13 Μαΐ 2009

Έρωτας..... σα βροχή!


Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Λένας Μαντά! Ευρηματικός τίτλος, υπέροχο ρομαντικό εξώφυλλο, υπόθεση συναρπαστική και γραφή μοναδική, από την "κυρία" του ελληνικού μυθιστορήματος, την αγαπημένη σε όλους Λένα Μαντά!
Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλο το βιβλίο, προχθές μόλις κυκλοφόρησε, όμως έχω να σας πω τα εξής, με ειλικρίνεια, όπως σας μιλάω πάντα εξάλλου. Με τον αυθορμητισμό και τον παρορμητισμό που με διακατέχει.
Πηγαίνοντας χθες στην πρώτη παρουσίασή του, σ'έναν υπέροχο καφεχώρο του βιβλιοπωλείου "μικρός Κοραής", στο Χαλάνδρι, κάθε τόσο στα φανάρια και στην κίνηση το άνοιγα κι έριχνα κλεφτές ματιές. Ένιωσα λοιπόν ότι αυτό το βιβλίο έχει "κάτι", ικανό να με τραβήξει και να με απορροφήσει ολότελα...κάτι μοναδικό... Με μια παράγραφο, είχα την αγωνία να το συνεχίσω, την ίδια αγωνία που έχουμε όταν κοντεύουμε να φτάσουμε στο τέλος ενός βιβλίου και μας είναι αδύνατον να το αφήσουμε. Δε μου ήταν ξένο, όπως μου συμβαίνει με τα περισσότερα βιβλία στην αρχή τους, μέχρι να με πάρει η ιστορία μαζί της, μέχρι να γνωρίσω και ν'αγαπήσω τους ήρωές της. Μου έγιναν τόσο γρήγορα οικείοι, που το μόνο που ήθελα ήταν να συνεχίσω να διαβάζω και να ταξιδεύω μαζί τους (μου κορνάραν όμως τα πίσω αυτοκίνητα και το άφησα!).
Έπειτα, αφού συγκεντρωθήκαμε φίλοι αγαπημένοι στον μικρό Κοραή, ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου. Η αφοπλιστική στο λόγο Ελένη Τσαμαδού, μας έκανε μια πολύ ωραία περιγραφή του βιβλίου, αναλύοντάς το ακριβώς όσο έπρεπε, χωρίς να μας στερήσει την αγωνία για το τέλος της ιστορίας. Όταν ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος και η Μαρία Μπράιλα διάβαζαν αποσπάσματα από τον Έρωτα σα βροχή, τα μάτια μου βούρκωναν και δεν υπερβάλλω καθόλου. Έχω τόση αγάπη και θαυμασμό για τη Λένα, που ακούγοντας αυτή τη γραφή, μπαίνοντας σε αυτή της την ιστορία, η συγκίνηση με κατέκλυσε. Έλεγα μέσα μου "αχ βρε Λένα, το έκανες πάλι το θαύμα σου, τι βιβλίο είναι αυτό που μας έγραψες τώρα;..."


