10 Ιαν 2010

Συνέντευξη στο μαθητικό τύπο της Κύπρου

Πριν μερικούς μήνες επικοινώνησε μαζί μου η Δήμητρα Κυπριανού, μαθήτρια της Β λυκείου του Αγ.Γεωργίου Λακατάμειας Κύπρου ζητώντας μου μια συνέντευξη για την εφημερίδα του σχολείου τους. Με χαρά της απάντησα ότι ήταν τιμή μου να φιλοξενηθώ σε αυτή την όμορφη προσπάθεια των παιδιών κι έτσι έγινε η συνέντευξή μας, η οποία όπως θα διαπιστώσετε δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια επαγγελματική δημοσιογραφική συνέντευξη!
Άλλωστε η εφημερίδα των μαθητών είναι εξαιρετική στο σύνολό της και με την ανάρτησή μου αυτή θέλω τόσο να ευχαριστήσω τη Δήμητρα και τους συμμαθητές της, όσο και να τους συγχαρώ για τη δουλειά τους. Σας παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες και το κείμενο της συνέντευξης αναλυτικά.



1. Καταρχήν, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη! Θα θέλαμε να μάθουμε πώς προέκυψε ο τίτλος "ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ" για το νέο σας μυθιστόρημα;
Η αλήθεια είναι πως πρώτα προέκυψε ο τίτλος και μετά το μυθιστόρημα! Στον τόπο απ'όπου κατάγομαι, στο Τολό, είχα γνωρίσει μια τυφλή γυναίκα, συγχωριανή κι έκανα παρέα από παιδί με τον γιο της. Εκείνος πάντα χρησιμοποιούσε την έκφραση "μάτια μου" στο λόγο του κι όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε πως το είχε κολλήσει από τη μητέρα του που τον φώναζε πάντα έτσι, αφού εκείνος, ο μοναχογιός της ήταν τα μάτια της... Το θεώρησα συγκλονιστικό αυτό το στοιχείο κι από εκεί εμπνεύστηκα όλο το βιβλίο.
2. Τι σας έκανε να χρησιμοποιήσετε σαν ηρωίδα στο βιβλίο σας μια κοπελα τυφλή;
Όπως είπα και παραπάνω, ήταν η επαφή μου με αυτή τη γυναίκα που με προέτρεψε να γράψω μια ιστορία για τη ζωή ενός τυφλού ανθρώπου. Ήθελα να γνωρίσει ο κόσμος πώς νιώθουν, πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, που πολλές φορές αντιμετωπίζουμε, αδίκως, με προκατάληψη.
3. Υπάρχουν πραγματικά στοιχεία/γεγονότα στο βιβλίο ή είναι όλα φανταστικά;
Υπάρχουν πολλά πραγματικά στοιχεία, κυρίως ο τόπος όπου εξελίσσεται η ιστορία και είναι ο τόπος καταγωγής μου, το Τολό Αργολίδας. Ουσιαστικά έπλασα ένα μύθο γύρω από τη ζωή της Λένας, κρατώντας κάποια αληθινά στοιχεία σαν βάση της ιστορίας. Η επιθυμία του γιου της όμως και παιδικού μου φίλου, είναι να μην αποκαλύψω ποιά είναι αυτά και οφείλω να την σεβαστώ.
4. Μέσα από το βιβλίο σας φαίνεται να έχετε πολλές γνώσεις για τη ζωή των τυφλών, καθώς και την ψυχολογία τους... Θα θέλαμε να μάθουμε πώς εξηγείται αυτό!
Κατά ένα μέρος προέρχεται από την γνωριμία μου με τη συγκεκριμένη γυναίκα, από πληροφορίες που μου έδωσε ο γιος της, αλλά και από έρευνες που έκανα μέσω διαδικτύου, διαβάζοντας πολλά κείμενα γύρω από τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Από κει και πέρα με οδήγησε το ένστικτό μου, αφού γράφοντας το βιβλίο ένιωθα σα να ήμουν εγώ η Λένα και σκεφτόμουν πάντα πώς θα ένιωθα και πώς θ'αντιδρούσα στη θέση της.
7. Ξέρω ότι έχετε σπουδάσει ψυχολογία, αλλά και πως ασχολείστε με το μάρκετιγκ! Πώς συνδυάζονται αυτά με τη συγγραφή;
Τα πάντα συνδυάζονται με τη συγγραφή! Το να γράφεις δεν είναι τίποτε άλλο από το να παρατηρείς την ίδια τη ζωή και να την καταγράφεις. Δεν παίζει κανένα ρόλο το βιοποριστικό σου επάγγελμα.
