7 Ιουλ 2008

Ο Χορός των Μυστικών / Ε. Τσαμαδού


Την κυρία Ελένη Τσαμαδού την γνώρισα καιρό πριν διαβάσω το βιβλίο της. Σαν άνθρωπο την αγάπησα πολύ, την ένιωσα πολύ κοντά μου, με την απλότητα και τη γενναιοδωρία των συναισθημάτων της. Είχα ακούσει βεβαίως τα καλύτερα λόγια για το καταπληκτικό έργο της, τα δυο προηγούμενα βιβλία της, Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ αλλά δεν είχα την τύχη να τα έχω διαβάσει.
Έτσι, ξεκίνησα να την γνωρίσω ως συγγραφέα μέσα από τον Χορό των Μυστικών, το καινούργιο έργο της, το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το δικό μου.
Τώρα πια, ζηλεύω όλους εκείνους που δεν το έχουν διαβάσει ακόμα... (δανείζομαι την δική σου έκφραση Κλημεντίνη!) Είναι από τις λίγες, ίσως κι η μόνη, φορές που είπα πως θέλω να το ξαναδιαβάσω όλο απ'την αρχή - μόλις το είχα ολοκληρώσει!
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα αριστούργημα. Καθαρό δείγμα λογοτεχνίας, σπάνιο για τις μέρες μας. Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογό της πως δεν πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά δε θα συμφωνήσω. Έμαθα τόσα πολλά για την ιστορία της χώρας μας μέσα από αυτό το βιβλίο, όσα δεν είχα μάθει στα θρανία του σχολείου!
Πραγματικά νιώθει κανείς "φτωχός" να κάνει κριτική στο βιβλίο αυτό της Ελένης Τσαμαδού. Μόνο ως αναγνώστρια μπορώ να καταθέσω τη συγκίνηση και το δέος που μου προκάλεσε η ανάγνωσή του. Ένα έργο αληθινό έπος, πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία, δεμένα με εξαιρετικό τρόπο μεταξύ τους και με τον μύθο ταυτόχρονα. Άριστη η πλοκή, άριστος κι ο τρόπος γραφής.
Διαβάζοντας κάθε σελίδα του, νιώθεις τον θαυμασμό για την δημιουργό του. Καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη της στην εποχή που περιγράφει, να τον κάνει να νιώσει πως ζει εκεί, μαζί με τους ήρωές της. Πλούσιο σε λαογραφικά στοιχεία, εντυπωσιακό στη χρήση της γλώσσας, όπως αυτή εξελίσεται στην πορεία των χρόνων που ξετυλίγονται.
Το βιβλίο καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1880 ως το 2004 και πρωταγωνιστούν σε αυτό τέσσερις γενιές γυναικών. Η καθεμιά με την προσωπικότητά της, αφήνει το στίγμα της μέσα στην ψυχή μας. Η Ανέζω, η Σοφούλα η Τζούλη και τέλος η Αναστασία, που φτάνει ως την σύγχρονη εποχή να δώσει τις απαντήσεις και την κάθαρση που λαχταρούμε, έχοντας ζήσει κι εμείς μαζί με αυτές όλο το δράμα της ζωής τους.
Τα σκηνικά είναι πολλά κι αυτό δίνει στο βιβλίο ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μεγάλο μέρος του έργου είναι αφιερωμένο στους μετανάστες της Αμερικής, όπου η συγγραφέας μας μεταφέρει την αγωνία, τα όνειρα και τον τρόπο που έστησαν οι Έλληνες την ζωή τους εκεί, μέσα από την ιστορία του Γιώργη και της Σοφούλας. Οι περιγραφές του κάθε τόπου είναι εκπληκτικές, νιώθεις πραγματικά πως πέρασες από κει εσύ ο ίδιος!
Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να περιγράψεις με τέτοια ακρίβεια και ρεαλιστικότητα την κάθε εποχή, από το 1880 και κάθε δεκαετία από κει και πέρα μέχρι τον πόλεμο του 40, αλλά και μεταπολεμικά. Τα ρούχα τους, τις συνήθειες του κάθε τόπου, τον τρόπο που μιλούσαν οι άνθρωποι, τα ήθη και τα έθιμά τους - διαφορετικά στην Ελλάδα και διαφορετικά στην Αμερική. Είναι πραγματικός άθλος κι η Ελένη Τσαμαδού τον εκπλήρωσε με απόλυτη επιτυχία.
Όμως πέρα από τη λογοτεχνική γλώσσα και τον πλούτο των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων, που σίγουρα εντυπωσιάζουν, η πλοκή της ιστορίας είναι εξίσου συγκλονιστική. Η περιγραφή των χαρακτήρων είναι άριστη κι η εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεσή τους εντυπωσιακή. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, νιώθω ότι τους γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους, τους συνάντησα, τους αγάπησα ή και τους μίσησα (όπως την Πιπίτσα για παράδειγμα).
Το τέλος της ιστορίας είναι συγκλονιστικό. Δάκρυσα από συγκίνηση, ένιωσα ν'ανατριχιάζω ως τα βάθη της καρδιά μου.
Δε θέλω να πω περισσότερα λόγια. Ο Χορός των Μυστικών είναι από τα βιβλία που κλείνοντάς το, το κράτησα πάνω μου με τα μάτια κλειστά και ξαναέζησα όλη την ιστορία με το μυαλό μου. Μια ιστορία που εδώ και δέκα μέρες είναι αδύνατον να πάψω να σκέφτομαι...
Το να πω "συγχαρητήρια" στην κυρία Τσαμαδού, είναι πολύ λίγο. Θα πω μόνο πως υποκλίνομαι στο συγγραφικό της ταλέντο, το οποίο αποτελεί πρότυπο για μας τους νεότερους.
Σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα διαβάσω και τα προηγούμενα βιβλία της, είμαι πλέον φανατική αναγνώστριά της!
Ο Χορός των Μυστικών αποτελεί σαφώς την αναγνωστική πρότασή μου για το καλοκαίρι. Μην το χάσετε αυτό το βιβλίο! Θα σας συναρπάσει!

