1 Μαΐ 2009

Αρχαία Ασίνη... Για τον Vad!

Πανοραμική άποψη της παραλίας της Ασίνης (Καστράκι)


Στο βάθος διακρίνεται το κάστρο της Ασίνης


Πάνω στο κάστρο



Η Παναγίτσα στο Καστράκι. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται λειτουργία εδώ μέχρι αργά το βράδυ και μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος να προσκυνήσει.


Στο βάθος διακρίνεται το Τολό



Στο βάθος το Τολό




Λεπτομέρειες απ'το κάστρο

Μια κυρία που "έπιασε" το Μάη, ήρθε και μας πρόσφερε λίγα λουλούδια!


Ο φίλος μου και φίλος σας, ο αγαπητός μας Vad, γνωρίζοντας ότι το μέρος καταγωγής μου είναι το Τολό Αργολίδας κι έρχομαι εδώ αρκετά συχνά πλέον, μου ζήτησε φωτογραφίες από την Αρχαία Ασίνη. Έσπευσα να ικανοποιήσω την επιθυμία του με τον καλύτερο τρόπο...
Έτσι φίλε μου Vad, εκτός από τις φωτογραφίες του χώρου της Ασίνης σήμερα, σου έχω και φωτογραφίες της Ασίνης του χθες, από τις ανασκαφές τη δεκαετία του 1920!
Το υλικό είναι από ένα βιβλίο που τιτλοφορείται "Η ζωή γύρω από μια ανασκαφή" και το αγόρασε ο πατέρας μου από ένα μουσείο στο Ναύπλιο. Αντιγράφω από την εισαγωγή:
Το πρώτο ευρύ σουηδικό ανασκαφικό πρόγραμμα στην Ελλάδα έλαβε χώρα στη δεκαετία του 1920 στην αρχαία Ασίνη, σημερινό Καστράκι, που βρίσκεται στην Αργολίδα, κοντά στο Τολό, νοτιοανατολικά του Ναυπλίου.
..............
Η αρχαία Ασίνη προσδιορίζεται από ένα βραχώδες ακρωτήριο, που σήμερα ονομάζεται Καστράκι. Μια ομάδα Γάλλων είχε αρχίσει τις έρευνες εδώ, όταν, το 1920, επισκέφθηκε το μέρος ο Διάδοχος της Σουηδίας Γουσταύος Αδόλφος. Η ομορφιά του τοπίου τον προσέλκυσε. Οι Γάλλοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους, όταν άκουσαν πως ο Διάδοχος ενδιαφερόταν να ξεκινήσουν ανασκαφές από Σουηδούς. Συστάθηκε τότε στη Σουηδία μια επιτροπή με τον Διάδοχο πρόεδρό της. Ο Διάδοχος παρακολούθησε το πρόγραμμα των ανασκαφών από το 1922 που άρχισε, ως το 1930, που τελείωσε, και πήρε μέρος ο ίδιος για έξι εβδομάδες το φθινόπωρο του 1922. Με δική του μάλιστα παρέμβαση εκδόθηκε το 1938 η μελέτη των Ο. Frodin και A.W. Persson, Asine, Results of the swedish excavations 1920-1930. Ο Frodin και ο Persson ήταν οι διευθυντές των ανασκαφών. Ερεύνησαν όχι μόνο την Ακρόπολη και την ελαφρώς επικλινή βορειοπλαγιά της αλλά επίσης μέρος της νοτίου και της ανατολικής πλαγιάς του λόφου Μπαρμπούνα,απέναντι. Ανακάλυψαν περισσότερο ή λιγότερο συνεχή ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την πρώιμη εποχή του χαλκού ή την αρχή της τρίτης χιλιετηρίδας π.Χ ως την ύστερη αρχαιότητα, σχεδόν τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η Ασίνη δεν υπήρξε ποτέ πολύ σημαντική τοποθεσία στην Αργολίδα, έπαιξε ομως σπουδαίο ρόλο στην ιστορία ως ασφαλές και καλά προστατευόμενο λιμάνι. Η στρατηγική της σπουδαιότητα μαρτυρείται από την τοποθεσία, οπου σήμερα διασώζονται κυρίως τα ελληνιστικά οχυρώματα. Στα οχυρώματα αυτά έγιναν προσθετικά έργα την περίοδο της τουρκοκρατίας και ξαναχρησιμοποιήθηκαν από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ανασκαφές στην Ασίνη ξανάρχισαν στη δεκαετία του 1970 από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.
.............

