15 Μαΐ 2011

Blog versus facebook!

Κοινώς: μπλογκ εναντίον φέις μπουκ! Όχι ακριβώς εναντίον, συγκριτικό τεστ θα το έλεγα καλύτερα...
Υπάρχουν μέρες που το φέις κλέβει την προσοχή και τον χρόνο μου κι εγκαταλείπω το μπλογκ μου. Και νιώθω τύψεις γι αυτό, σα να το προδίδω. Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα με τι μου αρέσει τελικά περισσότερο να ασχολούμαι. Κι απάντηση ξεκάθαρη δεν έδωσα. Άλλα πράγματα μου δίνει το ένα κι άλλα το άλλο. Και εξηγώ....
Το μπλογκ λειτουργεί περισσότερο σαν αρχείο. Γράφω κείμενα, διαφόρων θεμάτων, που με τις ταμπελίτσες τους αρχειοθετούνται κι έτσι έχει γίνει κάτι σαν την προσωπική μου βιβλιοθήκη! Οι μπλόγκερς με τους οποίους έχω γνωριστεί και μου αρέσει να τους διαβάζω, είναι πια κάτι σαν παρέα για μένα. Είναι συγκεκριμένα άτομα, όχι αναρίθμητα, που πλέον γνωρίζω πολλά γι αυτούς και τολμώ σε περιπτώσεις να πω πως έχουμε γίνει φίλοι. Θα μπω σε κάθε ευκαιρία στο μπλογκ τους, θα μάθω τα νέα τους, θα διαβάσω τις αναρτήσεις τους. Είναι κάτι σα ραντεβού με φίλους...
Από την άλλη μεριά το φέις έχει περισσότερη αμεσότητα. Σε βλέπουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, σου μιλάνε αμέσως μόλις ποστάρεις κάτι, μπορείς να μοιράζεσαι φωτογραφίες, λινκς, τραγούδια, τα πάντα. Αν κι εγώ με τραγούδια δεν ασχολούμαι καθόλου, βλέπω όμως ότι το κάνουν πολύ συχνά οι περισσότεροι. Και φυσικά υπάρχει και το τσατ, το οποίο επίσης δεν κάνω ποτέ, οπότε δε θ'αναφερθώ εκτενέστερα στα οφέλη του! Φυσικά οι χιλιάδες "φίλοι" που έχω εκεί μέσα, σαφώς δεν είναι φίλοι, ίσως καν να μη με ξέρουν, αλλά παρ'όλα αυτά μάλλον κάνουν συλλογή από φίλους και μου στέλνουν αίτημα φιλίας, έτσι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να μου μιλήσουν ποτέ! Άρα, αυτό το γεγονός και μόνο καθιστά το φέις απρόσωπο.
Τελικά αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στα δύο, δεν ξέρω ποιό θα επέλεγα... Εσείς;

Ενημερώνω τους φίλους Θεσσαλονικείς ότι το Σάββατο 21/5 θα βρίσκομαι στο Public της Τσιμισκή στη 1 το μεσημέρι μαζί με τη Ρένα Ρώσση Ζαΐρη για να μιλήσουμε για τα βιβλία μας! Σας περιμένουμε!

Το ίδιο βράδυ 21/5 από τις 8 το βράδυ ως τις 10 θα βρίσκομαι στο Ζάππειο, στην έκθεση βιβλίου, στο περίπτερο του Ψυχογιού. Τους φίλους από την Αθήνα λοιπόν, σας περιμένω εκεί!

Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε τόσο άμεσα στο κάλεσμά μου να παρακολουθήσετε το μπλογκ της μικρής μας φίλης Δανάης, που το έφτιαξε σαν εργασία για τη σχολή της και ο βαθμός της θα κριθεί από το πλήθος των "αναγνωστών" του! Σας ευχαριστώ και όσους αφήσατε το γλυκό σας σχόλιο, αν και δεν ήταν απαραίτητο. Αποδείξατε ότι η μπλογκογειτονιά έχει ζεστασιά και ανθρωπιά και η κοπέλα πραγματικά εξεπλάγη! Για όσους δεν έχετε δει το μήνυμά μου και θέλετε να βοηθήσετε το μπλογκ είναι αυτό:
http://ugeiadiatrofhaskhsh.blogspot.com/
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε κλικ στο "παρακολούθηση αυτού του ιστολογίου"
Η Δανάη κι εγώ σας ευχαριστούμε!

28 σχόλια:

VAD είπε...