Είναι σίγουρα το καλύτερό της έργο κι όσοι το διαβάσετε θα με θυμηθείτε. Το βράδυ που γύρισα σπίτι μου το έπιασα στα χέρια μου και παραλίγο να μέ'βρει το πρωί. Τώρα γράφω την ανάρτηση αυτή και το μυαλό μου είναι στην Κλαίλια... Κι όποιος σκεφτεί ότι η Τζιρίτα τώρα γράφει υπερβολές, τον προκαλώ να το διαβάσει!
Δε θα σας πω τίποτε άλλο για τον Έρωτα της Μαντά, θα βρείτε τα πάντα εδώ κι εδώ. Εγώ θέλω να μιλήσω σε σας για κάτι άλλο κι αυτή η ανάρτηση δεν είναι απλά μια παρουσίαση άλλου ενός βιβλίου. Επίσημη παρουσίαση στο μπλογκ μου εξάλλου θα κάνω, αφού το έχω ολοκληρώσει. Γιατί τώρα θέλω να μιλήσουμε για ανθρώπινες σχέσεις, σχέσεις συγγραφέων.
Εγώ ξέρετε είμαι πολύ νέα στην εκδοτική οικογένεια. Μπαίνοντας όμως σε αυτόν τον κύκλο, βρήκα ανοιχτές αγκαλιές, αληθινά χαμόγελα, ζεστά καλωσορίσματα κι ένιωσα ευτυχής γι αυτό. Η πρώτη που με αγκάλιασε, με βοήθησε και μου στάθηκε σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, ήταν η Λένα Μαντά.
Από τη φύση μου εγώ γελαστό παιδί και παιδί με όλη τη σημασία της λέξης, δέθηκα μαζί της μ'ένα τρόπο μοναδικό. Αυτό σε καμία περίπτωση δε μου στερεί την αντικειμένικότητά μου ως προς την κρίση του έργου της. Να το ξεκαθαρίσουμε. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Και πάλι σας λέω, ότι όσοι διαβάσετε το βιβλίο αυτό θα καταλάβετε ότι είμαι απόλυτα αντικειμενική. Είναι αριστούργημα.
Βεβαίως γνώρισα κι άλλους συγγραφείς στην πορεία και με όλους ανέπτυξα μια πολύ φιλική και ζεστή σχέση αγάπης. Η Ελένη Τσαμαδού, ο Κώστας Καρακάσης, η Νοέλ Μπάξερ, η Πασχαλία Τραυλού, η Γιώτα Φώτου, είναι αυτοί που είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω πιο προσωπικά και να αγαπήσω πολύ. Πρόσφατα γνώρισα και τη Σοφία Βόικου, άλλο ένα εξαιρετικό παιδί της λογοτεχνίας! Και αυτές οι σχέσεις δεν είναι λυκοφιλίες, δεν είναι τυπικές, δεν είναι ανταγωνιστικές.
Ο λόγος που κάνω αυτή την αναφορά, είναι το μήνυμα που πήρα σήμερα το πρωί από μια αναγνώστρια που παραβρέθηκε χθες στην παρουσίαση της Λένας. Έχει διαβάσει και τα δικά μου βιβλία και μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια γι αυτά. Ειδικά το "Μάτια μου", μου είπε πως το λάτρεψε. Όμως δεν μου έγραψε για τα βιβλία μου αυτή τη φορά. Παραθέτω το μήνυμά της και θα καταλάβετε....
ΧΑΡΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΑΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΣΗΜΕΡΑ(ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ)...ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΛΥΠΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΕΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΡΘΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ...
ΜΕ ΣΥΓΓΙΝΗΣΕ ΠΟΛΥ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΓΛΥΚΗΤΗΤΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΜΙΛΟΥΣΑ.....ΜΕ ΣΥΓΓΙΝΗΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ....
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΗΡΘΑΤΕ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΧΑΙΡΟΣΑΣΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΤΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ Κ ΜΑΝΤΑ....ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ..ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΨΥΧΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ!!!ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ!!!ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΩ ΠΙΟ ΠΟΛΥ!!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ!!!!
ΧΑΡΗΚΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ....
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!
Ένιωσα συγκίνηση από τα λόγια αυτά αλλά και έκπληξη. Και απορία. Γιατί να κάνει εντύπωση το αυτονόητο; Γιατί ο κόσμος να πιστεύει πως μπορεί να έχουμε οποιδήποτε είδος ανταγωνισμού ανάμεσά μας εμείς οι συγγραφείς; Τι έχουμε να μοιράσουμε; Τους αναγνώστες μας; Όχι βέβαια; Κάθε ένας από μας εκδίδει ένα βιβλίο το χρόνο. Ένας άνθρωπος που διαβάζει, δε θα διαβάσει μόνο ένα βιβλίο το χρόνο! Δεν πουλάμε ανταγωνιστικά προϊόντα, έτσι ώστε αν κάποιος αγοράσει το ένα να μην αγοράσει το άλλο!
Έπειτα οι συγγραφείς είμαστε και οι ίδιοι αναγνώστες. Πώς θα μπορούσα εγώ να μη διαβάζω κανένα άλλο βιβλίο και να γράφω καλά; Πώς θα μπορούσε να μη μου αρέσει κανένα άλλο βιβλίο, πώς θα μπορούσα να μη μιλάω με θαυμασμό και να μην εκτιμώ έναν συγγραφέα που το βιβλίο του με άγγιξε και με ταξίδεψε και με δίδαξε τόσα πολλά; Μου φαίνεται ειλικρινά αδιανότητο...
Γι αυτό λοιπόν, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου έργου της Λένας Μαντά, αλλά και της Ελένης Τσαμαδού (στης οποίας την παρουσίαση θα παραβρεθώ σήμερα για το ολοκαίνουργιο "της Ζωής και της Αγάπης"), νιώθω την ανάγκη να απαντήσω δημόσια στη συγκεκριμένη αναγνώστρια, αλλά και σε όποιον άλλον έχει την ίδια αίσθηση και να πω πως, έτσι κι αλλιώς νιώθω πολύ μικρή μπροστά σε καταξιωμένους απ'το ίδιο τους το έργο λογοτέχνες, όπως είναι η Λένα Μαντά, για να μου δημιουργηθεί οποιοδήποτε αίσθημα ανταγωνισμού κι έπειτα είμαι τόσο αυθόρμητη και τόσο ειλικρινής στην έκφραση των συναισθημάτων μου, που όταν αγαπάω το δείχνω και το δηλώνω! Και η αγάπη αυτή δεν έχει να κάνει με την προσωπική μόνο αγάπη που έχω για τη Λένα και όλους τους άλλους ομότεχνους που έτυχε να γνωρίσω καλύτερα, αλλά έχει να κάνει με την αγάπη και τον απέραντο θαυμασμό για το έργο τους και την ευγνωμοσύνη μου που μέσα από αυτούς, έμαθα κι εγώ δειλά δειλά να γράφω....
Χίλιες ευχές λοιπόν μέσα από την καρδιά μου στον Έρωτα που προβλέπεται να πέσει σα βροχή κι ας είναι καλοκαίρι...

