24 Οκτ 2009

Κομμένο!


Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου ¨πώς ν'απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα", στην τυπωμένη, ολοκληρωμένη έκδοση. Είναι Σάββατο πρωί. Την Πέμπτη το απόγευμα κάποιος φίλος στο msn μου έστειλε το λινκ για το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή και του έριξα μια ματιά. Μετά από λίγο έριξα επίσης μια ματιά στο πακέτο με τα τσιγάρα μου. Είχε μέσα γύρω στα 6-7. Όσο διάβαζα το βιβλίο από την οθόνη μου ένιωθα περιέργεια κι έκπληξη, σα να έκανα μια τρομερή ανακάλυψη. Σα να έβλεπα κάτι που ήταν συνέχεια εκεί και τόσο καιρό αγνοούσα. Ασυναίσθητα, χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά, είπα μέσα μου ότι δε θα αγοράσω άλλο πακέτο τσιγάρα κι ότι θα σταματούσα το κάπνισμα. Μου ήρθε τόσο αβίαστα και φυσικά, που γελούσα με τον εαυτό μου. Το ίδιο γέλασαν και αυτοί που μοιράστηκα μαζί τους την απόφασή μου.
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, τελείωσα την ανάγνωση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Το μεσημέρι έκανα το τελευταίο τσιγάρο της ζωής μου - φώναξα μάλιστα την κόρη μου να της το δείξω! Φυσικά με κορόιδεψε "σιγά μην το κόψεις έτσι εύκολα! Εδώ άνθρωποι χρόνια παλεύουν, ο μπαμπάς το είχε κόψει δυό χρόνια και το ξανάρχισε! Άσε μας ρε μαμά, έτσι εύκολα κόβεται;"
Μου φαίνεται κι εμένα γελοίο ν'απαντήσω, πως ναι, έτσι εύκολα κόβεται, αρκεί να ξέρεις. Να ξέρεις την αλήθεια. Να συνειδητοποιήσεις πόσο είναι ΟΛΑ μέσα στο μυαλό σου. Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη δουλειά, κατέβηκα στον Παπασωτηρίου στη Γλυφάδα κι αγόρασα το βιβλίο. Ξεκίνησα αμέσως χθες βράδυ το δεύτερο μέρος και προ ολίγου ολοκλήρωσα όλο το βιβλίο. Και τώρα ξέρω πως δε χρειάζομαι ούτε 3 μέρες, ούτε 3 μήνες, ούτε 3 χρόνια για να σιγουρευτώ. Ξέρω πως είμαι ΜΗ καπνίστρια και το υποσυνείδητό μου πείστηκε σε τέτοιο βαθμό, που δεν έχω καν σημάδια καθυστερημένης ενόχλησης από τη νικοτίνη! Τι νιώθω; Θαυμασμό και ζήλια (ας μου επιτραπεί) για τον συγγραφέα του βιβλίου.... Γιατί εκείνος κάπου αναφέρει "δεν είμαι ψυχολόγος" κι εγώ, που έχω σπουδάσει ψυχολογία, γιατί να μην έχω σκεφτεί τόσα χρόνια με τον τρόπο που σκέφτηκε εκείνος; Γιατί να μην έχω δει αυτο που στεκόταν μπροστά μου και ξαφνικά είδα τόσο ξεκάθαρα; Φυσικά αστειεύομαι και χωρίς ίχνος ανταγωνισμού, οφείλω στον Θανάση ένα τεράστιο από καρδιάς ευχαριστώ και χίλια συγχαρητήρια για την ευφυία του και για το γεγονός ότι επέλεξε να την μοιραστεί μαζί μας!
Αγαπημένοι μου φίλοι και συν-μπλόγκερς ΗΜΟΥΝ φανατική καπνίστρια τα τελευταία 20 χρόνια. Τόσο φανατικά μπλεγμένη και παγιδευμένη στο ψεύδος, που ούτε καν ποτέ είχα σκεφτεί να το κόψω. Απλά μου φαινόταν αδύνατον, γιατί μου άρεσε το τσιγάρο - ακριβώς επειδή απατηλά το είχα συνδέσει με άλλες απολαύσεις.
Κι εμένα που τα γράφω τώρα αυτά, απίστευτο μου φαίνεται. Το τσιγάρο δεν το άφηνα από το χέρι μου, ήταν η προέκτασή του. Κάπνιζα ενώ μαγείρευα, ενώ έτρωγα - πολλές φορές και τη νύχτα ξυπνούσα για τσιγάρο. Ξέρω πως ίσως να είμαι τυχερή εξαίρεση, αλλά πραγματικά νιώθω τόσο πολύ αντικπνίστρια αυτή τη στιγμή, που μου έρχεται να κλαίω για τα χρόνια που έχασα μέσα στη φυλακή της νικοτίνης...
