21 Νοε 2008

Από Δρυ παλιά κι από πέτρα / Νοέλ Μπάξερ

Παραβρέθηκα χθες στην παρουσίαση του βιβλίου της Νοέλ Μπάξερ "Από Δρυ παλιά κι από Πέτρα" στο βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης στη στοά, στο Χαλάνδρι. Η έκπληξη για μένα δεν ήταν το βιβλίο αυτό καθ'αυτό, αφού το είχα ήδη διαβάσει και το είχα ερωτευτεί. Η έκπληξη ήταν η ίδια η συγγραφέας του, η γλυκύτατη και ρομαντική Νοέλ.

Συνηθίζω να μιλάω για τα βιβλία που αγάπησα, παρά για τους συγγραφείς του, όμως εδώ θα κάνω μια εξαίρεση. Η προσωπικότητα της Νοέλ με κέρδισε και σπάνια μου συμβαίνει να νιώθω τόση συμπάθεια για έναν άνθρωπο που γνώρισα μόλις για λίγες ώρες.

Ας πάμε πρώτα στο βιβλίο όμως. Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Ήρθε η ώρα να σου πω για το σκισμένο γράμμα, για ένα τόπι κασμίρι και για μια Κύπρια που μύριζε η αγκαλιά της πασχαλιά. Για μια μαγευτική πόλη, τη Σμύρνη μου, που κάηκε σαν φωτογραφία και για ένα πλοίο που μετέφερε μια γυναίκα που έσταζε γάλα. Για μια Τουρκάλα που χάθηκε και σώθηκε μόνο το τραγούδι της. Κι αν θέλεις, μόνο αν το θέλεις, θα σε αφήσω να κρατήσεις στα χέρια σου τα δυο μονάκριβα κλειδιά μου, του σπιτιού στο Αϊδίνι και του σπιτιού στη Σμύρνη. Από το Αϊδίνι και τη Σμύρνη ως την Κύπρο, την Αθήνα και την εξωτική Ινδία, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας σύγχρονης Πηνελόπης με φόντο τις Χαμένες Πατρίδες. Γύρω από την Πηνελόπη, σαν γαϊτανάκι, πρόσωπα που τη σημάδεψαν: η Ζόι, ο Καλφατζής που "ξέρει να σώζει", ο Παρασκευάς με το "παρασκευάκι" του, η Κατίνα που ο "Ιορδάνης της πέθανε", ο βροχερός Φίλιππος και ο φωτεινός Φώτης, η μαγείρισσα η Φραγκώ… Ένα πληθωρικό μυθιστόρημα, που στριφογυρίζει με τρυφερότητα γύρω από την ιστορία του ελληνικού 20ου αιώνα, πλημμυρισμένο με εικόνες και μυρωδιές εποχής.

Θα είμαι σύντομη: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ! Μαζί με τον Χορό των Μυστικών της Ελένης Τσαμαδού, το κατατάσσω στα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου.


Με τις δυο αγαπημένες μου συγγραφείς, Νοέλ Μπάξερ και Ελένη Τσαμαδού


Καθαρή λογοτεχνία, με ιστορικά στοιχεία, μνήμες, αισθήσεις, έρωτα, αγάπη, πόνο αλλά κυρίως: Μυρωδιές! Αυτό είναι το πρωτοποριακό στοιχείο του βιβλίου αυτού. Σου μεταφέρει μυρωδιές. Δε ζεις απλός με τους ήρωές του, αγαπάς, πονάς, ερωτεύεσαι, κλαις, νοσταλγείς και μυρίζεις. Είναι μαγικός ο τρόπος που το κάνει αυτό η Νοέλ. Σε μεταφέρει κυριολεκτικά στον χρόνο και στον τόπο που διαδραματίζονται τα γεγονότα.

Μας είπε ότι η ηρωίδα της η Πηνελόπη είναι φανταστική. Αρνούμαι να το πιστέψω. Η Πηνελόπη υπήρξε, την έζησα και την αγάπησα τόσο πολύ που είναι αδύνατον να δεχτώ ότι δεν υπήρξε παρά μόνο στη φαντασία της συγγραφέως. Είναι τόσο αληθινή και απόλυτα διαχρονική, που πιστεύω πως ζει ακόμα και σήμερα. Και σίγουρα ζει μέσα σε κάθε γυναίκα που αγάπησε και πόνεσε. Σε κάθε γυναίκα που δόθηκε ολόψυχα στην οικογένεια και στην πατρίδα. Στην χαμένη πατρίδα. Εκεί που υπάρχει μια πόρτα που ανοίγει το κλειδί που κρατά στην τσέπη της.