Υ.Γ. Την Παρασκευή 15.5 από τις 7 το απόγευμα, θα βρίσκομαι στον πεζόδρομο της Ερμού, στην 32η Γιορτή Βιβλίου, στο περίπτερο 158-162 του Ψυχογιού για υπογραφή βιβλίων και γνωριμία με τους αναγνώστες... Κοπιάστε!...

60 σχόλια:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ είπε...

Καλημέρα!Απλά....πολύ απλά νιώθω ευτυχία που γνώρισα από κοντά τόσο εσένα Μαρία,όσο και την αγαπημένη Λένα!Οι αγκαλιές σας είναι απίστευτα μεγάλες για να χωράνε όλους εμάς!Φιλιά,"χίλια φιλιά", όπως γράφει και η Λένα μας!

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου από τον Βόλο.
Αυτή τη στιγμή διαβάζω το δικό σου βιβλίο, το επόμενο θα είναι της κας Μαντά. Σχόλια προσεχώς. Φιλιά πολλά, καλή επιτυχία σε όλα τις νέες παρουσιάσες και ζηλεύω που δεν μπορώ να έρθω στην Αθήνα να σας δω στην Εκθεση Βιβλίο.
Τζένη

Georgia είπε...

Καλημέρα από τη ηλιόλουστη Χαλκίδα,χαίρομαι που περάσατε καλά και ζήλεψα με την καλή έννοια που ζήσατε τέτοιες όμορφες στιγμές...Ήταν να έρθουμε αλλά το πρωι είχα πάει για κάτι εξετάσεις και εξαντλήθηκα με κούρασε και η ζέστη,ενώ είμασταν δίπλα στο Χαλάνδρι....Αυτό που ήθελα να πω για την ΛΈΝΑ απο το λίγο που την έχω γνωρίσει είναι πολύ ζεστή φιλική,αλλά κυρίως ανθρώπινη με βοήθησε σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου με δύο όμορφες ουσιαστικές συμβουλές και τις κρατώ πάντα στην καρδιά μου και κυρίως στο μυαλό μου...και μέσα από εσένα Μαρία τις στέλνω την αγάπη μου να είναι γερή και να συνεχίζει να μας χαρίζει όμορφα χαμόγελα και όμορφα παραμύθια!!
Το βιβλίο της το πήρα χθες και το κρατώ,μόλις τελειώσω του Διακογιάννη το βιβλίο θα το ξεκινήσω....Σε φιλώ και θα τα πούμε κάποια στιγμή και απο κοντά πάλι,χαιρετισμούς στην κορίτσι σου!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρία μου καλημέρα.Την καταλαβαίνω απόλυτα την αναγνώστρια.Δεν είναι τόσο αυτονόητα,παρ' ότι είναι απλά.Δυστυχώς και στο χώρο των λογοτεχνών υποβόσκουν και η αντιζηλεία και ο ανταγωνισμός,αν και είναι άνευ αντικειμένου.Ετυχε να σε γνωρίσω από κοντά,έστω και για λίγο και κατάλαβα ότι είσαι ένα αξιολάτρευτο παιδί.Ευαίσθητο κι αυθόρμητο,έξω καρδιά!Δεν είναι όλοι ετσι,απλοί και προσιτοί.Είναι γνωστό πως το χρήμα πολλοί εμίσησαν,τη δόξα όμως λίγοι κατάφεραν να την τιθασεύσουν.Να είσαι πάντα καλά και να μην αλλάξεις ποτέ.Ισως περάσω την Παρασκευή από την Ερμού.

