό των καθαρών παραλίων στην Kύπρο ανέρχεται στο 99%, προσεγγίζοντας το απόλυτο και καταδεικνύοντας ότι οι κυπριακές παραλίες ανταποκρίνονται τόσο στα υποχρεωτικά όσο και στα πλέον αυστηρά κριτήρια, αναφορικά με την παρουσία χημικών ουσιών και βακτηριδίων.

Oι Kύπριοι ανταγωνίζονται τους Iρλανδούς για το ποιος θα εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην παραγωγή σκουπιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Yπηρεσίας Περιβάλλοντος, κάθε κάτοικος της Kύπρου και της Iρλανδίας έχει ξεπεράσει το «όριο ανοχής» του μισού τόνου, με πάνω από 600-700 κιλά απορρίμματα ανά άτομο τον χρόνο!

Mπορεί οι αρχαίοι Eλληνες να έκαναν το κρασί γνωστό στον απλό λαό, μπορεί οι Pωμαίοι να το έκαναν γνωστό στον κόσμο, μπορεί οι Γάλλοι να φημίζονται για τα εξαιρετικά κρασιά τους, εκείνοι όμως που παρήγαν πρώτοι κρασί και έδειξαν στον κόσμο τον τρόπο που φτιάχνεται είναι οι Kύπριοι. Θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν στην οινοπαραγωγό περιοχή της Eρήμης έδειξαν ότι η παραγωγή κρασιού ήκμαζε στην Kύπρο πριν από 5.500 χρόνια.

H Kύπρος είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Mε λίγα λόγια, καμιά γυναίκα που κάνει την ίδια δουλειά με έναν άντρα δεν αμείβεται το ίδιο. Mια θλιβερή πρωτιά που προκύπτει από τα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Yπηρεσίας (Eurostat) και καυτηριάζεται από Kύπριους αξιωματούχους.

ΠATPIΣ - ΘPHΣKEIA - OIKOΓENEIA
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η Kύπρος βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα κράτη με το ψηλότερο ποσοστό πολιτών ικανοποιημένο με τη ζωή του. Πέραν του 80% δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του στην Κύπρο.

Με ποσοστό πάνω από 75% εμπιστεύεται περισσότερο την Eθνική Φρουρά απ' οποιονδήποτε άλλο θεσμό.

Eνας στους πέντε δηλώνει ότι πηγαίνει εκκλησία κάθε Kυριακή ή 1-2 φορές τον μήνα και ένα 95% δηλώνει πως «το να πιστεύει είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή του»! Mόνο ένα 4% θεωρεί ότι η θρησκεία είναι κάτι ξεπερασμένο.

Oι Kύπριοι δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στα κόμματα, τις μεγάλες εταιρείες και τα Hνωμένα Eθνη.

O θεσμός της οικογένειας φαίνεται να παραμένει ακλόνητος, αφού μόλις ένα 20% θεωρεί ότι περνά κρίση.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ
Για τη δημιουργία μιας αλυσίδας από στηθόδεσμους μήκους 95 χιλιομέτρων (που απαριθμεί 114 χιλιάδες στηθόδεσμους), σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Για τη μεγαλύτερη χορευτική αλυσίδα με 268 συμμετέχοντες, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Aγίας Nάπας πέρσι το καλοκαίρι.

Για τη μεγαλύτερη πετσέτα θαλάσσης, που έχει δημιουργηθεί ποτέ (το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι HΠA). Oι διαστάσεις της είναι 64 επί 31 μέτρα και καλύπτει έκταση 1.900 τετραγωνικών μέτρων. H από καθαρό βαμβάκι κλωστή, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της, κάλυψε απόσταση 30 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Για το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο, το οποίο ζυγίζει δυόμισι τόνους και κατασκευάστηκε από τον Δήμο Γεροσκήπου, στην Πάφο.

Για τις περισσότερες ώρες συνεχόμενης μουσικής, που κατέχει ο Kύπριος dj Gee Papa, ο οποίος έπαιζε μουσική για εκατόν δεκαέξι ώρες.

ΣAN BΓEIΣ ΣTON ΠHΓAIMO... ENA ΛEΞIKO ΘA TO XPEIAΣTEIΣ!

