12 Νοε 2008

Γάμος ομοφύλων


Είναι μόδα; Είναι πρόκληση; Είναι δικαίωμα; Σίγουρα κάτι είναι, αλλιώς δε θα το συζητούσαμε...

Πρόσφατα έγινε ο πρώτος γάμος αντρών ομοφυλόφιλων στη χώρα μας, στο νησί της Τήλου. Γιατί μόνο εκεί βρέθηκε αντιδήμαρχος πρόθυμος να παντρέψει δυο άντρες μεταξύ τους. Θύελλα αντιδράσεων ακολούθησε, κυρίως από τη μεριά της εκκλησίας. Κι έπειτα βρέθηκαν κι εκείνοι που είπαν "δεν κοιτούν τα χάλια τους οι παππάδες, αυτό τους πείραξε;"

Λέμε ότι είμαστε μια προηγμένη κοινωνία που έχει αποδεχτεί τις σεξουαλικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου και την ιδιαίτερότητά του. Ότι δε μας ενδιαφέρει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του. Και πολλοί από μας αποδεχόμαστε ανθρώπους ομοφυλόφιλους του καλλιτεχνικού χώρου και τους θαυμάζουμε. Και δε μιλώ μόνο για τους σύγχρονους, το πιάνω από την αρχαία ελλάδα μέχρι μεγάλους συγγραφείς, ποιητές και μουσικούς της ιστορίας μας.

Επίσης συναναστρεφόμαστε με τέτοιους ανθρώπους και κάποιοι έχουν και φίλους ομοφυλόφιλους. Κανένα πρόβλημα. Δε ζούμε στον μεσαίωνα.

Όλα αυτά μέχρι εκεί που αρχίζει η πρόκληση. Γιατί όσο το κρατάμε κρυφό, είναι μια χαρά. Όταν όμως έχουμε την τόλμη να το δηλώσουμε τι γίνεται;

Θα έχετε ακούσει πολλές απόψεις και σίγουρα έχετε τη δική σας. Θα ήθελα να την διαβάσω στα σχόλιά σας. Όμως στις απαντήσεις σας θα ήθελα να συμπεριλάβετε και το εξής ερώτημα: Ακόμα κι αν είστε πολύ απελευθερωμένοι και απαλλαγμένοι από κάθε είδους ρατισμό και θεωρείτε αναφαίρετο δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να παντρεύονται και να κάνουν ό,τι ακριβώς κι ένα ετερόφυλο ζευγάρι, ποιά είναι η τοποθέτησή σας ως προς την υιοθεσία ενός παιδιού από αυτό το ζευγάρι; Διότι ακούγεται πως είναι το επόμενο βήμα τους. Μετά την νομική κατοχύρωση του μεταξύ τους γάμου (ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί), θέλουν να προχωρήσουν στη θεσμοποίηση του δικαιώματός τους να υιοθετήσουν παιδί.

Και πριν βιαστείτε ν'απαντήσετε θα σας πω και το εξής: Ένας άνθρωπος, είτε άντρας, είτε γυναίκα, αν είναι πλούσιος κι επώνυμος κι έχει τα μέσα, μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί με νόμιμες διαδικασίες. Οι επισκέψεις στο σπίτι του από τον επιμελητή διαρκούν έξη μήνες. Εφόσον μετά από αυτό το χρονικό διάστημα όλα είναι εντάξει, δίνεται η έγκριση και η υιοθεσία ολοκληρώνεται. Ποιός λοιπόν εξασφαλίζει ότι τον επόμενο χρόνο κι όλα τα χρόνια από κει και πέρα ο άνθρωπος αυτός δε θα συγκατοικεί με τον/την σύντροφό του και θα ζουν σα ζευγάρι με το παιδί τους; Θεωρητικά γίνεται μια χαρά. Άρα τελικά μήπως μιλάμε για μια υποκρισία της κοινωνίας και του νομικού συστήματος γενικότερα; Και τελικά μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα αντιδικιών και κοινωνικών συστημάτων, ποιός υπολογίζει την ανάγκη των παιδιών αυτών για μια μανούλα κι ένα πατερούλη, μια φυσιολογική οικογένεια;

Ή μήπως τελικά είμαστε υπερβολικοί και το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη, ανεξαρτήτως φύλου;...

79 σχόλια:

ο παρατηρητης είπε...

λοπιπον το να γινει ενα τετοιο ζευγαρι και τυπικα παντρεμενο ειναι δικαιωμα τους σωστα?καλα μεχρι εδω?αλλα μιλαμε για 2 ανθρωπους που ειναι ενηλικοι κα αποφασιζουν για αυτους οκ? δεν ξερω κατα ποσο αντεχουμε ν ειμαστε μ τεοιους ανθρωπους οσο προοδευτικοι και να θελουμε ν το παιξουμε.γιατι κακα τα ψεματα το ν τους βλεπουμε και ν μην ιενια παιδι μας ειδικα στην Ελλαδα ειναι οκ αλλα αν ειναι δικοι μας δεν το δεχομαστε. οσο για τους επωνυμους οι μανατζερ το κανουν ετσι ωστε ν μας αρεσει. Ακομα και σε βιβλια σιριαλ που βλεπουν πολλοι και μικροι το βαζουν σιγα σιγα σαν θεμα και το λεμε πλεον πιο ευκολα φυσιολογικο απο κατι χρονια πριν αλλα, δεν ειναι δικοι μας ανθρωποικαι απλα το παιζουμε ανετοι. Το ν παρεις ενα παιδι δεν ειναι ευκολο για κανεναν μ γραφιοκρατια και αλλα ομως οκ τα παιδια θελουν αγαπη και ν την εχουν ολα τα ζευγαρια αλλα οταν θ μεγαλωσει και θ καταλαβαινει τι θ του πουν?πως εγινε αυτο το παιδι θ παρει λαθος μυνηματα και ολα θα ειναι μπερδεμενα μεσα του εκτος παο αγαπη οσο μονογονεικη και αν ειναι η οικογενεια ξερουν οτι προηλθαν απο αντιθετα φυλλα. Τωρα τι θα ρωταν μπαμπα γτ ο μπαμπας δεν φουσκωνει να κανει αδερφακι?

akrat είπε...

καλημέρα απαντώ ευθαρσώς και χωρίς ενδιασμούς

δικαίωμά τους???????
ΝΑΙ

προοδευτικόν μέτρον??????
ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ

έχουν δικαίωμα να έχουν παιδιά??
ΝΑΙ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΟΥ
με αφήνει αδιάφορο η μόδα για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, γιατί δεν συνιστά καμμιά πρόοδος στην ανθρώπινη πορεία. Πρόδος είναι το δικαίωμα στην ομόφυλη επιθυμία.
Η μόδα που έχει ενσκύψει είναι μια μόδα που θα περάσει...
αρκεί εμείς να μην την υποβοηθάμαι κάθε τόσο...
για τα διακαιώματα των παιδιών έχω να πω ότι δνε παθαίνουν τίποτα αν ζήσουν σε τέτοια ζευγάρια. Και όταν μιλάει κανείς για τέτοια ζευγάρια δεν μιλώ για "ξεφωνημένες" ... αυτές ούτε τον ερωτικό τους σύντροφο δεν έχουν σταντάρει...
πω πω πάντως βαρετά είναι....

Aνεμος είπε...

Μαρία καλησπέρα εντάξει τους σέβομαι και έχω και ένα πολύ συμπαθητικό φίλο
αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την ανωμαλία φυσικότητα,όσο και αν προσπαθήσουμε.η φύση έχει άνδρα γυναίκα ζευγάρωμα παιδιά...για εμένα δεν είναι παρά μια μόδα που θα περάσει (με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ ρατσιστής) THN AΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Λογικά και ουσιώδη τα επιχειρήματά σου.

Αυτό που γνωρίζω ίνα ως τα παιδιά για να μεγαλώσουν κατά το δυνατόν σωστά και να ενταχθουν στην κοινωνία απαιτούνται: αγαπη, τρυφεροτητα, προσφορα, προθυμία, θέληση, χρόνο.. ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ να διαθέτεις όσο είναι μικρά, ποδάρια για να τρέχεις,τσαγανό και κότσια και ΟΛΑ αυτά μέχρις αυτοθυσίας.

