25 Ιαν 2009

Βραβεία Λογοτεχνίας 2008


Την περασμένη Κυριακή 18/1/09 είχα τη χαρά να παρευρεθώ στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, όπου έγινε η τελετή απονομής του 27ου πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού 2008 από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Ανάμεσα σε αυτούς που διακρίθηκαν με βραβεία και επαίνους και η φίλη μου Σμαραγδή Μητροπούλου, με το θεατρικό έργο "Η γη της επαγγελίας"!

Τη Σμαραγδή ή όπως προτιμά η ίδια Σμαραγδένια, τη γνώρισα πέρυσι ως αναγνώστρια κι από τότε αναπτύξαμε μια ιδιαίτερα φιλική σχέση. Είναι καθηγήτρια στο εκκλησιαστικό λύκειο Τήνου, παρ'όλα αυτά μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε αρκετές φορές από κοντά. Εκτός από φανατική αναγνώστρια λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων, σας πληροφορώ ότι είναι και ταλαντούχα συγγραφέας κι ευελπιστώ σύντομα να εκδόσει το δικό της βιβλίο!

Ας αφήσω όμως την Σμαραγδένια να μιλήσει για το έργο της, για το επίτευγμά της, μέσα από μια άτυπη "συνέντευξή" που έδωσε η ίδια σε τοπικό έντυπο.

Σμαραγδένια μου, γι άλλη μια φορά συγχαρητήρια κι εύχομαι εις ανώτερα!



-Από πού πληροφορήθηκες για το διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών;

-Από το site των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ και πιο συγκεκριμένα από το blog μιας από τις αγαπημένες μου συγγραφείς, της Μαρίας Τζιρίτα. Επρόκειτο για έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό στις κατηγορίες: μυθιστόρημα, νουβέλα, παραμύθι, διήγημα, ποίηση, παραμύθι, θεατρικό.

-Σε ποια κατηγορία συμμετείχες;

- Στο θεατρικό, με το έργο "Η γη της επαγγελίας" το οποίο έλαβε έπαινο.

- Ενδιαφέρον τίτλος. Ποιο είναι το θέμα του έργου;

-Θέμα του έργου είναι η ζωή μιας οικογένειας μεταναστών στο Λονδίνο, ο αγώνας τους για μια καλύτερη ζωή, οι δυσκολίες που συναντούν...και πώς επηρεάζεται η ζωή τους από το τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου...ο τίτλος φυσικά περιέχει και μία δόση ειρωνίας. Το τραγικό δε είναι ότι σ' αυτό το χτύπημα οι περισσότεροι νεκροί ήταν μετανάστες που πήγαιναν εκείνη την ώρα για το μεροκάματο!! Περιγράφονται εδώ τρεις τύποι μεταναστών: α)εκείνοι που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα τις κάθε είδους δυσκολίες, β) ο αλλοτριωμένος από τα πολλά χρήματα και απαξιωμένος από την κακομαθημένη γυναίκα του. Έχει λησμονήσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και φέρεται με υπεροψία και γ) ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει να δώσει ένα σκληρό μάθημα στην κοινωνία που ζει..."Η γη της επαγγελίας" πρωτογράφτηκε στη διάρκεια των σεμιναρίων θεατρικής γραφής που παρακολούθησα στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην Αθήνα (περίοδος 2007-2008) υπό την εποπτεία του θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Χρυσούλη.

-Γιατί τοποθετείς την ιστορία σου στη Μεγάλη Βρετανία;

-Έχω δεσμούς με αυτή τη χώρα, επειδή εκεί παρακολούθησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Στη διάρκεια της παραμονής μου εκεί, γνώρισα αρκετούς ανθρώπους που είχαν φύγει από τον τόπο τους και δούλευεαν σκληρά, με πίστη και πείσμα, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Όταν λοιπόν κάθησα να γράψω το θεατρικό ήρθαν στο μυαλό μου οι ιστορίες που μου είχαν πει, έτσι δεν είχα πρόβλημα στο στήσιμο και στην ψυχογραφία των ηρώων. Ήταν (και είναι) οικείοι μου, δικοί μου άνθρωποι, σαν να τους ήξερα από χρόνια.