Σεπτέμβρης 1998 Berit Wells


Εργασίες δίπλα στα οχυρώματα έγιναν το 1922 και το 1926. Οι άντρες έσκαβαν κι έκαναν μεταφορές με τις χειράμαξες, ενώ οι γυναίκες φτυάριζαν χώμα. Το καλοχτισμένο τοίχος αριστερά υποστηρίζει τις σκάλες που ανεβαίνουν στην Ακρόπολη από την ανατολική πλευρά.


'Αποψη του αρχαίου λιμένος της Ασίνης από την Ακρόπολη, προς το λόφο Μπαρμπούνα. Σε πρώτο πλάνο η επονομαζόμενη Κάτω Πόλη, όπου βρισκόταν η κύρια τάφρος των ανασκαφών. Ο σημερινός πολυσύχναστος δρόμος δίπλα στη θάλασσα ήταν τότε ένα ήσυχο μονοπάτι. (Η Παναγίτσα είναι η ίδια εκκλησία που είδατε παραπάνω στη δική μου φωτογραφία)


Το λιμάνι της Αρχαίας Ασίνης. Στο βάθος διακρίνεται το Τολό (Συγκρίνετε αυτή τη φωτογραφία με την αντίστοιχη δική μου... 87 χρόνια μετά!


Ο Διάδοχος Γουσταύος Αδόλφος φτυαρίζει χώμα στην Κάτω Πόλη, κοντά στο ναό της Παναγίας, στη βόρεια πλαγιά της ακροπόλεως.


Μετά από το πλύσιμο των οστράκων, οι αρχαιολόγοι τα μελετούσαν. Εδώ ο Einar Gjerstad ανάμεσα σε κιβώτια με κεραμικά κοντά στην οικία των ανασκαφών, στο λιμάνι της αρχαίας Ασίνης.


Άντρες και αγόρια στον προμαχώνα της ανατολικής πλευράς του κυκλικού οχυρώματος της ακροπόλεως το 1922. (Είναι ακριβώς στο σημείο της τελευταίας δικής μου φωτογραφίας, εκεί που συναντήσαμε την κυρία με τα λουλούδια!)


Vad, σ'ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να παρουσιάσω το Καστράκι και την ιστορία του. Ένα μέρος που έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, γιατί εκτός από πατρίδα μου, είναι και ο τόπος που συχνά αναφέρω στο βιβλίο μου ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ... Το Καστράκι, όπου πήγαιναν ο Λουκάς με τη Λένα κι εκείνος της περιέγραφε τα πάντα, αφού ήταν τα μάτια της...

67 σχόλια:

Μαρία είπε...

καλησπέρα Μαρία μου...υπέροχες photo!!!να είσαστε καλά...

VAD είπε...

Ο βασιλιάς της Ασίνης ένα κενό κάτω απ' την προσωπίδα
παντού μαζί μας παντού μαζί μας, κάτω από ένα όνομα:
"Ασίνην τε ... Ασίνην τε ..." και τα παιδιά του αγάλματα
κι οι πόθοι του φτερουγίσματα πουλιών κι ο αγέρας
στα διαστήματα των στοχασμών του και τα καράβια του
αραγμένα σ' άφαντο λιμάνι·
κάτω απ' την προσωπίδα ένα κενό.

(απόσπασμα απο το ποίημα του Γ.Σεφέρη- Ο βασιλιάς της Ασίνης)

Μαρία μου,Σ'ευχαριστώ που με ταξίδεψες σ'εναν τόπο που ενέπνευσε τον ποιητή,σ'εναν τόπο που λάτρεψα την ομορφιά του,όπου αισθάνθηκα δέος αντικρίζοντας τα χαλάσματα που πρόσφεραν την όμορφη εμπνευση στο Σεφέρη...