Η Νοέλ έχει κάνει κάτι ακόμα μαγικό. Έχει συνδέσει την Οδύσσεια του Ομήρου με το μυθιστόρημά της μ'έναν τρόπο τόσο φυσικό, που εύλογα μου γέννησε το ερώτημα: από την Οδύσσεια εμπνεύστηκε να το γράψει ή αφού το έγραψε έκανε τη σύνδεση με το ομηρικό έπος; Μου απάντησε πως ισχύει το δεύτερο και τη θαύμασα ακόμα περισσότερο.

Νιώθω πως αν πω κι άλλα λόγια για το βιβλίο θα το υποτιμήσω. Είναι τέτοιο το μεγαλείο του που δεν έχω εγώ την ικανότητα να το περιγράψω με απλότητα. Βαθιά συγκινητικό, αγγίζει καρδιές και ξυπνά συναισθήματα πρωτόγνωρα. Πόσο ανακουφίστηκα όταν άκουσα την Νοέλ στην παρουσίαση να λέει: "Κάθε φορά που διαβάζω το βιβλίο μου συγκινούμαι και δακρύζω σε πολλά σημεία". Με συγκλόνησε αυτή η δήλωσή της, δικαίωσε τα δικά μου συναισθήματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο θα βρείτε εδώ . Εμένα να μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω το δικό μου αγαπημένο κομμάτι (αν και δυσκολεύομαι αφάνταστα να ξεχωρίσω):

Στο λιγοστό φως που έμπαινε από τις γρίλιες, παρατηρούσα το χέρι του Τζόνι. Όταν τον πήρε ο ύπνος, το άφησε στο χέρι μου. Το μελέτησα απ'άκρη σ'άκρη. Τους ρόζους, τα κοντοκομμένα νύχια, ένα βαθύ κόψιμο που έτρεφε, τις γραμμές της παλάμης. Ήταν χαλαρό σαν λιποθυμισμένο πουλάκι.

Σαν λευκό περιστεράκι στον μαύρο ουρανό. Η κακή περιπέτεια τελείωσε, περιστεράκι. Μπορείς να συνέλθεις τώρα.

Ο Τζόνι είχε παραδοθεί στον ύπνο με την αθωότητα των παιδιών μας. Άκουγα την ανάσα του, τραγουδιστή, με τον αδιάκοπο ρυθμό ακούραστης μηχανής που ανεβαίνει τις ανηφόρες χωρίς να αγκομαχάει. Τον θαύμασα για την αντοχή που είχε ακόμα και στον ύπνο του. Εκείνο το βράδυ ένιωσα πως τον είχα αγαπήσει πολύ βαθιά. Πάρα πολύ βαθιά. Πότε τον αγάπησα τόσο πολύ; αναρωτήθηκα.

Μυστήρια η διαδικασία της αγάπης. Αγαπάς, και σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο, που προφανώς βρίσκεται κάτω από τις αισθητήριες απολήξεις και δεν το αισθάνεσαι, ο εσωτερικός μηχανισμός συνεχίζει να εξορύσσει αγάπη. Βαθαίνει η αγάπη. Κυλάει και την παραγεμίζει το συναίσθημα σαν καυτό μέταλλο. Μέχρι να πάρει η αγάπη νέο, ακόμα πιο ογκώδες σχήμα όταν ανέλθει στη συνείδηση, εκεί που κυριαρχεί η ψυχρή λογική σου.

Πότε τον αγάπησα τον Τζόνι τόσο πολύ και δεν το ένιωσα;...