-Πώς νιώθεις με αυτή τη βράβευση;

-Νιώθω πολύ όμορφα. Όχι μόνο για τη βράβευση, αλλά και γιατί μοιράστηκα τη χαρά μου με πολλά αγαπητά πρόσωπα. Με τους γονείς μου, τον άντρα μου το Νίκο, τις αγαπημένες μου Μαρία Τζιρίτα και Ελένη Τσαμαδού από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, την καλή μου φίλη Μαρία Καλλιμουράτογλου που μου έχει μάθει πως η ίδια η ζωή είναι το πιο όμορφο παραμύθι.!! Επίσης, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους μου από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Αντρέας Στάικος, Γιάννης Χρυσούλης, Αντρέας Φλουράκης) για την καθοδήγηση και την εποικοδομητική κριτική τους. Τέλος, να ευχαριστήσω και τα παιδιά της περιβαλλοντικής μου ομάδας από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Τήνου, όπου υπηρετώ, για την ειλικρινή και άδολη χαρά τους, όταν έμαθαν το νέο της βράβευσης, καθώς και για το ότι δεν σταματούν να με εκπλήσσουν ευχάριστα με τη σπιρτάδα, την εξυπνάδα, την ώριμη σκέψη και τα πλούσια ενδιαφέροντα τους.

Αμέσως μετά τη βράβευσή της


Η Σμαραγδένια με την κα Ελένη Τσαμαδού

46 σχόλια:

EKT είπε...

Πραγματικά, με γεμίζει χαρά και ελπίδα για το μέλλον όταν βλέπω νέους ανθρώπους να αγαπάνε τη λογοτεχνία όσο η φίλη μας Σμαραγδή και όταν μάλιστα η αγάπη τους δεν είναι μόνο παθητική, αλλά και δημιουργική τότε η χαρά είναι διπλή. Μπράβο της Σμαραγδής, ελπίζω να δούμε σύντομα έργο της στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
ΕΚΤ Ελένη

"ζαχαρούλα.." είπε...

Σμαραγδένια, λοιπόν.... πάντα σμαράγδια και διαμάντια να γράφεις... σε ευχαριστούμε!!!

καλή και επικοδομιτική συνέχεια με πολλές πολλές επιτυχίες!!

Eleni Dafnidi είπε...

Πολλά μπράβο στη Σμαραγδή και εύχομαι να μην στερέψει ποτέ από έμπνευση!!!
Μα πάνω απ' όλα της εύχομαι να δει τη "Γη της επαγγελίας" στο σανίδι μιας και πρόκειται για θεατρικό!

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Καλημέρα! Σμαραγδένια, θερμά συγχαρητήρια για την βράβευσή σου! Έμαθα τα νέα από αυτό εδώ το blog και χάρηκα πάρα πολύ! Αλλά στεναχωρήθηκα που δεν μου έστειλες ένα μήνυμα να έρθω κι εγώ, να είμαι εκεί να σε καμαρώσω! Τέλος πάντων, σημασία έχει η βράβευσή σου! Θερμά συγχαρητήρια και πάλι και ειλικρινά θα χαρώ κάποια στιγμμή να παρουσιάσω το πρώτο σου βιβλίο! Χίλια φιλιά!
Μαράκι φιλάκια και σε σένα, σε λίγες μέρες θα έχω στα χέρι αμου και το βιβλίο σου για να....ετοιμαστώ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στη Σμαραγδένια!! Είναι μια νέα κοπέλα όπως βλέπω στην φωτό, η ζωή όλη είναι μπροστά της, εύχομαι να την γεμίσει με "σμαράγδια" όπως λέει και η Ζαχαρένια:))

faraona είπε...