Εάν διαθέτουν, προσωπικά δε με κόφτει ποιού φύλου είναι αυτός που θα τα μεγαλώσει.

Να μη λησμονούμε όμως, πως ένα μωρό από τη φύση του χρειάζεται έναν κόρφο τρυφερό για να βυζάξει και να νανουριστεί...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

eirini είπε...

Βρε Μαράκι μου... μεγάλο θέμα έπιασες! Κοίτα, θα σου μιλήσω ειλικρινά! Πάντα ένα πράγμα λέω σ'ότι πρόβλημα μου ζητήσουν την γνώμη μου... απ'έξω απ'το χορό, πολλά τραγουδια λέμε! θα καταλάβεις στην συνέχεια γιατί το λέω! Έχω φίλο ομοφυλόφιλο με τον οποίο κάναμε και κάνουμε πολύ παρέα! Δεν ντράπηκα ποτέ γι'αυτόν, βγήκα πολλές φορές μαζί του και τον φίλο του, τα έχουμε συζητήσει όλα και ειλικρινά άμα με καλούσε στον γάμο του θα πήγαινα. Δεν μ'ενδιαφέρει τί κάνει ο άλλος στην προσωπική του ζωή και το έχω αποδείξει κιόλας στον ίδιο. Το παιδί είναι πολύπλοκη κατάσταση! Ειλικρινά αν είχε ο φίλος μου ένα παιδί μαζί με τον σύντροφό του, πιστεύω ότι το παιδί θα ζούσε σ' ένα σπίτι γεμάτο αγάπη. Το πρόβλημα όμως είναι τί θα γίνει έξω από αυτό το περιβάλλον... τα λόγια στο σχολείο, η κοινωνική κατακραυγή, οι ματιές των τρίτων κ.λ.π. Ακόμα η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, οπότε αναρωτιέμαι πως θα επιδράσει όλο αυτό επάνω στο παιδί. Από την άλλη, στην Ελλάδα το να υιοθετήσεις ένα παιδί είναι η πιο πολύπλοκη διαδικασία στον κόσμο, δεν δίνουν σε "φυσιολογικά" ζευγάρια και θα δώσουν σε ομοφυλόφιλους; Δεν είναι θέμα ρατσισμού, είναι η πραγματικότητα! Τώρα όλα αυτά που συζητάμε(και εδώ έρχομαι στην παραπάνω παροιμία) τα λέμε χωρίς να έχουμε ένα γιο ομοφυλόφιλο (τουλάχιστον εγώ). θα λέγαμε τα ίδια πράγματα αν είχαμε και μάλιστα μας καλούσε και στον γάμο του; Αυτή είναι πολύ δύσκολη ερώτηση για όλους! Ελπίζω να είχα και τότε την ίδια άποψη!
Αυτά! γλυκό μου Μαράκι!!!
Σου στέλνω πολλά φιλάκια και εύχομαι καλό υπόλοιπο εβδομάδας!

Ανώνυμος είπε...

οι ερωτικες προτιμησεις του καθενος ειναι προσωπικη δουλεια.Ποια ειμαι εγω που θα κρινω?
Εγω εκανα 2 γαμους και ποιος μπορει να με κρινει?
ανετα μπορω να δεχτω οποιαδηποτε ιδιαιτεροτητα απο καποιον στο βαθμο που δε θα μ ενοχλησει!!!

το παιδι ειναι αλλη ιστορια και θελει δουλεια απο ενα τετοιο ζευγαρι διοτι τι προτυπα θα παρει για τις δικες του επιλογες αυριο?

μπορει να βγει ο καλυτερος επιστημοας,το καλυτερο παιδι......μα δεν θα εχει βρε μαρακι μυ τη σταμπα επανω του ??

πολυ ωραιο το θεμα σου σημερα μαρακι...θελω να δω τι θα πουν κι αλλοι!!

venceremos είπε...

Θα απαντησω με ερωτησεις.
Τι γινεται με τοσα παιδια που δεν εχουν θηλασει ουτε μια μερα? και ξερω οτι ειναι παρα πολλα!!
Τι γινεται με τα παιδια που βλιπουν μαλλιοτραβηγματα απο την μερα που γεννηθηκαν?
Ποσα παιδια υπαρχουν αραγε που τα κοιτανε περιεργα οταν ο πατερας τους ειναι βουτηγμενος στο αλκοολ, οταν ειναι φυλακη, οταν τρεχει πισω απο πιστιρικες,οταν γελοιοπειοιτε καθημερινως? ποσα παιδια βιωνουν καθημερινα την βια μεσα στο σπιτι τους? ποσα παιδια ντρεπονται για την μανα τους γιατι δεν ειναι στα καθιερωμενα στανταρ? δεν υπαρχει τελος σε αυτα τα ερωτηματα'
το να εισαι γονιος δεν ειναι θεμα φυλου. ειναι θεμα προσωπικης αξιοπρεπειας και να αναλαβεις την ευθυνη σου 100/100.Σιγουρα η κοινωνια δεν ειναι ετοιμη να δεχθει κατι τετοιο. οταν ημουν μικρη, πριν 30 δηλαδη, θυμαμαι ειχε γινει χαμοε με την αναφορα στην μονογοικη οικογενεια. Απαραδεκτο κ τ λ.
τωρα δεν δινει κανεις σημασια. αυτα...
καρυστινα φιλια

Ανώνυμος είπε...

Αχ Μαρία μου με τα καυτά σου θέματα...

Είπα να μην απαντήσω, για να μην την ανοίξω την στοματάρα μου.

Δεν μπορώ όμως.
Οκ... Θα τα πω όσο πιο μαλακά μπορώ.

Και αρχίζω με την εξής ερώτηση.

Ποιος από όλους αυτούς τους... "προοδευτικούς"... Θα ήταν τόοοσο προοδευτικός, αν ερχόταν ο γιος, η η κόρη του, και του έλεγε...
Μαμά, Μπαμπά, μην ονειρεύεστε για μένα γάμους, μην περιμένετε εγγόνι, γιατί εγώ...Δεν είμαι το... Κορίτσι / Αγόρι που γεννήσατε και μεγαλώσατε. Εγω είμαι ομοφυλόφιλος.
Ας μη βιαστεί κάποιος να απαντήσει, ας το σκεφτεί βαθιά, αληθινά.

Εγω το εγκεφαλικό στο τσεπάκι το έχω, αν μου συνέβαινε..
Και όχι! Δεν γουστάρω να είμαι και καλά... Άνετη.... Γιατί δεν είμαι.

Όσο για τα έρμα αυτά παιδάκια που θα έχουν την ατυχία να τα ρίξει η μοίρα σε μια τέτοια... "οικογένεια"...Ο θεός να τα λυπηθεί.
Γιατί... Όχι πείτε μου... Ποιο είναι το μέλλον αυτού του παιδιού; Ποιο το πρότυπο ζωής του; Τελικά... Θα γεμίσει η γη ομοφυλόφιλους;
Και ... Οι φυσιολογικοί, θα είναι σαν τη μύγα μες το γάλα;

Η μάνα μου θα έλεγε... Θα μας κάψει ο θεός!

Και εγώ λέω... Θεέ μου βάλε το χέρι σου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μαρία
Πραγματικά με εκπλήσεις με τα θέματα που διαλέγεις κάθε φορά!!!!
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα παιδάκι για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται και μαμμά και μπαμπά.Και επειδή είμαι και συντηρούκλα, θα έλεγα ότι δεν είμαι και υπέρ τους γενικά.
Φιλιά
Γιάννα/Κύπρος

Sophia Kollia είπε...