Adamantia είπε...

Kαλή της Επιτυχία!
Φιλιά πολλά και καλημέρες!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Kαλή επιτυχία εύχομαι και σε αυτό το βιβλίο της Λένας, που σίγουρα θα το διαβάσω.
Και πραγματικά είναι πολύ όμορφες οι σχέσεις φιλίας που έχετε αναπτύξει, εύχομαι να συνεχιστούν αναλλοίωτες!!
Φιλιά πολλά Μαράκι μου:)

Μαργαρίτα Πάσχου είπε...

Μαρία μου από Παρασκευή απόγευμα ως Κυριακή θα λείπω - όχι ότι το ήθελα γιατί πνίγομαι στη δουλειά αυτό το διάστημα, αλλά κοινωνικές υποχρεώσεις...
Αυτά για το Υ.Γ. σου, αργότερα θα διαβάσω την υπόλοιπη ανάρτηση.
Να 'σαι καλά, καλή δύναμη!

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Δε θα σχολιάσω το νέο βιβλίο της κυρίας Μαντά, είμαι σίγουρος πως κι αυτό θα πάει εξίσου καλά, όπως τα προηγούμενά της. Χρησιμοποιώ όμως τούτο το βήμα για να σου ευχηθώ, έστω και καθυστερημένα, να έχει μακρύ και καλό ταξίδι το δικό σου νέο βιβλίο "Μάτια μου".
Καλή επιτυχία στις 15/5 στον πεζόδρομο της Ερμού και καλή αντάμωση στη Θεσσαλονίκη.

Yianna είπε...

Φιλενάδα μου καλησπέρα
Από το λίγο που είχα την τύχη να σε γνωρίσω θα πω και γω πως είσαι άτομο ...έξω καρδιά, ελικρινής, αυθόρμητη και εξωστρεφής! Για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής την ίδια απορία με της φίλης αναγνώστριας πέρασε και από το δικό μου μυαλό μέχρι που σε γνώρισα, το συζητήσαμε και πείστηκα πως είχα άδικο. Στις κες Μαντά και Τσαμαδού εύχομαι ολόψυχα καλοτάξιδα τα βιβλία τους και ελπίζουμε να τις έχουμε και να τις χαρούμε και στην Κύπρο γιατί για τον πεζόδρομο....χλωμό το βλέπω!!!!

Φιλάκια

Aristodimos είπε...

Καλότυχο και καλοτάξιδο να ειναι το νεο της βιβλίο..

Εαν μπορέσω θα περασω να σε δω απο το περιπτερο την Παρασκευή.

Την αγάπη μου

Αρης

eirini είπε...

Καλή επιτυχία στο βιβλίο! θα το διαβάσω κάποια στιγμή σίγουρα!!!
Μακάρι αυτές οι φιλίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ σας να κρατήσουν για πάντα! Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που να σου συμπαραστέκονται έτσι στην εργασία σου χωρίς να νιώθουν ανταγωνιστικά! Καταλαβαίνω την απορία της αναγνώστριάς σου. Δεν είναι σύνηθες σε τέτοιους χώρους να βλέπεις τόσο όμορφο κλίμα... μπράβο σας!
Καλό κουράγιο σε όσα εχεις να κάνεις! θα τα πούμε από κοντά! Φιλιά!

fotini είπε...

μην θεωρεις αυτονοητο την αγαπη και την χαρα για την επιτυχια μεταξυ ομοτεχνων.η ζηλεια ειναι ενα συναισθημα μυστηριο.το ξερω πως δεν εχετε κατι να μοιρασετε αλλα.........μυστηριο ον ειναι ο ανθρωπος.ειμαι ερασιτεχνης ζωγραφος.ανοικω σε μια ομαδα και κανουμε μαθηματα στον δημο που ανοικω.ετσι απο καποιες εχω νιωσει την αγαπη αλλα απο καποιες αλλες........ας μην το πω γιατι θα γινει αναρτηση και οχι σχολιο.σας ευχομαι και τις δυο μεγαλη επιτυχια στα βιβλια σας.και περιμενω να ερθεις και στην θεσσαλονικη για να γνωριστουμε.καλημερα.