Συγχαρητήρια στην Σμαραγδένια !!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβοκαι πάλι μπράβο στη σμαραγδένια. Εύχομαι ακόμη ψηλότερα! Μαρία, περιμένω να πα΄ρω στα χέρι αμου το βιβλίο΄σου. στη Νίσυρο βέβαια θα έρθει με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα, αλλά εγώ θα το πάρω από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο! χεχχεεε όχι που θα περιμένω...

VAD είπε...

Συγχαρητήρια στην καλή συναδέλφισσα,να μας ενημερώσεις όταν εκδόσει κάτι καινούριο

Leviathan είπε...

bravo tis!!euxomai na exei akomi kalireti sinexeia!!filia kai kali evdomada!

Aspa είπε...

Συγχαρητήρια! Εύχομαι πολλές ακόμα επιτυχίες... Φιλάκια πολλά.
Α! Και το κόκκινο σου πηγαίνει πάρα πολύ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Συγχαρητηρια στη Σμαραγδενια για τη βραβευση της και σε σενα Μαρια που προβαλλεις νεους λογοτεχνες.
Παντου και παντα μεταναστες!
Αραγε υπαρχει η γη της επαγγελιας;

stalamatia είπε...

Συγχαρητήρια στη φίλη σου τη Σμαραγδένια ,είναι τυχερή που έχει και φίλες όπως εσένα .
Αρχισα να διαβάζω το παιδί της αγάπης από χθες το διαβάζω βράδυ που είναι ήσυχα.Είδη με κατέκτησε.Μπράβο Μαρία.

Kaveiros είπε...

Ωραίο να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι*δίνουν το πολιτιστικό και όχι μόνο χρώμα, αυτής της πόλης.

Maria Tzirita είπε...

Ελένη μου και για μένα ήταν διπλή η χαρά εκείνη τη μέρα, επειδή είδα κι εσένα μαζί με τη φίλη μας! Πάντα κοντά σοτυς νέους μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας εσύ και μπράβο σου! Πολλά φιλιά κι ελπίζω σύντομα ν'ανταμώσουμε και πάλι!

Maria Tzirita είπε...

Ζαχαρούλσ, σ'ευχαριστώ εκ μέρους της Σμαραγδένιας, γιατί δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα να μπει να σας απαντήσει, αν και μου είπε πως θα προσπαθήσει! Να'σαι καλά, από μένα φιλί!

Maria Tzirita είπε...

Ελένη, αυτή η ευχή είναι και δική μου! Μου έχει στείλει το έργο και σε πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω - πριν ακόμα ανέβει στο σανίδι! Πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Λένα μου, δε σε ενημέρωσε η φίλη μας; Θα τη μαλώσω! Θα χαιρόμουν πολύ να σε δω κι εσένα εκεί τη μέρα εκείνη! Θα σε δω όμως σύντομα στα δικά μας, οπότε δεν αγχώνομαι... καλό διάβασμα και περιμένω εντυπώσεις! Χίλια φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Ελενάκι, σ'ευχαριστώ εκ μέρους της, από μένα πολλά φιλάκια και καλό σου βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Φαραώνα και σε σένα φιλί καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Νίκο είσαι τρομερός! Χίλια ευχαριστώ για το αφιέρωμα που έκανες στο ακυκλοφόρητο ακόμα βιβλίο μου, με συγκίνησες πολύ! Εύχομαι κάθε επιτυχία και στο δικό σου καινούργιο παιδί, από τους πρώτους θα το διαβάσω κι εγώ κι εννοείται πως θ'ακολουθήσει σχετική ανάρτηση! Καλό σου βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Vad, προσπαθώ να την πείσω να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα που γράφει και το οποίο και μόνο από τη διήγησή της με συνάρπασε! Μακάρι να το δούμε στα βιβλιοπωλεία! Να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Λεβιάθαν, σ'ευχαριστούμε για το πέρασμά σου, καλή βδομάδα και σε σένα!

Maria Tzirita είπε...