Κι ας πάμε τώρα στη χθεσινή βραδιά. Το βιβλίο παρουσίασε η αγαπημένη μου Ελένη Τσαμαδού και λυπάμαι γιατί λόγω της φρικτής κίνησης δεν πρόλαβα να την παρακολουθήσω απ'την αρχή. Έχασα και το κομμάτι εκείνο που εξήγησε τον τίτλο του βιβλίου - φράση από την Οδύσσεια, όταν ρώτησε η Πηνελόπη τον Οδυσσέα από πού είχε έρθει, ποιά ήταν η πατρίδα του. "Μη ρωτάς το γένος μου κι ο τόπος μου ποιός είναι, μη μου γεμίσει την καρδιά καημούς η θύμησή τους. Γεννήθηκα σε μια παλιά δρυ. Από μια, χαμένη, πέτρα". Είχαν την καλοσύνη όμως οι κυρίες να μου το εξηγήσουν μετά, κατ'ιδίαν.

Η Νοέλ με γνώρισε, κατάλαβε ποιά ήμουν με το που μπήκα στην αίθουσα και της χαμογέλασα. Χωρίς να έχουμε συναντηθεί ποτέ, χωρίς να έχουμε καν μιλήσει, με γνώρισε. Και μου χαμογέλασε πίσω, με κείνη τη ζεστασιά των παλιών γνώριμων. Όταν τελείωσε η παρουσίαση με ενθουσιασμό με κάλεσε να ακολουθήσω την παρέα της σε γειτονική ταβερνούλα, όπου δίπλα στο τζάκι, με καλό κρασάκι και νόστιμους μεζέδες ανταλλάξαμε λόγια καρδιάς. Στην παρέα μας η Ελένη Τσαμαδού με τον σύζυγό της, άλλοι φίλοι και η Πόπη Γαλάτουλα, η δική μας Πόπη των εκδόσεων Ψυχογιός. Και βέβαια η κορούλα μου - μεγάλη μου χαρά που με συνόδεψε!

Η Νοέλ και η Ελένη στην ταβέρνα ανοίγουν με χαρά τα δώρα που αντάλλαξαν

Περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Χάρηκα τόσο πολύ που γνώρισα τον άνθρωπο μέσα από την συγγραφέα και τη συγγραφέα μέσα από τον άνθρωπο. Η Νοέλ μου έκανε το ωραιότερο ίσως κοπλιμέντο που μου έχουν κάνει στη ζωή μου. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε "Είσαι πολύ λαμπερή!" Σ'ευχαριστώ Νοέλ, δε θα το ξεχάσω ποτέ αυτό!


Έχω δυο λοιπόν προτάσεις για σας: Να διαβάσετε το βιβλίο αυτό, γιατί θα είναι η καλύτερη επένδυση χρημάτων που θα έχετε κάνει και να παρακολουθήσετε την επόμενη παρουσίαση της Νοέλ Μπάξερ, γιατί είναι ένας άνθρωπος που θα σας γοητεύσει με την αύρα της και θα σας μαγέψει με το χαμόγελό της και τον αυθορμητισμό της.

Συγχαρητήρια Νοέλ για το εξαιρετικό δημιούργημά σου και καλή επιτυχία! Θα φτάσεις πολύ ψηλά γιατί το αξίζεις!

Το βιογραφικό της Νοέλ εδώ. Περισσότερα για το βιβλίο της εδώ.

Και βέβαια επισκεφτείτε την στο ιστολόγιό της: http://noellebaxer.psichogios.gr/

49 σχόλια:

clementine είπε...

ε, τώρα τί να πώ?? Οτι ζήλεψα??

Ημουν σίγουρη ότι έτσι θα είναι η Νοέλ. Αυτό φαίνεται μέσα απ΄το θαυμάσιο βιβλίο της. Το ξέρεις ότι το λάτρεψα το βιβλίο. Μαζί με τα μυστικά της κ. Ελένης έχεις δίκιο ότι σε γεμίζουν μυρωδιές.

Νοέλ, σου εύχομαι και από εδώ να έχει καλή πορεία το βιβλίο σου.
Εμείς μπορούμε μόνο να λέμε καλά λόγια γιατί το αξίζει. Λυπάμαι μόνο που δεν ήμουν κοντά σας......

EKT είπε...