Στην Αφρική σε ορισμένες φυλές, τα παιδιά λένε όλες τις μεγάλες μαμά και όλους τους μεγάλους μπαμπά. Όλοι έχουν υποχρέωση να φροντίζουν τους μικρούς. Οι ανάγκες κάθε κοινωνίας διαμορφώνουν την εκάστοτε ηθική. Η ηθική αυτή έχει πλαίσιο και χαρακτηριστικά που της προσδίδουν την ομοιογένεια και την παραδοχή.
Πρίν να πω αυτό που ρωτάς έχει σημασία να ξέρω για πια συγκεκριμένη ομάδα μιλάω, τι χαρακτηριστικά έχει, πως θα ήθελα η κοινωνία να εξεληχθεί στο μέλλον.
Η αγάπη και η φροντίδα είναι δεκτή από όπου και άν προέρχεται. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε με αφορισμούς ούτε για την μια ούτε για την άλλη πλευρά.Ακόμα δεν το θεωρώ σωστό που έχει γίνει μόδα το να είναι αδελφή κάποιος και να του φέρονται λές και είναι καλύτερος από τους στρέιτ. Κατά κάποιο τρόπο ζούμε υπό την τρομοκρατία των γκέι, κυρίως στην μόδα (κοίτα τι μας πλασσάρουν, και πως θέλουν τα πρότυπα ομορφιάς), κοίτα συμπεριφορές στα σήριαλ κλπ. Προσβολή κατά της γυναικείας αξιοπρέπειας και υποβιβασμός την ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Τόσο χαμηλό που δεν μπορούμε ακόμα να πάρουμε σοβαρά τόσο σοβαρές σκέψεις για το μέλλον.
καλημέρα

Maria Tzirita είπε...

Ιωάννα, καλώς όρισες στην παρέα μας! Αυτός ο προβληματισμός που έθεσες είναι πολύ σοβαρός κι εγώ πραγματικά δεν έχω απάντηση. Μάλλον καταλήγω να πω πως όλα ειναι σχετικά και το πώς μεγαλώνει ένα παιδί έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του γονέα του κι όχι με το φύλλο του. Από την άλλη, το κοινωνικό στίγμα που θα το ακολουθεί πώς θα το ξεπεράσει;
Σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου, την καλημέρα μου!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Akrat, σ'ευχαριστώ για την "ευθαρσώς" τοποθέτησή σου, το εκτιμώ. Δεν κατάλαβα ακριβώς βέβαια τι εννοείς "βαρετά είναι", φαντάζομαι αναφέρεσαι στο θέμα αυτό που ίσως του δίνουμε μεγαλύτερες διαστάσεις απ'όσο θα έπρεπε; Πιθανόν να είναι κι έτσι... Όπως και να'χει, μια συζήτηση ποτέ δεν έβλαψε. Να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε, ο καθένας έχει την άποψή του, δε βάζουμε ταμπέλες εδώ. Όσο για το τι είναι "φυσικό" και τι όχι, πάλι σχετικό είναι... Καλημέρα και σε σένα!

Maria Tzirita είπε...

Γλαρένια μου γλυκιά, σωστό είναι αυτό που λες για τη μητρική στοργή, σκέψου όμως πόσα παιδάκια την στερήθηκαν και μεγάλωσαν μια χαρά με τρυφερούς μπαμπάδες και μόνο... Έπειτα, όλο και κάποια γιαγιά είναι πρόθυμη ν'αναπληρώσει αυτό το ρόλο, δε νομίζεις;
Ο χρόνος κι η αγάπη που ανέφερες είναι τα σημαντικότερα. Για όλους τους γονείς, ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Σε φιλώ!

xaos είπε...

Δεν συμφωνω στην υιοθεσία παιδιου απο ομοφυλλοφυλους.Νομιζω πως ενα παιδι απο τη φυση του φτιαγμενο χρειαζεται παντα μια μανα και ενα πατερα.Οτι παει εναντια στην φυση κατι θα αφησει κακο.Δεν με ενδιαφερει η ιδιαιτερότητα του καθενος.ειναι δικαιωμά του να κανει ότι θελει χωρις να προκαλει.αλλα οχι και υιοθεσια παιδιου σαν να θελουμε ένα κατοικιδιο για παρεα.

------ είπε...

Μαρία μου σε μια ανάλογη συζήτηση προ καιρού στο μπλογκ ενός φίλου έγινε της κακομοίρας...κόντεψαν να με φάνε...αλλά θα πω κι εδώ τη γνώμη μου όπως κι εκεί.
Τα παιδια, όπως χρειάζονται μαμά και μπαμπά για να γίνουν, έτσι χρειάζονται μαμα και μπαμπά για να μεγαλώσουν.
καλή σου μέρα και πολλά φιλιά

Maria Tzirita είπε...

Ειρήνη μου, βρίσκω πολύ ειλικρινή την τοποθέτησή σου και μπράβο σου! Πράγματι, όλοι το παίζουμε πολύ άνετοι όσο δε μας αφορά άμεσα. Ας μη λέμε λοιπόν μεγάλα λόγια, έξω απ'το χορό... Καλημέρα φίλη μου, σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Παπαρούνα μου, το ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν είναι απόλυτα σωστό. Το θέμα του παιδιού τώρα είναι τόσο περίπλοκο που αμφιβάλω αν υπάρχει μια "σωστή" απάντηση. Προσωπικά δε θα το τολμούσα να υιοθετήσω αν είχα μια ομόφυλη σχέση κι ας είμαι και γυναίκα. Εκτός αν το κρατούσα απόλυτα κρυφό από το παιδί, αλλά μοιραία κάποτε δε θα το μάθαινε; Ακόμα χειρότερο λοιπόν το να μη μπορείς να υποστηρίζεις τις επιλογές σου και να το μεγαλώνεις με ψέμματα...
Σε καλημερίζω και σου στέλνω γλυκό φιλί από την Κύπρο!

Maria Tzirita είπε...

Venceremos, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο κομμάτι αυτό που έθιξες! Γι αυτό και είπα όλα είναι σχετικά. Έχουμε δει "κανονικές" οικογένειες που καταστρέφουν κυριολεκτικά τα παιδιά τους και τα κακοποιούν μέχρις εσχάτου. Άρα στάνταρς σαφώς δεν υπάρχουν. Ίσως μετά από πολλά χρόνια αυτό που συζητάμε τώρα εδώ να είναι καθημερινότητα και κανείς να μην ασχολείται. Ποιός ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;...
Φιλιά Λευκωσιανά!

Maria Tzirita είπε...

Ξυπολυτούλα μου, μίλα ελεύθερα! Κάποτε πρέπει να συζητάμε και τα καυτά θέματα, σωστά; Μας απασχολεί άλλωστε και μου αρέσει ιδιαίτερα να συζητώ μαζί σας όσα μας απασχολούν. Οι περισσότεροι γονείς θ'αντιδρούσαν όπως εσύ, ή ίσως έτσι νομίζουν ότι θ'αντιδρούσαν. Στην πράξη μάλλον είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το παιδί σου το αγαπάς απόλυτα και το αποδέχεσαι γι αυτό που είναι, όχι γι αυτό που θα ήθελες να ήταν. Τώρα, όσον αφορά στο ποσοστό των ομοφυλόφιλων, δε θεωρώ ότι αυξάνεται ή μειώνεται, απλώς τώρα πια γίνεται πιο φανερό, γι αυτό μας φαίνεται έτσι.
Την καλημέρα και τα φιλιά μου!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Γιάννα μου! Εμείς θα τα πούμε αναλυτικά από κοντά απόψε έτσι κι αλλιώς! Φιλιά και ορεβουάρ!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Σοφία μου! Χαίρομαι να διαβάζω τόσο εμπεριστατωμένες απόψεις σαν τη δική σου. Όπως είπα, δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση, ο καθένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή, ειδικά όταν την τεκμηριώνει τόσο σωστά. Φιλιά καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Χελώνα μου, είσαι λίγο απόλυτη, αλλά φυσικά είναι δικαίωμά σου. Είμαι μαζί σου όσον αφορά εκείνους που θέλουν ένα παιδί ως κατοικίδιο και τους καταδικάζω, είτε είναι ετερόφυλο ζευγάρι είτε ομόφυλο. Όμως η επιθυμία ενός ανθρώπου να γίνει γονιός και να προσφέρει αγάπη σ'ένα παιδί, είναι μόνο δικαίωμα των "στρέιτ"; Αυτό μου φαίνεται πολύ σκληρό...
Καλημέρα και φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Νανά μου, καταρχήν μη φοβάσαι κι εδώ κανείς δεν πρόκειται να σε "φάει"! Λέμε τη γνώμη μας ελεύθερα και κουβεντιάζουμε πολιτισμένα, με βασική αρχή τον σεβασμό στην άποψη του καθενός. Η δική σου άποψη εξάλλου ταυτίζεται με την άποψη των περισσοτέρων ελλήνων, πίστεψέ με. Οι περισσότεροι είμαστε βαθιά συντηρητικοί, όσο κι αν φωνάζουμε για το αντίθετο. Καλή σου μέρα κι ευχαριστώ για το πέρασμά σου!