34 σχόλια:

clementine είπε...

Είδες Μαρία μου τί καταπληκτικό έργο είναι??
Λοιπόν, τα είπες όλα και για το συγγραφικό της ταλέντο, το οποίο ξεδιπλώνεται σε όλα τα βιβλία της. Και τα άλλα δύο θα σε συναρπάσουν. Θα δείς τον έρωτα μέσα από τα μάτια διαφορετικών, αλλά τόσο ίδιων τελικά, γυναικών.
Κι εγώ θέλω να πώ και απ΄τη δική σου γωνιά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυρία Τσαμαδού, τόσο για τα ωραία γραπτά της, όσο και για την τιμή που μου κάνει να είναι φίλη μου. Ειλικρινά τη νιώθω πολύ κοντά μου...

Maria Kat είπε...

καταπληκτικό βιβλίο!!!!
την κυρία Ελένη την είχα γνωρίσει λίγο αφότου διάβσα το βιβλίο της (είναι το μόνο που έχω διαβάσει) στην παρουσίαση της Λένας, τότε στο θέμα και πραγματικά τη λάτρεψα.

Unknown είπε...

Χαίρομαι που διαβάζω τέτιες κριτικές βιβλίων. Θα το έχω υπόψη μου και αυτό το αξιόλογο βιβλίο, όταν θα κάνω την επόμενη επιδρομή μου σε βιβλιοπωλείο. Φιλάκια και καλή σου νύχτα!

spyros1000 είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΩ,ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΩ ΝΑ ΠΑΩ,,.,.

tzonakos είπε...