Ο Θανάσης έχει κάνει σπουδαία δουλειά μ'αυτό το βιβλίο. Είναι καλογραμμένο, ανθρώπινο, απλό και προσιτό, σαν ένας καλός φίλος που στέκεται δίπλα σου και σου μιλάει. Από ψυχολογικής άποψης έχει άψογη προσέγγιση, χτυπάει κατευθείαν εκεί που πρέπει να χτυπήσει και οι γνώσεις του πάνω στην ψυχολογία με εξέπληξαν. Με λίγα λόγια είναι ένα βιβλίο εκπληκτικό, που έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές και γι αυτό το λόγο και μόνο θα έπρεπε να ξεχωρίσει πολύ ψηλότερα στις λίστες των μπεστ σέλλερς. Από την πλευρά μου, θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να συμβεί αυτό! Από ευγνωμοσύνη στον Θανάση που με έβγαλε από τη φυλακή της νικοτίνης.
Ίσως κάποιος σκεφτεί ότι είμαι τόσο ενθουσιασμένη επειδή ακόμα είναι το πρώτο μου 24ωρο χωρίς τσιγάρο. Όποιος σκέφτεται μ'αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή όσο περνάει ο καιρός θα είναι πιο δύσκολο και "κάτσε να σου τύχει η στραβή και να σε δω εγώ" και τέτοια, σημαίνει πως δεν έχει καταλάβει καν τι λέει το βιβλίο του Θανάση. Κι όχι δεν το έχει καταλάβει, αλλά δεν το έχει νιώσει. Γιατί μόλις το νιώσεις, όπως το ένιωσα, κάθε μέρα που περνάει το κάνει και πιο εύκολο, πιο ξεκάθαρο κι όχι πιο δύσκολο. Και πράγματι καμία δύναμη δε χρειάζεται, ούτε αποφασιστικότητα, ούτε τίποτα. Χρειάζεται δύναμη θέλησης, προσπάθεια, θυσία, για να μη δηλητηριάζω εκούσια τον εαυτό μου με κάτι που και απαίσια γεύση έχει κι ένα σωρό βλάβες μου προκαλεί και με δεσμεύει στις κοινωνικές μου συναναστροφές και πρέπει να το πληρώνω κι από πάνω;;;;; Ένιωσα τόσο ηλίθια όταν συνειδητοποίησα όλα αυτά, που η απόφαση να μην το ξαναβάλω στο στόμα μου ήρθε ως η μοναδική μου επιθυμία και εύλογη επιλογή, που δεν απαιτήθηκε καμία προσπάθεια!
Ίσως να μου πείτε ότι λόγω σπουδών και γνώσεων κατανόησα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τη μέθοδο αυτή και σ'αυτό μάλλον δε θα διαφωνήσω - χωρίς να είμαι και σίγουρη ότι παίζει κάποιο ρόλο. Εύκολα έκανα τις αποσυνδέσεις του υποσυνείδητου από το συνειδητό και δε χρειάστηκε καν να περάσω όλα τα στάδια που αναφέρει στο δεύτερο μέρος. Χθες βράδυ ήπια και μπύρα και σήμερα τον καφέ μου κανονικά - κανένα πρόβλημα. Σα να μην έχω καπνίσει στη ζωή μου ποτέ.
Δεν έχω να πω παραπάνω από άλλο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το φως που άναψε μέσα στο μυαλό μου και να διαβεβαιώσω τον Θανάση πως θα είμαι δίπλα του σε όποια προσπάθεια κάνει στον αντικαπνιστικό του αγώνα. Ας βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε.
Υ.Γ. Το επόμενο βιβλίο μου το έχω παραδώσει ήδη στον εκδοτικό μου οίκο και κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο. Όμως τη Δευτέρα κιόλας θα ζητήσω ν'αλλάξω κάποια κεφάλαια, να τροποποιήσω ορισμένες σκηνές, που έχουν να κάνουν με τους ήρωες μου που καπνίζουν. Στο τέλος του βιβλίου θα κάνω ειδική αναφορά σε αυτή την αλλαγή και τον λόγο για τον οποίον έγινε. Το βιβλίο του Θανάση θέλω να φτάσει στα χέρια όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται...