Καλο μήνα...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

....Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας
κι από το βάθος της σπηλιάς μια νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φως σαν τη σαΐτα πάνω στο σκουτάρι:
"Ασίνην τε Ασίνην τε...". Να 'ταν αυτή ο βασιλιάς της Ασίνης
που τον γυρεύουμε τόσο προσεχτικά σε τούτη την ακρόπολη
αγγίζοντας κάποτε με τα δάχτυλά μας την υφή του πάνω στις πέτρες.

από την πρώτη στιγμή που ως μαθήτρια διάβασα το ποίημα του Σεφέρη, αγάπησα τον τόπο κι ας μην τον είχα δει ποτέ, όταν τον είδα λίγα χρόνια αργότερα,τον λάτρεψα

με ταξίδεψες με τις υπέροχες φωτογραφίες σου

καλό μήνα

Anastasios είπε...

Στο Καστράκι πίνουμε ουζάκι και τρώμε μαριδάκι. Πίσω από το λόφο, είναι η παραλία της Πλάκας, μια από τις πιο όμορφες και ήσυχες της περιοχής.

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι καλημέρα, σ'ευχαριστώ, κι εσύ να είσαι και να περνάς καλά! Φιλί!

Maria Tzirita είπε...

Βασίλη μου καλημέρα! Ελπίζω να ικανοποίησα την επιθυμία σου και πραγματικά άξιζε τον κόπο αυτό το αφιέρωμα, μου πρόσεφερε κι εμένα μεγάλη συγκίνηση... Να είσαι καλά, καλό μήνα και σε σένα κι εύχομαι κάποτε να βρεθείς ο ίδιος στα μέρη μας εδώ...

Maria Tzirita είπε...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, σε καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου, σε έχω δει σε πολλά φιλικά μπλογκς, αλλά δεν είχε τύχει να μιλησουμε ποτέ! Χαίρομαι που η Ασίνη στάθηκε η αφορμή να με επισκεφτείς και σ'ευχαριστώ γι αυτό. Λατρεμένο το ποίημα του Σεφέρη, βλέπω ο καθένας σας διάλεξε διαφορετικό απόσπασμα! Γι αυτό κι εγώ θα το δημοσιεύσω εδώ ολόκληρο, να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεώτεροι...
Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

Maria Tzirita είπε...

Ο Γιώργος Σεφέρης, που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, αποθανάτισε την Ασίνη, το αρχαίο λιμάνι κοντά στο Ναύπλιο, στο ποίημά του Ο Βασιλιάς της Ασίνης, από την συλλογή ποιημάτων του Deck Diaries B. Το ποίημα είναι ένα ελεγείο για τον χαμένο χρόνο, την ασημαντοσύνη της ανθρώπινης ύπαρξης και την ματαιότητα της δόξας. Ο Βασιλιάς της Ασίνης, που κυβερνούσε κατά την Μυκηναϊκή περίοδο, ο Σεφέρης λέει γι' αυτόν, ότι ήταν σίγουρα ένας παντοδύναμος άνδρας της εποχής του, και έπαιρνε αποφάσεις που επηρέαζαν τις ζωές των άλλων, έχει χαθεί, έχει εξαφανιστεί αλλά αναφέρεται στην Ιλιάδα. Τίποτα δεν έμεινε μακροπρόθεσμα, από το πέρασμα των ανθρώπων στον κόσμο, προειδοποιεί ο Σεφέρης.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΗΣ

Κοιτάξαμε όλο το πρωί γύρω γύρω το κάστρο

αρχίζοντας από το μέρος του ίσκιου εκεί που η θάλασσα
πράσινη και χωρίς αναλαμπή, το στήθος σκοτωμένου παγονιού
μας δέχτηκε όπως ο καιρός χωρίς κανένα χάσμα.
Οι φλέβες του βράχου κατέβαιναν από ψηλά
στριμμένα κλήματα γυμνά πολύκλωνα ζωντανεύοντας
στ' άγγιγμα του νερού, καθώς το μάτι ακολουθώντας τις
πάλευε να ξεφύγη το κουραστικό λίκνισμα
χάνοντας δύναμη ολοένα.