ο παρατηρητης είπε...

οκ μαρια φαντασου απλα το χριστινακη σου να σε έλεγε μαμα απο δω η κοπέλα μου και σκεφτομαστε να πάρουμε ενα παιδι τι θα έκανες γιατι μην τα ρίχνουμε όλα σε αυτους που ειναι ετσι γιατι αυτη ειναι πιο άντρες και γυναικες απ όλους ζουν σε ένα αλλο σωμα θελουν κατι αλλα και θελει μεγαλη τόλμη ν το πουν σε μια δηθεν κοινωνια που ειναι τόσο πουριτανη οσο δεν ειαξι οι τουρκοι έλεος αλλα αλλο το κρεβατι και αλλο το παιδακι οκ?μανα πατερα εχεις και μονο που χωριζουν σ μενει ρετσινια δηλ σε αυτο το παιδακι τι θα πουν γτ κοπηκε το γάλα στην μαμα σου ααα δεν πειραζει πανε στην άλλη; εεεεεεεε είπαμε

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ! ΕΙΔΙΚΑ, ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ, Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ, ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΖΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΠΦΩΣ. ΕΧΩ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΠΛΕΟΝ. ΠΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝΕ ΜΙΚΡΑ & ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ "ΖΕΥΓΑΡΙΑ" ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΣΣΟ. ΟΜΩΣ, ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ "ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ" ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ. ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ "ΜΠΑΜΠΑ" ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ; Η ΜΗΠΩΣ "ΜΑΜΑ" ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ; ΟΧΙ, ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΜΗΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΑ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΑΡΚΕΣΤΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΛΑΙ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ..... ΣΕ ΦΙΛΩ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ "ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"

Yannis Kapnidis είπε...

Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος επιλέγει να κάνει σχέση με έναν συνάνθρωπο του ιδίου φύλου, συνειδητά επιλέγει να απέχει από την διαδικασία απόκτησης διαδόχου.

Μπορεί το παιδί να λάβει όλη την αγάπη του κόσμου, αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον μη φυσιολογικό, με ερεθίσματα και εικόνες που δύσκολα θα μπορέσει να κατανοήσει σε μικρή ηλικία και να διαχειριστεί.

Δε θα μπω παραπέρα στη διαδικασία της ανάλυσης. Ποιος ξέρει άλλωστε τι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός παιδιού... το θέμα είναι ένα, το ρισκάρεις; Εγώ όχι! Τα παιδιά δεν είναι πειραματόζωα, ούτε προϊόντα εγωκεντρικής ματαιοδοξίας.

Ταραντούλα είπε...

ναι Νανά κανείς εδώ δεν πρόκειται να σε κόψει!!! ΄Λέμε ελέυθερα τη γνώμη μας! ΧΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ!!!
Πολύ γρήγορα θάψατε το προηγούμενο θέμα! Το μήνυμα το πήραμε
Φιλικά και πάλι

Yannis Kapnidis είπε...

Να προσθέσω στο παραπάνω σχόλιο μου, πως είμαι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει το σύντροφο του και φυσικά η κοινωνία πρέπει να τον καλύπτει νομικά. Γιατί μόνο νομική είναι η αξία ενός πολιτικού γάμου...

Maria Tzirita είπε...

Ιωάννα μου με το χέρι στην καρδιά σου λέω πως αν η κόρη μου επιλέξει να γίνει ομοφυλόφυλη, δε θα την απορρίψω ούτε θα την αγαπώ και θα την εκτιμώ λιγότερο. Αν θελήσει να υιοθετήσει πάλι δεν ξέρω να σου πω τι θα την συμβουλέψω, σίγουρα θα το συζητήσουμε πολύ το θέμα.

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Αφροδιτούλα μου, σεβαστή η άποψή σου, μου άρεσε αυτο το "ας μην μπερδεύουμε το μυαλουδάκι τους περισσότερο"... Τι τραβάνε κι αυτά τα παιδάκια μας σήμερα,ε; Φιλάκια καλή μου, καλό διάβασμα - ξέρεις εσύ!

Maria Tzirita είπε...

Hellenic Potion, η άποψή σου δείχνει ώριμο και συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, μπράβο σου και σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.

Maria Tzirita είπε...

Ταραντούλα, ελεύθερα λέμε την άποψή μας, από τη στιγμή που δεν υβρίζουμε και δεν προσβάλουμε κανέναν. Αλλιώς ναι, κοβόμαστε! Χαίρομαι που εξακολουθείς να μ'επισκέπτεσαι, παρ'όλο που με είχες διαβεβαιώσει πως δε θα το κάνεις. Το πήραμε το μήνυμα. Καλή σου μέρα!

Artanis είπε...

Τα παιδιά θέλουν αγάπη, υποστήριξη, φροντίδα, στοργή και ασφάλεια...
Δεν με νοιάζει αν είναι ομοφυλόφιλοι, ετερόφιλόφυλοι, εργένηδες, ανύπαντρες μάνες, χηρες/χήροι, διαζευγμενοι/νες, θετοί ή βιολογικοί, αλλόθρησκοι, ομόθρησκοι, μεικτά ζευγάρια...
Αν μπορούν να δώσουν ανιδιοτελή ολοκληρωτική αγάπη, εγώ είμαι εντάξει...
Και ναι, έχω σκεφτεί την περίπτωση να έρθουν οι κόρες μου μια μέρα να μου γνωρίσουν τις φίλεςτους, και όχι τους φίλους τους...
Θα διαλέξω να είμαι μάνα τους ό,τι και να διαλέξουν, όπως είμαι και έχω σταθεί μάνα τους μέχρι τώρα...Και την ίδια γνώμη έχει και ο πατέρας τους...

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου καλημέρα και απο μένα. Σύμφωνώ απόλυτα με την Γιάννα. Ένα παιδάκι για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται ένα μπαμπά και μια μάμα.
Φιλιά πολλά.
Λουίζα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ! ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

Maria Tzirita είπε...

Artanis, τα σέβη μου... Πολύ τυχερές οι κόρες σου, πραγματικά! Καλημέρες και φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Λουίζα μου, χρειάζεται πολύ περισσότερα από έναν μπαμπά και μια μαμά, πίστεψέ με... Φιλάκια καλή μου, see you tonight!

Maria Tzirita είπε...

Αφροδίτη μου, περιμένω πολύ περισσότερα ακόμα, για ένα τέτοιο θέμα. Καλό απόγευμα και σε σένα καλή μου!

VAD είπε...

Πρόβλημα δικό τους ,αλλά αφού μας ρωτάς,συμφωνώ με το σύμφωνο συμβίωσης,αλλά υιοθεσία,ε,εχει έναν πατερα το παιδί,να αποκτήσει τρεις;Επισης,ισως με χαρακτηρίσετε συντηρητικό,αλλά δε μ'αρεσει να ντύνονται με γυναικεία ρούχα ομοφυλόφιλοι άνδρες,ας κάνουν ό,τι θέλουν,ας χρησιμοποιήσουν το σωμσ τους οπως θέλουν,αλλα ορισμένα πράγματα ,βρε αδερφέ....

Ανώνυμος είπε...

Όχι Μαρία μου!!

Είμαι απόλυτη σε κάποια θέματα.

Να σου πω λοιπόν τι θα έκανα αν ερχόταν μια από τις κόρες μου, και μου έλεγε ότι είναι λεσβία.

