1 Μαρ 2010

Αγαπώ σε πολλά...




Μου πήρε αρκετή ώρα ν'αποφασίσω αν θα κάνω μια μεγάλη ανάρτηση ή πολλές μικρότερες, σχετικά με το ταξίδι μου στην Κύπρο. Κατέληξα στο πρώτο. Να μη σας κουράσω με πολλές διαφορετικές αναρτήσεις, να προσπαθήσω να είμαι περιεκτική και να τα χωρέσω όλα σε μία. Αισθήματα, εικόνες, συγκίνηση, αγάπη... να τα στριμώξω μέσα σε λέξεις... Κι όμως.... τα όσα έζησα τις τρεις τελευταίες μέρες ξεπερνούν την όποια συγγραφική μου ικανότητα.... Κύπρος λοιπόν. Κύπρος και πάλι. Η χώρα που κάποτε αποκάλεσα δεύτερη πατρίδα μου, τώρα, μετά από πολύ καιρό και πολύ πόνο, δικαίωσε τον τίτλο αυτόν μέσα στην καρδιά μου. Είμαι συγκινημένη γι αυτό θα σας μιλήσω από καρδιάς. Είμαι μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής και γράφω αυτά τα λόγια, γι αυτό και βγαίνουν αφιλτράριστα. Αυτό εξάλλου σημαίνει από καρδιάς και όχι από νου... Φοβόμουν να πάω. Από τη μιά η ψυχή μου λαχταρούσε να ξαναδεί αγαπημένα μέρη κι ακόμα πιο αγαπημένους ανθρώπους, από την άλλη τα φαντάσματα του παρελθόντος απειλούσαν την ηρεμία της ψυχής και του μυαλού μου. Φοβόμουν πως θα ξυπνήσουν και θα με στοιχειώσουν γι ακόμα μια φορά... Όλα μέσα στο μυαλό μου. Η αγάπη του κόσμου που με περίμενε εκεί και η λαχτάρα μου να τους συναντήσω νίκησαν τις όποιες ανόητες φοβίες μου. Και πήγα στην Κύπρο. Στην Κύπρο μου... Μαζί με την Πόπη Γαλάτουλα και την Ελένη Βαζούρα των δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Ψυχογιός, πετάξαμε την Παρασκευή πολύ νωρίς το πρωί για τη μεγαλόνησο. Όλη μέρα στη Λάρνακα, έδωσα συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και έντυπα και το απόγευμα υποδέχτηκα φίλους κι αναγνώστες στο πολύ όμορφο βιβλιοπωλείο του κυρίου Μαυρομάτη στην πόλη αυτή - ένα από τα 12 που διατηρεί σε όλη την Κύπρο!

Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, φοβόμασταν πως δε θα έρθει κανείς εξαιτίας της πρωτοφανούς για την Κύπρο βροχόπτωσης, και όμως..... Και κόσμος ήρθε και φίλες αγαπημένες ήρθαν και γίναμε μια αγκαλιά! Μέσα στον πολύ ζεστό χώρο του βιβλιοπωλείου δε μας πήρε πολύ χρόνο να γίνουμε όλοι μια παρέα που με ιδιαίτερη θέρμη ανταλλάσσαμε απόψεις για το τι θα αλλάζαμε στη ζωή μας, αν δεν υπήρχε αύριο...

Κι ενώ υπέγραφα βιβλία στο τέλος και φωτογραφιζόμουν με τις νεοαποκτηθείσες φίλες, να σου μπροστά μου ένα κουτί γλυκά κι ένα τεράστιο χαμόγελο που μου συστήθηκε με το όνομα Μαρία Μίτα Νικολάου! Το Μαράκι μου που τόσο καιρό μιλούσαμε στο facebook μπροστά μου με σάρκα και οστά και brownies εκπληκτικά φτιαγμένα από τα χεράκια της! Όπως ακριβώς μου το είχε υποσχεθεί! Αν υπάρχει γευστικός παράδεισος, εγώ σίγουρα βρέθηκα μέσα...ό,τι και να σας πω για τα brownies της Μαρίας θα είναι λίγο!