ακκάννω: δαγκώνω

αλόπως: μήπως, πιθανώς

αξινόστραφη: ανάποδη

άππαρος: άλογο

άρκοψες: αύριο βράδυ

αρμαρόλα: μικρή ντουλάπα

άψε το: άναψέ το

βαρκούμαι: βαριέμαι

βαστώ: κρατώ

βούκκα: μάγουλο

βούρνα: νεροχύτης

βουρώ: τρέχω

βρίξε: σώπα

γιουτά μου: με βολεύει

δρώμα: ιδρώτας

έρκουμαι: έρχομαι

έσιει: έχει

έσσω: μέσα

εφάτσιησα: χτύπησα

ζάβαλλι: αλίμονο

ζαβός: στραβός

ζάμπα: μπούτι

ήντα: τι

ήντα μπον τούτον; τι είναι αυτό;

θωρώ: βλέπω

κάκκαφα: πολύ ανώμαλα εδάφη

καλώ: αμέ

καμμώ: κλείνω τα μάτια μου

καρκασιαλλίκκι: φασαρία

καρκόλα: κρεβάτι

κάττος: γάτα

κατσιαρίζω: κάνω θόρυβο

καύκει: καίει

κάφκα: ερωμένη παντρεμένου άντρα

κελλέ: κεφάλι

κόλλα: χαρτί

κοτζιάκαρη: γερόντισσα

κοτολέττα: μπριζόλα

κούλλουφος: ατημέλητος

κουφή: φίδι

κρούζω: καίω

κωλοσύρνω: τραβώ

λαλώ: λέω

λάου λάου: σιγά σιγά

λίξης: λιγούρης

λουβώ: μαδάω

λούκκος: τρύπα στο έδαφος

μαΐρισσα: κατσαρόλα

μαννός: ηλίθιος

μάππα: μπάλα

μιτσής: μικρός

μοτόρα: μοτοσυκλέτα

μούττη: μύτη, κορυφή

μούχτιν: δωρεάν

ξημαρισμένος: λερωμένος

παγκούι: παγκάκι

πουρέκκα: πολύ όμορφη γυναίκα


Δημοσίευμα από το περιοδικό Εικόνες της εφημερίδας Έθνος

51 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Αγαπητή Μαρία,
στην πόλη μου και στην ευρύτερη περιοχή οι άνθρωποι έχουν την ΙΔΙΑ νοοτροπία και συμπεριφορά με την Κύπρο..Μήπως που είμαστε όλοι έλληνες..
Διαβάζω πολύ κυπριακά μπλόγκ εδικά την τσαρτελλούι, θα την βρεις δίπλα στο σταματήστε τη γη να κατέβω. Έχουν πνεύμα, μόρφωση , χιούμορ και ταλέντο. Εδω οι νέοι δεν είναι τόσο της μόρφωσης όμως..
καλή μέρα καρυστινή και κυπριακή και αθηναική!

Ra Ma είπε...

Ενδιαφέροντα! Αν τα έβλεπα στην εφημερίδα ...δεν θα το διάβαζα!

Γνώρισα ένα Κύπριο το καλοκαίρι (φαινόταν να είχε χρήματα) και μου έκανε μεγάλη εντύπωση που έλεγε πως ήταν καλύτερα τα πράγματα επί της κατοχής των Άγγλων. Δεν μπόρεσα να το καταλάβω ούτε και τώρα που μου το θύμισες. Έχεις ακούσει εσύ κάτι παρόμοιο?

Καλημέρα!!!!

Adamantia είπε...

Toυς εκτιμησα ιδιαιτερα οταν ειπαν Οχι στο σχεδιο Αναν ενω ολοι τους πιεζαν για το αντιθετο.Μακαρι οι Ελληνες πολιτικοι να επαιρναν παραδειγματα απ'τους Κυπριους.
Καλη σου μερα Μαρια!

Yiannos Savva είπε...

Νομίζω έχω πολύ γράψιμο σε αυτή την ανάρτηση!
Μαράκι ξεκουράσου εσύ γλυκιά μου αναλαμβάνω εγώ.
Είναι γεγονός εδώ και 1 χρόνο που επισκέπτομαι συχνά την Αθήνα πολλές φορές είπα την φράση (Στην Κύπρο ζούμε σαν βασιλιάδες).
Τα πράγματα όμως χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα.
Θυμάστε τι έγινε όταν μπήκατε στο ευρώ…….
Τα ίδια πάθαμε και εμείς…..
Καλά για μισθούς δεν το συζητώ.
Μια καθηγήτρια αγγλικών εκεί με 15 χρόνια υπηρεσία αμείβετε μηνιαίως 1500 ευρό ενώ εδώ αμείβετε με 3500 ευρώ. Δεν υπερβάλω!!


