10 Νοε 2008

Βραβείο Αναγνωστών 2008



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Βραβείο Αναγνωστών 2008

Το κοινό ψηφίζει για το αγαπημένο μυθιστόρημα της χρονιάς (10 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου)

Για τέταρτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν τον λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα. Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου αρχίζει η ψηφοφορία, που θα αναδείξει το «Βραβείο Αναγνωστών 2008», και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Το «Βραβείο Αναγνωστών» είναι ένα λογοτεχνικό βραβείο που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο βράβευσε την Ευγενία Φακίνου το 2005, τη Ρέα Γαλανάκη το 2006, τον Ανδρέα Μήτσου το 2007.

Και φέτος καλείται να ψηφίσει ένα από τα δέκα ελληνικά μυθιστορήματα της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους τα μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από το σύνολο των 150 που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Ανανεωμένος φέτος ο θεσμός του Βραβείου, ανοίγει τα φτερά του για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΡΤ που συνεργάζεται στη διοργάνωση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τα προτεινόμενα βιβλία και τους συγγραφείς τους μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Φέτος, για πρώτη φορά «μπήκαν στο παιχνίδι» οι 150 Λέσχες Ανάγνωσης, ψηφίζοντας για τη «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων (με αλφαβητική σειρά, από το ονοματεπώνυμο κάθε συγγραφέα) από την οποία καλείται να επιλέξει το κοινό:

· Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου στις εκδόσεις Μεταίχμιο (στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)

· Η αηδονόπιτα του Ισίδωρου Ζουργού στις εκδόσεις Πατάκης (στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)

· Ανεπίδοτοι έρωτες του Περικλή Κοροβέση στις εκδόσεις Ηλέκτρα (στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)

· Η Μαρία των Μογγόλων της Μαριάννας Κορομηλά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)

· Τι ζητούν οι βάρβαροι του Δημοσθένη Κούρτοβικ στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)

· Ο τελευταίος Παλαιολόγος του Γιώργου Λεονάρδου στις εκδόσεις Λιβάνη (στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)

· Αλδεβαράν του Παύλου Μάτεσι στις εκδόσεις Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)

· Τηλεμάχου Οδύσσεια του Δημήτρη Μίγγα στις εκδόσεις Μεταίχμιο (στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)

· Όλα σου τα μαθα, μα ξέχασα μια λέξη του Δημήτρη Μπουραντά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)

· Του φιδιού το γάλα του Γιάννη Ξανθούλη στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)

· Η Μεγάλη Άμμος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου στις εκδόσεις Κέδρος (στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)

· Βίλα Κόμπρε του Αλέξη Σταμάτη στις εκδόσεις Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)

· Φτερά από μετάξι της Πασχαλίας Τραυλού στις εκδόσεις Ψυχογιός (στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)

· Ραγδαία επιδείνωση του Θανάση Χειμωνά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)

και (εκτός συναγωνισμού) Παλιά, πολύ παλιά του Πέτρου Μάρκαρη στις εκδόσεις Γαβριηλίδης

[Οπως κάθε χρόνο, η επιλογή έγινε από τους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από την 1η Οκτωβρίου 2007 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, σύμφωνα με τους καταλόγους που δημοσιεύονται στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (http://www.biblionet.gr/).

Σημείωση: το μυθιστόρημα «Παλιά, πολύ παλιά» του συγγραφέα και προέδρου του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρου Μάρκαρη αναδείχθηκε μεν μεταξύ των 15 επικρατέστερων για το φετινό βραβείο από τις Λέσχες Ανάγνωσης, ωστόσο θα παραμείνει εκτός συναγωνισμού].

Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν από τις 10 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2008, με sms στο 54160 (χρέωση κανονικού μηνύματος).

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «Έχει Γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά στη ΝΕΤ.

***Το «Βραβείο Αναγνωστών» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον Σεπτέμβριο του 2005, με στόχο να δώσει ερεθίσματα στο κοινό για να διαβάσει βιβλία και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από αυτά. Εφαρμόστηκε πιλοτικά την πρώτη χρονιά στη περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε η συνεργασία σε περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τη δυναμική του. Η ανταπόκριση του κοινού καθιέρωσε τον θεσμό του Βραβείου Αναγνωστών. Πέρσι, ο θεσμός ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 συντονιστείτε στην ΕΡΤ και ψηφίστε!


