4 Απρ 2011

Ευτυχία....

Μια λέξη, μια έννοια που όλοι μας επιθυμούμε, ελπίζουμε, κυνηγάμε.... Πόσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την ευτυχία, συνώνυμη της ίδιας της ζωής μας. Ό,τι κι αν κάνουμε, αυτό στο οποίο τελικά στοχεύουμε, είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι...
Άλλοι λένε πως η ευτυχία είναι απλώς στιγμές, δεν είναι μια κατάσταση που διαρκεί. Επίσης σαφώς αν δεν υπήρχε η δυστυχία, δε θα εκτιμούσαμε την ευτυχία. Όλα αυτά σωστά. Όμως τελικά, τι είναι ευτυχία; Τι πρέπει να σου συμβαίνει για να χαμογελάς στον εαυτό σου, να νιώθεις εκείνο το "γέμισμα" καρδιάς, μια ζεστασιά να απλώνεται μέσα σου και να ψελλίσεις: "ναι, είμαι ευτυχισμένος-η!" ?...
Έχω σκεφτεί πολλά κι έχω ακούσει και διαβάσει άλλα τόσα. Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα πως είναι μέσα μας το συναίσθημα της ευτυχίας, είναι στα κύτταρά μας, στις ουσίες του εγκεφάλου μας και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτοί πολύ λίγο και για λίγο μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ξέρω ανθρώπους που έχουν λίγα, περνάνε δύσκολα κι όμως χαμογελούν και νιώθουν ευτυχισμένοι και λένε δόξα το Θεό. Και άλλους που φαινομενικά τα έχουν όλα κι όμως είναι τόσο άδειοι μέσα τους που νιώθουν μια μόνιμη δυστυχία.
Άρα; Απέξω έρχεται η ευτυχία μας ή από εμάς τους ίδιους; Και είναι κάτι το οποίο μπορείς να αποκτήσεις, αν περάσεις τις ανάλογες εμπειρίες, ή τελικά γεννιέσαι με αυτό; Με την ικανότητα εννοώ να μπορείς να βιώσεις την ευτυχία, έστω με μια μικρή αφορμή - ίσως επειδή απλά σήμερα είναι μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα... Μια καινούργια μέρα...

Περιμένω τις απόψεις σας! 

26 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα Μαράκι και καλή εβδομάδα!

Από εμάς εξαρτάται βέβαια η ευτυχία, και από την ικανότητα μας να παλεύουμε και να προχωράμε. Όσο πιο πολύ αξιοποιούμε τον εαυτό μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε. Άρα πολλές φορές οι αντιξοότητες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε και τις πολεμάμε, μπορεί τελικά να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, από μια μαλθακή και εύκολη ζωή! Γι αυτό και υπάρχει το φαινόμενο κάποιοι να τα έχουν όλα, αλλά να μην είναι γεμάτοι. Δεν είναι γεμάτοι, διότι δεν αγωνίζονται, δεν κατακτούν, δεν προσθέτουν κάτι στον εαυτό τους, δεν ανανεώνονται σαν άνθρωποι. Αυτά εν ολίγοις Μαράκι μου, διότι είναι τεράστιο θέμα, μπορεί κάποιος να το δει από πολλές πλευρές, και μπορεί να γράφει πάνω σε αυτό για την υπόλοιπη ζωή του :)

zeidoron dtsoukas είπε...

Μη νομίζεις πως είναι εύκολο θέμα η ευτυχία,ούτε ίδια για όλους!
Αν εξαιρέσουμε ακραίες περιπτώσεις που τα πράγματα δεν εξαρτώνται από μας θα έλεγα πως η ευτυχία του καθενός είναι ανάλογη με το πως έχει καθορίσει τις αξίες του,τα πιστεύω του,τους στόχους του σε τούτη τη ζωή.
Αν οι προτεραιότητές του είναι τα υλικά αγαθά και η κάλυψη των επιθυμιών του πιθανόν να έχει την ψευδαίσθηση της προσωρινής ευτυχίας.
Αν όμως πάνω απ' όλα βάζεις αγαθά όπως η Υγεία,η αγάπη,η εσωτερική ηρεμία και τα συνοδεύεις με συνειδητή εγκράτεια τότε πιστεύω πως η ευτυχία είναι στη ζωή σου κάθε μέρα!Η ευτυχία Μαρία μου για μένα τουλάχιστον δεν είναι τρόπαιο να το κατακτήσουμε αλλά φιλοσοφία και τρόπος ζωής.
Να είσαι καλά,καλημέρα!

marianaonice είπε...