@sofia Συμφωνώ ότι όλοι μας είμαστε Έλληνες.

@Radio Marconi Βλέπω την οικονομική εξέλιξη εδώ ακριβός σαν την δικιά σας. Κάθε πέρσι και καλύτερα…


Την καλημέρα μου από την Κύπρο!

Adamantia είπε...

Maria συγνωμη που επανερχομαι για ενα θεμα ασχετο με την αναρτηση σου.
Η ομαδα xeblogarisma θα προσφερει βιβλια για τις φυλακισμενες γυναικες των φυλακων Αυλωνας με σκοπο την δημιουργια βιβλιοθηκης στις φυλακες. Εχουν φτιαξει μια λιστα βιβλιων που προτεινουν σ'οποιον θελει να τα δωσει γι'αυτο τον σκοπο. Ενα απ'αυτα ειναι το βιβλιο σου Το παιδι της αγαπης. Σ'ενδιαφερει να το προσφερεις εσυ?
Αν ναι, ή μπες στο xeblogarisma.blogspot.com ή πεστο μου εμενα πού θα ειμαι εκει το Σαββατο που θα γινει η συγκεντρωση.
Σ'ευχαριστω εκ των προτερων.

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα στο Σοφάκι και τον Πειρατή μας, νομίζω πως ο Γιάννος μου με κάλυψε με την τοποθέτησή του! Το να πω εγώ ότι θεωρώ πως η ζωή είναι καλύτερη στην Κύπρο, ίσως πείτε ότι μεροληπτώ. Αλλά σίγουρα η πεποίθησή μου είναι αυτή! Όσο για τη γλώσσα, όσο πάω και την μαθαίνω...

Maria Tzirita είπε...

Αδαμαντία μου καλημέρα και σε σένα! Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και την τοποθέτησή σου κι όσο για το βιβλίο εννοείται πως θα το δωρίσω και με μεγάλη μου χαρά! Έρχομαι από σένα να μάθω τις λεπτομέρειες... φιλιά πολλά!

Yiannos Savva είπε...

@Adamantia Πήρα την απόφαση μου για το ΟΧΙ μόνο από 1 φράση στο σχέδιο Ανάν.
Το ότι καταργείτε η Κυπριακή δημοκρατία….

clementine είπε...

Καλησπέρα και από μένα.........

Συμφωνώ ότι όλοι είμαστε Έλληνες........ αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Απ΄τις φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει κατά καιρούς Μαράκι μου, έχω καταλάβει ότι εκεί ζούν καλύτερα. Η νοοτροπία είναι υποκειμενική, μήπως άλλωστε και στη δική μας χώρα κατά περιοχές δεν έχουν και διαφορετική νοοτροπία?
Μόνο που δε συμφωνώ ότι με τα βιβλία δεν τα πάνε καλά. Πιστεύω ότι διαβάζουν πολύ περισσότερο από εμάς και έχουν καταπληκτικές βιβλιοθήκες ακόμα και στα σχολεία τους.

Οσο για τον Χατζηγιάννη................τον λατρεύωωωωωω!!!!!!!!!

Γιάννο έχεις κανένα connais??

Maria Tzirita είπε...

Κλημεντίνη μου, θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά στα βιβλία, από τις επισκέψεις που έχω κάνει σε βιβλιοπωλεία εκεί μαθαίνω ακριβώς το αντίθετο. Τώρα για τον Χατζηγιάννη, δεν έχει κανένα κονέ σε διαβεβαιώ - φαντάσου ότι ήρθε πέρυσι εδώ στην Αθήνα για να τον δει live πρώτη φορά! Φιλάκια φιλενάδα μου!

eirini είπε...

Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση Μαρία!!!
Μάθαμε και πέντε πράγματα!
Σ'ευχαριστούμε βρε Μαράκι!!!
Καλησπέρα!!!

Theogr ο κηπουρός είπε...

