2 Δεκ 2008

Στα σύνορα της θλίψης / Μίλτος Γήτας


Χθες βράδυ είχα τη χαρά να παραβρεθώ στην παρουσιάση της ποιητικής συλλογής του Μίλτου Γήτα, με τίτλο "Στα Σύνορα της Θλίψης". Κι εκεί που πίστευα πως ποιητές δεν υπάρχουν πια κι η ποίηση είναι είδος προς εξαφάνιση, ένα νέο παιδί, μόλις 24 χρονών, ήρθε να με διαψεύσει. Και μη φανταστείτε πως είναι το πρώτο βιβλίο αυτό που εκδίδει.
Ο Μίλτος Γήτας γεννήθηκε το 1984 στα Ιωάννινα. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου και βρίσκεται στο δεύτερο έτος Δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του Antenna. Άρχισε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 11 ετών. Το 2002 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Όλη μου η εφηβεία ένα ποίημα (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων). Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε και η δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο Ψυχανεμίσματα (ιδιωτική έκδοση). Το 2004 κυκλοφόρησε η συλλογή ποιημάτων του με τίτλο Η πρώτη παρτίδα. Το 2005 εξέδωσε το πρώτο του πεζό κείμενο ημερολογιακού τύπου με τίτλο Vacui Dies (ιδιωτική έκδοση). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Ηπειρωτικά Γράμματα και Η Λέξη. Είναι μέλος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας και του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαρρύτες. Ζει στα Ιωάννινα και εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.

Αν και ο τίτλος σε προδιαθέτει για το περιεχόμενο και αρχικά με τρόμαξε - φύση αισιόδοξος άνθρωπος εγώ και τσακωμένη με τη θλίψη! - τα ποιήματα είναι πραγματικά εξαιρετικά. Κι όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας που έκανε την παρουσίαση του βιβλίου, ο Μίλτος ξέρει καλά να χειρίζεται την ελληνική γλώσσα και τα νοήματά της, παρ'όλο το νεαρό της ηλικίας του.


Χάρηκα ιδιαίτερα που τη βραδιά εκείνη είδα τόσο κόσμο μαζεμένο στον Ελευθερουδάκη, ανθρώπους εραστές της ποίησης, που τίμησαν τον ποιητή με την παρουσία τους. Δύο νέοι ηθοποιοί διάβασαν ορισμένα ποιήματα κι ομολογώ ότι ταξίδεψα μαζί τους. Θέλησα κι από δω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Μίλτο, να του ευχηθώ ό,τι καλύτερο κι ελπίζω σύντομα να ακούσουμε τους όμορφους στίχους του μελoποιημένους από τα ραδιόφωνά μας. Περισσότερα για τον Μίλτο Γήτα στο ιστολόγιό του http://miltosgitas.blogspot.com/. Οι εκδόσεις είναι Σόκολη - Κουλεδάκη, γνωστοί σε μας από το βιβλίο που εξέδωσαν με τις ιστορίες των μπλόγκερς. Από τους λίγους εκδοτικούς οίκους που διαθέτουν τόσο μεγάλες ποιητικές συλλογές, διαφόρων ποιητών, παλιών και νεότερων.

Ακούστε τον Μίλτο, έχει πολλά να μας πει:

Είσαι εσύ

Είσαι εσύ,
πριν φωνάξω η φωνή μου,
πριν γελάσω το γέλιο μου.
Είσαι εσύ,
πριν δακρύσω το δάκρυ μου,
πριν ματώσω το μαχαίρι μου.
Είσαι εσύ,
πριν νυχτώσω το σκοτάδι μου,
πριν πεθάνω η τελευταία μου ανάσα.

Μετρώντας βήματα

Το δύσκολο δεν είναι να ζήσεις τη ζωή σου
μα πόσες ζωές θα φανταστείς.

Τα όνειρα κι αν πλάνεψα
πάλι μόνος μου απέμεινα
σε μια υγρή και σκοτεινή
γωνιά του δρόμου.
Μέσα στη θλίψη μου
μπόρεσα να παρατηρήσω γύρω μου ανθρώπους
που σαν νεκροκάντηλα τρεμόσβηναν
μετρώντας βήματα προς την αποκαθήλωση.

Το δύσκολο δεν είναι να ζήσεις τη ζωή σου
μα πόσες ζωές θα φανταστείς.