Έχεις απόλυτα δίκιο Μαράκι για αυτά που λες για τη Νοέλ μας. Τη λέω "μας" γιατί είναι δική μας, οικογένεια..είναι τόσο ζεστός άνθρωπος που την δεν μπορείς να μην την αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή που τη γνωρίζεις. Όσο για το βιβλίο, όσα είπα λίγα είναι..διάβασε αν θέλεις το blog έβαλα αυτούσια την παρουσίαση για χατήρι σου και για χατήρι της Κλημεντίνης και όσων φίλων δεν μπόρεσαν να έρθουν. Τώρα για αυτό που είπε η Νοέλ για σένα, έχει απόλυτο δίκιο.Είσαι τόσο λαμπερή..Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τη φωτογραφία σου και να βεβαιωθεί για του λόγου το ασφαλές.
Φιλιά
ΕΚΤ Ελένη

EKT είπε...

Μήπως γιορτάζεις σήμερα; Δεν έχει σημασία έτσι και αλλιώς χρόνια πολλά και ευτυχισμένα να έχεις και να λάμπεις πάντα κοντά σε όσους αγαπάς.

Phivos Nicolaides είπε...

Μαρία, για το εξαιρετικό κείμενο, αλλά και για την παρουσίαση αξίζεις πολλά συγχαρητήρια. Εκτιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ξέρουν να τιμούν τους άλλους. Χίλια μπράβο σου!

Aspa είπε...

Γεια σου Μαρία! Το βιβλίο το σημειώνω για να το διαβάσω! Το link με το βιογραφικό της συγγραφέως δε δουλεύει, αλλά θα ξαναδοκιμάσω, μπορεί να είναι προσωρινό.
Τώρα σχετικά με το forum του Παιδιού της αγάπης, το έχω επισκεφτεί και έχω διαβάσει όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν γίνει. Έτσι λοιπόν η Μαρίνα και ο Άγγελος… Δε μου έρχεται αυτή τη στιγμή καμιά ερώτηση που δεν έχει ήδη γίνει, αλλά αν μου έρθει, θα στην κάνω εκεί! Καλό Σαββατοκύριακο!

Maria Tzirita είπε...

Κλημεντίνη μου κι εμείς λυπηθήκαμε που δεν ήσουν μαζί μας και βέβαια μετέφερα τα χαιρετίσματά σου στη Νοέλ και στην Ελένη. Ελπίζω να μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να τα πούμε παό κοντά, κοίτα να γίνεις καλά γρήγορα. Φιλάκια πολλά και περαστικά!

Maria Tzirita είπε...

Η καλή μου Ελένη Τσαμαδού, πάντα με τον γλυκό της λόγο... Πάω να δω την παρουσίαση, ευχαριστώ που την δημοσίευσες! Ήταν μια όμορφη βραδιά και χάρηκα πολύ που τα είπαμε και πάλι. Χίλια φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Α! Δε γιορτάζω Ελένη μου, είμαι του δεκαπενταύγουστου εγώ! Ευχαριστώ που με σκέφτηκες όμως!

Maria Tzirita είπε...

Φοίβο, τα μπράβο ανήκουν στη Νοέλ που έγραψε αυτό το υπέροχο βιβλίο! Σύμφωνα με όσα γράφεις όμως, προφανώς ανήκεις κι εσύ σ'αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που ξέρουν να τιμούν τους συναδέλφους τους. Χίλια ευχαριστώ για την όμορφη παρουσίαση που έκανες σε μένα και το βιβλίο μου λοιπόν, με συγκίνησες αφάνταστα! Να'σαι καλά, καλό σου βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Άσπα μου καλή, έχεις δίκιο για το λινκ, δεν παίζει. Μπορείς να δεις το βιογραφικό της στο ιστολόγιό της όμως. Να το διαβάσεις το βιβλίο, θα σου αρέσιε πολύ! Όσο για το Παιδί της Αγάπης, ναι είναι εποικοδομητική η συζήτηση στο φόρουμ, μάθατε πολλά που δεν ξέρατε και χαίρομαι γι αυτό! Πολλά φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Με κάνεισ να στενοχωριέμαι που δεν μπόρεσα να έρθω, ελπίζω ότι θα τα ξαναπούμε από κοντά σε επόμενη παρουσίαση. Θα το αγοράσω αρκετά σύντομα και θα το διαβάσω και περιμένω με αγωνία το νέο σου βιβλίο. Και χάρηκα που τα είπαμε από κοντά το απόγευμα της Τετάρτης.