Από το μέρος του ήλιου ένας μακρύς γιαλός ολάνοιχτος
και το φως τρίβοντας διαμαντικά στα μεγάλα τείχη.
Kανένα πλάσμα ζωντανό τ' αγριοπερίστερα φευγάτα
κι ο βασιλιάς της Ασίνηες που τον γυρεύουμε δυό χρόνια τώρα
άγνωστος λησμονημένος απ' όλους κι από τον Όμηρο
μόνο μιά λέξη στης Ιλιάδα κι ' εκείνη αβέβαιη
ριγμένη εδώ σαν την εντάφια χρυσή προσωπίδα.
Την άγγιξες, θυμάσαι τον ήχο της; κούφιο μέσα στο φως
σαν το στεγνό πιθάρι στο σκαμμένο χώμα,
κι ο ίδιος ήχος μές στη θάλασσα με τα κουπιά μας.
Ο βασιλιάς της Ασίνης ένα κενό κάτω απ' την προσωπίδα
παντού μαζί μας παντού μαζί μας, κάτω από ένα όνομα:
"Ασίνην τε... Ασίνην τε..."

και τα παιδιά του αγάλματα
κι οι πόθοι του φτερουγίσματα πουλιών κι ο αγέρας
στα διαστήματα των στοχασμών του και τα καράβια του
αραγμένα σ' άφαντο λιμάνι,
κάτω απ' την προσωπίδα ένα κενό.

Πίσω από τα μεγάλα μάτια τα καμπύλα χείλια τους βοστρύχους
ανάγλυφα στο μαλαματένιο σκέπασμα της ύπαρξής μας
ένα σημείο σκοτεινό που ταξιδεύει σαν το ψάρι
μέσα στην αυγινή γαλήνη του πελάγου και το βλέπεις:
ένα κενό παντού μαζί μας.
Και το πουλί που πέταξε τον άλλο χειμώνα
με σπασμένη φτερούγα
σκήνωμα ζωής,
κι η νέα γυναίκα που έφυγε να παίξη
με τα σκυλόδοντα του καλοκαιριού
κι η ψυχή πού γύρεψε τσιρίζοντας τον κάτω κόσμο
κι ο τόπος σάν το μεγάλο πλατανόφυλλο που παρασέρνει ο χείμαρρος του ήλιου
με τ' αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη.

Κι ο ποιητής αργοπορεί κοιτάζοντας τις πέτρες κι' αναρωτιέται
υπάρχουν άραγε
ανάμεσα στις χαλασμένες τούτες γραμμές τις ακμές τις αιχμές
τα κοίλα και τις καμπύλες
υπάρχουν άραγε
εδώ που συναντιέται το πέρασμα της βροχής του αγέρα και της φθοράς
υπάρχουν, η κίνηση του προσώπου το σχήμα της στοργής
εκείνων που λιγόστεψαν τόσο παράξενα μες στη ζωή μας
αυτών που απόμειναν σκιές κυμάτων και στοχασμοί με την απεραντοσύνη του πελάγου
ή μήπως όχι δεν απομένει τίποτα παρά μόνο το βάρος
η νοσταλγία του βάρους μιάς ύπαρξης ζωντανής
εκεί που μένουμε τώρα ανυπόστατοι λυγίζοντας
σαν τα κλωνάρια της φριχτής ιτιάς σωριασμένα μέσα στη διάρκεια της απελπισίας
ενώ το ρέμα κίτρινο κατεβάζει αργά βούρλα ξεριζωμένα μές στο βούρκο
είκόνα μορφής που μαρμάρωσε με την απόφαση μιάς πίκρας παντοτινής.
Ο ποιητής ένα κενό.

Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας
κι από το βάθος της σπηλιάς μιά νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φώς σάν τη σαϊτα πάνω στο σκουτάρι:
"Ασίνην τε Ασίνην τε...". Νά' ταν ο βασιλιάς της Ασίνης
που τον γυρεύουμε τόσο προσεχτικά σε τούτη την ακρόπολη
αγγίζοντας κάποτε με τα δάκτυλά μας την αφή του πάνω στις πέτρες.

Ασίνη, καλοκαίρι '38 - Αθήνα, Ιαν. '40

Maria Tzirita είπε...

Πατέρα Αναστάσιε, ελπίζω όταν ξαναβρεθείτε στην πατρίδα να έχουμε την ευκαιρία να το πιούμε μαζί το ουζάκι! Καλημέρα!

Phivos Nicolaides είπε...

Ταξιδιάρα Μαρία το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές, κατάλληλες και για τον "Ταξιδιάρη". Έχεις κι άλλες φωτογραφίες να μου στείλες;

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Kαλημέρα, Καλό Μάη μήνα γεμάτο χαρές και λουλούδια στα χέρια και στην καρδιά !!!!
Ενδιαφέρον το αφιέρωμα , όμορφες οι φωτο !!
φιλιά του μαγιού από Σάμο

Ανώνυμος είπε...

Τι ομορφιές έχει η χώρα μας και πόσες από αυτές γνωρίζουμε αλήθεια...
Μαρία μου μόλις φτιάξει ο καιρός παρηγγείλα στον άντρα μου μονοήμερη στο Τολό μαζί με το μωρό μας!

Σε φιλώ πολύ

καλό μήνα!!

pavlina είπε...

Γειά σου Μαρία μου, πανέμορφες οι φοτωγραφίες...όπως και ο αφιέρωμα, μου αρέσει να μαθαίνω για τόπους που δεν ξέρω!!!
Φιλάκια πολλά, καλά να περνάς!!!

Eleni Dafnidi είπε...

Μαρία μου υπέροχο το αφιέρωμα σου σε αυτό τον πανέμορφο τόπο. Άλλη μία μαγευτική γωνιά της Ελλάδας. Να 'σαι καλά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρία πολύ καλό φωτορεπορτάζ δένει απόλυτα με το ποίημα του Γ.Σεφέρη.Ευκαιρία να μαθαίνουμε μέρη της πατρίδας μας.Είναι τόσα πολλά και τόσο όμορφα κι όμως άγνωστα στον περισσότερο κόσμο.Να 'σαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!

Yannis Kapnidis είπε...

Πόσο όμορφο μέρος είναι τελικά το Τολό!

Πόσο ωραία είναι η Ελλάδα!

Πολύ ωραία ξενάγηση. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να κάνω το γύρο της Πελοποννήσου, όπως τον έχω ονειρευτεί!

Πολλά φιλιά! Να είσαι καλά!

Sideras είπε...

Δούκισσα μου! Καλή πρωτομαγιά για χθες και καλό μήνα .
Για αρχή θα σταθώ σε μια παλιότερη σου ανάρτηση .Το κουνέλι : )). Τι κάνει το κουνέλι ;Να μας ενημερώνεις ; Λοιπόν αξιολάτρευτη πραγματικά η Χιονάτη .Περισσότερες της πόζες παρακαλώ(,πάρε παράδειγμα από την Κλώντη της Αχτίδας : )) ) ! Για το βιβλίο ,δεν το έκκδωσα ανάβαλα λόγο του ταξιδιού και των τελευταίων υποχρεώσεων, που είχα τους τελευταίους μήνες .Είναι ιστορικού περιεχομένου οπόταν αντιλαμβάνεσαι . Εσύ όμως, με μεγάλη μου ζήλεια :-# , έκδοσες ένα πολύ ωραίο βιβλίο .Μόνο από τον τίτλο μου ακούγεται πολύ καλογραμμένο όπως και το προηγούμενο. Ανυπομονώ να το προμηθευτώ και να βρω χρόνο να το διαβάσω. Επίσης παράπονο! Σε εμένα ,στο νερόμυλο, να σε περιμένω το καλοκαιράκι ,ή βλέπουμε ;
Όπως και να έχει, Χαίρομαι από όλα όσα διαβάζω για εσένα ,σε θαυμάζω και να ξέρεις πραγματικά είναι τιμή μου που έστω και έτσι που σε γνωρίζω.

