9 Απρ 2008

Φτερά από Μετάξι



Όταν μιλάμε για Πασχαλία Τραυλού, μιλάμε για Πένα από Μετάξι...

Μεταξένια γραφή πάνω στις καρδιές και τα αισθήματά μας.

Παραβρέθηκα χθες στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου "Φτερά από Μετάξι", στο βιβλιοπωλείο Το Θέμα στον Βύρωνα. Για το βιβλίο μίλησε η Λένα Μαντά και αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Συγκλονιστικοί κι οι δυο, ο καθένας στο είδος του. Η δε Λένα, τείνει να καθιερωθεί στον τομέα "παρουσιάσεις"! Είναι τόσο εκφραστική, τόσο ζεστή κι επικοινωνιακή, που κυριολεκτικά κρέμεσαι απ'τα χείλη της! Εγώ της το είπα και το εννοώ: θα μπορούσε να κάνει εκπληκτική καριέρα ως ηθοποιός, ή ακόμα καλύτερα, ως τηλεπαρουσιάστρια!


Επιτέλους λοιπόν, μετά από τόσο καιρό ηλεκτρονικής επικοινωνίας, γνώρισα την Πασχαλία Τραυλού. Μια γλυκιά, κομψή και νεότατη κοπέλα. Την κοιτούσα όσο στεκόταν δίπλα στους παρουσιαστές της και με την φαντασία μου την έβλεπα να δημιουργεί το βιβλίο που κρατούσα στα χέρια μου - ένα κομμάτι απ'την ψυχή της. Αυτόματα ένιωσα το δέσιμο εκείνο ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη. Κι ένιωσα πως την γνώριζα, όπως γνώριζα την Ευτέρπη, τη Σμαραγδένια κι όλους τους άλλους ήρωες του βιβλίου της. Ή μάλλον, του βιβλίου μου - η μετάβαση είχε ήδη γίνει.


Ήξερα τους φόβους της, τα πάθη της, τις ευαισθησίες της. Ήταν όλα καταγεγραμμένα, τα κρατούσα στα χέρια μου, μέσα σ'εκείνες τις σελίδες. Τότε συνειδητοποίησα σε τι βαθμό εκτίθεται ένας συγγραφέας στους αναγνώστες του, πώς ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια τους και τους επιτρέπει, τους παρακινεί να διαβάσουν την ψυχή του.

Την Πασχαλία λοιπόν, ως αναγνώστρια ήδη την είχα αγαπήσει, διαβάζοντάς την. Η προσωπική γνωριμία που έγινε χθες, απλά επισφράγισε αυτή τη σχέση. Μέγιστη κι ανέλπιστη χαρά με πλημμύρισε βλέποντας την αφιέρωσή της πάνω στο δικό μου Φτερά από Μετάξι, όπου με αποκαλεί ανερχόμενη συνάδελφο και φίλη. Ο δεύτερος χαρακτηρισμός ακόμα πιο τιμητικός από τον πρώτο...


Όσον αφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο, όσοι δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το. Θα γίνετε πλουσιότεροι και σε αισθήματα και σε γνώση. Ο τρόπος που η Πασχαλία προσεγγίζει τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες (και όχι ειδικές ανάγκες), είναι τόσο ξεχωριστός, όσο ξεχωριστοί είναι κι αυτοί οι άνθρωποι. Μέσα από την Σμαραγδένια μας επιτρέπει να δούμε μια πλευρά της ζωής, αυτή που συνήθως προσπερνάμε, γιατί θεωρούμε δεδομένη. Μας βάζει στην ψυχολογία αυτής της ιδιαίτερης κοπέλας, μας επιτρέπει να θαυμάσουμε τη δύναμη της ψυχής μας, μας αναγκάζει να μπούμε στη θέση της, να καθηλωθούμε στο αναπηρικό της καροτσάκι. Μας σοκάρει. Και τελικά, μας ξυπνάει από τον λήθαργο της δικής μας δεδομένης ζωής, που μέσα στη φαινομενική αρτιμέλειά μας, την βαριόμαστε. Και γκρινιάζουμε και τρωγόμαστε, παραβλέποντας τα ουσιαστικά, κολλημένοι στα ασήμαντα. Μου θύμισε το ρητό: Παραπονιόμουν επειδή δεν είχα παπούτσια, μέχρι που είδα κάποιον που δεν είχε πόδια...


Τα Φτερά από Μετάξι μου δίδαξαν ότι η αναπηρία της ψυχής είναι πολύ χειρότερη απ'την αναπηρία του κορμιού. Και πολύ πιο δύσκολα θεραπεύεται.