53 σχόλια:

αντωνης είπε...

Ειχα αρχισει καποια στιγμη να διαβαζω, αλλά ομολογω οτι δυσκολευτηκα να το καταλαβω.
Οπότε μηπως ηταν για σενα τοσο ευκολο λογω του επαγγελματος σου;

Λες να το προσπαθησω παλι;

Καλησπερα & μπραβο!

Χρύσα είπε...

Mαρία μου,
πολύ χαίρομαι για σενα που έκοψες το κάπνισμα!!! Είμαι φανατική καπνήστρια και ακριβώς τα ίδια με σένα νοιώθω κι εγώ για το τσιγάρο.
Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, ήδη τυπώνω το ηλεκτρονικό βιβλίο και ευθείς αμέσως θα το διαβάσω.
ΕΛΠΙΖΩ να βοηθήσει, γιατί ότι επιχειρήματα και να που έχουν πει μέχρι τώρα, κανένα και κανένας δεν με έχει πείσει να το κόψω.
Θα σου πω αν καταφέρω κάτι.

Φιλιά πολλά!!!

Yianna είπε...

Φιλενάδα καλό σου απόγευμα.
Εγώ όπως ξέρεις δεν καπνίζω, ο Κώστας το έχει...κόψει αλλά ξέρω κάποιους φίλους που θέλουν αλλά δεν μπορούν! θα το τους το προωθήσω με την ελπίδα να τους βοηθήσω. Φιλάκια πολλά ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

thumbelina είπε...

Θα σου ευχηθώ κάθε επιτυχία στη προσπάθεια που κάνεις, είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρεις να αντισταθείς στο πειρασμό.
Το βιβλίο "μάτια μου" το βρήκα στο βιβλιοπωλείο, δεν το άρχισα ακόμα αλλά μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον απο το οπισθόφυλλο. Θα σου γράψω τη γνώμη μου μόλις το διαβάσω
Πολύ καλό Σ/Κ (χώρις νικοτίνη ε?)

Aristodimos είπε...

Καλό βοήθημα για τους καπνιστές ωστε να κόψουν αυτην την "κακη συνήθεια".
Αν και για μενα το κυριώτερο ειναι η προσωπική ατομική μας ΘΕΛΗΣΗ. Αν δεν υπάρχει θεληση, οσα βιβλία κι αν διαβάσεις, οσα βοηθήματα και αν πάρεις, δυσκολα το "κόβεις".

Και μιλαω εγω που κάπνιζα 3 πακετα και το εχω "κόψει" 9 χρόνια τώρα.

Καλό Σ/Κ Μαρία μου

Αρης

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΜΠΑΒΟ ΣΟΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΥΑΛΟΥ.ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

Aνεμος είπε...

ANTE αν μπορεσω θα σου κάνω συμπαράσταση...μόνο εσύ είσαι δυνατή??
το πήρα εγωιστικά

Unknown είπε...