Μόλις τελειώσω το δικό σου βιβλίο που αγόρασα προχθές θα θυμηθώ να επισκεφθώ πάλι το μπλογκ σου για να δώ τι προτείνεις.
Ξέρεις, ζηλεύω τα ολοκληρωμένα βιβλία.
Εγω ακόμα γράφω... :)
Καλό βράδι.

Maria Tzirita είπε...

Κλημεντίνη μου, καλή μου φίλη, καλημέρα σου! Εσένα θυμάμαι συνεχώς, τότε στην παρουσίαση της Λένας, να μου λες "πόσο σε ζηλεύω που δεν το έχεις διαβάσει ακόμα!". Μου έμεινε αυτή η φράση και πραγματικά επιβεβαιώθηκες, κι εγώ έτσι ακριβώς νιώθω τώρα! Τα λόγια είναι περιττά για την κα Τσαμαδού, εμείς πια το ξέρουμε καλά. Της αξίζει η αναγνώριση, είναι μια γνήσια λογοτέχνιδα!

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι, Παρεάκι μου, έτσι ακριβώς είναι! Μια προσωπικότητα που δεν περνάει απαρατήρητη! Σου προτείνω να διαβάσεις και τ'άλλα δυο τώρα το καλοκαιράκι, το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Δεν την χορταίνεις ποτέ την Τσαμαδού, έτσι κι αλλιώς! Φιλάκια πολλά, να περνάς καλά!

Maria Tzirita είπε...

Λίλυ μου καλημέρα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα και πραγματικά αυτό το κάνω μόνο για βιβλία που με μάγεψαν. Φέτος το καλοκαίρι μη χάσεις αυτό το βιβλίο, το καινούργιο της Μαντά και βέβαια τα δυο της Δαφνίδη. Θα με θυμηθείς! Φιλάκια πολλά! Stay Lily...!!!

Maria Tzirita είπε...

Σπύρο καλημέρα και καλώς όρισες στο μπλογκόσπιτό μου! Δε θα σε απογοητεύσει η πρότασή μου, είμαι σίγουρη. Δεν είναι όμως μόνο για τη θάλασσα - κι αν ακόμα δεν καταφέρεις να πας, μια χαρά παρέα θα σου κάνει και στο σπίτι, στη βεράντα. Να'σαι καλά, σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη!

Maria Tzirita είπε...

Τζονάκο, καλημέρα! Χαίρομαι που σε βλέπω στη γειτονιά μου! Καταρχήν θα περιμένω τα σχόλιά σου για το Παιδί της Αγάπης και στη συνέχεια τις προτάσεις μου για το καλοκαίρι τις είδες, τις έχω παρουσιάσει ήδη: Μαντά, Τραυλού, Δαφνίδη. Ανεπιφύλακτα!

"ζαχαρούλα.." είπε...

θα σε εμπιστευθώ.... καλημερούδια φιλενάδα!!

Ra Ma είπε...

Βρίσκομαι στη μέση του βιβλίου και με βρίσκεις σύμφωνο με τις εύστοχες παρατηρήσεις σου.
Το δικό σου ...δεν τολμώ να το ξεκινήσω. Κάτι μου λέει ότι θα κλάψω πολύ!!! (που θα πάει όμως...)
Καλημέρα σε όλους!!!!

Maria Tzirita είπε...

Καλημερούδια Ζαχαρούλα μου! Θα σου αρέσει σίγουρα, να το πάρεις! Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Πειρατή! Χαίρομαι που διαβάζεις αυτό το υπέροχο βιβλίο, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς μόλις το ολοκληρώσεις. Όσο για το δικό μου, ναι μάλλον θα κλάψεις, αλλά είναι λυτρωτικό κλάμα, πίστεψέ με!

EKT είπε...