8. Πόσο καιρό παίρνει η συγγραφή ενός μυθιστορήματος; Ποιες δυσκολίες υπάρχουν μέχρι ο αναγνώστης να πάρει στα χέρια του το βιβλίο;
Ο χρόνος είναι κάτι εντελώς σχετικό. Μπορεί να γράψω ένα βιβλίο σε 3 μήνες, μπορεί και σε 3 χρόνια. Σαφώς οι συγγραφείς που καταπιάνονται με ιστορικά μυθιστορήματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο έρευνας και μελέτης. Εμένα μου παίρνει χρόνο να "γράψω" το βιβλίο μέσα στο μυαλό μου. Το σκέφτομαι για πολύ καιρό, χωρίς να έχω γράψει μια λέξη κι όταν αποφασίζω να γράψω, μπορεί να το ολοκληρώσω και σε ένα μήνα! Στη συνέχεια βέβαια το επεξεργάζομαι και το ρετουσάρω, μέχρι την τελική του μορφή. Από τη στιγμή που θα το παραδώσω στον εκδοτικό μου οίκο, απαιτούνται λίγοι μόνο μήνες προκειμένου να γίνει η επιμέλεια, να καταλήξουμε σε εξώφυλλο, οπισθόφυλλο κλπ.
9. Ποια προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να μπορέσει να ασχοληθεί με τη συγγραφή μυθιστορημάτων;
Δε νομίζω πως η λέξη "προσόντα" χαρακτηρίζει αυτό που χρειάζεται για να γράψει κάποιος. Είναι ένστικτο, είναι ανάγκη, είναι κάτι που γίνεται αυθόρμητα και που σίγουρα κανείς δε μπορεί να σου διδάξει. Σαφώς βοηθά το να έχει διαβάσει κάποιος πολλά βιβλία στη ζωή του και να μη σταματά ποτέ να διαβάζει!
10. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση για μεταφορά μυθιστορημάτων στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Ποια η γνώμη σας για αυτό το φαινόμενο; Εσείς είστε ανοιχτή σε μια τέτοια πρόταση;
Ναι, θα μου άρεσε πολύ να δω κάποιο από τα έργα μου στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Αν είναι καλή παραγωγή και προσεγμένη δουλειά, θεωρώ ότι μπορεί να προβάλει ένα συγγραφικό έργο μια τέτοια μεταφορά και όχι να το προσβάλει.
11. Θα θέλαμε να μας πείτε αν ετοιμάζετε κατι καινούριο αυτη τη περίοδο.
Το τρίτο μου βιβλίο έχει ήδη παραδοθεί στον εκδοτικό μου οίκο Ψυχογιό και θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2010. Έχει τίτλο "Αν δεν υπήρχε αύριο" κι είναι ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο από τα προηγούμενα!
12.Διάβασα στο blog σας ότι επισκεφθήκατε την Κύπρο. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τον τόπο αλλά και το αναγνωστικό κοινό; Σκοπεύετε να μας ξανάρθετε σύντομα;
Κάποτε είπα ότι πατώντας το πόδι μου στην Κύπρο ένιωσα σα στο σπίτι μου. Δε μπορώ να εξηγήσω γιατί συνέβη αυτό, ίσως είναι ένα είδος χημείας! Λάτρεψα τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του που ομολογουμένως είναι οι πιο ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι που έχω συναντήσει! Σίγουρα θα ξανάρθω, ίσως και μέσα στην επόμενη χρονιά. Έχω αποκτήσει πολλούς φίλους στην Κύπρο που ανυπομονώ να ξανασυναντήσω!
13. Κλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε σε εμάς τους έφηβους για τη ζωή αλλά και για τα βιβλία;
Αυτό που λέω και στην κόρη μου, που είναι στην εφηβεία: Η ζωή είναι σαν το βιβλίο... όταν ένα κεφάλαιο τελειώσει προχωράς στο επόμενο, έχοντας κερδίσει την εμπειρία. Μπορεί να σου έδωσε στεναχώρια και πίκρα, αλλά το επόμενο θα κρύβει τη χαρά. Το σημαντικό είναι να κλείνεις το κεφάλαιο που άφησες πίσω και να προχωράς, πιο σοφός και πιο έμπειρος. Όπως και για κάθε βιβλίο που διαβάζεις κάτι κερδίζεις και δε μετανιώνεις ποτέ που το διάβασες, έτσι και στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να μετανιώνεις γι αυτό που έζησες...