Θα την άκουγα (πριν, και μετά το εγκεφαλικό) Θα της έλεγα ότι ... Ναι, είναι το παιδί μου και την αγαπώ, αλλά... Δεν αντέχω κάτι τέτοιο.
Θα της έλεγα ( αν ζούσε μαζί μου) Ότι δεν θέλω να ξαναγίνει αυτή η συζήτηση, και ότι φυσικά δεν θα πατήσει το πόδι της στο σπιτι που ζω, η... "φιλενάδα" της.
Ξέρεις κάτι; Φοβάμαι ότι... Όλη αυτή η ανοχή, είναι που έχει φτάσει τα πράγματα εδώ που τα έφτασε.
Πάντα υπήρχαν ομοφυλόφιλοι, άλλα... Δεν σήκωναν σημαία την ανωμαλία τους ( Γιατί... Για ανωμαλία πρόκειται.)όπως γίνεται σήμερα.
Όσο για το θέμα της υιοθεσίας παιδιού από τέτοια ζευγάρια...
Κάποια κυρία, δεν θυμάμαι ποια, είπε παραπάνω, ότι για να γεννηθεί ένα παιδί, χρειάζεται ένας πατέρας και μια μητέρα, το ίδιο χρειάζεται και για να μεγαλώσει. Συμφωνώ απόλυτα φυσικά.
Σε ποιας μάνας το στήθος θα κουρνιάσει αυτό το παιδάκι όταν πονάει; ( δεν μιλώ για θηλασμό καθόλου όπως βλέπεις)
ποια μάνα θα συμβουλέψει την κόρη της περί... των γυναικολογικών θεμάτων που θα αντιμετωπίσει;
Σε ποιανής μάνας την αγκαλιά θα κλάψει για τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα;
Ποιος θα του μάθει τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;
Επίσης...
Φαντάζομαι ότι οι παρέες των..."Γονιών"...Θα είναι όμοιοι τους. Αυτό το παιδί, τι περιθώρια έχει να γίνει ετερόφυλο;

Παιδιά; Δεν είναι τόσο άπλα τα πράγματα.

Καλό είναι να είμαστε μοντέρνοι και άνετοι ... Κάπου όμως πρέπει να υπάρχουν όρια, και πολύ φοβάμαι ότι αυτά κοντεύουν να ξεπεραστούν. Αν δεν ξεπεράστηκαν ήδη.

Maria Tzirita είπε...

Vad, στο είπα και στο μπλόγκ σου, υπάρχουν γάμοι και γάμοι... Η ελληνική κοινωνία μάλλον δεν είναι έτοιμη για έναν τέτοιο γάμο που αναφέρω εδώ, πόσο μάλλον για υιοθεσία παιδιού. Οψόμεθα.
Την καλησπέρα μου!

Maria Tzirita είπε...

Ξυπολυτούλα μου, είσαι φίλη μου και σ'αγαπώ και σέβομαι την άποψή σου αν και διαφωνώ κάθετα μαζί σου στο θέμα της αντιμετώπισης του παιδιού σου. Ούτε πιστεύω πως η "ανοχή" αυξάνει τον αριθμό των ομοφυλόφιλων - αν αυτός αυξάνεται αλλού ψάξε τα αίτια (εφόσον αυτά υπάρχουν). Φιλάκια καλή μου!

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Κυρία Τζιρίτα καλησπέρα!Ο γάμος των ομοφύλλων ως μεμονομένο γεγονός, χωρίς την απαίτηση αυτών των ανθρώπων να έχουν ολοκληρωμένη οικογένεια με ότι αυτό συνεπάγεται δε με απασχολεί. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι κι ως ελεύθεροι είναι δικαίωμά μας η επιλογή του τρόπου ζωής μας, αρκεί αυτός να μην προκαλεί και ζημιώνειτον κοινωνικό ιστό. Τι γίνεται όμως όταν αυτού του είδους τα ζευγάρια -σύζυγοι- έχουν την αξίωση να υιοθετούν παιδιά; Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό κι ας μη κρυβόμαστε πίσω από τις δήθες απελευθερωμένες απόψεις μας. Στο όνομα κανενός σύγχρονου πολιτισμού δεν μπορώ να δεχτώ λογικές που συνηγορούν σ' αυτή την "εγκληματική" ενέργεια, ούτε συμφωνώ με την άποψη ότι το παιδί χρειάζεται την αγάπη γενικά και αόριστα. Ως δόκιμος εκπαιδευτικός, εκπαιδευτικός της δράσης, ένα έχω να πω: Το παιδί έχει ανάγκη την αγάπη συγκεκριμένων ανθρώπων, της μαμάς και του μπαμπά κι όχι δυο "πατεράδων" ή δυο "μαμάδων" αμφιβόλου φύλλου. Στην περίπτωση των ομόφυλλων ζευγαριών οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι και κατά συνέπεια προκαλείται σύγχυση στο, παιδί, που τελικά μεγαλώνοντας δεν ξέρει τι να διαλέξει. Οι σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές θεωρίες μιλάνε για πρότυπα μίμησης. Ποιά πρότυπα να μιμηθούν αυτά τα παιδιά; Του θηλυκού πατέρα ή της αρσενικής μητέρας; Μπορούμε να πούμε πολλά... και να μιλάμε μέρες... Κλείνω όμως σ' αυτό το σημείο με μια φράση:
Ο συγκροτημένος και υγιής άνθρωπος μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα σε μια συγκροτημένη και υγιή οικογένεια!
Με εκτίμηση!
Μερκούρης Αυτζής

Roadartist είπε...

Καλησπέρα Μαρία.
Ενα θέμα πολύ σημαντικό.
Κάνεις πολύ καλά που το θίγεις. Μόνο μόδα δεν είναι μόδα, θα συνεχίσει να μας απασχολεί όσο οι άνθρωποι δεν μπορούνε να αποδεκτούν τη διαφορετικότητα του διπλανού τους.
Εχω φίλους ομοφιλόφιλους και τυχαίνει να είναι αρκετά πιο ευαίσθητοι και όμορφοι (εσωτερικά και εξωτερικά) από αρκετούς στρειτ.
Η ελληνική κοινωνία είναι φοβερά συντηρητική, και κολλήμενη σε φόρμες που θα έπρεπε να είχανε ξεπεραστεί..
Το πρόβλημα είναι η ελληνική κοινωνία πως θα το αποδεκτεί, η οποία είναι φοβερά ρατσιστική και σκλήρη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους..
Υποκριτική κατά βάση..αν σκεφτούμε τα διαζύγια, τις διαλυμένες οικογένειες που αυξάνονται συνεχώς..με τα πληγωμένα παιδιά..
Τα παιδιά θέλουν αγάπη, φροντίδα, ενδιαφέρον και στήριξη..
Όλα αυτά δεν έχουνε να κάνουνε με το φύλο του ανθρώπου αλλά με τη ψυχή και τη καρδιά.
..Μακάρι να μην υπήρχαν τέτοιες διακρίσεις..
Καλό απόγευμα!

Aristodimos είπε...

Σαφως και υπάρχει υποκρισία... σαφώς και ημαστε υπέρ το δεον συντηρητικοί... Κατα βάθος πιστεύω οτι τα παιδια χρειάζονται ενα περιβάλον οπου να μπορούν να λάβουν αγάπη, στοργή και φροντίδα ασχετως φύλου , χρώματος και θρησκευτικών ή αλλων ηθικών προκαταλήψεων...
Αν μπορούμε να τους τα προσφέρουμε δεν βλέπω τον λόγο γιατί να υπάρχει αντίρηση σε κατι τετοιο.

Την καλησπέρα μου Μαρία

Αρης

http://aristodimos.blogspot.com/
http://aristodimos.pblogs.gr/

Maria Tzirita είπε...

Κύριε Αυτζή, ευχαριστώ για το πέρασμά σας από το ιστολόγιό μου, πραγματικά είναι τιμή για μένα να με επισκέπτονται τόσο καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου, όπως εσείς.
Η άποψή σας είναι απολύτως σεβαστή και συνάδει με την άποψη των περισσότερων παιδοψυχολόγων συναδέλφων μου. Απόλυτοι φυσικά δε μπορου΄με να είμαστε για τίποτα, γιατί όπως θα είδατε από την ποικιλία απόψεων, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα για ένα παιδί να μεγαλώνει με καλούς και γεμάτους αγάπη ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι ομοφυλόφιλοι, παρά με κακούς, κομπλεξικούς, ψυχωτικούς "στρέιτ" γονείς. Άρα κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ατομικά κι΄είναι απολύτως ξεχωριστή - κανόνες δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου.
Και μια παρατήρηση-ερώτηση, μιας και είστε δάσκαλος και θα ξέρετε καλύτερα: το φύλο του ανθρώπου δεν γράφεται με ένα λάμδα, σε αντίθεση με το φύλλο του δέντρου που γράφεται με δύο; Ή εγώ το έχω λάθος;
Και πάλι σας ευχαριστώ!