Με κάνει ιδιαίτερα περήφανη η υποψηφιότητα της φίλης Πασχαλίας Τραυλού, της οποίας είμαι φανατική θαυμάστρια και της εύχομαι κι από δω καλή επιτυχία γιατί της αξίζει! Παρακαλώ δείτε τη σχετική μου ανάρτηση γι αυτό το πραγματικά θαυμάσιο βιβλίο εδώ. Είμαι σίγουρη πως όσοι το έχετε διαβάσει θα την υποστηρίξετε!

37 σχόλια:

Artanis είπε...

καλημέρα Μαρία...Καλή επιτυχία στην φίλη σου...
Καλή εβδομάδα να έχετε...

Ανώνυμος είπε...

Καλό μεσημέρι Μαρία

Αν μπορώ (μπορώ????) να ψηφίσω από Κύπρο θα το κάνω. Διάβασα το βιβλίο της κας Τραυλού και είναι πολύ ωραίο. Εκείνο που διαπίστωσα βλέποντας την λίστα είναι ότι εγώ δεν ξέρω κανένα από τους άλλους συγγραφείς πλην της κα Τραυλού....Να ανησυχήσω?????????

Γιάννα/Κύπρος

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
αν και ολοι οι εκδοτικοι οικοι ειναι αξιολογοτατοι(συμπεριλαμβανομενων των συγγραφεων των)εντουτοις λογω οτι η παρουσιαση του εν λογω βιβλιου εγινε απ την αγαπημενη μου ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ που εχω αδυναμια και απ την αλλη επειδη εμπιστευομαι εσενα,η μια ψηφος η δικη μου ειναι σιγουρη!!!καλη επιτυχια στην ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Maria Tzirita είπε...

Artanis, καλημέρα και σε σένα! Στηρίζω την υποψηφιότητα της Παρσχαλίας, όχι επειδή τη θεωρώ φίλη κι είμαστε στην ίδια εκδοτική οικογένεια, αλλά επειδή πράγματι το αξίζει. Αν διαβάσεις, θα καταλάβεις... Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, να μην ανησυχήσεις, ν'αρχίσεις να διαβάζεις περισσότερο! Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι δεν είναι καθόλου γνωστοί, αλλά σίγουρα για να βρίσκονται στη λίστα θα είναι αξιόλογοι. Για την ψηφοφορία από Κύπρο θα μας ενημερώσει η Πασχαλία και θα σου πω. Φιλιά, θα τα πούμε κι από κοντά!

Maria Tzirita είπε...

Παπαρούνα μου, σέβομαι τους λόγους σου, όμως για έναν και μόνο λόγο θα έπρεπε να την υποστηρίξεις: επειδή το αξίζει και όσα λέω δεν είναι απλώς λόγια. Το βιβλίο της είναι συγκλονιστικό, όπως άλλωστε ήταν και τα προηγούμενα, καιρός δεν είναι να αναγνωριστεί; Πολλά φιλιά!

Sophia Kollia είπε...

Μαρία,
καλή επιτυχία στην φίλη σου. Εγώ διάβασα μόνο το δικό σου και τον Τζόνυ και γώ, από ελληνικά. Διάβασα και ένα άλλο που μου θύμισε αθηνόραμα για βιβλία.........
Διαβάζω κλασσική λογοτεχνία κυρίως αγγλικά, και επειδή μου αρέσουν και επειδή θέλω να κάνω πρακτική στην γλώσσα...
καλή βδομάδα

Ανώνυμος είπε...

SΥΜΦΩΝΩ μαζι σου.ειμαι βεβαιη οτι το αξιζει Μαρια μου!!

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Μαράκι καλή επιτυχία στην Πασχαλία ΜΑΣ! Όσο για σένα Γιάννα, στο blog μου, ύπάρχει παρουσίαση και για του Φιδιού το γάλα και για το Παλιά πολύ παλιά, που όμως είναι εκτός συναγωνισμού. Επίσης κάτι διάβασα, αλλα΄δεν ξέρω αν αληθεύει, οτι ο κ. Παυλος Μάτεσις ζήτησε να εξαιρεθεί το βιβλίο του Αλδεβαραν από την λίστα και ψάχνω να βρω σχετικές πληροφορίες που να το επιβεβαιώνουν. Με΄χρι τότε....ΒΑ 13!

------ είπε...