Κατ' αρχήν με γειά το καινούριο λουκ!!
Λευκο και φωτεινό σαν την άνοιξη...
Ευτυχία είναι να είσαι ικανοποιημένος μ' αυτά που έχεις κι όχι μ' αυτά που θα ήθελες να εχεις στη ζωή σου...

Φιλιά!
;))

Δημήτρης Νίκου είπε...

Πιστεύω πάντα ότι η ευτυχία είναι στα δικά μας χέρια, είναι το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε τα όσα έχουμε, τα όσα μας έρχονται, τα όσα βιώνουμε, αλλά και τα όσα μας λείπουν. Γιατί πολλά πράγματα τα καταλαβαίνουμε και τα νιώθουμε περισσότερο δια της απώλειας.
Καλημέρα Μαρία :-)

Maria Tzirita είπε...

Λίλυ μου, πόσο όμορφα τα λες... Φυσικά κι αν δεν υπήρχαν οι αντιξοότητες, αν η ευτυχία ήταν κάτι δεδομένο, πώς θα την εκτιμούσαμε; Αυτό για το οποίο παλεύεις ν'αποκτήσεις απολαμβάνεις πάντα περισσότερο...
Ευχαριστώ για το σχόλιό σου καλή μου, σε φιλώ!

Maria Tzirita είπε...

"η ευτυχία του καθενός είναι ανάλογη με το πως έχει καθορίσει τις αξίες του,τα πιστεύω του,τους στόχους του σε τούτη τη ζωή"...

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο Δημήτρη μου! Να μου είσαι καλά, φιλιά πολλά - και στη φιλενάδα μου!

Maria Tzirita είπε...

Μαριάνα μου, ευχαριστώ για το κοπλιμάν! Είμαι υπέρ της αλλαγής, όπως ξέρεις! Το σχόλιό σου μου θύμισε εκείνη τη σοφή κινέζικη παροιμία με την οποία ταυτίζομαι απόλυτα: Ευτυχία είναι να σου αρέσει αυτό που έχεις και όχι να έχεις αυτό που σου αρέσει...
Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη μου, πολύ σωστό αυτό που είπες: δια της απώλειας... είναι άλλωστε και το κεντρικό νόημα του προηγούμενου βιβλίου μου, ακριβώς αυτή η φράση! Σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου, να'σαι καλά!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το καλό είναι να δεχόμαστε τη ζωή όπως είναι, να παλεύουμε, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες, και να διαγράφουμε λέξεις όπως "ευτυχία" και "δυστυχία" που είναι πολύ σχετικές και μας φορτώνουν με άγχος και ενοχές ...

gskastro είπε...

Ποιος είναι ο ορισμός της ευτυχίας Μαρία; Οι μέχρι τώρα ορισμοί που έχω βρει δεν με ικανοποιούν. Μήπως όμως από την άλλη είναι εγωιστικό να επιδιώκουμε την ευτυχία, όποιος και να είναι ο ορισμός της;
Πολύ μικρός είχα συναντήσει ένα πρόσωπο που επηρέασε τη στάση ζωής μου. Ήταν Ινδή από πατέρα και Ελληνίδα από μητέρα. Εκπάγλου καλλονής αλλά και καταπληκτικής μόρφωσης. Μετά από ατελείωτες συζητήσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη από εσωτερική ισορροπία και αυτή δεν μπορεί να την βρει αν οι πράξεις του είναι ενάντια στη συνείδηση του. Και επειδή η συνείδηση δεν είναι ζυμάρι για να την πλάθουμε όπως θέλουμε, για τους περισσότερους τουλάχιστον, το μόνο που μας μένει είναι να φροντίζουμε ώστε οι πράξεις μας να είναι σύμφωνα με την συνείδηση μας. Επομένως «το πράξε κατά συνείδηση» ίσως είναι το ζητούμενο. Να είσαι πάντα καλά gskastro

Leviathan είπε...

pisteuo pos kai oti simvainei giro mas paizei rolo alla prota ap ola pigazei apo mesa mas...me posa nio8oume kala...poso dinatoi eimaste na adimetopisoume to otidipote...ta filia mou!

moments collector είπε...

Καλημέρα...πιστεύω πως λόγω γονιδίων έχουμε την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία μέσα μας....αλλά χρειαζόμαστε και μια ώθηση από εξωτερικούς παράγοντες για τη διάθεσή μας.Δεν γίνονται όλα από εμάς.Πιστεύω πως όλα είναι συνάρτηση όλων...φιλιά!

dhmhtra είπε...