Maria Tzirita είπε...

Ροντούλα μου καλή ναι, μακάρι να μην υπήρχαν διακρίσεις γενικότερα, αλλά με τα δεδομένα που ζούμε και πορευόμαστε τι γίνεται; Ο κύριος προβληματισμός έγκειται ακριβώς στο κοινωνικό στίγμα, στον περίγυρο του παιδιού αυτού και τα όσα θα καλεστεί ν'αντιμετωπίσει. Είναι δύσκολο πράγματι, μακάρι να υπήρχε μια και μόνο απάντηση κι αυτή να ήταν η σωστή... Καλό σου βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Άρη, πραγματικά εκπλήσομαι από το πόσες παρόμοιες τοποθετήσεις με τη δική σου έχω διαβάσει εδώ μέσα. Τελικά οι μισοί έλληνες είναι "συντηρητικοί" κι οι άλλοι μισοί όχι; Υποκρισία ναι, υπάρχει τεράστια - σκέψου μόνο πόσοι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται με άτομα του αντίθετου φύλου μόνο και μόνο για να αποκτήσουν παιδιά, ενώ διατηρούν διπλή ζωή, έχοντας ομοφυλοφιλικές σχέσεις κρυφά... Κι όσο όλοι κρατούν τα προσχήματα, όλα είναι εντάξει. Όμως τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα και με την υποκρισία τελικά τραυματίζονται χειρότερα. Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου και την ειλικρίνειά σου, να'σαι καλά!

faraona είπε...

Καμμία μαμα και κανεναν μπαμπα δεν χρειαζονται τα παιδια.Αυτο που χρειαζονται ειναι απειρη αγαπη,αυταπαρνηση,αυτοθυσια,καλλιεργεια της ψυχης τους,άνοιγμα των οριζόντων τους,κατευθύνσεις αναπτυξης της ελευθερης βουλησης τους και ταυτοχρονα ασφάλεια και τρυφερότητα.Αν αυτα μπορουν να τα δωσουν οι γονεις ειτε ειναι ομοφυλοι ειτε ειναι διαφορετικου φίλου δεν εχει καμμια σημασια.
Απλα συνηθισαμε να βαδιζουμε με προτυπα καθορισμενα κι ολες οι υπολοιπες σχεσεις μας φαινονται παραξενες.
Ε καιρος ειναι να σπάσουμε τα κουτάκια που μας εχουν μαθει να παιζουμε κουτσό χρόνια τώρα και να δουμε και λιγο πιο περα απ τη μυτη μας.

Φιλια πολλα Μαρακι μου

Meropi είπε...

Καλησπέρα Μαρία μου,
τι έγινε? Γύρισες από την πατρίδα μου??
Όσον αφορά τώρα το γάμο των ομοφυλοφιλων. Είμαι υπέρ του να θεσμοθετηθεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και για το ομόφυλο ζευγάρι για να ρυθμιστούν νομοθετικά τα περιουσιακά του, τα κληρονομικά του κλπ. Δεν πιστεύω όμως ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί και η υιοθεσία ανηλίκου από ομόφυλο ζευγάρι. Εδώ εμπλέκεται και η ζωή ανηλίκου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τη δική τους ζωή μπορεί να την κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως και του ανηλίκου. Αφού διάλεξαν ένα σεξουαλικό προσανατολισμό που δεν οδηγεί σε τεκνογονία, πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι δεν θα αναθρέψουν παιδιά. Αυτή είναι η γνώμη μου, χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο.

Ταραντούλα είπε...

Δεν έχει υπάρξει ούτε μία φορά που ήμουν εριστικός. είχατε την ευκαιρία να το αποδείξετε

Unknown είπε...

Μαράκι μου θα μπω κατ' ευθείαν στο θέμα των παιδιών.

Τα παιδιά σαφώς και χρειάζονται αγάπη...Και την απολαμβάνουν όποιος και αν τους την παρέχει, και μεγαλώνουν και δυναμώνουν εισπράττοντας αγάπη...

Όμως, παρόλο που το πιστεύω αυτό, δεν είμαι υπέρ της υιοθεσίας παιδιού από ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Η κοινωνία πρέπει να απαρτίζεται από υγιή κύτταρα, και εφόσον κύτταρο της κοινωνίας είναι η οικογένεια, πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε την κλασική της μορφή. Πειράματα με τις οικογένειες δεν χρειάζονται.

Και μάλιστα θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος καταλληλότητας στους υποψήφιους γονείς… γιατί ασφαλώς επειδή κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κατάλληλος για γονιός

patsiouri είπε...

Το θέμα των υιοθεσιών είναι πραγματικά πονεμένο θέμα.

Ξέρω χρυσά ζευγάρια που πασχίζουν χρόνια να υιοθετήσουν νόμιμα ένα παιδί, όπως και ζευγάρια που με το κατάλληλο χρηματικό ποσό και εικονικό τοκετό το είχαν ντελίβερι στο σπίτι.


Οι απόψεις μου επί του θέματος των ομοφυλοφίλων εδώ
http://topatsiouri.blogspot.com/2008/03/only-you.html

Θα με ενδιέφερε ειλικρινά η άποψή σου.

Καληνύχτα και συγχαρητήρια για το θέμα...

Στην Τήλο δεν είχαν γίνει οι πρώτοι γάμοι???

patsiouri είπε...

Μετά την προσεκτική ανάγνωση των σχολίων θα δηλώσω πως συμφωνώ απόλυτα -όπως πάντα άλλωστε!- με την Αρτάνις και τη Φαραόννα.

Αναλογιστείτε τί ακούμε κάθε μέρα.
Έχω θάψει αρκετούς φίλους μου, από καρκίνους, τροχαία, παράξενες αρρώστιες, ναρκωτικά κτλ...

Και είμαι μόνο 30.
Μετά από όλα αυτά, είναι δυνατόν αν αποκτήσω ποτέ παιδί, το πρόβλημά μου να είναι αν το παιδί μου επιλέξει την ομοφυλοφιλία???
Ήμαρτον!

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το παιδί που ΕΓΩ έφερα στον κόσμο ( γιατί δεν το ρώτησα) να είναι υγιές, να μην φύγει νέο, να ΓΕΛΑΕΙ και να έχει πάντα κρεβάτι, τροφή και νερό.
Μόνο αυτά!
Ειλικρινά!

Σκεφτείτε πως άλλοι γονείς κόβουν τις κλειτορίδες των κοριτσιών τους σε κάποια μέρη επειδή τις θεωρούν α-ν-ώ-μ-α-λ-ε-ς.
Εμείς φρικάρουμε.
Για κείνους όμως είναι ανωμαλία.

Ποιός μας λέει λοιπόν πως αυτό που όλοι εμείς θεωρούμε κάτα κάποιο τρόπο "παράξενο" δεν είναι ίσως το νορμάλ??? Η όσο νορμάλ είναι και η ετεροφυλοφιλία???

Τελειώνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω πως για μένα ανωμαλος είναι μόνο αυτός που ενοχλεί. Που επιβάλλει τη δυναμή του πάνω σε ανυπεράσπιστα πλάσματα. Που γουστάρει να προκαλεί τον πόνο.
Που δε διαθέτει τη στοιχειώδη έστω λογική.Και είναι επικίνδυνος.

Ας καθαρίσουμε πρώτα μ'αυτούς και ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με προβλήματα που κατά βάση βρίσκονται μόνο στη φαντασία μας...

Και ας ρωτήσουμε κανένα από τα εκατομμύρια κακοποιημένα παιδιά που θα ήθελε να μεγαλώσει τελικά.