Για μια καλησπέρα πέρασα. Από ίντερνετ καφέ. Την ον μου μέσα. Συγνώμη άλλα 15 μέρες χωρίς σύνδεση είναι πολλές. Προβλέπω να πηγαίνω αύριο στα γραφεία τους. Πες μου κάτι ο τετράποδος γιατί έκλεισε το blog του; Ελπίζω να τα πούμε σύντομα.

Kaveiros είπε...

Ιδιόμορφο κομμάτι του ελληνισμού..
Δε ξέρω τι γνώμη να έχω για ένα τόπο, που αποδέχτηκε τον Αττίλα σαν κάτι το φυσιολογικό, την ώρα που άλλοι λαοί(Κούρδοι κτλπ.) ανεβαίνουν αντάτρες στα βούνα και πεθαίνουν για μια σπιθαμή γης...
Δε ξέρω...

VAD είπε...

Πολύ κατατοπιστικη ανάρτηση για ένα αγαπημένο μέρος του εθνικού μας κορμού,κάποτε θα ξαναπάω να δω τους καλούς φίλους που έχω στην Κύπρο μου!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα!!!! και στο Μαράκι και στον Γιάννο!!!

τόσες πολλές πληροφορίες για την Κύπρο μαζεμένες.. δεν είχα ξαναδιαβάσει!!

Γιάννο , μπορεί το καλοκαίρι να μας δεις με τον Κωστή στα μέρη σου!!!

φιλάκια!!!!!!!!!!

dromaki είπε...

Είχα την τύχη να έχω φίλη μία Κύπρια καθηγήτρια Αγγλικών.Επί δέκα χρόνια πίναμε καθημερινά το καφεδάκι μας μια και ζούσαμε στην ίδια οικοδομή.
Επέστρεψε στην Κύπρο ακριβώς για την διαφορά του μισθού της όπως αναφέρει και ο Γιάννος.
Είχα πληροφόρηση για τα του Κυπριακού λαού από πρώτο χέρι.
Οσο για ομάδα εγώ είμαι ότι και ο φίλος μου ο Γιάννης Ματζουράκης.Ξέρει ο Γιάννος;))
Kαλημέρα Μαράκι μου.

Adamantia είπε...

Mαρια μπραβο σου, απ'οτι εμαθα θα ερθεις η ιδια!!! Χιλια ευχαριστω!!

Yiannos Savva είπε...

@clementine Καλός το Κλεμεντινάκη μας!
Ναι ήμαστε όλοι Έλληνες παρόλο που αυτό δεν ισχύ για όλους….
Το ότι ζούμε καλύτερα στο σήμερα θα συμφωνήσω αλλά δεν ξέρω για την συνέχεια.
Για το ποσοστό που διαβάζουν βιβλία με πιάνετε αδιάβαστο!!!!
Θα το ψάξω όμως και θα σας πω.
Αμάν κόλλημα με τον Χατζηγιάννη ρε παιδί μου!
Τίποτα σε Βίσση δεν σου κάνει?

@ eirini Για σου και εσένα ειρήνη.
Ότι άλλο θέλετε να μάθετε εδώ ήμαστε.

@Theogr ο κηπουρός Καλό μεσημέρι Θοδωρή.
Υπομονή…..

@Kaveiros Σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχτηκε τον Αττίλα σαν κάτι το φυσιολογικό αλλά εδώ και 34 χρόνια πολεμά για την ελευθερία του.
Αν σκεφτείτε ότι ήμαστε μια χώρα τον 800,000 αντιλαμβάνεστε πόση σημασία μπορούν να μας δώσουν οι μεγάλες δυνάμεις.

@VaD Να κοπιάσετε Το καμαρώνουμε ότι ήμαστε φιλόξενος λαός.

@ζαχαρούλα.. Ζαχαρένια μου καλή σου μέρα.
Να κοπιάσετε…..μην το σκέφτεστε καθόλου.

@dromaki Ναι αυτό με τους μισθούς είναι πραγματικά απίστευτο. Θυμήθηκα τώρα το καλοκαίρι που πήγασε σε μια παραλία με το Μαράκι και μας ζήτησαν είσοδο για να μπούμε…
Αν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιούνε ακόμη και οι παραλίες σας!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Ειρήνη μου! Το βρήκα κι εγώ πολύ ενδιαφέρον πράγματι, γι αυτό είπα να το μοιραστώ μαζί σας! Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Θοδωρή καλησπέρα! Προτείνω να βάλεις κόνεξ να βρεις την ησυχία σου! Όσο για τον φίλο μας τον Τετράποδο, δεν ξέρω πολλά, κάποια προσωπικά προβλήματα φαντάζομαι τον ανάγκασαν ν'αποσυρθεί. Να'σαι καλά, φιλιά στη Γεωργία!