Καταρχήν να σου πω ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια σου να νικήσεις αυτή την κακιά συνήθεια.
Εγώ δεν κάπνισα ποτέ μου... Βέβαια όντας 23 ετών μπορεί να καπνίσω στο μέλλον δεν ξέρω...
Σίγουρα πάντως δεν το αναζήτησα και δεν το ζήλεψα ποτέ. Όλοι γυρω μου καπνίζουν κ πιστεύω πως αν ήταν να καπνίσω θα το είχα κάνει ήδη! Απλώς δεν μου αρέσει...
Ν μου αρέσει εξάλλου τι? Η μυρωδιά του ( για να μην πω η βρώμα του) ή μήπως οι ευεργετικές του συνέπειες στην υγεία μας...
Μα γιατί όλοι αυτοί που καπνίζουν ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ να καταλάβουν πως μόνο κακό έχει να τους προσφέρει αυτό το πράγμα... ΓΙΑΤΙ?
Να σαι καλά Μαρία μου καικαλή συνέχεια στον δυσκολο αγωνα! Ελπίζω σε ένα χρόνο από τώρα αλλά κ για πάντα να θυμάσαι οτι το τελευταιο σου τσιγάρο το είχες κάνει εκείνο το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στα τέλη του Οκτώβρη το 2009.
Καλό σου βράδυ!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Mαρια μου σορυ, αλλά εγω΄δεν θα το διαβάσω.

Γιατι απλουστατα δεν θελω να κόψω το κάπνισμα...

Φιλακια

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρία μου χρόνια προσπαθώ να πείσω τη φιλενάδα σου να το κόψει αλλά δεν τα έχω καταφέρει!Για να δούμε τώρα με το βιβλίο του Θανάση θα γίνει τίποτα;
Προσωπικά δεν καπνίζω γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι το τσιγάρο "βοηθάει" ή "ανακουφίζει" σε οτιδήποτε.Είναι απλά μια κακή συνήθεια και πολλοί καπνίζουν από αμηχανία και μόνο (παρακολουθείστε έναν καπνιστή που μπαίνει κάπου,η πρώτη του κίνηση είναι ν' ανάψει τσιγάρο).
Μπράβο για την άποφασή σου!

marianaonice είπε...

Aν και δεν είμαι καπνίστρια, καταλαβαίνω πόσο εύκολο είναι να εγκλωβιστεί κανείς στη φυλακή της νικοτίνης!
Συγχαρητήρια Μαρία μου που τα κατάφερες!
Και εύχομαι να μείνεις για πάντα έξω από αυτή τη φυλακή!

claire είπε...

Και εγώ πρώην μανιώδης καπνίστρια δραπέτευσα απο τα φοβερΆ ΔΕΣΜΆ της σιχαμένης συνήθειας εδω και 17 μήνες!!!Επιτέλους ανάσανα.τι φοβερή αίσθηση να πέρνεις βαθιά ανάσα και να μην πνίγεσαι απο το
βήχα!
Και να μοιραστώ ένα μυστικό μου...
Κάθε μηνα βάζω στην άκρη 110 ευρω ,όσο πλήρωνα για τον αργό φονιά μου και κάποια στιγμή θα μου προσφέρω ένα ταξίδι-έκπληξη σε κάποια γωνιά τησ γης....
Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου και όταν σου έρχεται επιθυμία βγες απο το σπίτι ή το γραφείο κάνε μια βόλτα και όλα καλά.

Maria Tzirita είπε...

Αντώνη μου, να το διαβάσεις! Ξανά και ξανά μέχρι να το καταλάβεις. Θα το νιώσεις μέσα σου, θα δεις τη διαφορά και τότε δε θα χρειάζεται να κάνεις τίποτα, απλά δε θα θες να καπνίσεις πια! Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις γιατί είσαι πανέξυπνος άνθρωπος και πραγματικά μόνο ευφυία χρειάζεται εδώ, τίποτε άλλο! Καλημέρα και καλή Κυριακή!

Maria Tzirita είπε...