Sophia Kollia είπε...

Φαίνεται ότι είναι πολύ γλυκός άνθρωπος!
Θα έρθω μετά να τα διαβάσω όλα γιατί τώρα ετοιμάζομαι για ταξιδάκι..
φιλάκια

Ανώνυμος είπε...

Μαράκι μου γύρισες βλέπω από την Κύπρο. Ελπίζω να πέρασες καταπληκτικά και να γέμισες τα μύχια της ψυχής σου από στιγμές!
Οπωσδήποτε θα αγοράσω το βιβλίο της Νοελ, μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες, αφού έγραψε το βιβλίο της μετά έκανε την σύνδεση με το Ομηρικό Έπος.
Τα μεγάλα πνεύματα έχουν σύνδεση σε αυτό το απέραντο και τέλειο Σύμπαν, πέρα από τον χρόνο και τον χώρο!
Όσο για την κυρία Τσαμαδού, αγαπημένη και εκλεκτή, και από τα βιβλία της "η εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου" και "οι Θεοί πέθαναν στην Ρώμη"
Έχω τρέλα με τα ιστορικά μυθιστορήματα.
Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να ανοίγουν οι ορίζοντες του μυαλού μου.
Πολλά πολλά φιλάκια και καλό Σ/Κ

faraona είπε...

Μαρια ευχαριστουμε για την ενημερωση ...πρεπει να ηταν μια ιδιαιτερα χαρουμενη βραδυα για σενα αν κρινω απ τα χαμόγελα σου στις φωτογραφιες.
Το βάζω στα υποψιν κι αυτο το βιβλιο.Μεγαλωνει η λιστα ...για να δουμε!


πολλα φιλια

Artanis είπε...

Πανέμορφη παρουσίαση του βιβλίου, Μαρία μου...Παρόλο που δεν διαβάζω λογοτεχνία, μου έβαλες τώρα την σκέψη να πάω να το πάρω...
Να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ, φιλιά...

Maria Tzirita είπε...

Akamas, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, ήταν και για μένα μεγάλη χαρά που τα είπαμε από κοντά στην παρουσίαση του Θάνου Κονδύλη, το βιβλίο του οποιου θα παρουσιάσω αφού το διαβάσω βέβαια! Όσο για το δικό μου επόμενο, σου αποκάλυψα ήδη πολλά τις προάλλες, υπομονή τώρα μέχρι τον Φεβρουάριο! Καλό σαβ/κο!

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου, ταξιδάκι ακούω! Μπράβο, καλά να περάσεις, να ξεκουραστείς, να ανανεωθείς! Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Μάμα, αφού σου αρέσουν τα ιστορικά και λατρεύεις Τσαμαδού, το συγκεκριμένο θα το λατρέψεις! Χαίρομαι που ταιριάζει το γούστο μας και στο προτείνω ανεπιφύλακτα, γιοατί η αλήθεια είναι ότι αντικειμενικότητα δεν υπάρχει στο βιβλίο, όπως και πουθενά αλλού βέβαια. Να μου είσαι καλά, γερή, δυνατή και να έχεις ένα όμορφο σαβ/κο! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Φαραώνα μου ναι, σπουδαία βραδιά! Βάλτο στη λίστα, δε θα το μετανιώσεις. Φιλιά πολλά καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Artanis δε διαβάζεις; Α, αυτό πρέπει να τ'αλλάξουμε άμεσα! Ξεκίνα απ'το δικό μου, που είναι πιο ελαφρύ κι ευκολοδιάβαστο και μετά πιάσε ιστορικό μυθιστόρημα, να μη σου πέσει "βαρύ" απ'την αρχή! Χα,χα, φιλάκια πολλά κούκλα μου!

Ανώνυμος είπε...

καλη επιτυχια στην κ.Νοελ και ο,τι καλυτερο..οι φωτο δειχνουν οτι ηταν μια υπεροχη συνευρεση..το βιβλιο της μπαινει στη λιστα ...καλημερα Μαρακι!!!

Ανώνυμος είπε...