To καθενα εχει τα υπέρ και τα κατά,
εξαρτάται πως το χειρίζεται κανείς,πάντως η ζωή ειναι εξω απ'τα μπλόγκια κι απ'τα φεϊσμπούκια...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ασχολούμαι και με τα δύο, αλλά αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα στα δύο τι θα προτιμούσα να στερηθώ, θα έλεγα με τίποτα το blog-άκι μου!
Για πολλούς, πάρα πολλούς λόγους και κυρίως γιατί μέσα από αυτό έχω γνωρίσει ένα σωρό πραγματικούς φίλους όλα αυτά τα χρόνια!
Φιλιά Μαράκι!

Sophia Kollia είπε...

Μαράκι,
δεν ξέρει η Δανάει πόσο σε αγαπάμε?
Και ένα σχόλιο χρειάζεται, να κάνει χαρά το παιδί, τόσα πράγματα γράφει!!
Μακάρι να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα...
Πολλά φιλάκια!!

iLiAs είπε...

..Ολα ειναι συγχρονοι τροποι επικοινωνιας, οπως και τα e-mails Μαρια!! :)


...το θεμα ειναι μην χανομαστε..οτι βολευει τον καθενα!! :)

καλη βδομάδα απο αυριο!! :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ-ΥΓΕΙΑ- ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

Δημήτρης Νίκου είπε...

Ωραίο το συγκριτικό τεστ μεταξύ blog και facebook. Το blog σαφώς υπερτερεί. Εγώ το δικό μου το αποκαλώ "διαδικτυακό μου σπίτι" και το αγαπάω πάρα πολύ. Το facebook είναι καλό για την άμεση επικοινωνία, ένα γρήγορο δημόσιο βήμα, ας πούμε σαν να πηγαίνεις σε μια καφετέρια και να μιλάς με πολλούς γνωστούς, να μαθαίνεις νέα, να ακούς τραγούδια. Το ιστολόγιο όμως είναι το σπίτι. Έρχονται, σε βλέπουν, σε διαβάζουν, γνωρίζουν τον "χώρο" σου.

Σαφώς ψηφίζω blog :-))

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρία μου μπορεί στο τέλος να λες ότι δεν ξέρεις ποιο θα διάλεγες αλλά από την τοποθέτησή σου φαίνεται ξεκάθαρα και η δική σου προτίμηση στο blog!
Οπως και να το κάνουμε το blog είναι πιο "χειροπιαστό",πιο προσωπικό και το διαμορφώνεις όπως εσύ θέλεις.Κάτι σαν το "σπίτι" σου που γράφει και ο φίλος από πάνω Δ.Ν.!Αντίθετα το FacebooK είναι πράγματι απρόσωπο,χαώδες και τυποποιημένο.Προσωπικά ασχολήθηκα γιατί συνδέεται με το blog κι ανεβαίνουν αυτόματα οι αναρτήσεις μου ώστε να τις βλέπει περισσότερος κόσμος.Κι εγώ λοιπόν ψηφίζω blog και περιττό να σου ότι την Πέμπτη που υπήρξε το πρόβλημα με το blogger τρελάθηκα!
Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!

moments collector είπε...

Κι εγώ αναρωτιέμαι κάποιες φορές ποιό είναι καλύτερο και πιο ωφέλιμο(μπλογκ ή φεις)...απάντηση δεν έχω δώσει.Το καθένα έχει τη χάρη του...όσο για τη Δανάη καλή επιτυχία της εύχομαι.Το μπλογκ της είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα και καλη εβδομαδα να εχουμε!

μου αρεσει πολυ το θεμα της αναρτησης σου σημερα το παραδεχομαι!

λοιπον η δικη μου αποψη ειναι η εξης:

και τα δυο αυτα μεσα αποτελουν ειδη εξαρτησης και εθισμου αρα το πιο κοινο τους σημειο ειναι "ασχημο".

αν πρεπει να επιλεξω αναμεσα σε ενα θα σου πω πως αυτο που μουτ αρεσει ειναι το μπλοκ και ο λογος εχει να κανει γιατι θεωρω πως ειναι καλυτερος τροπος εκφρασης.

στο μπλοκ μπορει ο καθενας να εκφραστει οπως επιθυμει ενω στο facebook θεωρω πως δε κανει ακριβως το ιδιο. δηλαδη στο facebook πιστευω πως καποιος μπορει να "προμοταρει" πιο ευκολα ενα ψευτικο εαυτο ενω στο μπλοκ θελοντας και μη θα του βγει να γραφει κομματια του εαυτου του!