Μην ψάξετε στα ορφανοτροφεία μόνο.
Πόσους γνωστούς αλήθεια έχετε που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο???
Εγώ κανέναν.
Οι στατιστικές λένε πως ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών αυτών, μετά τα 20, χάνονται τα ίχνη τους.
Που να'ναι άραγε???
Μήπως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν κάποος τα είχε υιοθετήσει και τους είχε αφήσει κληρονομιά έστω ένα διαμερισματάκι να ξεκινήσουν τη ζωούλα τους???

Ολόκληρο πόστ έγραψα πρώτη φορά στο σπίτι σου...συγγνώμη.

Ήθελα να πω απλά πως τα παιδιά αξίζουν μόνο σε ανθρώπους επιπέδου που τα θέλουν πραγματικά.
Και ομολογώ ευθαρσώς πως ένα ζευγάρι γκέι ανδρών η γυναικών σίγουρα θα γινόταν καλύτερος γονιός από μερικούς γονείς που συναντώ συχνά πυκνά...Μπορεί και από μένα.
Καληνύχτα.

Mariela είπε...

Καλησπέρα Μαράκι, πολύ καλό το θέμα σου...
σαφώς αυτό που προέχει για ένα παιδί, είναι η αγάπη και η φροντίδα και σαφώς ο καθένας είναι ελεύθερος στην επιλογή του συντρόφου του...
Οι ανθρώπινες σχέσεις όμως είναι τόσο περίλοκες και η καθε μία τόσο μοναδική και ιδιαίτερη, που δύσκολα νομίζω μπορεί κάποιος να πει τι είναι καλό και τι όχι.
Το ερώτημα βέβαια γα μένα παραμένει... Δεν ωφείλουμε να δώσουμε κατ'αρχήν σ'ένα παιδί και τα δύο πρότυπα;;;
Ειλικρινά δυσκολεύομαι να απαντήσω σ' αυτό.

Μόλις διαπίστωσα πως ξέφυγες από τα links μου, το διορθώνω ευθύς αμέσως...

"ζαχαρούλα.." είπε...

να μαι κι εγώ.. κι ας άργησα λίγο!!!

δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι πάντα θέμα επιλογής! κάποιοι άνθρωποι γενιούνται "έτσι".....

παρόλα αυτά, το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος δεν είναι κάτι περίεργο στις μέρες μας ή σπάνιο! Εμένα δεν με ενοχλεί, αρκεί το ζευγάρι να μην προκαλεί. Έχω φίλους ομοφυλόφιλους, και είναι όλα φυσιολογικά στην ζωή τους... όπως στην δική μας!

όσον αφορά την υιοθεσία.. ναι μεν , αλλά.....
πιστεύω ότι όση αγάπη και αν περιβάλει ένα παιδί.. δεν παύει κάποια πράγματα να είναι ανεξήγητα για αυτό και κάποια άλλα φυσιολογικά!!!!
αν και για να είμαι ειλικρινής, για έναν άνθρωπο που έχει εκ γενετής την ομοφυλοφιλία, είναι φυσιολογικό για αυτόν αυτό που εμείς το θεωρούμε μη φυσιολογικό!!! τώρα με καταλαβαίνετε? γιατί κάπως μπερδεμένα τα γράφω..

όπως και να έχει θεωρώ ότι η υιοθεσία από ομοφυλόφυλλα ζευγάρια, είναι ακόμα ενάντια στις πεποιθήσεις μου...

συμφωνώ βέβαια με την venceremos... και για αυτό προσθέτω ένα ... αλλά..............

Maria Tzirita είπε...

Φαραώνα μου, αφοπλιστική και ευθύς όπως πάντα! Ναι, καιρός είναι ν'ανοίξουμε τα ματάκια μας, όπως λες, αλλά δε θα δούμε μόνο αυτά έτσι και το κάνουμε...θα δούμε και πολλά άλλα! Και να τα δούμε πάλι δεν αρκεί, θα πρέπει να τα χωνέψουμε κιόλας... Καλημέρα καλή μου φίλη!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Μερόπη μου! Όχι δε γύρισα, στην πατρίδα σου είμαι ακόμα και την απολαμβάνω! Όσο για την άποψή σου,δεν ψάχνουμε λάθος και σωστό εδώ, απλά αν δεις όλες τις απαντήσεις θα κατάλάβεις πώς σκιαγραφείται η σημερινή κοινωνία. Κοινώς, οι απόψεις διίστανται... Καλή σου μέρα!

Maria Tzirita είπε...

Ταραντούλα, μην επανερχόμαστε κι είμαστε κι εκτός θέματος. Το εριστικός δε μ'ενοχλεί, δικαίωμά σου, εσύ γίνεσαι αντιπαθής. Το να είσαι προσβλητικός όμως δεν το ανέχομαι κι οποιοδήποτε τέτοιο σχόλιο δεν το δημοσιεύω. Κι αυτό είναι δικό μου δικαίωμα, εφόσον μιλάμε για το ιστολόγιό μου.

Maria Tzirita είπε...

Λίλυ μου όπως το'πες: ν'απαρτίζεται από υγιή κύτταρα. Σε πόσες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό; Κι άντε να δεχτούμε ότι τους υποψήφιους για υιοθεσία γονείς τους εξετάζουν, με τους φυσικούς γονείς τι γίνεται; Μήπως όλοι αυτοί που φέρνουν στον κόσμο παιδιά πιστεύουν ότι είναι υγιείς και σωστοί; Μεγάλο θέμα...
Καλημέρα και φιλιά κοριτσάκι μου!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Μαράκι,

σπουδαίο το θέμα,
δίκοπο μαχαίρι η τοποθέτηση.

Γιατί από τη μια λειτουργούν τα αρχέγονα, καλά εμφυτευμένα πρότυπα και οι φυσικοί κανόνες και από την άλλη η αγάπη, η ανθρωπιά, η ποιότητα στις σχέσεις και στην διαπαιδαγώγηση, αξίες τις οποίες η ανθρωπότητα μάτωσε για να αποκτήσει.

Αυτό που θα πω εγώ είναι το εξής. Καιρός να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αρκεί να προστατευτεί το όποιο παιδάκι από την παγίδα να θεωρήσει φυσιολογική τη δική του οικογένεια και περίεργες όλες τις υπόλοιπες. Θέλει θωράκιση, θέλει συζήτηση, θέλει δουλειά σε μια τέτοια περίπτωση. Να μάθει να σέβεται την όποια διαφορετικότητα ως επιλογή, να ασκηθεί στην αρετή της ανεκτικότητας και να μην οδηγηθεί σε έναν μονόδρομο υψώνοντας σε πρότυπο μόνο τη σχέση μεταξύ ομοφύλων.

Ανεξάντλητο το θέμα, σηκώνει πολύ συζήτηση τελικά!

Σε φιλω καλή μου,
να περάσεις τέλεια!

mrs Smith είπε...

Oι έννοιες φυσιολογικό και μη-φυσιολογικό μου είναι αντιπαθείς.
Αυτές οι έννοιες έχουν ας πούμε ένα νόημα μέσα στον χρόνο, τον τόπο και την εκάστοτε κουλτούρα.
Τις αντιλαμβάνομαι περισσότερο σαν στατιστικό δείκτη. Γιατί ποιός θα μας ορίσει το φυσιολογικό από το μη? Η φύση θα μου πείτε. Ναι μα η ίδια η φύση φέρει μια εξαιρετική πολυπλοκότητα.

Η έννοια της διαφορετικότητας μου είναι συμπαθής. Χωράει παντού. Η υποστήριξή της είναι και το ζητούμενο πολλές φορές.

Για τις μόδες τις κοινωνικές είμαι αδιάφορη, έρχονται και παρέρχονται.

Την οποιαδήποτε τελετή του γάμου την αντιλαμβάνομαι ως ένα κανονιστικό κοινωνικό πλαίσιο, ακόμη και τον θρησκευτικό, που εάν εξαιρέσω τις οικονομικές του προεκτάσεις, η ουσία του ποιά είναι? Ότι δύο άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και να μεγαλώσουν μαζί.
Και αυτό για τις υγιείς επιλογές.

Μεγαλώνω ένα παιδί. Το θέμα δεν θα μπορούσε παρά να με απασχολήσει. Χωρίς να θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες , ποσώς με ενδιαφέρει ο σεξουαλικός προσδιορισμός και έκφραση του παιδιού μου κατά πρώτον, αρκεί να είναι καλά αυτό με τις επιλογές του.