Χρύσα μου καλή, να το πιστέψεις ότι θα το καταφέρεις! Εδώ το έκοψα εγώ που ποιός να μου το έλεγε και να μην τον έλεγα τρελό! Αφού το έκανα εγώ, μπορούν όλοι, είμαι σίγουρη! Να πας να πάρεις και το κανονικό βιβλίο, είναι ακόμα πιο βοηθητικό στο δεύτερο μέρος του κι ό,τι απορία έχεις ή θες να συζητήσουμε, εδώ είμαι εγώ! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου τι καλά! Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε δε θα καπνίζει κανένας μας και θα καθόμαστε κι όπου θέλουμε στα μαγαζιά! Να το προτείνεις το βιβλίο, να το δωρίσεις σε φίλους, θα σου είναι ευγνώμονες!
Σε γλυκοφιλώ! Καλή μας βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Thumbelina μου σ'ευχαριστώ, όμως πίστεψέ με, δε το νιώθω σαν πειρασμό το τσιγάρο και δεν κάνω καμιά προσπάθεια ν'αντισταθώ σε τίποτα. Χθες πήγα με την κόρη μου σε ένα καφέ, κοιτούσα όλους που κάπνιζαν κι ένιωθα απορία. Πώς κάπνιζα τόσα χρόνια, πώς το έκανα αυτό το πράγμα; Όχι ζήλια δεν ένιωσα, μάλλον οίκτο ένιωσα για όλους τους καπνιστές... Ακριβώς γι αυτό διαφοροποιείται το βιβλίο αυτό σε σχέση με άλλες μεθόδους. Δε νιώθεις καμιά στέρηση, απλά καταλαβαίνεις ότι τόσο καιρό δηλητηριαζόσουν, βρωμιζόσουν και πλήρωνες κι από πάνω! Το καταλαβαίνεις όμως, μπαίνει στο υποσυνείδητό σου!
Περιμένω εντυπώσεις απ'το δικό μου βιβλίο, φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Άρη μου, διάβασε το ηλεκτρονικό βιβλίο που είναι δωρεάν και θα καταλάβεις ότι αν κατανοήσεις τα όσα λέει, μετά θα χρειάζεται θέληση για να καπνίσεις κι όχι για να ΜΗΝ καπνίσεις! Σου φαίνεται παράξενο; Εκεί έγκειται η επιτυχία του, ότι σε κάνει να μην το θες το τσιγάρο και δε χρειάζεται να παλέψεις και να προσπαθήσεις για τίποτα. Να μου είσαι καλά, καλή μας βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Σκρουτζάκο μου, να το συστήσεις οπωσδήποτε και γι άλλη μια φορά θα το πω: ΔΕ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ! Το να μην καπνίζω πια μου φάνηκε σα λογική συνέπεια. Το να συνεχίζω να καπνίζω μετά από όσα έμαθα θα με έκανε να φαίνομαι τραγικά ανόητη και θέλω να πιστεύω πως δεν είμαι! Όχι τόσο ώστε να πληρώνω τον δολοφόνο μου καθημερινά!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε φίλε μου, διάβασε το βιβλίο και μετά όλα θα σου φαίνονται εύκολα. Δε χρειάζεται να είσαι δυνατός, δε θα παλέψεις με τίποτα - γιατί αυτό είναι το τσιγάρο: ένα τίποτα....
Σε φιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Νατάσσα γλυκιά μου... Καταρχήν να σου πω ότι δεν κάνω καμία προσπάθεια. Προσπάθεια μεγάλη θα χρειαζόταν για να με πείσει κάποιον να το ξαναβάλω στο στόμα μου, έστω για μία τζούρα! Και πάλι δε νομίζω ότι θα το κατάφερνε...
Διάβασε την ηλεκτρονική έκδοση, κατέβασέ το, για να είσαι σίγουρη ότι δε θα καπνίσεις ποτέ! Και για να σου λυθούν οι απορίες που έχεις σχετικά με το γιατί καπνίζουν όσοι καπνίζουν... Τα εξηγεί όλα λεπτομερέστατα και με απόλυτη αλήθεια. Ελπίζω να παραμείνεις για πάντα μη καπνίστρια κι αν το διαβάσεις είμαι σίγουρη πως θα παραμείνεις!
Χίλια φιλιά, καλή σου βδομάδα!

Maria Tzirita είπε...