Να μιλήσω περισσότερο για το έργο της Πασχαλίας, νομίζω είναι περιττό. Εξάλλου το έργο της μιλάει από μόνο του και μιλάει στις καρδιές χιλιάδων αναγνωστών. Όμως η αξία του συγγραφέα δεν υπολογίζεται με νούμερα, ούτε με πωλήσεις. Το εύσημο το παίρνει ο συγγραφέας τη στιγμή που ο κάθε αναγνώστης κλείνει το βιβλίο του και το κρατά σφιχτά στο στήθος, πάνω στην καρδιά του, γεμάτος από συναισθήματα και νεοαποκτηθείσα γνώση. Και η Πασχαλία Τραυλού έχει πάρει πάρα πολλά τέτοια εύσημα...




Πασχαλία Τραυλού, σ'ευχαριστούμε για τα ταξίδια της ψυχής μας!...




Υ.Γ. Να δώσω πολλά φιλιά και την αγάπη μου στην πιο αξιολάτρευτη συνονόματη που γνώρισα ποτέ: στο Μαράκι από την Τρίπολη! Να είσαι πάντα καλά και να μας ζεσταίνεις με την αγάπη σου...


Links : http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=22494
http://pasxaliatravlou.psichogios.gr/

31 σχόλια:

"ζαχαρούλα.." είπε...

..είναι ένα από τα 9 βιβλία που μόλις εχθές αγόρασα και το πρώτο που έπιασα στα χέρια μου!!!

..θα σε κρατήσω ενήμερη!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

ααα και μου ήρθε και πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα, την Δευτέρα στις 14/04!!!
Λέω να πάω...

Maria Tzirita είπε...

Να πας βέβαια Ζαχαρούλα μου, και να έρθεις και στη δική μου παρουσίαση στο Ναύπλιο στις 17 Μαΐου! Ευκαιρία για εκδρομούλα!

Δηιάνειρα είπε...

MΑρία μου,εγώ ίσως να έρθω στην παρουσίαση σου στο Ναύπλιο :)
πού θα γίνει;
(ακόμα δεν είναι σίγουρο,αλλά πολύ πιθανόν)

Maria Tzirita είπε...

Στο Βουλευτήριο Δίνη μου, αλλά ακόμα δεν ξέρω λεπτομέρειες, έχουμε καιρό, θα σας ενημερώσω. Εσύ το διάβασες το βιβλίο της Πασχαλίας; Αν όχι, σπεύσε! Απ'όσο σε ξέρω είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πάαααρα πολύ!!!

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα το βιβλίο της κυρίας Τραυλού, πολύ καλό, όπως και το Συρτάρι. Μου αρέσει ο τρόπος γραφής της, είναι ποιητικός. Τα συγχαρητηριά μου!

clementine είπε...

καλησπέρα,
Εγώ την Πασχαλία την έχω κοντά μου από το "Ηθελα μόνο ένα αντίο", το οποίο μου κράτησε συντροφιά κάποιους πολύ δύσκολους μήνες της ζωής μου και που έπρεπε να μείνω καθηλωμένη στο κρεβάτι για να φέρω στον κόσμο ένα γλυκό πλασματάκι. Το Μαρινάκι μου.
Από τότε έγινε αχώριστη συντροφιά μου και ήταν μεγάλο μου όνειρο να την γνωρίσω δια ζώσης. Και έχω ένα μόνο να πώ για εκείνη:

"ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΥΠΟΚΛΕΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΟΥ".

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που είναι όμως πολύ λίγο να περιγράψει ότι νιώθω για εκείνη.

Δηιάνειρα είπε...

αχα..θα τα πούμε μέχρι τότε..δε το διάβασα ακόμα..απο την επόμενη βδομάδα που θα ρίξω λίγο ρυθμούς θα το διαβάσω :)

Μαρία (Τρίπολη) είπε...

Γεια κι από εμένα!!!!
Μαράκι σ'ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά λόγια σου!! Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που σε γνώρισα!!!! (είμαι και λίγο συνεσταλμένη και δεν το δείχνω ιδιαίτερα αλλά πραγματικά χάρηκα!!!) :P
Για την παρουσίαση και το βιβλίο έγραψα και στο blog της Λένας. Ήταν ΤΈΛΕΙΑ απλά.
Πέρασα πολύ καλά, μου άρεσαν όσα άκουσα και γύρισα σπίτι με ένα χαμόγελο τεράστιο στα χείλη!!!
Όσοι δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο να το κάνουν σύντομα!Χάνουν! :)

Smaragdenia είπε...