Aγαπημένη μου Μαρία,
Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω και πως να σε ευχαριστήσω γλυκειά μου! Είναι τόσο σπάνιο και τόσο γλυκό να ακούς καλά λόγια από μια ομότεχνη. Το ευχαριστώ είναι λίγο. Σου ζητώ συγνώμη που δεν σου απάντησα νωρίτερα, αλλά είμαι εκτός Αθηνών και η σύνδεσή μου είναι χάλια, PSTN, να φανταστεις κάνω μισή ωρα να κατεβάσω τα σχόλια... Θέλω και έχω πολλά να γράω στο blog αλλά προσπαθώ να βρώ ευκαιρία να είναι κάπως πιο δυνατή η σύνδεση.
Θέλω όμως και από εδώ να ευχαριστήσω όλες και όλους τις φίλες και τους φίλους που μοιράζονται μαζί μου τις ιστορίες μου και αυτούς που θα τις μοιραστούν. Lily, Spyro, Tzonako, "ζαχαρούλα", θα περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις.Καλές μου φίλες Κλημεντίνη, Μαρία (αεράκι) Μαρκόνι, να είσαστε καλά και να περνάτε υπέροχα το καλοκαίρι σας. Με ζέστη και με καύσωνα, καλά να είμαστε και να χαιρόμαστε τη στιγμή. Σας ευχαριστώ όλους.
ΕΚΤ Ελένη

iLiAs είπε...

..είναι ωραίο να μας προτείνεις βιβλία. Μόλις γύρισα ν' αφήσω άπλυτα, να πάρω "νέα παρτίδα" και να ξαναφύγω :)

..καλο βράδυ Μαρία :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Ηρθα και χθες και σου είπα για τα βιβλία όλα αυτά που χάρη σε σένα διαβάζουμε ( το ξέρει αυτό ο εκδοτικός σου οίκος; )σου οφείλουμε πολλά γιατι μας παρακινείς για διάβασμα.Φιλάκια Μαρία μου!

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Καλημέρα! Το ίδιο βιβλίο διαβάζαμε! Κι εγώ ανάρτηση έκανα για τον Χορό και θεωρώ οτι είναι ένα από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα τα τελευταία χρόνια! Διάβασε όμως και το Οι θεοί πέθαναν στην Ρώμη και θα με θυμηθείς! Είναι μαγικός ο τρόπος που γράφει η Ελένη, είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα τρυπώνει στην καρδιά σου η ιστορία της και στο μυαλό σου η ιστορία η ίδια! Πολλά φιλιά, καλά να περνάς!

Maria Tzirita είπε...

Αγαπητή Ελένη Τσαμαδού (ΕΚΤ),
το ευχαριστώ το οφείλουμε εμείς, οι αναγνώστες σας κι όχι εσείς. Δε θα συμφωνήσω ότι σπάνια ακούμε καλά λόγια για το έργο μας από ομότεχνους, η δική μου μικρή εμπιερία μου έχει δείξει το αντίθετο, με φωτεινό παράδειγμα τη Λένα Μαντά και την Ελένη Δαφνίδη, καθώς και τον Νίκο Διακογιάννη - που δεν ανήκουμε και στον ίδιο εκδοτικό οίκο. Ένα έργο τόσο καλό όσο το δικό σας, είναι αδύνατον να μην αναγνωριστεί.
Σας εύχομαι να περνάτε ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι και να έχετε πάντα την έμπνευση να μας χαρίζετε αριστουργήματα!
Φιλιά πολλά πολλά!!!

Maria Tzirita είπε...

Καλά να περνάς Ηλία, καλή σου μέρα!

Maria Tzirita είπε...