Μαργαρίτα Πάσχου είπε...

Μαρία μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ κι εγώ γι' αυτή την υπέροχη ανάρτηση!
Καλό σου απόγευμα, να περνάς όμορφα!

Aristodimos είπε...

Μιά απ τις πολλές όμορφες γωνιές της χώρας μας με την δική της ιστορία.

Καλοσύνη σου Μαρία που τις μοιράστηκες μαζί μας.

Αρης

eirini είπε...

Πολύ όμορφο μέρος!!! Είναι να μην το αγαπάς τόσο; Ωραία θάλασσα και φανταστικά τοπία!
Μου άρεσε ιδιαίτερα που έβαλες φωτό από παλαιότερες εποχές! Έχω τρέλλα με αυτές τις παλιές φωτογραφίες! Πειράζει να σου πάρω μερικές;

Φιλιά πολλά και καλό μήνα Μαράκι!!!

Maria Tzirita είπε...

Φοίβο μου, αυτές τις φωτογραφίες τράβηξα μόνο, αλλά μπορώ να σου στείλω κι άλλες που έχω από το Τολό για να κάνεις μια ολοκληρωμένη παρουσίαση! Θα σ'ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

Maria Tzirita είπε...

Καλό μήνα Αθηνούλα μου, έχει κι η δική μου πατρίδα τις ομορφιές της! Σήμερα πίναμε καφεδάκι με την Αλίκη μπροστά στη θάλασσα και μαζεύαμε ήλιο! Φιλιά πολλά, να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Θαλασσινή μου, καλό μήνα, με χρώματα κι αρώματα! Θα χαρώ πάρα πολύ να την κάνετε αυτή την εκδρομή, μόνο ενημέρωσέ με εγκαίρως για να είμαι εδώ να σε γνωρίσω επιτέλους κι από κοντά! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Παυλίνα μου, γειά σου κι εσένα! Είσαι λίγο μακριά μας κι είναι φυσικό να μην τα γνωρίζεις τα μέρη αυτά, αλλά γι αυτό είμαστε εδώ στη μπλογκόσφαιρα, για να τα φέρνουμε όλα πιο κοντά! Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Ελένη μου, πού χάθηκες; Καλό μήνα σου εύχομαι κι ελπίζω κάποτε να μας επισκεφτείς κι από κοντά εδώ στην Αργολίδα! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη, πάρε τη φιλενάδα μου κι ελάτε για ένα σαβ/κο, δίπλα είναι, 2 ώρες απ'την Αθήνα! Να το κανονίσουμε οπωσδήποτε το καλοκαιράκι, εντάξει; Έχω πολλά να σας δείξω εδώ! Φιλιά πολλά!

Aspa είπε...

Παράδεισος!
Καλά να περάσεις Μαρία μου, καλό μήνα! Φιλιά

Maria Tzirita είπε...

Γιάννη μου, ελπίζω να τον κάνεις και να μου επιτρέψεις να είμαι η ξεναγός σου στα μέρη μου εδώ! Να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Βρε Σιδερά μου, πού είσαι εσύ επιτέλους; Είχα αρχίσει ν'ανησυχώ! Το κουνέλι μας είναι μια χαρά, μεγαλώνει κάθε μέρα μέσα στην αγκαλιά μας και είναι μάλλον το καλύτερο σε χαρακτήρα κουνέλι του κόσμου! Ξετρέλανε και τους γονείς μου εδώ στο Τολό! Όσο για το βιβλίο, ναι εκδόθηκε και πάει πολύ καλά, θα περιμένω και τη γνώμη σου όταν το διαβάσεις. Εύχομαι σύντομα να διαβάσω κι εγώ το δικό σου!
Όσο για την επίσκεψή μου στον νερόμυλο, αν έρθω ξανά στην Κύπρο, σου υπόσχομαι θα σε επισκεφτώ, αλλά πλέον δεν υφίσταται ο λόγος για τον οποίον ερχόμουν στην πατρίδα σου...
Ελπίζω να σε βλέπουμε από δω και πέρα και να μην μας ξαναχαθείς, έτσι; Φιλιά πολλά, καλό μήνα κι ειλικρινά χάρηκα πάρα πολύ μου σε "ξαναείδα"!