29 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Οι νέοι άνθρωποι που ξέρουν να τιμούν άξιους ανθρώπους σαν κι εσένα αγαπημένη φίλη Μαρία. Στην Κύπρο πότε θα έρθεις; Φιλιά από Λευκωσία.

Mariela είπε...

Μπράβο στα παιδιά, πράγματι πολύ καλή η συνέντευξη...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πολύ όμορφη η συνέντευξη Μαράκι μου, πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μιαν επαγγελματική!
Τελικά τα νέα παιδιά μας εντυπωσιάζουν πολλές φορές με την "σοφία" τους!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Και εις ανώτεραααααααααααααααα!!!!


Σε φιλω φίλη!

Yianna είπε...

Φιλενάδα καλησπέρα! Πολύ την χάρηκα αυτή σου την ανάρτηση....δεν ξέρω γιατί αλλά νοιώθω πολύ πολύ περήφανη!! Μπράβο τους που ασχολήθηκαν με την λογοτεχνία και με το δικό σου βιβλίο, δεν βλέπεις σήμερα πολλά νεαρά παιδιά να ασχολούνται με λογοτεχνικά βιβλία...αλλού είναι το μυαλό τους. Σοφή η συμβουλή σου ...και εμείς οι μεγάλοι πρέπει να την ακολουθήσουμε. Φιλάκια πολλά Μαρία μουΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Υ.Γ. Τι σημαίνει ρετουσάρω?????????

Leviathan είπε...

iperoxi i sinedeuxi!! :) kali evdomada Maria mou!! filakia polla! :)

mariak είπε...

...Αχ Μαράκι μου θυμήθηκα τα δικά μου μαθητικά χρόνια που εκδίδαμε κι εμείς ανάλογη εφημερίδα....χαίρομαι που τα παιδιά συνεχίζουν αυτή την όμορφη δραστηριότητα και φυσικά φιλοξενουν αξιόλογους ανθρώπους όπως εσύ.....μάτια μου....Φιλάκια καλή χρονιά κι από δω σου εύχομαι

Smaragdenia είπε...

πάρα πολύ ωραία η συνέντευξή σου μαράκι μου...νασαι πάντα καλά, πριγκηπέσσα
φιλάκια πολλά
Σμαραγδένια

Artanis είπε...

Καλοτάξιδο το 3ο βιβλίο σου, και χρόνια πολλά για τα γεννέθλια της κόρης σου...Δυο κούκλες, μάννα και κόρη...Συγχαρητήρια για όλα...
καλημέρα και φιλιά από ΝΖ...

zeidoron dtsoukas είπε...

Μπράβο στα παιδιά και για την πολύ αξιόλογη εφημερίδα τους και για την πολύ καλή συνέντευξη που σου έκαναν Μαρία.
Μπράβο και σε σένα που δεν δίστασες να μιλήσεις σε μια μαθητική εφημερίδα.Μη νομίζεις πως θα το τολμούσαν πολλοί αυτό.Καλό βράδυ!

akrat είπε...

ευτυχώς που βγάζουν εφημερίδα και δεν βλέπουν τηλεόραση όλη την ημέρα
και αυτά που είπατε είναι πολύ ωραία

neni είπε...

Tι όμορφη η σκέψη των μαθητών γι ασυνέντευξη!
Πάντα τέτοια αγαπημένη μου Μαρία,πάντα τέτοιες εκπλήξεις κ συγκινήσεις να έχεις.
Εγώ ανυπομονώ για το Αν δεν υπήρχε αύριο!!!!!