καλημερααααααααααααα

Κική Κωνσταντίνου είπε...

μπλοκ και παλι μπλοκ κοινως! :)

Smaragdenia είπε...

εγώ πάλι τα προτιμώ και τα δυο..και το μπλογκ και το fb!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια πολλά σε όλη την παρέα απο την ωραία Μήλο
Σμαραγδένια

Unknown είπε...

Καλημέρα Μαράκι μου και από εδώ :)

Όλα αυτά είναι μέσα για να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε. Όπως και το τηλέφωνο, το "ζωντανό" καφεδάκι, κτλ. Μου αρέσει να έχω πολλές εναλλακτικές και να τις χρησιμοποιώ ανάλογα με την διάθεση μου και το είδος της επικοινωνίας που θέλω να κάνω!

Πολλά φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Vad μου κι έξω και μέσα είναι, όλα στο παιχνίδι που λέγεται ζωή! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου έχω γνωρίσει κι εγώ φίλους, μέσα από διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Σε ό,τι αφορά εσένα, πολύ καλά θα κάνεις να μην το εγκαταλείψεις ποτέ το μπλογκ σου, γιατί θα χάσω τον πολυτιμότερο οδηγό μαγειρικής μου! Δε μπορείς να φανταστείς πόσες φορές ανατρέχω σε σας! Να'μαστε καλά λοιπόν να τα λέμε πάντα, είτε έτσι, είτε αλλιώς! Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου σ'ευχαριστώ για την υποστήριξη και βέβαια σ'ευχαριστεί κι αυτή! Όσο για την ερώτηση της ανάρτησης, εσύ δε χρειάζεται ν'απαντήσεις, ξέρω πως είσια μπλόγκερ φανατική κι αμετανόητη - και καλά κάνεις! Σε φιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Ηλία, το θέμα είναι να μη χανόμαστε... Όχι μόνο από τους άλλους, αλλά κι από τον ίδιο μας τον εαυτό....

Maria Tzirita είπε...

Σκτρουτζάκο μου σ'ευχαριστώ! Είμαι λίγο πηγμένη με τη δουλειά κι ετοιμάζοντας την περιοδεία, αλλά έστω και καθυστερημένα, καλή υπόλοιπη βδομάδα φίλε μου!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη Νίκου, θεωρώ το σχόλιό σου πολύ εύστοχο, γι αυτό το αναδημοσίευσα στο φέις μπουκ! Νομίζω πως εκφράζει τους περισσότερους από μας! Να είσαι καλά, φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη μου, δε μπορώ να πω ότι το προτιμώ, ίσως το αγαπώ περισσότερο γιατί είμαι πιο πολύ χρόνο εδώ μέσα, αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας όταν δε δουλεύει! Μου αρέσει που κρατάει σαν αρχείο τις αναρτήσεις μου, αλλά για επικοινωνία μάλλον προτιμώ το φέις, επειδή βλέπω ότι εκεί ίσως μιλάω με περισσότερους και πιο γρήγορα! Τα θέλω πάντως και τα δυο!

Maria Tzirita είπε...

Νάντια μου ευχαριστούμε για την υποστήριξη! Κι εγώ δε μπορώ να διαλέξω, σε καταλαβαίνω! Να μου είσαι καλά, φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

"Εκφράσου", σε καλωσορίζω στο μπλογκόσπιτό μου! Συμφωνώ με όσα λες, διαφωνώ μόνο στην πρώτη πρόταση, ότι και τα δυο είναι κακά. Αυτό θα άλλαζα και θα έλεγα πως και τα δυο είναι καλά, οτιδήποτε μας φέρνει σ'επαφή με τον κόσμο κι επικοινωνούμε, είναι για καλό. Αν κάποιος τα χρησιμοποιεί με κακό τρόπο και ζημιογόνο, δεν φταίνε τα ίδια τα μέσα! Να είσαι καλά και σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδένια μου, είσαι λάτρης της επικοινωνίας και το έχεις αποδείξει άλλωστε! Φιλιά κι από μας εδώ!

Maria Tzirita είπε...

Λιλούκο μου έτσι είναι, μόνο που δεν έχουμε πάντα τον χρόνο για το από κοντά καφεδάκι κι έτσι βρίσκουμε υποκατάστατα! Όταν όμως το καταφέρνουμε και βρισκόμαστε, πραγματικά είναι απίθανα, όπως τις προάλλες! Στο επανειδείν λοιπόν κορίτσι!