Τυχεροί εσείς που είστε τόσο κοντά στους χώρους εκδηλώσεων. Εγώ πρέπει ναπεριμένω τον καιρό που δεν έχω σχολείο και αν φυσικά μ πορώ να ανέβω μέχρι την Αθήνα. Το βλέμαμ της συγγραφέως είναι καθάριο, δείχνει όντως έναν καλο και προσγειωμένο άνθρωπο. Το βιβλίο δεν το γνώριζα όπως και το νέο του Πολυράκη το οποίο είδα μέσα από το ιστολόγιο της Μαντά. Φιλιά από τη Νίσυρο, Μαράκι...

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Παπαρουνάκι μου! Θα κάνει μεγάλη επιτυχία η Νοέλ, αυτό είναι σίγουρο, γράφει καταπληκτικά! Να μου είσαι καλά, καλό σαβ/κο!

Maria Tzirita είπε...

Νίκο χαίρομαι που σε βλέπω και πάλι! Ελπίζω σύντομα να είσαι στην Αθήνα και να τα πούμε επιτέλους από κοντά. Ξέρω πως δε θα είναι εύκολο, αλλά θα είναι μεγάλη η χαρά. Παρουσίαση του καινούργιου σου βιβλίου δε θα γίνει στην Αθήνα; Φρόντισέ το σε παρακαλώ και θα είμαι στην πρώτη σειρά! Να'σαι καλά, φιλιά κι από μένα στην πανέμορφη και ρομαντική Νίσυρο!

Σπύρος είπε...

Γεια σου Μαράκι!
Το διάβασα πριν 2 μήνες περίπου και είναι καταπληκτικό!

Ανώνυμος είπε...

Μαράκι, έχει ήδη οριστεί παρουσίαση για τις 6 Μάρτη, ημέρα Παρασκευή, στονΙανό Θεσσαλονίκης. Για τονΙανό Αθηνών τώρα το κανονίζουμε με τον εκδότη. Σε λίγες μέρες θα έχω το εξώφυλλο και η αγωνίαμ ου χτυπάει κόκκινο!!!

eirini είπε...

Μου το πρότεινε η Ομπρελίτσα και το πήρα. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, γιατί διαβάζω κάτι άλλο, αλλά θα το κάνω λίαν συντόμως! θα σου πω μετά εντυπώσεις! Αν κρίνω όμως από όσα έχεις γράψει πρέπει να είναι καταπληκτικό!!!
Μαράκι μου μ'αρέσει πολύ όταν σχολιάζεις βιβλία γιατί είναι κάτι που μ'ενδιαφέρει.
Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Μαρία
Δεν το πήρα ακόμη το βιβλίο, έχει μπει στην λίστα. ΄Οσο για το Φόρουμ λυπάμε να σου πω ότι δεν τα κατάφερα παρόλες τις οδηγίες που μου έδωσες!!
Φιλιά
Γιάννα/Κύπρος
Υ.Γ. Έχουμε βροχές Μαράκι..ήρθαν!!!!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Σπύρο μου! Το θυμάμαι που μου το είχες πει! Είναι ακριβώς όπως τα έλεγες, καταπληκτικό! Να είσαι καλά και να προσέχεις εκεί στα φυλάκια! Φιλιά!

Αννα είπε...

Ζηλεύωωωω....
Μπηκε και αυτο στη λιστα...
Θα κανω μαι λιστα βιβλιων να μου παρουν δωρο σε γιορτη μου φιλες βιβλιοφιλοι επισης!!!

Maria Tzirita είπε...

Νίκο με το καλό! Ελπίζω να μην πέσουμε στην απίθανη περίπτωση να κονονιστεί την ίδια μέρα με τη δική μου! Είναι πολύ ευχάριστη σύμπτωση πάντως που τα βιβλία μας θα βγουν την ίδια εποχή. Καλή μας επιτυχία - εγώ το εξώφυλλο το έχω ήδη κι είμαι κατενθουσιασμένη!

Maria Tzirita είπε...

Ειρήνη μου χαίρομαι που σου αρέσει, δυστυχώς πολλοί τις βρίσκουν βαρετές αυτές τις παρουσιάσεις. Δεν πειράζει όμως, ο καθένας με τα γούστα του! Όταν θα το διαβάσεις γράψε κατευθείαν την άποψή σου στο μπλογκ της Νοέλ! Φιλάκια, καλά να περάσετε αύριο στη γιορτή!

Maria Tzirita είπε...