κορίτσια (λένα μαντά, πασχαλία τραυλού και μαρία τζιρίτα) στη φωτογραφία είστε τρεις κούκλες!

Maria Tzirita είπε...

Νάτο και το κοπλιμέντο επί της εμφάνισης! Ευχαριστούμε Σμαραγδένια...

Αννα είπε...

Εμαθα απο Μαρια πως περασατε ομορφα..Το βιβλιο της Πασχαλίας μαζι με το δικο σου θα εχω ευκαιρια να το διαβασω με μια εβδομαδα που θα κλεισει το σχολείο...
Ελπιζω να το πετυχω σε εκθεση βιβλιου που εχουμε το τριημερο που μας ερχεται...Αλλιως παλι ευκολο ειναι να ερθει εδω...
Καλημερααα
Ειμαι σπιτακι σημερα..με πυρετο!
Αψου!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

..σου έχω στείλει ένα e-mail!!! το κοίταξες?

iLiAs είπε...

Καλημέρα στην όμορφη παρέα :)

Σπύρος είπε...

Καλημέρα! Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Εγώ πριν λίγες ώρες γύρισα απο την όμορφη Θεσ/νίκη..
Μαρία χθες το απόγευμα πήγα σε πολύ γνωστό βιβλιοπωλείο της πλατείας Αριστοτέλους,για να αγοράσω βιβλία (των εκδόσεων Ψυχογιός.). Μια υπάλληλος (ευγενέστατη) με βοήθησε να τα βρώ,αφού δεν ήταν και λίγα αυτά που ήθελα να αγοράσω..
Εκεί αποφάσισα να κάνω μια 'άτυπη'συνέντευξη για το παιδί της αγάπης.. Την ρωτάω λοιπόν : Το βιβλίο Το παιδί της αγάπης,της Μαρίας Τζιρίτα 'πως πάει'..?
Μου απαντάει: Πολύ καλά!- Φεύγει πολύ! Βασικά είναι αληθινή ιστορία και έχει ενδιαφέρον..
Δεν της εξήγησα οτι το έχω διαβάσει,απλώς της ζήτησα να μου δώσει ένα.. (θα το κάνω δώρο σε γενέθλια το Σάββατο.)

Μπράβο Μαρία! Μπράβο,μπράβο,μπράβο!!!!

Το βιβλίο της κυρίας Τραυλού ήταν ένα απ'αυτά που αγόρασα χθές.Μόλις διάβασα στη περίληψη τις λέξεις 'αναπηρικό καροτσάκι' το αγόρασα αμέσως (ξέρεις την ευαισθησία μου σε τέτοια θέματα!).

Μαρία να έρθεις και στη Θεσ/νίκη για παρουσίαση του βιβλίου!

Maria Tzirita είπε...

@Άννα: περαστικά δασκαλίτσα μας!

@Ζαχαρούλα: δεν το έχω πάρει το μέιλ, με τι όνομα μου το έστειλες;

@Ηλία: Την καλημέρα μας κύριε ποιητά!

@Σπύρο: Σ'ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη! Διάβασε το Φτερά από Μετάξι, είμαι σίγουρη πως θα σε συγκλονίσει, λόγω ειδικότητας πόσο μάλλον και σύντομα θα χρειαστώ τη βοήθειά σου για την ανάρτηση που λέγαμε.

Maria Tzirita είπε...

Χαρά μου τώρα το είδα το μέιλ σου, είχε πάει στα spam το άτιμο! Χίλια ευχαριστώ γλυκιά μου - όνομά και πράγμα είσαι! Είναι υπέροχα τα λόγια που μου γράφεις - μου επιτρέπεις να το δημοσιεύσω;

"ζαχαρούλα.." είπε...

..εννοείται ότι σου επιτρέπω, αφού πιστεύω την κάθε λέξη!!!!

φιλιά...

Maria Tzirita είπε...

Το μέιλ της Ζαχαρούλας έχει δημοσιευτεί στην ανάρτηση: "η παρουσίαση του βιβλίου μου", όπου είναι και η θέση του.
Χαρά μου πάω να δω το blog σου τώρα, δεν τις χάνω εγώ τέτοιες γραστρονομικές ευκαιρίες! Θα μπεις και στους αγαπημένους μου!

Σπύρος είπε...

Με μεγάλη μου χαρά Μαρία!
Καλό μεσημέρι σε όλους!