31 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Ωραία τα ποίηματα, ωραία που είναι και από νέο παιδί.
Αρκεί να μη περιμένει να ζήσει από την ποίηση κάποιος...
καλημέρα

Artanis είπε...

Νεότατος και ευαισθητοποιημένος...
Υπέροχα τα ποιήματά του...Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του...
Φιλιά Μαρία μου...

eirini είπε...

Μαράκι μου ωραίο ακούγεται, αλλά δεν είμαι της ποίησης! Δεν μπορώ να διαβάζω ποιήματα, όσες φορές επιχείρησα τα έχω αφήσει στην μέση!
Φιλάκια πολλά μωρό μου!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για την υποστήριξη. Πραγματικά με συγκίνησες. Να μη ξεχνάμε όλοι πως η ποίηση είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί με κάνεις να ζηλεύω που δεν ήμουν εκεί;

faraona είπε...

Τα ποιηματα του δειχνουν μεγαλυτερης ηλικιας ανθρωπο ...πρεσβυτέρα ψυχη ο Μιλτος Γητας επομενως.
Καλοταξιδο το βιβλιο και ευχομαι να ακολουθησουν και αλλα πολλα .

φιλια Μαρια μου

Ανώνυμος είπε...

kaλη επιτυχια να εχει....ομολογω οτι για να καταλαβω ενα ποιημα το διαβαζω καμια 20 ρια φορες...και παντα πρεπει να ξερω στοιχεια του ποιητη οπως σε ποια εποχη ζει η εζησε,την κουλτουρα,απο τι επηρεαστηκε...κλπ.

καλη επιτυχια να εχει!!!!!χαιρομαι ομως που δειχνεις τη σωστη πλευρα της κοινωνιας...πηξαμε στους "ηρωες"των ριαλιτι,στα σαχλοκουδουνα και στη βλακεια...
χρειαζομαστε καλλιεργεια!!!!

οτι καλυτερο του ευχομαι

Aspa είπε...

Συγχαρητήρια στον Μίλτο Γήτα και καλή επιτυχία στο βιβλίο του!

Maria Tzirita είπε...

Σοφάκι μου καλημέρα, αυτό που λες είναι μια πραγματικότητα, γι αυτό και όλοι γίνονται στιχουργοί πλέον. Όμως ο Μίλτος έχει την καριέρα του στη δημοσιογραφία και θαρρώ πως με την ποίηση απλά κάνει το μεράκι της ψυχής του. Δεν την εμπορεύεται, απλά την μοιράζεται μαζί μας. Γι αυτό και είναι αξιόλογος.
Φιλιά πολλά κοριτσάκι!

Maria Tzirita είπε...

Artanis μου, φιλιά πολλά και σε σένα, μ'αρέσει που σου αρέσει η ποίηση... Καλημέρες!

Maria Tzirita είπε...

Ειρήνη μου κακώς, θα έπρεπε να διαβάζεις, ξεκίνα από τους κλασσικούς και θα με θυμηθείς. Είναι άλλα τα ταξίδια του μυαλού με την ποίηση, τη θεωρώ πολύ ανώτερη τέχνη της λογοτεχνίας. Περί ορέξεως βέβαια ουδείς λόγος! Χίλια φιλιά καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Μίλτο, δε χρειάζεται να μ'ευχαριστείς, πάντα μοιράζομαι με τους φίλους μου εδώ όλα εκείνα που με άγγιξαν και με συγκίνησαν κι εσύ σίγουρα είσαι ένα από αυτά! Και πάλι πολλά συγχαρητήρια, συνέχισε έτσι κι είμαι σίγουρη πως θα δούμε μεγάλα πράγματα από σένα!

Maria Tzirita είπε...

Akamas, δεν ήξερα ότι σου αρέσει τόσο η ποίηση. Υπόσχομαι να σε ενημερώσω για την επόμενη παρουσίαση του Μίλτου! Στο μπλογκ του θα βρεις πολλά ακόμα ποιήματά του, κάνε μια βόλτα από κει. Καλημέρα!

Maria Tzirita είπε...

Φαραώνα μου, πραγματικά είναι εντυπωσιακό το βάθος της σκέψης του, αν σκεφτείς την ηλικία του. Όμως αυτό δε σημαίνει ταλέντο; Πολλά φιλιά και καλημέρες!

Maria Tzirita είπε...