Ρίκυ μου, αν ένας άνθρωπος πει δε θέλω να σταματήσω να καπνίζω και το εννοεί (δηλαδή δεν κρύβεται "δεν μπορώ" πίσω από το "δεν θέλω"), σημαίνει ότι έχει σαφώς αυτοκτονικές και μαζοχιστικές τάσεις. Πιστεύεις κάτι τέτοιο για τον εαυτό σου;....
Είσαι νοήμων άνθρωπος και ανοιχτόμυαλος. Κάνε μου μια χάρη: διάβασέ το και μην το κόψεις. Αλλά διάβασέ το. Ας χάσεις μια ώρα απ'τη ζωή σου. Διάβασέ το κι έλα να το συζητήσουμε μετά....
Φιλάκια κούκλα μου - εγώ θα σ'αγαπάω έτσι κι αλλιώς!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη μου, αφού το έκανα εγώ, μπορούν να το κάνουν όλοι! Είχες γνωρίσει πιο μανιώδη καπνίστρια από μένα; Πείσε την να διαβάσει το βιβλίο, πες της ότι το ζητάει η φιλενάδα της σα χάρη και μετά θα δεις ότι είναι όλα εύκολα! Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά - ακόμα περιμένω! Φιλιά και στους δυό σας!

Maria Tzirita είπε...

Μαριάννα μου, θα μείνω, είμαι σίγουρη! Ποιός άνθρωπος δε θέλει να είναι ελεύθερος και πάει εκούσια να μπει στη φυλακή; Όταν καταλάβεις ότι ακριβώς για φυλακή πρόκειται, το μόνο που θες είναι να μείνεις απέξω!
Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Claire μου, πολύ χαίρομαι που σε γνωρίζω και μάλιστα με αυτή την αφορμή! Αυτό με τα χρήματα το σκέφτηκα κι εγώ - εγώ ξόδευα 120 με 140 ευρώ το μήνα! Κρίμα κι άδικο, τι να πω...γιατί δεν το'βλεπα τόσα χρόνια;...
Να'σαι καλά, καλή συνέχεια και θα τα λέμε σίγουρα!

VAD είπε...

Μαρία μου,καλημέρα,θα το διαβάσω και θα σου πω,κι αν δεν προλάβω εδώ,θα σου στειλω email,ομως μην αρχίσουμε εδω μεσα τις ύβρεις κατά των καπνιστών,και τα γνωστά,ανόητοι,εγκληματίες, και...και...και...,δεν ειμαστε λεπροί,βρε παιδιά....
Και το χειρότερο ειναι ότι ως πιο φανατικοί αντικαπνιστές εμφανίζονται αυτοι που μεχρι χτες ειχαν καπνίσει στη ζωή τους δέκα νταλίκες καπνό!Προσωπικά αν το κόψω,δε θα επιτεθώ υβριστικά σε κανέναν καπνιστή,ποτέ...

Maria Tzirita είπε...

Vad καλέ μου, κανένα δε βρίζουμε και κανέναν δεν κατηγορουμε, παρά μόνο τον ίδιο μας τον εαυτό! Εγώ κοπανιέμαι και με βρίζω και με μουτζώνω κι έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω, γιατι τώρα ξέρω! Δε μπορώ να κατηγορήσω κανένα που καπνίζιε, διότι όπως κι εγώμέχρι πρότινος, ζει σε άγνοια και σε πλάνη. Έχει εξαπατηθεί, έχει πέσει στην παγίδα. Θύμα είναι, όπως ήμουνα, δεν μπορείς να τον βρίσεις κι από πάνω! Αλλά εγώ εμένα, δέκα μούτζες μου ρίχνω, το παραδέχομαι!
Διάβασέ το και τα λέμε, φιλιά φίλε μου, καλή Κυριακή!

Maria Tzirita είπε...

Διαβάστε κι αυτό, για να μη νομίζετε πως μόνο εγώ τα λέω αυτά...
http://www.skeftomai.gr/ygeia/forum/index.php?topic=237.0

Μηθυμναίος είπε...