Artanis είπε...

Kalotaxido, kalh epituxia...
Kalimera apo NZ...

neni είπε...

Καλημέρα.Οι άνθρωποι που δεν σας γνωρίζουν δεν μπορούν να καταλάβουν από την μια στιγμή στην άλλη τι άνθρωπος είστε και αυτό γίνεται μόνο όταν σας γνωρίσουν από κοντά.Διάβασα όλη την ανάρτηση σας,πραγματικά,έχετε δίκαιο,κάποιος που διαβάζει δεν θα διαβάσει μόνο ένα βιβλίο,μόνο από ένα συγγραφέα αλλά πολύ περισσότερα.Δεν μπορώ να καταλάβω και εγώ με την σειρά μου το ανταγωνιστικό μέρος,όλοι σας είστε από την ίδια οικογένεια,με την ίδια δύναμη και με το ίδιο πάθος και αγάπη για τα βιβλία.Εγώ σας χαίρομαι πραγματικά.Θα έρθει η Λένα Μαντά καθόλου στην Λάρισα;Ενημερώστε με αν ξέρετε για κάποια παρουσίαση της.Δυστυχώς η ενημέρωση είναι ελλιπής.
Σας αγαπώ.

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Με κίνδυνο να γίνω κουραστική, θα πρέπει να το ξαναπώ, οτι στις εκδόσεις Ψυχογιός, οι... λυκοφιλίες, δεν έχουν χώρο και "οξυγόνο" για να υπάρξουν. Η προσοχή των υπεύθυνων μοιράζεται ακριβοδίκαια, τα βιβλία μας αλλά και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε το ίδιο σημαντικοί και το έργο μας προωθείται με τον καλύτερο τρόπο. Αν δε, παρ' όλα αυτά, κάποιος "ξεφύγει" γνωρίζει το τίμημα της απόμονωσης από τους υπόλοιπους που παραμένουν μια γροθιά. Είμαστε από τους λίγους που συνυπάρχουμε σ΄ εναν εκδότη, πιστοί όλοι κάτω από το όνομά του και καταφέρνουμε να μιλάμε μεταξύ μας ανοιχτά, χωρίς να φοβόμαστε μην γίνει "υποκλοπή" των ιδεών μας, βγαίνουμε και πίνουμε από καφέ έως κρασί, όταν έχουμε χρόνο και νοιαζόμαστε ο ένας για την επιτυχία του άλλου, όπως ξέρουμε να σεβόμαστε και την δουλειά ο ένας του άλλου. Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, δεν θα σταματήσω να στηρίζω ποτέ τα νέα ταλέντα που βγαίνουν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, (και όχι μόνο) μέχρι ν' ανοίξουν τα δικά τους φτερά, όπως έκανες και εσύ Μαρία μου. Βρήκες τον δρόμο σου, αγαπήθηκες από το κοινό και προχωράς ακάθεκτη για να σε καμαρώνουμε όλοι!
Έπειτα όπως΄έλεγε η σοφή γιαγιά μου, "Δανεικά είναι όλα"! Μπορεί για μένα να μην βρέθηκε κανείς όταν ξεκίνησα και γι αυτό εγώ υποστηρίζω αυτό που λέω πάντα:
Ψυχή βαθιά....

cook είπε...

καλα για το αν θα μου αρεσει δε χωρα αμφιβολια...ειμαι σιγουρη απο τωρα οτι θα το διαβαζω μονορουφι οπως ολα της Λ.Μαντα!...μεχρι τωρα το Βαλς ειναι το αγαπημενο μου,θα δουμε...
:)

Leviathan είπε...

Pada xamogelasti na eisai!kali epitixia kai pali!8a do to duplicity kai meta sou stelno!filia!

Sofia Voikou είπε...

Μαρία μου, πραγματικά ήταν καταπληκτική ατμόσφαιρα.
Κρίμα, που δεν μπόρεσες να ακολουθήσεις στη συνέχεια.
Σας περιμένω να τα πούμε όλοι μαζί ξανά στη Θεσσαλονίκη, στην Έκθεση Βιβλίου!!!