Παπαρούνα μου, πόσο δίκιο έχεις... Μακάρι να είναι παράδειγμα προς μίμηση ο Μίλτος και για άλλα νέα παιδιά. Καλημέρα καλή μου, σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Άσπα μου γλυκιά, είμαι σίγουρη ότι παίρνει μεγάλη χαρά με τις ευχές που του δίνετε όλοι σας! Φιλάκια, καλημέρα!

Aνεμος είπε...

Είσαι εσύ,
πριν φωνάξω η φωνή μου,
πριν γελάσω το γέλιο μου.
Είσαι εσύ,
πριν δακρύσω το δάκρυ μου,
πριν ματώσω το μαχαίρι μου.
Είσαι εσύ,
πριν νυχτώσω το σκοτάδι μου,
πριν πεθάνω η τελευταία μου ανάσα.
ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ στο προσκεφάλη να ξυπνάω και να κοιμάμε παρέα καλησπέρα γλυκιά μου πατρίδα

Phivos Nicolaides είπε...

Συγχαρητήρια και καλές επιτυχίες!

witchofdaffodils είπε...

Kαλή επιτυχία στην προσπάθειά του!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου καλό βράδυ
Είμαι και γω μακρυά από την ποίηση. Ξέρω και θυμάμαι μόνο όσα έχουμε διδαχτεί στο σχολείο!!!! Εύχομαι καλή επιτυχία στον κο Γήτα.
Φιλάκια
Γιάννα

marianaonice είπε...

Υπέροχα τα ποιήματά του!
Δεν τον ήξερα!
Όντως πολύ ταλαντούχος!!
Και τα ποιήματα που επέλεξες εδώ για μένα λένε πολλά...
Σ΄΄ ευχαριστούμε Μαρία που μας τον παρουσίασες τον ποιητή αυτό!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Nα δώσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου στον κ. Γήτα, στον Μίλτο. Πάντα με συγκινεί να βλέπω νέα παιδιά με ευαισθησίες, μπράβο του λοιπόν!!
Καλή επιτυχία του εύχομαι, πιστεύω ότι το μέλλον του επιφυλάσσει πολλά ακόμα "Μπράβο"!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε, κι εγώ ξεχώρισα το συγκεκριμένο απ'όλα. Απλό και τόσο περιεκτικό. Καλημέρα σου, χαίρομαι που σε άγγιξε η ποίηση!

Maria Tzirita είπε...

Φοίβο, ευχαριστούμε - πάντα κοντά στους νέους εσύ! Καλημέρα!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Μαγισσούλα μου, σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα, είναι μέχρι να την ανακαλύψεις. Είμαι σίγουρη ότι κάποιο είδος ποίησης θα σε εκφράζει κι εσένα και μετά θα φας κόλλημα τρελό! Φιλάκια καλή μου, καλή αντάμωση!

Maria Tzirita είπε...

Μαριαννάκι μου, εγώ σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. Χαίρομαι που σου άρεσε ο Μίλτος, στο ιστολόγιό του θα βρεις πολλά ακόμα ποιήματά του. Πολλά φιλάκια και καλημέρες!

Maria Tzirita είπε...

Έλενα, κι εγώ ακριβώς αυτή την πεποίθηση έχω για τον Μίλτο! Να'σαι καλά, φιλάκια και καλημέρα γλυκιά μου!

Μίλτος Γήτας είπε...

Μαρία μου τα σχόλια των φίλων σου πραγματικά με συγκίνησαν...δε ξέρω τι να πω...τους ευχαριστώ όλους.Μακάρι να είμαστε καλά και δημιουργικοί και να τα λέμε...έτσι ποιητικά...έτσι ανθρώπινα...χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηρωισμούς.

iLiAs είπε...

Χαίρομαι που προβάλλεις δουλειές άλλων ανθρώπων, να έρθουμε και 'μεις σε επαφή με τις δημιουργίες τους :)

Καλο βραδυ Μαρία :)

Yannis Kapnidis είπε...

Θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ κάποια στιγμή σε μια βιβλιοπαρουσίαση... Η απ'ευθείας επαφή με τον συγγραφέα ή με τον ποιητή νομίζω ότι δίνει άλλη διάσταση στην ανάγνωση ενός βιβλίου.

Τα δύο ποιήματα μου άρεσαν πολύ. Και στα δύο μπορώ να βρω τον εαυτό μου σε κάποια στιγμή της ζωής μου.

Πολύ ωραία κι ενδιαφέρουσα ανάρτηση!