Και μέχρι να συνέλθω από τη χαρά και τη συγκίνηση της γνωριμίας μου με τη Μαρία (και τα απίθανα γλυκά της!), ήρθε η Έλενα... η ElenaG του μπλογκ, η γλυκιά και χειμαρώδης Έλενα από τη Λάρνακα, η οποία μου έφερε έναν πίνακα με χρυσόψαρα, ζωγραφισμένο κατά παραγγελία σε έναν γνωστό της ζωγράφο. Επειδή διάβασε, λέει, πως αγαπώ τα χρυσόψαρα... Χρειάζεται τώρα να περιγράψω εγώ με λόγια τι ένιωσα για τον άνθρωπο αυτόν; Νομίζω πως καταλαβαίνετε...
Ενθουσιάστηκα με τη ζεστασιά των ανθρώπων εκεί. Πέρα από τη φιλόξενη κι ευγενική τους φύση, που ήδη γνώριζα βέβαια, ο τρόπος που με υποδέχτηκαν οι αναγνώστες μου, η τόσο μεγάλη εκδήλωση αγάπης και θαυμασμού, ήταν για μένα πρωτόγνωρα.
Το ίδιο βράδυ γυρίσαμε στη Λευκωσία και βγήκαμε για φαγητό με την οικογένεια Μαυρομάτη, οι οποίοι με φιλοξένησαν και την επόμενη μέρα στο ολοκαίνουργιο βιβλιοπωλείο τους μέσα στο εμπορικό κέντρο Madison στη Λευκωσία.


Εκεί συνάντησα και τον φίλο μου από τα παλιά, τον Αρίστο κι ευτυχώς που μας δόθηκε η ευκαιρία να τα πούμε, γιατί το ίδιο απόγευμα στην παρουσίαση στη Λευκωσία δεν πρόλαβα να του μιλήσω καθόλου! Αρίστο μου, συγχώρεσέ με, μέχρι να υπογράψω τα βιβλία είχες φύγει. Ελπίζω ν'ανταμώσουμε και πάλι στο επόμενο βιβλίο μου!


Με πολύ μεγάλη μου χαρά συνάντησα τη μέρα εκείνη και τον πολυαγαπημένο μου Φοίβο Νικολαϊδη, τον φίλο και ομότεχνο από την Κύπρο! Δυό χρόνια τώρα ανταλλάσουμε επισκέψεις στα μπλογκς, ήρθε η ώρα να γνωριστούμε κι από κοντά! Πήγαμε όλοι μαζί για φαγητό στη Λήδρας και είχα την ευκαιρίανα γνωρίσω και την γυναίκα του, τη γλυκύτατη Πόπη Γεωργίου!
Τι να σας γράψω για τον Φοίβο... Ένας Κύριος με όλη τη σημασία της λέξης, ένας άνθρωπος που εκτός από εξαιρετική μόρφωση και καλλιέργεια πνεύματος και ψυχής, έχει και σπάνιο χιούμορ και μια αφοπλιστική απλότητα και γλυκύτητα, που δε σου αφήνουν καμιά άλλη επιλογή, παρά να τον λατρέψεις...κι αυτό έκανα!

Και ήρθε η στιγμή για την παρουσίαση στο Rivergate το απόγευμα του Σαββάτου στη Λευκωσία. Ένα βιβλιοπωλείο πολυχώρος, πολύ ζεστό, πολύ όμορφο, πολύ μεγάλο, με πολλά ξύλινα στοιχεία και μια σκάλα από τρεχούμενο νερό! Στη μιά πλευρά υπάρχει καφετέρια, με άνετους καναπέδες και τραπεζάκια, όπου μπορείς ν'απολαύσεις τον καφέ σου και το γλυκό σου, όσο τα παιδιά σου θα παρακολουθούν διάφορες δραστηριότητες και θα ακούν παραμύθια στο παιδικό θεατράκι λίγο πιο πέρα! Ένα τέτοιο κατάστημα πραγματικά λείπει από την Αθήνα! Στην Αίγλη και τον Δημήτρη, τους ιδιοκτήτες του, αξίζουν χίλια συγχαρητήρια!

Η εκδήλωση λοιπόν αυτή είχε μεγάλη επιτυχία. Πολύ κόσμο, πολλή αγάπη, αλλά όχι μόνο... Κυρίως είχε τη Γιάννα και τη Λουίζα που έκαναν τη διαφορά!
Οι φιλενάδες μου οι Κυπραίες, που αν παρακολουθείτε τα σχόλια στο μπλογκ μου θα τις γνωρίζετε πια καλά, μας τρέλαναν κανονικά! Μαζί με τις αδελφές της Λουίζας με υποδέχτηκαν φορώντας μπλουζάκια με μήνυμα υποδοχής για μένα και καπελάκια με τ'όνομά μου! "Φτιάξαμε φαν κλαμπ" μου είπαν και καταλαβαίνετε τι έγινε! Ένας δημοσιογράφος που είχε έρθει να φωτογραφίσει την εκδήλωση, παράτησε εμένα και τραβούσε τα κορίτσια! Και δε σταμάτησαν εκεί... Μου έδωσαν και μια αναμνηστική πλακέτα, όπου είχαν χαράξει επάνω λόγια αγάπης, λόγια καρδιάς... Εγώ σε λίγα λεπτά είχα παρουσίαση, αλλά φωνή δεν είχα και τι να πω; μόνο δάκρυα έρχονταν στα μάτια μου.
Οι φωτογραφίες θα σας πουν τα υπόλοιπα...