Maria Tzirita είπε...

Φίλε Κάβειρε, νομίζω πως είσαι λίγο άδικος... Αν επισκεφτείς αυτό τον τόπο και μιλήσεις με τους ανθρώπους εκεί θα δεις ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Όμως δε θα πω περισσότερα πάνω σ'αυτό, γιατί δε θέλω να δώσω πολιτικές διαστάσεις στο θέμα. Καλή σου μέρα!

Maria Tzirita είπε...

Vad, θα επαναλάβω την πρόσκληση του Γιάννου, θα είναι μεγάλη μας χαρά να σε συναντήσουμε στην Κύπρο! Έτσι κι αλλιώς πολυταξιδεμένος είσαι εσύ!

Maria Tzirita είπε...

Ζαχαρούλα καλή μου, να το κανονίσουμε εγκαίρως, γιατί εμείς τον Αύγουστο θα είμαστε στην Ελλάδα - μην πάτε εσείς και λείπουμε εμείς! Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Αγαπημένο μου Δρομάκι, καιρό είχα να σε δω! Τώρα θα λες ότι έχεις έναν φίλο Κύπριο και μια φίλη αθηναία, κολλημένη με την Κύπρο! Και για σένα και την ομπρελίτσα φυσικά ισχύει η πρόσκληση, να κάνουμε ένα ταξιδάκι στη μεγαλόνησο παρέα! Φιλάκια πολλά, μου έλειψες!

Maria Tzirita είπε...

Αδαμαντία μου, εγώ ευχαριστώ! Θα χαρώ να σε γνωρίσω, φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου...,
αναλυτικό το απόσπασμα του Έθνους που μας παραθέτεις, δεν μπόρεσα όμως παρά να σταθώ για λίγη ώρα στο εξής απόσπασμα:
"Σε ορισμένα δε χωριά της Kύπρου, οι κάτοικοι αρέσκονται να κτίζουν τεράστια σπίτια τα οποία ωστόσο δεν χρησιμοποιούν, αφού προτιμούν να διαμένουν σε βοηθητικά κτίσματα στην αυλή, ούτως ώστε να μη λερώνεται το κυρίως σπίτι! "
Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο αρθρογράφος, ούτε και ποιος ήταν ο σκοπός του λέγοντας το πιο πάνω. Είναι πολύ απλό να αποπροσανατολίζεις τον κόσμο με ανακρίβειες και "χαριτωμενιές" αυτού του είδους, ωστόσο καλό είναι με αυτά που λες να μην αποκαλείς ένα ολόκληρο πληθυσμό που μένει στα χωριά ως ανεγκέφαλο και παρανοικό, καθώς μόνο ένας άνθρωπος με χαμηλή νοημοσύνη θα ξόδευε μία ολόκληρη περιουσία χτίζοντας ένα σπίτι και στο τέλος να μένει σε ένα βοηθητικό για να μην το λερώσει! Πραγματικά έχω ενοχληθεί από αυτό το σχόλιο, επειδή θίγει ένα τεράστιο μέρος των Κυπρίων που ζουν στα χωριά.
Έχεις έρθει στην Κύπρο αρκετές φορές Μαρία. Πες μου ειλικρινά. Έχεις γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους; Έχεις δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει; Εγώ προσωπικά έχω δει ανθρώπους από χωριά με κόπους, οικονομίες και δουλειά μίας ζωής να ξαναστρώσουν τη ζωή τους μετά την εισβολή του 74, να χτιζούν τα σπίτια της αρεσκείας τους και μετά να τα χαίρονται, να σε φιλοξενούν σε αυτά και να συνεχίζουν τη ζωή τους εκεί. Οι Κύπριοι δεν είναι ούτε χαζοί, ούτε χαμηλής νοημοσύνης. Τώρα, αν ο αρθρογράφος γνώριζε μία μεμονομένη περίπτωση ενός τέτοιου ανθρώπου που έχτισε σπίτι αλλά δε μένει σε αυτό για να μην το λερώσει να μας πει που είναι να πάμε να τον φασκελώσουμε!
Συγγνώμη για το ύφος, αλλά αυτό το κομμάτι με βρίσκει άκρως αντίθετη και δεν μπορούσα παρά να το σχολιάσω αφού νιώθω ότι με θίγει.
Έχεις δει κάτι τέτοιο εσύ; Η Κύπρος είναι σαν πατρίδα σου τώρα πια. Έχεις γνωρίσει κόσμο, έχεις δει πως σκεφτόμαστε, πως ζούμε. Πες μου.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ Γιάννα/Κύπρος καλεί Μαρία Τζιρίτα!!!! Πολύ χιουμοριστικό το άρθρο ....ελπίζω να μην πιστεύεις σε όλα όσα ανάρτησες στο blog σου!! Τα πιο πολλά είναι ψέματα και ανακρίβειες!! οι αλήθειες δε λίγες. Φίλοι Ελλαδίτες ελάτε στην Κύπρο να μας γνωρίσετε από κοντά και να δείτε ποιοι είμαστε τέλος πάντων!!!!!