Άντρη Αντωνίου είπε...

Νομίζω δε χρειάζεται να παλέψουν τα δυο τους. Αρκεί που υπάρχουν και ανοίγουν δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που διαφορετικά δε θα γνωρίζονταν ποτέ...

iLiAs είπε...

..χαχα..ωραιο..κι απ' τον ιδιο μας τον εαυτο!! :)

μια ζωη στα χαμενα :P

καλο βραδυ Μαρια! :)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Την περίμενα αυτή τη στιγμή, από καιρό, αλλά τι να σου κάνουν δυο ωρίτσες;
Ποιός νονός, ποιός κουμπάρος, που λέμε και μει εδώ στα Βόρεια.
Ελπίζω να έχεις πιο πολύ χρόνο στο Φεστιβάλ του Βιβλίου, σε λίγες μέρες.
Τα λέμε αύριο!!

gskastro είπε...

Μαρία ασχολούμαι και εγώ και με τα δύο, όμως δεν σου κρύβω ότι το facebook δεν με τραβάει και τόσο, ίσως είναι για νέα άτομα.
Το Blogging μου πάει περισσότερο, μπορώ και εκτονώνομαι, ίσως γιατί (λόγω δουλειάς) δεν βλέπω πολύ τους φίλους μου και τους έχω αντικαταστήσει κατά κάποιο τρόπο με τους μπλοκόφιλους. Θα πρέπει να ομολογήσω όμως ότι είμαι και λίγο φλύαρος που δεν ταιριάζει στο facebook.
Ειδικά για εσένα φαντάζομαι ότι το blogging θα είναι περισσότερο χρήσιμο, γιατί αφενός μπορείς και αρχειοθετείς τις αναρτήσεις αλλά και επειδή είσαι συγγραφέας, κάποια μέρα μπορεί και να γράψεις βιβλίο για τους bloggers, οπόταν θα σου φανεί χρήσιμο το υλικό.
Πάντως έχε υπόψη σου ότι μπορεί κάποια στιγμή να χαθούν τα αρχεία που παραμένουν στο blog, καλόν είναι λοιπόν κάθε ανάρτηση να την αντιγράφεις σε κάποιο φάκελο στο σκληρό δίσκο του PC. Εγώ αντιγράφω όχι μόνο τις αναρτήσεις μου αλλά και τα σχόλια.
Να είσαι καλά και να έχεις ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο. gskastro
Υ.Γ. Το blog της Δανάης πολύ δροσερό.

Στέλλα είπε...

Κυρία Μαρία,εγώ δεν έχω blog,μόνο facebook.Aλλά είμαι πολύ συνεπής στο blogging,επισκέπτομαι κάθε μέρα τα αγαπημένα μου μπλογκόσπιτα,διαβάζω όλα τα ποστ και σε όσα επιτρέπεται,λέω τη γνώμη μου κι αφήνω τα σχόλιά μου.
Μου αρέσουν πολύ τα μπλογκόσπιτα και μπορεί σύντομα να σκεφτώ να κάνω και το δικό μου.Αλλά στο facebook,εκτός από όλα τα καλά του μοιράσματος,που μας είπατε,λατρεύω ότι με έφερε σε άμεση επαφή,με αγαπημένους μου διάσημους.Αν δεν υπήρχε,δε θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ανθρώπινη πλευρά αγαπημένων μας συγγραφέων,ηθοποιών,σεναριογράφων,τραγουδιστών.Τώρα μπορούμε να τους μιλήσουμε,να δούμε τις τρέχουσες δραστηριότητές τους,τις εκδηλώσεις τους.Επίσης,μπορείς να βρεις πολλούς γνωστούς σου,φίλους από τα παλιά,συμμαθητές,τους πάντες.
Και επειδή,κι εγώ προτιμώ να έχω πολλές εναλλακτικές και να τις χρησιμοποιώ ανάλογα,δε μπορώ να διαλέξω ένα από τα 2....
Ας χρησιμοποιούμε αυτά τα 2 και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα ( msn,μειλ,skype ) για την καλύτερη επικοινωνία μας και για ακόμα πιο ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις!
Πολύ ωραίο το συγκριτικό τεστ,που μας βαλάτε!Νομίζω ότι βγήκαν πολύ ωραία συμπεράσματα!