Εάν δύο Ανθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, ηλικίας κτλ θέλουν να ζήσουν μαζί, δικαίωμά τους είναι υπό οποιοδήποτε πλαίσιο.
Θα βάλουμε χαλινάρι στην αγάπη τώρα?
Για την υιοθεσία δεν έχω καταλήξει.
Με ενδιαφέρει περισσότερο το θέλω το δικό του, η δική του ψυχική υγεία (περί προτύπων κλπ).
Ίσως και μόνο η αγάπη που δίνεται απλόχερα να αρκεί.
Δεν ξέρω ειλικρινά.
Μήπως και όλα τα "φυσιολογικά" ζευγάρια μεγαλώνουν υγιώς τα παιδιά τους?
Πάντως αυτή η ιδέα της υιοθεσίας από ομοφυλόφυλους με δυσκολεύει λίγο.

Καλή σου ημέρα :))))
Δύσκολο το θέμα σου και με πολλές προεκτάσεις :)

faraona είπε...

Μαρακι ?
Να τα χωνεψουν αγάπη μου οσοι μπορουν,οι υπολοιποι να πιουν σοδα,κι οσοι απομεινουν να πανε στο γιατρο για εγχειρησεις ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
ας ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΙΑ ...ΝΑ ΕΙΔΕς ΤΙ με κανεις τα παιρνω στην κράνα μου...ουφ!

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο. Το φύλο του ανθρώπου γράφεται με ένα λ κι όχι με δυο όπως το έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου παρασυρμένος δεν ξέρω από τι...
Μερκούρης

Maria Tzirita είπε...

Patsiouri, σε καλωσορίζω και χαίρομαι πολύ για το μεγάλο και τόσο αληθινό σχόλιό σου. Πραγματικά μίλησες κατευθείαν στην καρδιά μου. Για το θέμα της υιοθεσίας έχω μιλήσει και σε άλλη ανάρτηση κι έχω κάνει μεγάλη έρευνα προκειμένου να γράψω το βιβλίο μου, το οποίο κυρίως αυτό πραγματεύεται. Βεβαίως θα έρθω από τα λημέρια σου, να δω και το δικό σου άρθρο και θα το συζητήσουμε εκτενέστερα το θέμα. Σε θαυμάζω για την τοποθέτησή σου, την τόσο ανθρώπινη και σ'ευχαριστώ που επιτέλους τα είπαμε "από κοντά"! Καλημέρα!

Maria Tzirita είπε...

Υ.Γ. Και βέβαια στην Τήλο έγινε ο γάμος, το διόρθωσα πάραυτα!

Maria Tzirita είπε...

Μαριελάκι μου, στην πράξη κι αν τύχει σε μας, στην οικογένειά μας, όλοι θα δυσκολευτούμε πολύ ν'απαντήσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Είναι παρήγορο πάντως ότι έστω και στη θεωρία δεν υπάρχει ο φανατισμός κι ο ρατσισμός που υπήρχε κάποτε. Σε φιλώ και σ'ευχαριστώ! (για το λινκ!)

Maria Tzirita είπε...

Ζαχαρούλα μου γλυκιά, αυτό το "αλλά" είναι που μας μπερδεύει! Παρεπιπτόντως να σου πω ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι πάντα εκ φύσεως και εκ γενετής, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει από τις συνθήκες που μεγαλώνει ένα παιδί και τα πρότυπά του (βλ. τον Στέλιο στο βιβλίο μου). Όμως αυτό είναι άλλο θέμα. Επίσης αναφέρω πως οι στατιστικές λένε, ακριβώς βάση της παραπάνω θεωρίας, ότι ένα παιδί που θα μεγαλώσει σε ένα ομοφυλοφιλικό περιβάλλον έχει 80% πιθανότητες να γίνει κι αυτό ομοφυλόφιλο άτομο. Συμπεράσματα δε βγάζω, γιατί η ζωή ποτέ τελικά δεν τσουλάει πάνω σε κανόνες... Φιλάκια φιλενάδα μου!

Maria Tzirita είπε...

Ομπρελίτσα μου, καλή μου φίλη, μεγάλη και σοφή κουβέντα αυτή: "Αρκεί να προστατευτεί το όποιο παιδάκι από την παγίδα να θεωρήσει φυσιολογική τη δική του οικογένεια και περίεργες όλες τις υπόλοιπες"
Σίγουρα το θέμα δεν εξαντλείται σε μια ανάρτηση, όμως για μένα ήταν πολύ σημαντικό να δω τις απόψεις όλων των φίλων, σα μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Καλημέρες και φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Φαραώνα μου, χα,χα, πολύ χαίρομαι που σε κάνω και τα λες με τ'όνομά τους τα πράγματα! Γι αυτό σ'αγαπάω!

Maria Tzirita είπε...

Μερκούρη (ας μιλάμε πια στον ενικό, τόσα είπαμε!), ανακουφίστηκα τώρα, ευχαριστώ για την επιβεβαίωση - μην ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας! Καλημέρα!

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Ουφ ... Πάω να ανοίξω μια σόδα. Μπα... Τι να μου κάνει μια σόδα... Πολλούς τόνους σόδας πρέπει να πιω.
Ο καραντάνης πόσο χρονών να είναι;
με... παίρνει άραγε να κάνω παιχνίδι;

Γιατί Φαραώνα μου αγαπημένη, δεν μπορώ να το χωνέψω, δεν μπορώ!!!

Και... Μη μου πεις να κάνω εγχείριση, Φοβάμαι τη νάρκωση.

Aspa είπε...

Δύσκολο το θέμα και από ότι βλέπω προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Εγώ το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, το πνεύμα του και η ψυχή του. Χαιρετισμούς από τη συννεφιασμένη Αθήνα!

Maria Tzirita είπε...

Ναι Άσπα μου, πάνω απ'όλα ο άνθρωπος και πυξίδα η αγάπη...
Φιλιά καλή μου από την ηλιόλουστη Λευκωσία!

Maria Tzirita είπε...

Mrs Smith, μόλις είδα το σχόλιό σου, είχε πάει ατυχώς στα spam και μου είχε ξεφύγει. Σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου και σ'ευχαριστώ για την ειλικρινή τοποθέτησή σου. Όλους μας δυσκόλεψε το θέμα, είναι γεγονός και κανείς δε μπορεί να είναι απόλυτος. Όπως είπα και παραπάνω, κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ατομικά, δεν υπάρχουν κανόνες. Και σαφώς τα "φυσιολογικά" ζευγάρια δεν μεγαλώνουν με τα καλύτερα πρότυπά τα παιδιά τους - σ'αυτό έχουμε όλοι καταλήξει με σιγουριά!
Να'σαι καλά, καλό απόγευμα!

Unknown είπε...

Μα εγώ Μαράκι δεν έλεγα μόνο για τους γονείς που υιοθετούν παιδάκια...

Και για τους φυσικούς μιλούσα, τελείως θεωρητικά και ουτοπιστικά βέβαια, ότι θα έπρεπε να εξετάζονται αν είναι κατάλληλοι για να γίνουν γονείς...

Οι ιδιαιτερότητες του καθενός είναι σεβαστές, και δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στην ισότιμη ένταξη του στην κοινωνία, όμως δεν παύουν να είναι ιδιαιτερότητες, οπότε πιθανόν να "εμποδίζουν" ή να πρέπει να εμποδίζουν το άτομο από κάποια πράγματα.

Πολύ απλά, όλοι ίσοι είμαστε, αλλά δεν είμαστε όλοι κατάλληλοι για όλα.

Maria Tzirita είπε...

Συμφωνούμε Λίλυ μου! Δες την καινούργια ανάρτηση τώρα, να γελάσεις λίγο, ν'αλλάξουμε το κλίμα... Καλό σου βράδυ!

Adamantia είπε...

Mαρακι συγνωμη που αργησα να περασω απο δω. Στο σημερινο σου θεμα μ'εχει καλυψει απολυτα η Φαραωνα. Μονο αγαπη τιποτ'αλλο!
Σε φιλω