Φιλιά

Maria Tzirita είπε...

Ελένη μου καλή, μη μου συχγίζεσαι! Το άρθρο έχει μια τάση σατυρική και θεωρώ ότι είναι τρυφερό στην προσέγγισή του, όσο κι αν κάπου υπερβάλει. Προσωπικά όχι, αν με ρωτάς, δεν έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους και σίγουρα αν συμβαίνει αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Δεν παρεξηγείται ένας ολόκληρος λαός από αυτό το σχόλιο, αν ήταν έτσι πρώτος ο Γιάννος θα μου ζητούσε να το "κατεβάσω". Κρατάω αυτό που είπες ότι η Κύπρος είναι σαν πατρίδα μου πια και σ'ευχαριστώ πολύ! Έτσι την αισθάνομαι. Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Έτσι Γιάννα μου! Αυτό εξήγησα και στην Ελένη παραπάνω, ότι είναι χιουμοριστικό. Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ λέω πόσο υπέροχος λαός είναι οι Κύπριοι κι ότι εμείς οι έλληνες τους έχουμε παρεξηγήσει (κάποιοι, όχι όλοι). Πες μου όμως κατά τη γνώμη σου, τι θεωρείς αναληθές, εκτός από ατό που επισήμανε η Ελένη;

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι διαθέτω την κρίση που απαιτείται ώστε να διακρίνω το σατυρικό από το "μη σατυρικό". Σε ένα έντυπο αυτού του βεληνεκούς και σε ένα άρθρο όπου παρεμβάλονται ποσοστά, αριθμοί και έρευνες, θα πρέπει μάλλον να έχασα την αίσθηση του χιούμορ μου για να μην αντιληφθώ το σατυρικόν!!!! Επιπροσθέτως λέξεις όπως "επιδειξιομανία" και "αρχοντοχωριατισμός" τις βρίσκω ατυχέστατες στην παρουσίαση ενός λαού.
Έτσι όμως για να ελαφρύνω ολίγον το κλίμα και επειδή καταβάθος γελάω που τσακώνομαι με ένα άρθρο (!) θα δώσω συγχαρητήρια στον αρθρογράφο για τις τρεις πρώτες ολόσωστες παρατηρήσεις του με τις οποίες δεν διαφωνώ καθόλου:
"Oι Kύπριοι είναι περήφανος λαός. Mπορεί μεν να αυτοσαρκάζονται, αλλά όταν κάποιος άλλος προσπαθήσει να τους ειρωνευτεί ή να τους μειώσει, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους."
Άντε, φίλοι πάλι. :)
Μαρία μου, δεν αμφισβητεί κανείς την αγάπη σου για το νησί. Το έχεις αποδείξει αμέτρητες φορές. Σου στέλνω τα κυπριακά φιλιά μου!

Unknown είπε...