Σε φιλώ κ σ΄αγαπώ.

cook είπε...

Μαρακι μου διαβασα το Ματια μου...είδα τα ματια μου αλλιως...κι εκλαψα πολύ...

σου εχω ενα βραβειο,περνα σε λιγο να το παρεις :)

Maria Tzirita είπε...

Φοίβο μου αγαπημένε, απ'ότι μου λένε από τον Ψυχογιό, τέλος Φεβρουαρίου! Είναι κοντά η ώρα που θα γνωριστούμε επιτέλους κι από κοντά! Εννοείται ότι θα σε ενημερώσω λεπτομερώς μόλις ξέρω! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φιλιά και καλή αντάμωση!

Maria Tzirita είπε...

Μαριέλα μου, ήταν πράγματι πολύ καλή και το χάρηκα κι εγώ! Να μου είσαι καλά, φιλάκια συμπεθέρα!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου, πάντα τα παιδιά μας δίνουν τις μεγαλύτερες χαρές! Σε φιλώ κι εγώ!

Maria Tzirita είπε...

Ρικούλα μου σ'ευχαριστώ, θέλω να έρθω από το μπλογκόσπιτό σου να σου πω κάτι σχετικά με τα βιβλία σου κι έχω μπλέξει με τη δουλειά και την επιμέλεια του καινούργιου βιβλίο και δεν παίρνω ανάσα! Θα το κάνω σύντομα όμως, φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, έχω την αίσθηση ότι τα δικά σας παιδιά εκεί στην Κύπρο αγαπούν περισσότερο τη λογοτεχνία! Αν σκεφτείς και την αναλογία του πληθυσμού δηλαδή, είναι σαφώς εντυπωσιακό. Ρετουσάρω σημαίνει κάνω τις τελευταίες διορθώσεις, το "ξαναπερνάω", προκειμένου να είναι έτοιμο για έκδοση. Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Λεβιάθαν μου φιλιά και σε σένα, να είσαι σε αναμονή της αποκάλυψης...

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι μου κι εμένα η χαρά μου είναι μεγάλη όταν βλέπω τέτοιες πρωτοβουλίες από μαθητές, πόσο μάλλον κι όταν φιλοξενούμε σε αυτές! Να μου είσαι καλά κι εσύ, φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδένια μου κι εσύ να είσαι καλά, φιλιά σε σένα και τα μαθητούδια σου στο νησί!

Maria Tzirita είπε...

Αρτάνις μου σ'ευχαριστώ καλή μου, φιλιά πολλά και σε σένα εκεί στα ξένα...

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη μου, γιατί όχι; Όταν μιλάς από την καρδιά σου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα! Φιλιά σε σένα και τη φιλενάδα μου!

Maria Tzirita είπε...

Ακρατ, σ'ευχαριστώ, αυτό το θέμα με την τηλεόραση που έθιξες είναι τεράστιο, ας μην το ανοίξουμε καλύτερα... Να είσαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Νενάκι μου, ελπίζω να σου αρέσει και το επόμενο βιβλίο όσο τα προηγούμενα! Σ'ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου, την οποία ξέρεις πως ανταποδίδω... Φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Μαγειρισσούλα μου, χαίρομαι που σου άρεσε και άγγιξε την καρδούλα σου... Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο, να μου είσαι καλά! Φιλάκια γλυκά!

marian είπε...

Γλυκιά μου Μαρία, καταρχήν να ευχηθώ καλή χρονιά!!!!
Έχεις απόλυτο δίκιο! Η συνεντευξη δεν εχει σε τίποτα να ζηλέψει τις συνεντεύξεις των μεγάλων δημοσιογράφων!!!
Μπράβο στα παιδιά και μπράβο και σε σένα για τις πολυ ωραίες σου κουβέντες και συμβουλές που τους έδωσες!!!!!
Μου άρεσε πολύ εκείνο το "κρατάμε την εμπειρία και πάμε παρακάτω"!!!!
φιλιά πολλά πολλά!!!!

Υ.Γ περιμένουμε με ανυπομονησία το τρίτο σου βιβλίο!!!!:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕΣ.
ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.

Leviathan είπε...

kali evdomada Maria mou! filiaaaaa :)