Κόσμος πολύς όπως σας είπα κι ανάμεσά τους ξανά ο Φοίβος με την Πόπη, η γλυκιά μου Δήμητρα, μαθήτρια Λυκείου, η οποία μου είχε κάνει στην εφημερίδα του σχολείου της εκείνη την εκπληκτική συνέντευξη που μπορείτε να θυμηθείτε εδώ, η καλή μου η Ναταλία με τα ζεστά της λόγια που τόσο λαχταρούσα ν'αγκαλιάσω από κοντά και η αγαπημένη μου Παυλίνα που τόσο καιρό, πάνω από χρόνο μιλάμε κι επιτέλους γνωριστήκαμε κι αγκαλιαστήκαμε! Αργά το βράδυ βγήκαμε για παραδοσιακό κυπριακό φαγητό με την αίγλη και τον Δημήτρη και ξαναθυμήθηκα αγαπημένες γεύσεις! Ο γαστρονομικός παράδεισος δεν είχε τελειωμό!
Κι έτσι ήρθε η Κυριακή, ελεύθερη από συγγραφικές υποχρεώσεις, αφιερωμένη στους φίλους. Στο σπίτι της Γιάννας, με την οικογένειά της και τη Λουίζα, σε ένα ακόμα παραδοσιακό τραπέζι με σεφταλιές και χαλούμια! Κουβεντιάσαμε, σχολιάσαμε τα χθεσινά, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, μιλήσαμε και για το επόμενο βιβλίο μου και κάναμε σχέδια για το μέλλον....Κώστα, μην ξεχάσεις πως μου υποσχέθηκες να μου στείλεις την φιλενάδα μου στην Ελλάδα!
Οι φίλοι μου με φόρτωσαν με ακόμα περισσότερα δώρα, τόσα πολλά που αγχώθηκα πως θα τα φέρω πίσω! Το απόγευμα πήγαμε όλοι μαζί για έναν καφέ στο πανέμορφο σπίτι του Φοίβου, μια εκπληκτική μεζονέτα, όπου γνώρισα και τον σκύλο της οικογένειας και τον ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Μα δεν είναι κούκλος;


Ο Φοίβος μας μίλησε για τα βιβλία του, τα ξεφυλλίσαμε, τον συγχαρήκαμε γιατί πραγματικά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, κυρίως με τη γλώσσα και στη συνέχεια η Γιάννα με τον Κώστα και τον γιο τους με πήγαν στο αεροδρόμιο. Αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε, δακρύσαμε και δώσαμε την υπόσχεση ν'ανταμώσουμε ξανά σύντομα, είτε εδώ είτε εκεί...
Νομίζετε πως οι εκπλήξεις σταματούν εδώ; Έτσι νόμιζα κι εγώ αλλά έκανα λάθος! Η Έλενά μου με πήρε στο κινητό και μου δήλωσε πως έρχεται στο αεροδρόμιο να με πάρει για έναν καφέ στα γρήγορα στο σπίτι της! Έδωσα τη βαλίτσα μου στο γκισέ λοιπόν κι έφυγα! Η Έλενα μου έφερε ένα ακόμα δώρο. Μια πανέμορφη εικόνα, θαυματουργή, που θα φυλάξω σα θησαυρό, όπως φυλάω και την ίδια μέσα στην καρδιά μου.... ήπιαμε τον καφέ μας στο επίσης πανέμορφο σπίτι της (μα τι σπίτια είναι αυτά που έχουν καλέ εκεί οι άνθρωποι!), τα είπαμε για λίγο και με γύρισε στο αεροδρόμιο στην ώρα μου γι αναχώρηση...
Σας τα είπα όλα. Κι ακόμα δεν είπα το πιο σημαντικό, τη λέξη που πλημμυρίζει την καρδιά μου: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ευχαριστώ τον εκδοτικό μου οίκο που μου έδωσε την ευκαιρία να το ζήσω αυτό
Ευχαριστώ τα κορίτσια που με συνόδεψαν
Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους που ήταν τόσο καλοί μαζί μου
Ευχαριστώ τα βιβλιοπωλεία Μαυρομάτης και Rivergate για την θαυμάσια διοργάνωση και φιλοξενία
Ευχαριστώ την Μαρία, την Έλενα, τη Ναταλία, τη Δήμητρα, την Παυλίνα που από ηλεκτρονικές φίλες έγιναν πλέον φίλες καρδιάς
Ευχαριστώ τον Αρίστο που ήρθε να με δει και πάλι
Ευχαριστώ τον Φοίβο και την Πόπη που είναι τόσο υπέροχοι και φιλόξενοι άνθρωποι, τόσο σπουδαίοι κι όμως τόσο απλοί
Ευχαριστώ τη Γιάννα και τη Λουίζα που έφεραν δάκρυα χαράς στα μάτια μου και μ'έκαναν να νιώσω τι θα πει να σ'αγαπούν και να σου το δείχνουν
Ευχαριστώ όλους όσοι με τίμησαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις
Ευχαριστώ κι αυτούς που με τίμησαν με την απουσία τους...ξέρουν αυτοί...
Ο τίτλος της ανάρτησης για όλους αυτούς και για τον καθένα χωριστά! Με κάνατε πολύ ευτυχισμένη!