Καλημέρα ...Μαρία.
Μπορεί να μην σου γράφω τακτικά, σε διαβάζω όμως και μιλάω για σένα πολλές φορές στις φίλες μου και στις γνωστές μου. Σε γνωρίσανε μέσα από τα βιβλία σου.
Να είσαι καλά

Yianna είπε...

Καλό σου βράδυ Μαρία μου. Μικρή λέξη η λέξη ευτυχία με μεγάλη σημασία. Εγώ πιστεύω πως η ευτυχία είναι μικρές στιγμές χαράς, χαράς που εμείς καθορίσαμε στην ζωή μας και που για μας σημαίνουν πολλά. Φιλιά πολλά ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

iLiAs είπε...

Ας ελπισουμε οτι ο καθενας μας, θα βρει την ευτυχια μεσα του, να τη διοχετευσει και προς τα εξω! :)

καλημέρα Μαρια! :)

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχια ειναι η διαδρομη,
κι οχι ο στοχος να φτασουμε καπου..

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα Μαρία.
Για μέναε ευτυχία είναι να μπορείς να είναι ο εσωτερικός κόσμος σε αρμονία με τον εξωτερικό.
Μετά είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι, έστω και αρνητικά συναισθηματα. Ευτυχία είναι ακόμα οι στιγμές που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να εκπλήσουμε τον εαυτό μας ευχάριστα..Είναι στιγμές έντονης συνειδιτοποίησης και πληρότητας.
Ευτυχία εν τέλει είναι να νιώθεις την σημασία του να είσαι στα δυό σου πόδια και να διεκδικείς κάθε μέρα το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην ολοκλήρωση σου.
Πολλά φιλάκια και καλή Κυριακή.

Maria Tzirita είπε...

Ασκαρούλη, καλά τα λες, είναι βαρύγδουπες οι λέξεις και μας αγχώνουν χειρότερα! Ας χαλαρώσουμε και να φροντίσουμε να είμαστε και να περνάμε καλά! Φιλιά, καλή βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Gskastro, σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και το πολύ όμορφο σχόλιό σου. Πραγματιά η εσωτερική ισορροπία θα πρέπει να είναι το ζητούμενο κι όχι μια εφήμερη πλασματική ευτυχία, την οποία σίγουρα δε μπορεί ποτέ να μας προσφέρει κάποιος έξω από μας.
Να είσαι καλά και να μας έρχεσαι!

Maria Tzirita είπε...

Λεβιάθαν φίλε μου, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω και πάλι! Και χαίρομαι που συμφωνουμε γι άλλη μια φορά! Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Νάντια μου, δεν ξέρω κατά πόσο είναι θέμα γονιδίων ή περιβάλλοντος τελικά - το πώς μας έχουν μεγαλώσει. Όπως και να έχει, θέλει πολύ δουλειά για να αλλάξεις μια παγιωμένη κατάσταση και ν'αποκτήσεις άλλη κοσμοθεωρία...
Να μου είσαι καλά κοριτσάκι, πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Δημητρούλα μου κι εσύ να'σαι καλά, αντιγράφω πολλές από τις συνταγές σου γιατί λατρεύω τα μανιτάρια και το ξέρεις! Κι ένα νόστιμο αγαπημένο φαγητό, που δεν παχαίνει κιόλας, με κάνει ευτυχισμένη! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, φιλενάδα μου κι εγώ το ίδιο καταλήγω να πιστεύω: μικρές στιγμές χαράς, όπως εκείνες που είμασταν παρέα στο σπίτι σου! Και που ελπίζω να ξανάρθουν! Φιλιά σε όλους σας!

Maria Tzirita είπε...

Ηλία μου, όταν είσαι καλά, αυτό φαίνεται! Όπως φαίνεται κι όταν δεν είσαι, όσο κι αν προσποιείσαι... Φιλιά φίλε μου!

Maria Tzirita είπε...

Ανώνυμε, δίκιο έχεις, αλλά δε θα ήταν καλύτερα να μας έλεγες και ποιός είσαι;...

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου, ωραία το έθεσες, αλλά τελικά μπορεί η ευτυχία να έχει ορισμούς, που να περιγράφονται με λέξεις; Σίγουρα είναι πολύ προσωπικό θέμα κι έχει τόσους ορισμούς, όσοι είναι οι άνθρωποι πάνω στη γη! Να μου είσαι καλά, καλή βδομάδα!