Maria Tzirita είπε...

Μαργαρίτα μου, εγώ σ'ευχαριστώ που είσαι πάντα κοντά μου! Φιλάκια πολλά, καλή Κυριακή να έχεις!

Maria Tzirita είπε...

Άρη μου, δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι η χαρά είναι περισσότερο δική μου όταν μοιράζομαι τις αγάπες μου μαζί σας; Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Ειρήνη μου, να πάρεις όσες θες, δικές σου! Πότε θα μου έρθεις να σε φιλοξενήσω εδώ να τα δεις όλα από κοντά; Δεν το κανονίζεις για το καλοκαίρι; Θα το συζητήσουμε! Φιλάκια γλυκά!

Maria Tzirita είπε...

Άσπα μου σ'ευχαριστώ, καλό μήνα και σε σας, σε όλους σας! Φιλιά πολλά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Phivos Nicolaides είπε...

Φυσικά και μ' ενδιαφέρει. Αναμένω.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εξαιρετικό το αφιέρωμά σου Μαράκι μου, μας ταξίδεψες όμορφα!!
Και έδεσε τόσο πολύ με το ποιήμα του Σεφέρη!!
Οι ομορφιές της πατρίδας μας μοναδικές!! Αλλά και η ιστορία της, ακόμα πιο μοναδική!!
Φιλιά, καλό βράδυ:)

Sophia Kollia είπε...

Άντε Μαρία,
κοντά στον Βασίλη, μάθαμε και μεις τόσα πράγματα.
Έχουμε και μεις ένα κάστρο, αλλά σου καίγεται η καρδιά! Θα μπορούσε να είναι υπέροχο, αλλά δυστυχώς είναι παρατημένο!
καλό μήνα

witchofdaffodils είπε...

Υπέροχο Μαρία!
καλό αρωματικό μήνα :)

Maria Tzirita είπε...

Καλό σου μήνα Σκρουτζάκο μου, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Φοίβο, θα σου τις στείλω άμεσα, μόλις επέστρεψα στην Αθήνα, δώσε μου λίγο χρόνο να τακτοποιηθώ!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου, είναι πράγματι εκπληκτική η ιστορία της χώρας μας και νιώθεις τεράστια συγκίνηση όταν βρίσκεσαι σε τέτοια μέρη. Όσο για το ποίημα, τι να πω, να'ναι καλά τα παιδιά που το συνέδεσαν με την ανάρτηση αυτή. Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου, πού είναι το κάστρο αυτό που αναφέρεις;

Maria Tzirita είπε...

Μαγισσούλα μου, καλό μαγικό μήνα και σε σένα! Φιλιά!

iLiAs είπε...

καλο μηνα Μαρια :)

Yianna είπε...

Καλό βράδυ φιλενάδα
Φωτογραφίες, ιστορία, ποίηση. Όλα όμορφα, με μια διάθεση ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή....

Alkmini είπε...

Τζιριτακι πανεμορφο το οδοιπορικο σου.
Στην παραλια κατω απ το Καστρακι εχω κολυμπησει πολλες φορες και μου αρεσει.
Αλλα διπλα η Πλακα ειναι η μεγαλη μου αγαπη. Τον θεωρω χωρο ιδιαιτερα ενεργειακο με πολυ θετικα ρευστα.
Δεν ξερω αλλα εμενα με ηρεμει και μου αρεσει.
φιλια και απο δω.

Aνεμος είπε...

μπραβο μαρια πατριδα για για την Αρχαία Ασίνη.και για τις φωτο να σε καλα

Mariela είπε...