68 σχόλια:

Smaragdenia είπε...

Μαράκι όμορφο καλό μήνα, μάτια μου. Η χαρά σου χαρά μας, πριγκηπέσσα. Μόλις ολοκλήρωσα το βιβλίο σου, με μια λέξη ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Θα φτιάξω λεπτομερή κριτική και θα την αναρτήσω λίαν συντόμως.
Φιλάκια πολλά
Σμαραγδένια.

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλό σου μήνα Μαράκι μου.

Δεν έχω άδικο που αγαπάω και εγώ την Κύπρο τόσο πολύ, και τους ανθρώπους της βέβαια. Έχει μια αλλιώτικη γοητεία ο τόπος εκεί...Χαίρομαι λοιπόν γι αυτά που διαβάζω :) εδώ στην ανάρτηση, αλλά πιο πολύ χαίρομαι γι αυτά που διαβάζω στο βιβλίο σου!

Είναι πράγματι πάρα πολύ καλό. Συνδυάζει συναίσθημα, περνάει υπέροχα μηνύματα που μπορούν όλοι να ωφεληθούν, αλλά έχει και αγωνία, κάτι σαν θριλεράκι δηλαδή. Κρατάει του αναγνώστη το ενδιαφέρον, να δει αν θα υπάρχει αύριο ή όχι...

Όπως καταλαβαίνεις δεν το έχω τελειώσει ακόμα, το προχωράω αργά και απολαυστικά.

Φιλάκια και θα τα πούμε πάλι.

Unknown είπε...

Μαρία μου εύχομαι πάντα να δέχεσαι από τον κόσμο την ίδια αγάπη!
Το αξίζεις!
Φιλάκια και καλή σου μέρα!

Μηθυμναίος είπε...

Πριν το ταξίδι σου, αγαπητή μου Μαρία, σου χαρίσαμε όλοι οι αναγνώστες σου τις ευχές μας για την επιτυχία της παρουσίασης.
Να λοιπόν που τα «αισθήματα, οι εικόνες, η συγκίνηση, η αγάπη...» που «στρίμωξες μέσα σε λέξεις...» τα λένε όλα!

Πάντα τέτοια αισθήματα, εικόνες, συγκίνηση και αγάπη να σε συνοδεύουν!

VAD είπε...

Αντε,να το μεταφράσεις και στ'αραβικά και νάρθεις να το παρουσιάσεις εδώ,στο Χαρτούμ:))

Καλο μήνα....

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου, καλημέρα!
Δεν μπορείς να φαντασταστείς πόσο πολύ χάρηκα που σε γνώρισα!
Η γνώμη που σχημάτισα για σένα διαβάζοντας τα προηγούμενα σου βιβλία, ταιριάζει απόλυτα (και περισσότερο) μ' αυτό που βίωσα την περασμένη βδομάδα.

Μ' εντυπωσίασε ο τρόπος παρουσίασης των βιβλίων σου. Σε κάποιες άλλες παρουσιάσεις που έτυχε να παρευρεθώ, κάποιος άλλος σχολίαζε το βιβλίο. Το να παρουσιάσει κάποιος το δικό του βιβλίο σε βάζει μέσα στο δικό του κανάλι, το δικό του ψυχικό κόσμο. Είμαι σίγουρη ότι το πέτυχες!