Sophia Kollia είπε...

Καλησπέρα Μαρία,
καλή επιτυχία σε όλα..

Maria Tzirita είπε...

Αφροδιτούλα μου, η χαρά είναι όλη δική μας, πίστεψέ με! Το λεει κι η Λένα το "χίλια φιλιά"; Κι εγώ το λέω, συνέχεια! Άλλο ένα κοινό μας τελικά, είδες; Να'σαι καλά φίλη μου, ανυπομονώ να σε δω από κοντά ξανά!

Maria Tzirita είπε...

Τζενούλα μου, μη ζηλεύεις καθόλου, τυχεροί όσοι ζουν μακριά από την αθήνα! Την Λένα ίσως να έχεςι την ευκαιρία να την δεις, κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενημερώσου απ'το μπλογκ της για το πρόγραμμα. Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Γιωργία μου, έτσι ακριβώς είναι η Λένα, γι αυτό και τόσο αγαπητή σε όλους. Είμαι σίγουρη ότι αυτό της το βιβλίο θα σε μαγέψει, είναι το καλύτερό της! Σε γλυκοφιλώ κι απ'τον άλλο μήνα σίγουρα θα σου'ρθω!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, με συγκινείς. Μακάρι να τα καταφέρεις και να σε δω και φέρε μου και τη φιλενάδα μου σε παρακαλώ! Στο βάζω σαν όρο! Φιλάκια και στους δυό σας!

Maria Tzirita είπε...

Αδαμαντία μου, είναι όμορφο ν'ακούς ευχές, αλλά για την περίπτωση της Μαντά, η επιτυχία είναι δεδομένη! Και της αξίζει γιατί δεν της χαρίστηκε, την κέρδισε! Καλημέρες και φιλιά και σε σένα καλή μου!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου, νιώθω πολύ τυχερή κι εύχομαι κι εγώ να μην αλλάξει ποτέ αυτό! Καλημέρα κούκλα μου, σ'ευχαριστώ!

Maria Tzirita είπε...

Μαργαρίτα μου, δεν πειράζει, θα μας δοθεί σίγουρα η ευκαιρία να τα πούμε εμείς κάποια στιγμή, είμαι στη διάθεσή σου για καφεδάκι και κους κους! Φιλιά, καλά να περάσεις!

Maria Tzirita είπε...

Μερκούρη, σ'ευχαριστώ πολύ και θα χαρώ να σε δω από κοντά - επιτέλους! ΚΑλή αντάμωση λοιπόν!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, εσύ ναι, με ξέρεις αρκετά καλά πλέον μπορώ να πω! Ευτυχώς καταφέραμε να καταρίψουμε τον μύθο περί απρόσωπων συγγραφέων! Εγώ ειδικά, το άκρον άωτον μπορώ να σου πω! Η Λένα μάλλον θα έρθει στην Κύπρο για παρουσίαση το φθινόπωρο, εγώ δε νομίζω, είναι νωρίς ακόμα, με πιάνεις... Ίσως του χρόνου, ίσως... Η πρόσκληση για σένα όμως ισχύει, ξεκούνα τον καλό σου κι ελάτε τώρα το καλοκαίρι, να κάνουμε σούπερ διακοπές στο Τολό! Σε περιμένω, φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Άρη μου μακάρι να τα καταφέρεις, θα περιμένω με χαρά να σε ξαναδώ! Φιλιά!

mariak71 είπε...

...καλημέρα Μαράκι. Πράγματι είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις σε χώρους που από όλους εμάς θεωρούνται άκρως ανταγωνιστικοί . Ελπίζω να συνεχίσετε έτσι. Όλα τα βιβλία της κας.Μαντά είναι αληθινά στολίδια , ενώ το τελευταίο της ήδη κοσμεί την βιβλιοθήκη μου , ενώ αυτό το ροζ καραμελένιο εξώφυλλο με προκαλεί κάθε μέρα κια περισσότερο . Θα προσπαθήσω να βρεθώ στην έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη....να ελπίζω σε έναν καφέ...? Φιλάκια

Maria Tzirita είπε...