Καλησπερούδιαααα!
Οκ, είναι λιγάκι υπερβολικό το άρθρο...
Έχει κάποια σωστά σημεία αλλά στην υπερβολή τους, γιατί όπως λες και εσύ Μαράκι είναι σατιρικό άρθρο…

Εγώ την Κύπρο και την αγαπώ πάρα πολύ, μαζί με τους ανθρώπους της. Είναι απίστευτος λαός, με πάρα πολλά χαρίσματα και ικανότητες! Διαβάζοντας την ανάρτηση σου, ξαναθυμήθηκα τα ωραία χρόνια που έζησα εκεί, και χαίρομαι πάρα μα πάρα πολύ που είχα αυτή την εμπειρία!
Αν μπορούσα θα γύριζα πίσω…

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μαρία μου τη Κύπρο την αγάπησα και έμεινα εκεί μόνον ένα μήνα.. Έχω φίλη εκεί που με φιλοξένησα με πολύ αγάπη εμένα τον άνδρα μου και τα παιδιά μου.Καλά τα μαθήματα Κυπριακής διαλλέκτου.

Theogr ο κηπουρός είπε...

Η πλάκα Μαρία μου είναι πως δεν φταίει η ον άλλα ο .......ΟΤΕ. Έχουμε γενικότερο πρόβλημα σύνδεσης εδώ. Άστα θα τα πούμε καμιά φορά από κοντά. Το Σάββατο θα έρθεις; Στο Ξεμπλοκάρισμα ενοώ. (Δες την σχετική ανάρτηση)

ΕΛΕΝΑ είπε...

9 χρόνια εργάστηκε ο άντρας μου σε Κυπριακή ναυτιλιακή εταιρία κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστώ με αρκετούς Κύπριους και να γνωρίσω κατά κάποιον τρόπο την ιδιοσυγκρασία και την νοοτροπία τους. Αυτό που αποκόμισα, και θέλω να ρωτήσω τον Γιάννο γι αυτό, είναι ότι ενώ εμείς θεωρούμε την Κύπρο συνώνυμο της Ελλάδας, έχω την εντύπωση ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Κύπριους.
Πολλές φορές άκουσα την φράση "Εμείς είμαστε Κύπριοι, δεν είμαστε Ελληνες" να λέγεται τάχα με χιουμοριστική διάθεση, κάτι αντίστοιχο εμένα δεν θα μου πήγαινε ποτέ να το πω, έστω και με χιούμορ.
Και το αναφέρω γιατί δεν είναι κάτι που άκουσα από ένα μόνο άτομο, αλλά από αρκετά.
Το άκουσα μια φορά και στο Πανεπιστήμιο, από έναν Κύπριο συμφοιτητή μου, αλλά τότε δεν είχα δώσει σημασία. Αυτό είναι το μόνο που με ενοχλούσε, γιατί κατά τα άλλα ήταν πραγματικά υπέροχα άτομα όλοι τους.
Σίγουρα η Κύπρος είναι από τα μέρη που θέλω να επισκεφτώ και ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή.

Aνεμος είπε...

απίστευτο άρθρο μαράκι πατρίδα.ειλικρινά........καλημέρα

Yiannos Savva είπε...

Χαιρετώ όλη την παρέα από την μεγαλόνησο.

Το να αναλύσουμε το άρθρο εις βάθος το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε προστριβές. Εδώ ήμαστε μια όμορφη παρέα και δεν νομίζω κανείς να το θέλει αυτό. Όπως όλοι έτσι και εγώ έχουμε την ελευθερία του λόγου.
Το άρθρο έχει και σωστά και λανθασμένα στοιχειά. Προσωπικά νιώθω ότι όλοι μας ήμαστε Έλληνες. Αυτό σίγουρα δεν είναι η γνώμη όλων τον Κυπριών.
Αν το αναλύσουμε αυτό θα μπούμε σε κομματικά μονοπάτια και πιστέψτε με δεν το θέλω με τίποτα.
Το σίγουρο είναι ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είπα το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν μόνο που διάβασα ότι θα καταργείτο η Κυπριακή δημοκρατία.


Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα.

xaos είπε...

Μια καλημέρα και απο μένα

Phivos Nicolaides είπε...

Η Κύπρος είναι ένα διαμάντι του Ελληνισμού, ανεξάρτητα από τα όποια μειονεκτήματα και προβλήματα που παρουσιάζονται. Το βιβλίο για παράδειγμα "νεοκύπριοι πλουτοκράτες..." ήταν μια προσπάθεια ανάλυσης αυτής της πραγματικότητας, που περιγράφεται στο άρθρο. Άλλο, όμως, ο αυτοσαρκασμός και άλλο πράγμα ο γεμάτος χολή σαρκασμός...

iLiAs είπε...

..ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάει το σαβ/κο..με ταξίδι, έστω νοητό :)

Να είσαι καλά :) Καλημέρα Μαρία :)

witchofdaffodils είπε...

Έγραψές το πολλά καλά :)

Μερσί για τις πληροφορίες, αυτό με τη μόδα το αγνοούσα. Να'ξερες πόσες φορες το λέω πως είναι ο πιο κοντινός τόπος, ο ιδανικός για μετανάστευση!

ΥΓ: Τα χαρακτηριστικά του του κυπριακού λαού -όπως και καθε λαού- είναι απόσταγμα της ιστορίας του.
Και οι Κύπριοι έχουν πολύπαθο παρελθόν..

Ανώνυμος είπε...

Γιάννα/Κύπρος καλεί και πάλι Μαρία!΄Ενα σημείο το οποίο εγώ θεωρώ αναληθές είναι το σημείο για τις Κύπριες-κοκέτες. ΝΑΙ, μας αρέσει να είμαστε περιποιημένες ΝΑΙ, μας αρέσει να είμαστε ευπαρουσίαστες ΝΑΙ,παρακολουθούμε τις τάσεις στην μόδα και ΝΑΙ ντυνόμασατε μοδάτα αλλά ......οχι και κοκέτες όλες τις ώρες της μέρας, ακόμα και για να πάμε στο περίπτερο!!! Και ούτε δίνουμε μια περιουσία για το ντύσιμο μας!! Ε....αυτό είναι υπερβολή, τραβηγμένο απ΄τα μαλλιά!!!!!

Maria Tzirita είπε...

Λίλυ μου καλή, μη μου στεναχωριέσαι, πες το κι έγινε! Όποτε έχεις όρεξη για ταξιδάκι, πάμε παρέα! Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Αχτίδα μου αγαπημένη, χαίρομαι που συμμερίζεσαι την αγάπη μου για την Κύπρο και για τους Κύπριους βέβαια! Φιλί γλυκό!

Maria Tzirita είπε...

Θοδωρή, το Σάββατο θα είμαι εκεί, το έχω δηλώσει ήδη! Θα χαρώ να σε δω και πάλι!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου, την είχα κι εγώ αυτή την απορία, μέχρι που έγινε ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι πράγματι είναι κύπριοι κι όχι έλληνες, με την έννοια ότι ζουν σε άλλο τόπο, σαν ανεξάρτητο κράτος και σε όσα σημεία μας μοιάζουν, σε άλλα τόσα είναι διαφορετικοί. Μπορώ να πω ότι είμαστε περισσότερα κάτι σαν "ξαδέλφια" οι δυο λαοί κι όχι ακριβώς αδέλφια. Δεν είναι έλληνες του εξωτερικού, δεν είναι μετανάστες, είναι ένας άλλος, κοντινός μας, λαός... Φιλάκια καλή μου, να μου είσαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Άνεμε, άλλη πατρίδα εμείς, πελοπόννησος! Να'σαι καλά, σ'ευχαριστώ!

Maria Tzirita είπε...

Φιλί γλυκό και για το Χελωνάκι μας...!!!

Maria Tzirita είπε...

Χαιρετώ τον αγαπητό Φοίβο! Είναι ακριβώς όπως τα λες, γι αυτό κι εμείς αντιμετωπίσαμε το άρθρο ως χιουμοριστικό, που κρύβει όμως αρκετές αλήθειες. Καλή σου μέρα!

Maria Tzirita είπε...

Ηλία, σε χάσαμε! Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω! Από ταξίδια δεν έχεις παράπονα εσύ, σωστά; Να'σαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα!

Maria Tzirita είπε...

Μαγισσούλα, μιλάς κυπριακά;;; Μ'έστειλες τώρα! Κρατάω το "ιδανικός τόπος για μετανάστευση" κι ετοιμάζω βαλίτσες! Έλα να "την κάνουμε" παρέα! Φιλάκια καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, πράγματι κι εγώ δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο! Στον τομέα αυτό δεν είδα διαφορές ανάμεσα στις ελληνίδες και τις κύπριες. Φιλάκια και πάλι, σ'ευχαριστώ για τη σωστή παρατήρηση!