Ασπούλα μου, πάντα με τον καλό σου λόγο εσύ! Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου, πολλά φιλιά και σε σένα!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη, βλέπω το θέμα του έργου σε τράβηξε! Αν θες μπορώ να σου στείλω το έργο να το διαβάσεις, τι λες; Καλό βράδυ, φιλιά στην οικογένεια!

Maria Tzirita είπε...

Σταλαματιά μου σ'ευχαριστώ, εγώ είμαι τυχερή που έχω όλους εσάς εδώ τους φίλους μου! Περιμένω εντυπώσεις όταν το τελειώσεις! Φιλιά και καλή ανάγνωση!

Maria Tzirita είπε...

Κάβειρε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου κι αν ήσουν στην εκδήλωση κι έβλεπες από κοντά όλους αυτούς τους νέους εραστές της λογοτεχνίας, είμαι σίγουρη πως θα ενισχυόταν η άποψή σου αυτή. Καλό σου βράδυ!

barel είπε...

Συγχαρητήρια στη Σμαραγδένια λοιπόν...Περιμένουμε και το επόμενο βιβλίο που ολοκληρώνεις Μαρία.

Smaragdenia είπε...

Πολυαγαπημένοι μου φίλοι,
πρώτα πρώτα να ζητήσω συγνώμη που δεν μπήκα χθες να απαντήσω αμέσως, όμως είχα εφημερία στο σχολείο που εργάζομαι και ίσα που ξέκλεψα πέντε λεπτά να δω την ανάρτηση που μου έκανε το αγαπημένο μου Μαράκι Τζιριτάκι...χώρια ότι μετά είχα και συνάντηση με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, όπου είμαι υπεύθυνη.
Καλή μου κυρία ΕΛένη σ' ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια και για το ότι ήσουν στο πλευρό μου τη μέρα της βράβευσης.
Λενάκι μου, χίλια συγνώμη που δε σου είπα τίποτα...όμως λίγες μέρες πριν τη βράβευση έτρεχα και δεν έφτανα με τις υποχρεώσεις στο σχολείο. Να ξέρεις όμως ότι ένιωθα την παρουσία σου δίπλα μου (ήσουν δυνάμει παρούσα).
Καλή μου ΕΛένη (Δαφνίδη) σ' ευχαριστώ και σένα για τις ευχές σου και δώσε χαιρετισμούς και φιλάκια στην όμορφη Κύπρο.
Νίκο Διακογιάννη σ' ευχαριστώ και σένα για τα καλά σου λόγια.
Μαράκι Τζιριτάκι μου τι να πω για σένα; Ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Είσαι σούπερ κι ευχαριστώ την Παναγιά την Τηνιακή που σ' έφερε στο δρόμο μου.
Σας αγαπώ όλους
Σμαραγδένια

Smaragdenia είπε...

Ζαχαρούλα μου γλυκιά, ζάχαρη τα λόγια κι οι ευχές σου και σ' ευχαριστώ.Φαραώνα μου, Leviathan, ΣΤαλαματία μου, VaD μου, Κάβειρε, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ειλικρινά οι ευχές όλων σας μου δίνουν δύναμη!! Άσπα μου είσαι φοβερή, προσέχεις κάθε στυλιστική λεπτομέρεια!!
Σας αγαπώ όλους
Σμαραγδένια

Smaragdenia είπε...

Ευχές σε όλους σας φίλοι μου, από το νησί της Μεγαλόχαρης την Τήνο. Η Παναγιά η Τηνιακή να σας έχει όλους καλά.
Διάβασα την προδημοσίευση του νέου βιβλίου της Μαρίας μας (ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ) και φυσικά ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου, όταν βγει. Μαράκι Τζιριτάκι περιμένω να με ενημερώσεις, όταν βγει στα βιβλιοπωλεία!!! Δεν μπορώ να φανταστώ πιο όμορφα απογεύματα, να κάθομαι στο καφε PIAZZA, το πιο ωραίο του νησιού, με θέα το λιμάνι, να πίνω καφέ με το βιβλίο της Μαρίας μας συντροφιά.
Φιλιά σε όλους (για πολλοστή φορά)
Σμαραγδένια

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μαρία μου
Συγχαρητήρια και εις ανώτερα στην Σμαραγδή!!