Αμάν βρε Γιάννα μου, καθόλου δε σε πάει η τεχνολογία! Θυμήσου να σου κάνω ιδιαίτερα όταν ξανάρθω! Όσο για τις βροχές, εδώ να δεις τι γίνεται τώρα... Άρχισε ο κατακλυσμός! Πολλά φιλιά, χαιρετισμούς στον καλό σου!

Maria Tzirita είπε...

Μπράβο Άννα μου! Το καλύτερο δώρο είναι πάντα το βιβλίο, μακάρι ν'ακολουθούσαν κι άλλοι το παράδειγμά σου! Φιλάκια κουκλίτσα, καλό σαβ/κο!

VAD είπε...

Αφού την προτεινεις,πως να την αρνηθώ,εμπιστεύομαι την κρίση σου...
Καλημέρα....

Aristodimos είπε...

Πολλα ειναι τ αξιόλογα βιβλία για τα οποία δυστυχως δεν εχουμε την τυχη να πληροφορηθουμε...Πολυ καλά εκανες και μας το πρότεινες..

Καλό υπόλοιπο Κυριακής

Την αγάπη μου

Αρης

Leviathan είπε...

8a to proteino to vivlio sti kolliti mou pou diavazei polla!kali evdomada na exeis!

Alkmini είπε...

φχαριστουμε Τζιριτακι
στα υποψιν κι γω για το εν λογω βιβλιο.
σκεφτομαι τωρα τις γιορτες να μου κανω δωρα βιβλια. ειναι κατι που το χαιρομαι, σαν να περνω ταγερακι (που δεν τα γουσταρω).
φιλακια και σε περιμενω.

Dimitra Andritsiou είπε...

Φαίνεται εξαιρετικό... και το βιβλίο και το δρώμενο κι από ότι περιγράφεις και η συγγραφέας.

Να, άλλο ένα βιβλίο που θα διαβάσω τα Χριστούγεννα γιατί για τώρα ούτε λόγος.

Καλό βράδυ, Μαράκι

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Vad! Ελπίζω να είσαι γερός και δυνατός πια! Είμαι σίγουρη ότι αυτό το βιβλίο θα σε συναρπάσει, εσένα ειδικά. Καλό σου βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Γι αυτό είμαστε εδώ Άρη! Καλό βράδυ, να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Leviathan, κι εσύ να διαβάζεις, όχι μόνο η φίλη σου! Θ'ανακαλύψεις έναν κόσμο που ούτε φαντάζεσαι! Καλό βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Αλικάκι μου, να μου πεις ποιό θέλεις να στο φέρω εγώ δώρο! Το καλύτερό μου να χαρίζω βιβλία σε ανθρώπους που τ'αγαπούν και τα εκτιμούν τόσο. Φιλιά πολλά καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Δημητρούλα χαίρομαι που η πρότασή μου έπιασε τόπο. Τουλάχιστον είμαι σίγουρη ότι έχω κάνει πολύ καλή πρόταση, αποκλείεται να μην αγαπήσετε και το βιβλίο και τη συγγραφέα του! Πολλά φιλιά γλυκιά μου!

Maria Kat είπε...

Αλλο ένα βιβλίο μπήκε στη λίστα των προσεχώς μου. να δω που θα τα βάλω όλα!!!!
Μαράκι συμφωνώ μαζί σου για τον Χορό των μυστικών της κυρίας Ελένης. Το ξέσκισα όταν το πηρα.
Φιλάκια πολλά!!!

Kaveiros είπε...

Με τόσα που προτείνεις, να δω τί θα προλάβω να διαβάσω!

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι μου, αφού σου άρεσε ο Χορός, θα σου αρέσει κι αυτό εγγυημένα! Όσο για το που θα βάλεις όλα τα βιβλία σου... όλα τα καλά χωράνε! Φιλάκια, καλημέρες!

Maria Tzirita είπε...

Κάβειρε, υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα. Εγώ τα προτείνω κι εσύ κάνεις τις επιλογές σου. Καλή βδομάδα!

"ζαχαρούλα.." είπε...

την καλύτερη διαφήμιση για αυτό το βιβλίο μου την έκανε η κόκκινη ομπρελίτσα...... το αγόρασα.. δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα!!!!!!!!!!

καλημέρα!