Αχτίδα μου, καλημερούδια! Χαίρομαι αν γίνομαι η αφορμή για να διαβάζετε περισσότερο - εγώ απλώς μοιράζομαι μαζί σας τις δικές μου εντυπώσεις από βιβλία που με συνάρπασαν. Εύχομαι να τα απολαύσεις το ίδιο γλυκιά μου! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Αγαπημένη μου Λένα, φίλη μου καλή, πολύ χαίρομαι που έχω νέα σου! Τόσες μέρες δεν τόλμησα να σ'ενοχλήσω, από σεβασμό στις μέρες αυτές που επιτέλους ξεκουράζεσαι! Ξέρω πως το καλοκαίρι είναι η δική σου εποχή, ο καιρός που θέλεις ν'απολαύσεις την οικογένειά σου και να διαβάσεις αναπόσπαστη τα βιβλία σου. Μου δίνεις όμως την ευκαιρία με αυτό σου το σχόλιο να πω, πως δικαιώθηκα για τα όσα πρώτη σου έλεγα για το Νόμισμα και νιώθω πολύ περήφανη γι αυτό! Όταν με παίρνουν ή μου γράφουν φίλοι και μου λένε "δίκιο είχες για το καινούργιο της Μαντά, είναι τέλειο!", νιώθω βαθιά ικανοποίηση Λένα μου και σε συγχαίρω γι άλλη μια φορά!
Όσο για τον Χορό των Μυστικών, η δική σου παρουσίαση είναι καταπληκτική ομολογώ! Παραπέμπω όλους τους φίλους να την διαβάσουν, περιέχει και στοιχεία από τον μύθο που εγώ παρέλειψα. Η ουσία βέβαια είναι πάντα η ίδια: μας μάγεψε η Ελένη Τσαμαδού!
Σε φιλώ Λένα μου, να περνάς καλά, σε σκέφτομαι πάντα με πολύ αγάπη!...

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημερούδια!!!!!!!!!!!!!!!!!!
τι κάνεις φιλεναδίτσα???

σήμερα θα πάω θέατρο!!!

Maria Tzirita είπε...

Καλημερούδια και σε σένα Ζαχαρένια! Περιμένουμε ανάρτηση να μας ενημερώσεις σχετικά! Καλά να περάσεις! Εγώ εδώ, τα ίδια, μετράω τις μέρες ως την Παρασκευή που φεύγω για Κύπρο! Φιλιά!

Sideras είπε...

Μαρία, όταν θα έρθεις από δω , να κοπιάσετε οικογενειακός κανένα πρόβλημα ,θα είναι χαρά μου. Ο νερόμυλος είναι ανοικτός για τους αλλοδαπούς τουρίστες , πόσο μάλλον για τους συμπατριώτες. Λοιπόν δεν μπορώ να φύγω αυτόν τον καιρό από το σιδηρουργείο ,αλλά αν με επισκεφτείτε θα είναι χαρά μου.
Θα πάρεις τον δρόμο προς Τρόδος, μετά θα κατεβείς Περαπαιδί και μόλις βγεις από το χωριό Περαπαιδί θα δεις μια ταμπέλα που θα γράφει προς καταρράχτες Μιλομέρι. Εκεί στο στρίψιμο θα δεις 2 νερόμυλους ,ο ένας θα είναι θορυβώδης διότι θα δεις το σιδηρουργείο .Έχω πίσω κήπο τριανταφυλλόνα να σας κεράσω και να φάμε. Θα σου αρέσει πολύ και εσένα και της οικογένειας σου. Σας περιμένω.

Όσο για το βιβλίο ,που αναφέρεσαι σε αυτή την καταχώρηση, για να λες εσύ πως είναι συναρπαστικό , έτσι θα είναι. Θα το έχω υπόψη μου για το μέλλον.

Σιδερένια καλησπέρα

Smaragdenia είπε...

Αχ, Μαράκι μου, κι εμένα με άγγιξε βαθιά το βιβλίο της κ. Ελένης Τσαμαδού (και ως αναγνώστρια αλλά και ως Πελοποννήσια/συντοπίτισσα της συγγραφέως). το έχω ήδη διαβάσει 5 φορές...
φιλάκια,
Σμαραγδένια

Smaragdenia είπε...