Απόλαυσα την κουβέντα μαζί σου και μου άρεσε σε τελική ανάλυση που βρέθηκα στο βήμα, παρόλο που στην αρχή ντράπηκα λίγο, και ένιωσα άβολα .... όμως, αυτό κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Στεναχωρήθηκα γι' αυτό που ρώτησα στην αρχή, ένιωσα (με την αντίδρασή σου) ότι έξυνα παλιές πληγές. Θέλω να με συγχωρέσεις γι αυτή μου την κουταμάρα, ειλικρινά δεν ήταν τέτοια η πρόθεση μου.

Εύχομαι να βρεθούμε σύντομα.

Πολλά φιλιά

Ναταλία

ElenaG είπε...

Καλεεε ποτε προλαβες......να τα γραψης...χαίρομαι όμως γιατί αυτό δείχνει πως είσαι χαρούμενη
πως πέρασες καλά...
γιατί τη χαρά Μαρία μου δεν μπορεις να τη
κρυψεις θέλεις πάντα να τη μοιραστείς...

Και εμείς χαιρμαστε με τη χαρά σου
Φίλω σε+

Lilith είπε...

Μαρία μου, έχεις τόση θετική ενέργεια σαν άνθρωπος και τόσο γλυκιά και ευαίσθητη ψυχή (ξέρω εγώ τι σου λέω. Φαίνεται... ;) ) που δεν μπορεί παρά να σε αγαπάνε οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν.
Χαίρομαι που πέρασες τόσο όμορφα στο... χρυσοπράσινο φύλλο! :)

Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Kαλη μου, χαίρομαι παρα πολυ για την επιτυχία σου, και σου εύχομαι απο καρδιάς ακόμα μεγαλυτερες!!!



ΥΓ Τελειωσα το βιβλιο σου κι εντός των ημερων θα ξερεις

Ανώνυμος είπε...

Φιλενάδα μου γλυκιά πόσο χαίρομαι που περάσαμε αυτές τις λίγες αλλά ουσιώδεις ώρες μαζί. Τά λόγια στο χαρτί μένουν πάντα στην καρδιά μου. Οι αγκαλιές στο μυαλό μου. Δεν θα ξεχάσω τα δάκρυα χαράς μόλις μας αντίκρυσες με τα μπλουζάκια και τα καπελάκια. Φίλη μου χαίρομαι που μιλήσαμε και για το επόμενο σου βιβλίο, και χαίρομαι πολύ περισσότερο για το θέμα που θα αναλύσεις.
Πώς τα φέρνει κάποτε η ζωή φιλενάδα?
Αααα και το "πακέτο" θα το διευθετύσει να σου έρθει σύντομα!!!!!
Φιλιά πολλά
Λουίζα

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα, και καλό μήνα!
Μαρία μου χαίρομαι πολύ για ΄σενα.Το έχω πει τόσες φορές και θα το πω άλλες τόσες. Είναι πραγματική ευλογία να γνωρίζεις τόσους γλυκούς ανθρώπους που σου δείχνουν τόση αγάπη χωρίς να πρέπει να γίνεις φακίρης πρώτα. Μόνο να γνωρίζουν τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου.
Καλό υπόλοιπο ταξίδι λοιπόν στη θάλασσα των όμορφων και ανιδιοτελών συναισθημάτων,,,

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δεν εχουν τόση σημασία οι φωτογραφίες όσο τα συναισθήματα που έζησες αλλά και μέσα από την ανάρτηση μας μετέδωσες

Να ευχηθούμε να έχουμε ΠΑΝΤΑ ΄Ανοιξη στην καρδιά.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ElenaG είπε...

Μαράκι μου έτσι για να το γνωρίζεις γιατί για εμάς
τουςεκτοπισθέντες είναι σημαντικό να λέμε την καταγωγή μας,
στη Λάρνακα κατοικω αλλα ειμαι από την Αμμόχωστο...

Yianna είπε...