Ειρήνη μου, όπως έγραψε κι η Λένα παρακάτω, εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους, γι αυτό λέω και ξαναλέω πως ήμουν εξαιρετικά τυχερή που μπήκα σ'αυτή την "οικογένεια"! Σε καλημερίζω και σου στέλνω γλυκό φιλί!

Maria Tzirita είπε...

Φωτεινή μου, έχεις δίκιο, παντού τα βρίσκεις αυτά. Ευτυχώς με τη Λένα εκπέμπουμε σε μήκος κύματος κοινό και μακριά από τέτοιου είδους μικρότητες. Στη θεσ/νίκη θα είμαι στις 28 του μήνα, θα σας ενημερώσω σχετικά. Ελπίζω να τα πούμε τότε, φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Αρτάνις μου, καλημέρα και φιλιά πολλά εκεί στα ξένα...!!!

Maria Tzirita είπε...

Νένη μου καλή, σ'ευχαριστώ για τα γλυκά, σαν εσένα, λόγια σου! Ο Ψυχογιός κάνει πλήρη ενημέρωση για τις περιοδείες των συγγραφεών στο σάιτ του κι είναι ο μόνος εκδοτικός οίκος που ενημερώνει τόσο καλά τους αναγνώστες του! Αν στείλεις κριτική για το βιβλίο μου, ή κάποιο άλλο του Ψυχογιού, τότε ενημερώνεσαι μέσω μέιλ συνεχώς για οτιδήποτε καινούργιο. Στο μπλογκ της Λένας θα βρεις το δικό της πρόγραμμα. Εύχομαι κάποτε να γνωρίσεις κι εκείνην από κοντά κι είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσεις το ίδιο. Φιλιά πολλά κούκλα μου, τα αισθήματά μας είναι αμοιβαία!

Maria Tzirita είπε...

Λένα μου καλή, μια τέτοια ψυχή σαν τη δική σου, που χαρίζει γενναιόδωρα την αγάπη και τη στήριξη, δε μπορεί παρά μόνο ευτυχία να βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Και όλη την επιτυχία που της αξίζει, ακριβώς γιατί αγαπιέται κι εκτιμάται τόσο πολύ... Τώρα, για εκείνους που δεν την εκτιμούν, καλή τους ώρα, αυτοί χάνουν! Σε γλυκοφιλώ και σου εύχομαι κι από δω καλή επιτυχία και καλά ταξίδια!

Maria Tzirita είπε...

Μαγειρισσούλα μου, κάτι μου λέει πως ο Έρωτας θα πάρει τώρα τα σκήπτρα στην προτίμησή σου! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου απ'το μπλογκ σου, φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Λεβιάθαν μου, σ'ευχαριστώ για όλα, η βοήθειά σου ανεκτίμητη! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου, χάρηκα κι εγώ πολύ που σε ξαναείδα και σίγουρα επάνω θα τα πούμε με την ησυχία μας! Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Σοφάκι γλυκό σ'ευχαριστώ, καλημέρα και φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι μου, όχι απλά να ελπίζεις, αλλά επιβάλλεται, να το βάλεις στο πρόγραμμά σου, πρέπει οπωσδήποτε να τα πούμε από κοντά επιτέλους! Καλή αντάμωση λοιπόν, σε φιλώ!

Aspa είπε...

Το είδα το προηγούμενο Σάββατο στην είσοδο του Public στο Σύνταγμα. Θα το διαβάσω! Φιλιά!

Sissi Soko είπε...

Αγαπητή Μαρία, ήθελα να έρθω σήμερα αλλά καθάριζα το σπίτι μου και έμπλεξα. Θα το πάρω το βιβλίο "Έρωτας σαν βροχή" ακούγεται λύτρωτικό.
Το δικό σου όμως..., σου έχω μία πρόταση, θέλεις να κάνουμε ανταλλάγή
βιβλίων;

kiki είπε...

Καλή επιτυχία στο βιβλίο της λοιπόν!

marianaonice είπε...

Ax Maria μου δεν τα κατάφερα τελικά να περάσω...
:))

Έρωτας ...σαν βροχή!!
Τι άλλο να πω εγώ??
Τα λέει όλα ο τίτλος!!
Φιλιά!!

Μαρία είπε...

αφήνω την καλημέρα μου και ένα καλό Σ/Κ να έχεις...φιλιά

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Το περιμένω να φτάσει στη Νίσυρο με το ταχυδρομείο. Το εδώ βιβλιοπωλείο θα το προμηθευτεί λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου τότε που γίνονται οι παραγγελίες εν όψει του καλοκαιριού και των πολλών επισκεπτών της Νισύρου. Να είναι καλοτάξιδο λοιπόν!