Δεν είμαι καπνιστής! Δεν έχω βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα, όπως ποτέ δεν κατάλαβα τι βρίσκουν στο τσιγάρο… Σε συγχαίρω για τη δύναμη της θέλησής σου κι εύχομαι αυτό το «το τελευταίο τσιγάρο της ζωής σου» να είναι πράγματι το τελευταίο και το παράδειγμα καθώς και η ανάρτησή σου να βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερους να το κόψουν… το ρημάδι!!!

Την καλημέρα μου κι ας είναι βροχερή κι ας είναι συννεφιασμένη…

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

Μαράκι μου θέλω πολύ να το κόψω αλλά πάντα δυσκολευόμουν. Θα κάνω άλλη μια προσπάθεια με αυτό το βιβλίο και ελπίζω να με βοηθήσει όπως κι εσένα...

Theogr ο κηπουρός είπε...

Το έχω κόψει από το 2002. Όχι δεν είναι εύκολο αλλά γίνεται. Είναι θέμα θέλησης, ξέρεις εσύ. Σου εύχομαι καλή δύναμη και όταν ξανασυναντηθούμε να είσαι άκαπνη.

kiki είπε...

Εύχομαι να συνεχίσεις άκαπνη!

Teteel είπε...

Είσαι τόσο αποφασισμένη, που η ευχή μου για καλή επιτυχία, μου φαίνεται λίγη. Μπράβο σου! Πολλά φιλιά.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μαράκι μου νομίζω ότι πιο μανιώδης καπνίστρια από μένα δεν υπάρχει άλλη.
Θα σου πω μονάχα για να .... φρίξεις, ότι και στις δύο μου εγκυμοσύνες κάπνιζα 2 πακέτα (των 25 τσιγάρων) την ημέρα, ντρέπομαι και που το λέω!
Ολοι με κοίταζαν με αηδία και καλά έκαναν!
Θα το πάρω το βιβλίο, προσωπικά δεν νομίζω ότι θα μου κάνει τίποτα, αλλά ποτέ κανεις δεν ξέρει.
Φιλιά!

Vassilis είπε...

Mπράβο Μαρία! Τελικά όλοι μπορούν να πάρουν την απόφαση αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ερέθισμα για να τους ξυπνήσει από τον εθισμό. Για σένα αυτό ήταν ένα βιβλίο και νομίζω ότι δεν ήταν τυχαίο. Ίσως ήταν ένας λόγος για να αλλάξεις κάτι στο βιβλίο που ετοιμάζεις και να περάσεις έτσι και το δικό σου μήνυμα.

Aspa είπε...

Συγχαρητήρια Μαρία! Δεν καπνίζω αλλά μου κίνησες την περιέργεια να διαβάσω έτσι κι αλλιώς το βιβλίο. Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα!

pavlina είπε...

Καλημέρα Μαρία μου,
και συγχαρητήρια!!!!!!!
Εγώ έχει 2 εβδομάδες αγωνίζομαι να το κόψω, ελπίζω να συνεχίσω έτσι...αλλά θα ήταν καλή ιδέα να διαβάσω και το βιβλίο!!!
Καλή δύναμη σε όσους προσπαθούν!
Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!!!

akrat είπε...

ΑΝΆΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ...

marianaonice είπε...

@ΕΛΕΝΑ
Oμολογώ ότι έπαθα σοκ!
Τα παιδιά ...γλύτωσαν??
Τι να πω...
Απίστευτο μου φάνηκε αυτό και πολύ εγωϊστικό θα έλεγα...
Ας είναι, αν τα παιδιά είναι εντάξει, τέλος καλό, όλα καλά!

KitsosMitsos είπε...

Έχω αρκετούς φίλους που μπορώ να το προτείνω :-)

Maria Tzirita είπε...