Πολύ όμορφος είναι ο ΄'τοπος σου!

Artanis είπε...

Πολύ ωραίες οι φωτό και το αφιέρωμα...Καλό μήνα και καλή βδομάδα Μαρία μου, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Maria Tzirita είπε...

Ηλία μου, καλό μήνα και σε σένα!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, χρειάζονται κι αυτά... Διάθεση καλοκαιρινή, καιρός χάλια όμως κι εδώ κι εκεί, έτσι; Δε βαριέσαι, μπόρα είναι θα περάσει...
Σε φιλώ και σου εύχομαι καλή βδομάδα φιλενάδα μου!

Maria Tzirita είπε...

Αλικάκι μου, το καλοκαίρι θα κολυμπάμε ΚΑΙ στην Πλάκα! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε φίλε μου, εσύ τα ξέρεις αυτά από πρώτο χέρι! Να'σαι καλά κι εσύ, καλή βδομαδα!

Maria Tzirita είπε...

Μαριέλα μου, όμορφος και σε προσκαλεί να τον γνωρίσεις και να τον αποτυπώσεις στον καμβά σου με τον μοναδικό σου τρόπο! Θα σε περιμένω κυρία δασκάλα, φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Αρτάνις μου σ'ευχαριστώ, φιλιά κι από μένα εκεί στα ξένα...

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Απαπα.. χάρμα είσαι!! Υπέροχες οι φωτογραφίες και λέω και για τις προηγούμενες!!

Μαρουλάκι μου ευχές για έναν όμορφο μήνα!

Μαρία Έλενα είπε...

Μαράκι
Πολύ όμορφο μέρος
Φιλάκια ...

barel είπε...

Μαρία φοβερή σου η ανάρτηση και όλες οι φώτο. Πολλά ευχαριστούμε και πολλά μπράβο σε εσένα.

Smaragdenia είπε...

πανέμορφες φωτογραφίες!! φιλάκια μαράκι μου και καλά να περνας.

Maria Tzirita είπε...

Καναρινένια μου, καλό μήνο κουκλίτσα μου, να'σαι καλά, πάντα! Πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Μαρία Έλενα, χαίρομαι που σε βλέπω στο σπιτικό μου! Φιλιά και σε σένα, να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Barel, κι εσένα φοβερο το αβατάρ σου, η αδυναμία μου! Να'σαι καλά, σ'ευχαριστω κι εγώ, φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδούλα μου, κι εσύ να είσαι και να περνάς καλά! Φιλιά σε σένα και τα μαθητούδια σου!

βασίλης είπε...

Πάνω που έψαχνα στο χάρτη να βρω που βρίσκεται το Καστράκι που διαβάζω στο βιβλίο, ηρθε το ποστ σου...
Πολύ ενημερωτικό και οι φωτό σου απίθανες και οι παλιές και οι τωρινές. Τέλος του μήνα θα περάσω από τα μέρη σου. Φιλιά καλημέρα Μαρία

cook είπε...

δεν εχω βρεθει ποτε εκει...η πρωτη φωτο ειναι πανεμορφη...
καλο μηνα Μαρακι μου

Νίκος Διακογιάννης είπε...

ήρθε μέχρι εδώ το άρωμα της άνοιξης αναμεμειγμένο με εκείνο της ιστορίας και της ποίησης. Τι υπέροχα σχόλια που έκαναν οι αναγνώστες της εγγραφής. Ουσιαστικά και βγαλμένα από μεράκι για όσα εσύ θέλησες ναμοιραστείς μαζί μας. Από Αργολίδα μόνο Ναύπλιο, Άργος και αρχαία Επίδαυρο έχω πάει. Καλά κάνειςκαιπερνάς όλο και περισσότερο χρόνο στα μέρη σου, μακριά πό την ανθρωπορουφήχτρα Αθήνα.

ΠΡΟΙΤΟΣ είπε...

Πατριωτάκι καλημέρα.Ωραία η Ασίνη το Τολό το Δρέπανο.Να περνάς καλά