Φιλιά
Γιάννα

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια στη Σμαραγδένια...

Καλή πρόοδο και επιτυχία σε ότι και να κάνει!!!

Smaragdenia είπε...

Ανώνυμε, Λίλη σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να'στε πάντα καλά.
Σμαραγδένια

Maria Tzirita είπε...

Barel, υπομονή λίγες μέρες ακόμα κι έρχεται! Σ'ευχαριστώ και καλό βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου σε φιλώ κι εγώ και θα τα πούμε σύντομα!

Ανώνυμος είπε...

μπραβο και παλι μπραβο!!!!!συγχαρητηρια στη σμαραγδενια!!!!εχουμε αναγκη απο τετοιες παρουσιες!!!
φιλακια γλυκο μου μαρακι

Maria Tzirita είπε...

Λίλυ μου, γλυκό φιλί και σένα!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδή μου, σου πάει το μπλόγκινγκ! Μόνο που η φίλη μου η Γιάννα δεν είναι ανώνυμη, έχει τ'ονοματάκι της από κάτω! Χα,χα, καλό βράδυ καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Φιλιά και σε σένα καλό μου Παπαρουνάκι!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία
Άλλαξες φωτογραφία???????

Γιάννα

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, κάτι έπαθε η προηγούμενη όπως βλέπεις παραπάνω κι είπα να την αλλάξω με την ευκαιρία! Κάποια πράγματα αλλάζουν και κάποια όχι. Η φωτογραφία ανήκει στα πρώτα... Καλό βράδυ καλή μου!

Artanis είπε...

Συγχαρητηρια πολλά στην φίλη κι σε ΄σενα...Καλή επιτυχία στο επόμενο πόνημά σου...
Φιλιά πολλά από ΝΖ...

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρια μου καλησπερα.Μπηκα στην πολυ ομορφη σελιδα του Νικου Διακογιαννη και ειδα τα εξωφυλλα του βιβλιου σου καθως και το κειμενο στο οπισθοφυλλο.Συμβολικη φωτογραφια με αγγιγμα των χεριων και το αγνο λευκο χρωμα.Πολυ συγκινητικο το θεμα του μυθιστορηματος.Θ'αγγιξει πολλες ψυχες.Η επιτυχια ειναι σιγουρη.Ναι,αν ειναι ευκολο στειλε μου το θεατρικο της Σμαραγδενιας.
Υ.Γ.:Ωραια η αλλαγη στο profile!

Maria Tzirita είπε...

Artanis μου, σ'ευχαριστώ, φιλιά κι από μας εκεί στα μακρινά και όμορφα που ζεις!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη, στο έστειλα ήδη το θεατρικό - αφού πήρα και την άδεια της δημιουργού φυσικά! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θα το παρουσιάσω κι εγώ επίσημα το "Μάτια μου", περιμένω όμως να κυκλοφορήσει πρώτα. Ελπίζω κι εύχομαι να το αγαπήσετε! Καλό σου βράδυ!

Smaragdenia είπε...

Παπαρουνάκι, λίλυ, artanis,zeidoron, μαράκι τζιριτάκι καλή σας μέρα από το ηλιόλουστο νησί της Μεγαλόχαρης. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για την αγάπη σας.
Γιάννα μου, συχώρα με, κούκλα μου, που σε είπα Ανώνυμε!!! Αλλά εκεινη την ώρα βρισκόμουν σ' ένα ιντερνετ καφέ και γινόταν χάβρα (για όλα φταίει ο παυλάρας....ένας τρελλομαθητής που έχουμε,αλλά με χρυσή καρδιά)
Φιλάκια σε όλους σας
Σμαραγδένια