Μυθημναίε φίλε μου, γι άλλη μια φορά θα το πω: χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θέληση για να σταματήσεις να αυτοδηλητηριάζεσαι, χωρίς κανένα όφελος; Μάλλον θέληση για το αντίθετο χρειάζεται! Αυτό σε κάνει να καταλάβεις το βιβλίο του φίλου μας!
Να μου είσαι καλά, πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Κλωστούλα μου, θα σε βοηθήσει σίγουρα! Εγώ φαντάσου δεν ήθελα ΚΑΝ να το κόψω, ούτε που το είχα σκεφτεί ποτέ κι όμως το έκοψα μαχαίρι! Διάβασέ το οπωσδήποτε και πες μου, ναι; Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Θοδωρή μου, εδώ διαφωνούμε...ΕΙΝΑΙ εύκολο, είναι πανεύκολο, αρκεί να ξέρεις την αλήθεια. Κρίμα να μην είχες διαβάσει το βιβλίο τότε (που δε υπήρχε δηλαδή!), δε θα είχες δυσκολευτεί καθόλου! Σιγουρα όταν βρεθούμε, θα είμαι ακόμα ελεύθερη.... Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Κική μου, συνεχίζω πανευτυχής τη νέα, ελεύθερη από τη νικοτίνη ζωή μου! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Ελευθερία μου, είμαι αποφασισμένη γιατί είμαι πλέον συνειδητοποιημένη... Φιλιά και σε σένα!

Maria Tzirita είπε...

Έλενα, να το πάρεις οπωσδήποτε! Κι εγώ δεν πίστευα ότι υπήρχε περίπτωση να το κόψω ποτέ και όμως! Νομίζω πως αυτοί που το αμφισβητούν περισσότερο στο τέλος πείθονται πιο εύκολα από το βιβλίο, θα το δεις! Σου εύχομαι καλή ανάγνωση και επιτυχία - το χρωστάς στον εαυτό σου! Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Βασίλη μου κι εγώ πιστεύω πως δεν ήταν τυχαίο: ήρθε την κατάλληλη στιγμή, ακόμα κι αν εγώ η ίδια δεν το είχα συνειδητοποιήσει! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Άσπα μου, γειά σου! Μπορείς να το δωρίσεις σε φίλους καπνιστές, θα σου χρωστούν ευγνωμοσύνη! Να είσαι και να περνάς καλά, πολλά φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Παυλίνα μου, διάβασε το βιβλίο οπωσδήποτε, έστω την ηλεκτρονική δωρεάν έκδοση και θα δεις πως δεν υπάρχει τίποτα να παλέψεις! Το τσιγάρο δεν είναι εχθρός, όπως δεν είναι και φίλος, πολύ απλά γιατί δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ! Παλεύεις με το τίποτα; Δεν είναι αστείο κι από μόνο του; Θ'αλλάξεις σελίδα μια για πάντα φιλενάδα, όπως κι εγώ...πανεύκολα!
Σε φιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Ακράτ, γι αυτούς που πισχτεύουν ότι έχουν εξάρτηση είναι το βιβλίο, διάβασέ το. Θ'αλλάξεις γνώμη, στο εγγυώμαι... Φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Μαριάννα μου, φρίκαρες,ε; Αυτά κάνουμε εμείς οι καπνιστές κι όταν τα συνειδητοποιούμε...άστα να πάνε! Εγώ ευτυχώς άρχισα το κάπνισμα μετά που γέννησα, ευτυχως δηλαδή, τουλάχιστον δεν την πλήρωσε το παιδάκι μου τη μανία αυτοκαταστροφής μου!

Maria Tzirita είπε...

Κίτσο να το προτείνεις, είναι το καλύτερο δώρο που θα τους κάνεις! Να μου είσαι καλά, φιλιά!

Artanis είπε...

Δεν καπνίζω ούτως ή άλλως, οπότε, μόνον καλημέρες θα σου στείλω και φιλιά...
Καλά να περνάς...

55fm είπε...

Mακάρι να συνεχίσεις...
Είμαι εδώ και αρκετό καιρό σε μια τέτοια προσπάθεια.
Το κόβω λίγες μέρες και μετά βρίσω χαζούς λόγους και το ξαναρχίζω...
Μεγάλο βάσανο,ελπίζω να τα καταφέρω.
Σου εύχομαι καλή αντικαπνιστική συνέχεια...
Όσο για το βιβλίο, θα το αγοράσω και βλέπουμε...
Καλημέρα!