Καλό απόγεμα...πώς είστε;;Λέω να διαβάσω στην αποψινη μου εκπομπή την ανάρτησή σας Οταν έφυγε...εσ΄'εις τι λέτε;;;
Θα σας στείλω και ανάλογο μέιλ.
Σας ευχαριστώ πολύ
Νανά Τσούμα ΝΕΤ 105,8

venceremos είπε...

γεια σου Μαρια απο την Κυπρο.
να ψηφισω γιατι οχι...για να το λες εσυ κατι θα ξερεις παραπανω.
και ελπιζω να το διαβασω αν και καιρο τωρα τα προβληματα δεν με εχουν αφησει το μυαλο σε ησυχια
φιλια καρυστινα

Kaveiros είπε...

Ωραία πράγματα!

Aspa είπε...

Γεια σου Μαρία μου, ελπίζω του χρόνου να ψηφίζουμε και για κάποιο δικό σου βιβλίο! Καλή επιτυχία στην Πασχαλία Τραυλού λοιπόν! Πολλά φιλιά!

VAD είπε...

Αξιόλογες παρουσίες στον κατάλογο,θα περιμένουμε τ'αποτελέσματα,γιατί ομως να βγουν απέξω Μαρκαρης και Μάτεσις;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μαρία μου. Καλή επιτυχία στην Πασχαλία από καρδιάς και από "κινητού"!

Μαρία Έλενα είπε...

Μαρία μου
το βιβλίο είναι τέλειο και θα κερδίσει.
Φιλακια ...

Smaragdenia είπε...

καλή επιτυχία στο κορίτσι μας, μαράκι τζιριτάκι μου. Ελπίζω όλοι να της φέρουμε γούρι.
Φιλιά από την πανέμορφη τήνο (όπου εδώ κι ένα μήνα εργάζομαι ως αναπληρώτρια σε σχολειο).
Τα βιβλία της Πασχαλίας κάνουν θραύση εδώ, ειδικά τα φτερά από μεταξι. αλλά και σένα σ έχω δει σε αρκετά βιβλιοπωλεία. το δε καινούργιο βιβλίο του πολυράκη, εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες.
αυτά τα ολίγα προς το παρόν από την κατάσκοπο σμαραγδένια
φιλάκιαααααααααααααα

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλή επιτυχία στην Πασχαλία...

Μαράκι..πως περνάς??? το πόδι σου?
καλημέρες στον Γιάννο!!!

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου, μεγάλη μου τιμή που διάβασες το βιβλίο μου ενώ δε διαβάζεις ελληνικά, σ'ευχαριστώ πολύ! Αυτό το βιβλίο της Πασχαλίας είναι εξαιρετικό, αλλιώς δε θα το πρότεινα, δε μπορώ να πω κάτι που δε νιώθω. Όταν κάποτε βρεις χρόνο και το διαβάσεις θα με θυμηθείς! Φιλάκια και καλημέρες καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Λένα μου! Τείνουμε να παρεξηγηθούμε πως υποστηρίζουμε την Πασχαλία λόγω φιλικής σχεσης και συναδελφικής αλληλεγγύης, όμως το ξεκαθάρισα και θα το πω πάλι: δε θα μιλούσα ποτέ έτσι αν δεν πίστευα ότι το αξίζει πραγματικά. Κι είμαι σίγουρη πως κι εσύ έτσι λειτουργείς, το ξέρω καλά απ'όσο σε γνωρίζω ότι ποτέ δεν είσαι δήθεν και δεν προσποιείσαι. Βεβαίως ο Ψυχογιός είναι το σπίτι μας κι είναι λογικό να τον στηρίζουμε, όπως λογικό είναι να ζητάμε κι από τους δικούς μας αναγνώστες να τον στηρίξουν. Σου στέλνω γλυκά φιλιά από την Κύπρο!

Maria Tzirita είπε...

Νανά Τσούμα, τα είπαμε και μέσω μέιλς και το κείμενο διαβάστηκε με την αισθαντική σου φωνή στη χθεσινή σου εκπομπή και σ'ευχαριστώ πολύ γι αυτό! Τα υπόλοιπα τα έγραψα στο μπλογκ σου και θα τα λέμε και εν καιρώ... Χίλια φιλιά, είσαι εξαιρετική!

Maria Tzirita είπε...

Venceremos καλή μου, σ'ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης! Σε πρώτη ευκαιρία να το διαβάσεις, δε θα το μετανιώσεις. Φιλιά πολλά και καλημέρες!
Υ.Γ. είμαι στην Κύπρο, δεν είμαι ΑΠΟ την Κύπρο!