Μαργαρίτα Πάσχου είπε...

Και τελικά δεν έφυγα Μαρία μου, είμαι στο σπίτι με φοβερό συνάχι και βήχα, οι αλλεργίες της εποχής!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!

Aristodimos είπε...

Μαρία μου δυστυχώς δεν κατόρθωσα να ερθω να σε δω στην εκθεση βιβλίου... κι αυτο γιατί ο καιρός ηταν καταπληκτικός κι ετσι βρήκα ευκαιρία ν αποδράσω για το καταφύγιό μου (πανω στο κύμα) στο Ξυλόκαστρο...

Την αγάπη μου

Αρης

Maria Tzirita είπε...

Άσπα μου, θα σου αρέσει! Θα είμαι πάλι στην έκθεση στι; 24/3, πάρε τις κούκλες σου κι ελάτε! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Σήσση, καλώς όρισες! Δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς με την ανταλλαγή, στείλε μου μέιλ να το συζητήσουμε! Σε φιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Κική μου, η επιτυχία του είναι δεδομένη, αλλά οι ευχές και η θετική ενέργεια πάντα ευπρόσδεκτα! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Μαριάνα μου, δεν πειράζει, ίσως τα καταφέρεις στις 24. Φιλιά πολλά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι μου, καλημέρα και σε σένα και καλή βδομάδα να'χουμε!

Maria Tzirita είπε...

Νίκο μου, σε συγχαίρω κι από δω για την πρωτοβουλία που ξεκίνησες με τη δωρεά βιβλίων. Η Λένα μας θα έχει σίγουρα επιτυχία και της αξίζει! Όπως και σε σένα άλλωστε! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Μαργαρίτα μου περαστικά σου! Κρίμα που χάλασαν τα σχέδιά σου, αν δε φύγεις όμως ούτε το επόμενο σαβ/κο θα σε περιμένω στην εκθεση που θα είμαι πάλι στις 24! Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Άρη μου έκανες πολύ καλά, μη στεναχωριέσαι καθόλου, εμείς τα έχουμ επει και θα τα ξαναπούμε, δε χανόμαστε! Καλά να είσαι και καλά να περνάς! Σε φιλώ!

βασίλης είπε...

Μαρία μου, δεν τα κατάφερα την Παρασκευή αλλά ελπίζω να τα καταφέρω τη Δευτέρα (αύριο) το απόγευμα να σε δω και να σε γνωρίσω στην παρουσίαση της Καριζώνη, που έχω σκοπό να κατέβω.. Το βιβλίο της Μαντά πρέπει να είναι υπέροχο, το έχω ήδη βάλει στα "προσεχώς" για διάβασμα.. Έχοντας ήδη διαβάσει και σένα και την Λένα, μπορώ να πω πως ταιριάζουν οι σκέψεις σας, εσύ είσαι ομως λίγο πιο συναισθηματική και λίγο πιο συνεσταλμένη, με ένα τρυφερό και ρομαντικό τρόπο όμως που γίνεται γοητευτικός.. Πολύ καλές γραφίδες και οι δυό σας, μπράβο που την προβάλλεις, για σένα όμως και την επιτυχία σου ένα μπράβο ακόμα...

xaroylita είπε...

Μπήκα για λίγο στο net και έτρεξα αμέσως εδώ.. Μου έλειψες πραγματικά πολύ Μαράκι μου και πέρασα για να σε δώ λίγο....

Ελπίζω να είσαι καλά.. Φιλάκια πολλά.. και θα τα πούμε σύντομα.

Καλά να είσαι και να χαμογελάς πάντα..

Καλή επιτυχία στο νέο βιβλίο της Λένας Μαντά.. Ότι καλύτερο εύχομαι και για σένα και για εκείνη.

mariak71 είπε...

...Μαράκι πέρασα να αφήσω την καλημέρα μου . Καλή εβδομάδα να έχεις και καλή συνέχεια σε ότι κάνεις . Το ραντεβού μας για την έκθεση βιβλίου ισχύει , αρκεί να μην προκύψει κάτι απρόοπτο.....Φιλάκια

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Οταν θα ελθεις ξανα στη Κρητη, ελπίζω να με θυμηθεις.