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Κυρία μου, είστε πάντα τόσο γλυκιά και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Στο είπα και το βράδυ της παρουσίασης: Κάθε παρουσίαση συγγραφέα είναι για μένα μια μεγάλη γιορτή και την χαίρομαι σαν μικρό παιδί. Γι αυτό τα λόγια βγαίνουν αυθόρμητα από τα χείλη μου και κυρίως από την καρδιά μου!
Φιλιά σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κι από μένα! Χαίρομαι να βλέπω 3 πετυχημένες συγγραφείς μαζί! Το Φτερά από μετάξι το διάβασα κι αυτό αμέσως μόλις κυκλοφόρησε και μου άρεσε πολύ, αν και ήθελα ένα πιο happy end κα Τραυλού, με στεναχώρησε λίγο. Να μου πεις αυτή είναι η ζωή, ας μη γελιόμαστε.
Όσο για σένα Μαρία, είδα τη συνέντευξη στο άρωμα ελλάδος που έβαλες δίπλα και καλά έκανες γιατί είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Σε εκτίμησα ακόμα περισσότερο ακούγοντάς σε να μιλάς - κι είσαι και μια κούκλα!
Φιλιά,
Χριστίνα

Maria Tzirita είπε...

Πω, πω κοπλιμέντα πρωί πρωί! Ευχαριστώ Χριστίνα, να είσαι καλά!
Όσο για το happy end που είπες, θα διαφωνήσω. Προσωπικά το βρίσκω αισιόδοξο το τέλος και ρεαλιστικό.
Καλή μέρα σε όλους σας!

Ivy είπε...

Μαρία μου, κρίμα που δεν το ήξερα. Ήσουν τόσο κοντά στη γειτονιά μου αν το ήξερα θα είχε έρθει. Το βιβλίο σου το πήρα πριν καμιά βδομάδα αλλά ντρέπομαι να πω ότι δεν βρήκα καιρό ακόμη να το ξεκινήσω. Ελπίζω σύντομα.

Σπύρος είπε...

Καλημέρα!!
Ελπίζω να είσαστε όλοι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Ήβη μου, ελπίζω σύντομα να μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε κι από κοντά (και να μου φέρεις και χαλούμι χειροποίητο!!!)Όσο για το βιβλίο, μην ανησυχείς κι έτσι και το αρχίσεις σ'ένα βράδυ θα το έχεις τελειώσει!
Κάλημέρα και στον Σπύρο κι όλη την παρέα! Καλό Σαβ/κο!

Smaragdenia είπε...

Κοπελούδες, όχι να το πάρετε επάνω σας απ' τα κοπλιμέντα μου! Σεμνά και τα μάτια κάτω!
Φιλιά, εύχομαι τα καλύτερα
Σμαραγδή

Maria Tzirita είπε...

Τα καλάμια τα έχουμε παρκάρει, μην ανησυχείς! Φιλάκια Σμαραγδή μου!

Smaragdenia είπε...

Ναι...κάπου τα είδα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης!!
Να'στε καλά, μπέμπες!

Ανώνυμος είπε...

Γλυκιά μου Μαρία σ' ευχαριστώ για το τόσο καλά σου λόγια που - ας μην τον κρύβουμε - τα έχουμε ανάγκη μετά από σκληρή δουλειά. Και εσύ και η Λένα με έχετε βαθύτατα συγκινήσει όπως και όλοι όσοι μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με το βιβλίο μου. Από την προσωπική μας γνωριμία εκείνο που ιδιαίτερα με εντυπωσίασε είναι ότι η γραφή σου αντικατοπτρίζει απόλυτα την ευθύτητα και τη γλυκύτητα του χαρακτήρα σου. Είναι αυθεντική. Σ' ευχαριστώ από ψυχής και επιφυλλάσσομαι. ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

"ζαχαρούλα.." είπε...

το βιβλίο λόγω δουλειάς μου πήρε 4 ημέρες να το τελειώσω..
μου άφησε μία γλυκόπικρη γεύση ομολογώ..
ένα βιβλίο με πολύ καλή γραφή.. ένα βιβλίο που υπογράμμισα πολλές φράσεις (έχω αυτό το ελλάτωμα, να υπογραμμίζω φράσεις που μου τραβούν την προσοχή).

ένα βιβλίο που έχει πολλά να πει.. που μας περνάει στην αντίπερα όχθη.εκέι που δεν είναι όλα δεδομένα και πρέπει να παλέψεις και για τα απλά, τα καθημερινά.. αυτά που άλλοι θεωρούν ρουτίνα για την ηρωίδα είναι μία μάχη επιβίωσης!! ένα βιβλίο που αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του έρωτα.. του χιλιογραμμένου, του χιλιοειπωμένου.. που όμως πάντα διαβάζοντας ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο!!!!

καλό βράδυ!