Maria Tzirita είπε...

Κάβειρε, όχι απλώς ωραία, ωραιότατα! Την καλημέρα μου!

Maria Tzirita είπε...

Άσπα μου σ'ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου, έχω δρόμο εγώ ακόμα μέχρι εκεί! Και μόνο που το σκεφτηκες όμως με συγκινεί... Σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Vad, δεν ξέρω να στο απαντήσω αυτό, το καλό είναι ότι ψηφίζει κι επιλέγει ο κόσμος, μέσα από τις λέσχες ανάγνωσης κι αυτό δίνει μια άλλη αντικειμενικότητα στο θεσμό. Οι υποψηφιότητες πράγματι είναι πολύ δυνατές, ας ελπίσουμε ότι η Πασχαλία μας θα πάρει μια καλή θέση στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού! Καλή σου μέρα!

Maria Tzirita είπε...

Ελένη μου καλημέρα, φυσικά και στέλνουμε και μηνύματα, δε λέμε μόνο λόγια κι ευχές! Φιλιά καλή μου και στα δικά μας εύχομαι!

Maria Tzirita είπε...

Μαρία Έλενα, πού είσαι εσύ καλή μου και σ'έχασα; Χαίρομαι που είσαι τόσο αισιόδοξη, δώσε την ψήφο σου, πες το και στις φίλες σου και σίγουρα θα κερδίσει! Να είσαι καλά, φιλιά στην οικογένειά σου!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδένια μου καλή, πόσο μας λείπεις! Ευχάριστα τα νέα που μας φέρνεις απ'το νησί, ελπίζω να περνάς όμορφα εκεί πέρα και να μας έρχεσαι όσο πιο συχνά μπορείς! Πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Ζαχαρούλα μου, μια χαρά είναι το πόδι μου, πέρασε εντελώς και μια χαρά περνάμε εδώ με τον καλό μου! Οι μέρες καλοκαιρινές, κάνουμε ατέλειωτες βόλτες και φροντίζουμε τη λίμνη και τα ψαράκια μας! Φιλιά και σε σένα κι απ'τους δυο μας!

Yiannos Savva είπε...

Καλή επιτυχία στην Πασχαλία Τραυλού
Καλημέρα Ζαχαρούλα !!

Adamantia είπε...

Mαρακι καλημερα και χαιρομαι που περνατε καλα (αντε ναναι και καποιος καλα). Να ρωτησω μονο ηθελα με ποια κριτηρια βγαινει αυτη η λιστα, πωλησεις μονο ή και κατι αλλο?
Φιλια

AATON είπε...

Σου εύχομαι με τη σειρά μου κάθε επιτυχία. Πολύ όμορφη η σελίδα σου και το Blog σου. Συγχαρητήρια.
Θα επανέλθω..

Maria Tzirita είπε...

Αδαμαντία μου, καμιά σχέση με πωλήσεις! Οι λέσχες αναγνωστών επιλέγουν τα βιβλία μεταξύ τους κι έπειτα ο κόσμος, εμείς δηλαδή, ψηφίζουμε! Φιλιά πολλά και ψυχαραιμία, έρχεται πανσέληνος!

Smaragdenia είπε...

μαράκι τζιριτάκι θα είμαι τα χριστούγεννα αθήνα για 3 ολόκληρες εβδομάδες από 19/12 μέχρι και τις 11/1!! το σχολείο είναι εκκλησιαστικό κι επειδή τα παιδιά του οικοτροφείου θα πρέπει να ταξιδέψουν σε μακρινές αποστάσεις, τουλάχιστον να χαρούν κι αυτά τις οικογένειες τους. Τότε σίγουρα θα τα πούμε σε κάποια βιβλιοπαρουσίαση.
φιλάκια
από τη Σμαραγδένια και όλο το εκκλησιαστικό σχολείο τήνου

Maria Tzirita είπε...

Aaton, σ'ευχαριστώ! Καλή σου μέρα και χαιρετισμούς σε όλους τους έλληνες στον Καναδά!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδούλα μου θα χαρώ πολύ να σε δω! Στείλε μου μέιλ να βρεθούμε οπωσδήποτε, ανεξαρτήτως βιβλιοπαρουσίασης!

Maria Kat είπε...

Καλή επιτυχία κι απο μένα στην Πασχαλία!!!!