Όπως είχα πει και στην αγαπητή μου κ. Ελένη, υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στα τρία βιβλία.
1.Αρχαία Έρανα & ο τάφος με τα ονόματα Μαρτύριος και Μαρία (συνδέει το ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ με τον ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ)
2.Το κόσμημα που είχε χαρίσει ο Μ. ΑΛέξανδρος στην Παγκάσπη (ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ και Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)
Τρία βιβλία λοιπόν αλληλένδετα....
Όταν βγήκε ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ θυμάμαι είχα πει: "τα δυο προηγούμενα βιβλία της κ. Τσαμαδού ειναι όντως πολύ καλά, αυτό όμως θα κάνει μπαμ!!" χαίρομαι που δικαιώθηκα.
Φιλάκια
Σμαραγδένια

Ανώνυμος είπε...

Μαρία καλησπέρα κι από εμένα.
Ελειψα πολύ από τα blοg σας,λόγω της τρελής δουλειάς που έχουμε εμείς τώρα ,αλλά δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτήν την ανάρτηση.
Ενα βιβλίο θεικό,ένα από τα δέκα καλύτερα,κατάτην αποψή μου,από τα εως τώρα εκδοθέντα από τον Ψυχογιό.
Και θα πω ξανά,ότι ζηλεύω όσους δεν το έχουν ακόμα διαβάσει.
Η Κα. Ε.Τσαμαδού είναι και δική μου αγαπημένη και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.
Περικλής

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Σιδερά! Ευχαριστώ πολύ πολύ για την πρόσκληση, ρώτησα τον Γιάννο και μου είπε πως είμαστε αρκετά μακριά, έτσι δεν υπόσχομαι πως, αυτή τη φορά τουλάχιστον, θα καταφέρουμε να σε επισκεφτούμε. Η πρόσκλησή σου όμως είναι πολύ ευγενική και σ'ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς!
Όσο για το εν λόγο βιβλίο, όπως είδες δεν το λέω μόνο εγώ πως είναι συναρπαστικό! Θα σ'ενθουσιάσει, μην το χάσεις!

Maria Tzirita είπε...

Γλυκιά και αγαπημένη μας Σμαραγδένια, είναι γνωστός ο θαυμασμός σου για την κα Τσαμαδού και το έργο της! Αλλά και 5 φορές βρε αθεόφοβη; Σε καταλαβαίνω βέβαια, προσωπικά θα το ξαναδιαβάσω τουλάχιστον άλλη μια φορά! Σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Αγαπητέ Περικλή, πόσο χαίρομαι που σε ξαναβλέπω εδώ! Μεγάλος θαυμαστής κι εσύ της Ελένης, πραγματικά δε γινόταν να λείπεις από αυτήν την ανάρτηση! Και τώρα που το είπες, θυμήθηκα πως η Κλημεντίνη από σένα την είχε ακούσει τη φράση "ζηλεύω όσους δεν το έχουν διαβάσει ακόμα"! Άρα δική σου είναι και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, όπως είπα και στην ανάρτηση. Σου εύχομαι να είσαι καλά και να περάσεις ένα όμορφο καλοκαίρι. Πολλά φιλιά από όλους μας!

EKT είπε...

Με έχετε σηκώσει στα ουράνια με την αγάπη σας όλοι. Να είσαστε πάντα καλά και εύχομαι να μη σας απογοητεύσω ποτέ.
Πάντα δική σας φίλη
ΕΚΤ Ελένη

clementine είπε...

Περικλή μας λείπεις..........
Ναι παιδιά από τον Περικλή τη δανείστικα τη φράση, μα ήταν τόσο ευστοχη....Εγώ όταν το διάβαζα δεν ήθελα να τελειώσει.........
Και να σας πώ κάτι??.... όλες εδώ ξανά μαζί οι αγαπημένες μου, Σας αγαπώ όλες (μόνο η Πασχαλία λείπει)
ΦΙΛΙΑ .........

witchofdaffodils είπε...

μπαίνει στη λίστα με τις προτεραιότητες!