Ρε θηρίο….(στο ύψος εννοώ!!!!) πότε πρόλαβες και έκανες και ανάρτηση, στον ύπνο σου την έβλεπες???
Ξανθούλα μου, τα αισθήματα είναι αμοιβαία! Ότι είδες με τα μάτια σου και ότι ένοιωσες με τα μάτια της ψυχής σου είναι πέρα για πέρα αληθινό!! Ήταν απίστευτη η χαρά μου να σε έχω κοντά μου για λίγες ώρες και τα δάκρυα που είδες ήταν δάκρυα χαράς, συγκίνησης και ενθουσιασμού. Το καλώς ήρτες ξανθούλα μου στην καρκιά μου το είπα εδώ και πολύ καιρό......χθες σου έδειξα ότι το εννοούσα κιόλας!!!! Σ΄ευχαριστώ που είσαι η φιλενάδα που τα σίηλια μίλια μακριά......
Φιλιά πολλά ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπέροχα όλα όσα περιγράφεις Μαράκι μου!
Από σήμερα και για 5 μέρες θα είναι και ο γιόκας μου στην Κύπρο, εκδρομή πενθήμερη με το σχολείο του, λίγες μέρες νωρίτερα αν είχαν πάει ίσως και να είχατε συναντηθεί!
Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

Στέφανη είπε...

Κυρία Τζιρίτα, εμείς πρέπει να ευχαριστήσουμε εσάς που μας χαρίσατε μια τόσο ωραία παρουσίαση το απόγευμα του Σαββάτου!! Περάσαμε πραγματικά πάρα πολύ ωραία!! Όσο για το βιβλίο δεν έχω λόγια!! Μόλις χθές το βράδυ άρχισα να το διαβάζω και τώρα πλησιάζω στο τέλος! ( Δεν πειράζει που έκλεψα λίγο χρόνο απ΄το διάβασμα του Πανεπιστημίου!! Άξιζε!!) Είναι καταπληκτικό!! Συγχαρητήρια!! Να 'στε πάντα καλά και να μας ξαναέρθετε σύντομα στην Κύπρο!!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρία μου πολύ χαίρομαι για όσα έζησες στην Κύπρο.Εύχομαι πάντα η καρδιά σου να είναι γεμάτη από όμορφα συναισθήματα!
Καλό μήνα και πολλά φιλιά!

Phivos Nicolaides είπε...

Μαρία μας, ήταν μεγάλη χαρά και ευτυχία για μας, που σε γνωρίσαμε από κοντά και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, την πλούσια κι ενδιαφέρουσα προσωπικότητά σου. Απολαύσαμε την παρέα σου και σε θαυμάσαμε για τις επιτυχημένες παρουσιάσεις του νέου σου βιβλίου. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα είναι και αυτό καλοτάξιδο, όπως τα προηγούμενά σου.
Η Πόπη κι εγώ σου στέλνουμε αγκαλιές και σ' ευχαριστούμε ειλικρινά για την ευκαιρία που μας έδωσες να περάσουμε τόσο όμορφα μαζί σου, έστω και για λίγο.
Ήσουν απλή, καταδεκτική, είχες τις χάρες όλες. Ήσουν ο εαυτός σου, γι' αυτό μας κέρδισες για πάντα!! Ευχαριστούμε για τα καλά (αρκετά υπερβολικά) λόγια για μας και τα ανταποδίδουμε με την ίδια αγάπη.
Πολλά φιλιά από Λευκωσία. Πόπη & Φοίβος

Meropi είπε...

Μαρία μου,
χαίρομαι πολύ που πέρασες όμορφα στην πατρίδα μου και συνάντησες εκεί ανθρώπους που σε αγαπάνε.

Sissi Soko είπε...

Μαρία, δενσε ξέρω αλλά τώρα θα πάω να πάρω τα βιβλία σου. Σου εύχομαι να είσαι πάντα τ΄σο χαρούμενη! Αν και πάντα δεν γίνεται, το ξέρω. Έστο να ζήσεις ξανά τέτοιες στιγμές.

Yannis Kapnidis είπε...

Όλα αυτά που έζησες στην Κύπρο τα αξίζεις και γι'αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που συνέβησαν! Είμαι σίγουρος ότι σε περιμένουν ακόμη πιο δυνατές συγκινήσεις στα επόμενα ραντεβού σου με τους αναγνώστες.

...κι εδώ διαμαρτύρομαι, διότι δεν είδα ταξίδι στην Κρήτη! Κύριε Ψυχογιέ, τι θα γίνει;;; Δεν έχει για εμάς Μαρία;;; Που να αποταθώ πλέον ο αναγνώστης;;;

Maria Tzirita είπε...

Σμαραγδένια μου είδα την κριτική σου και σ'ευχαριστώ πολύ, τιμή μου να είμαι η πρώτη σου ανάρτηση στο καινούργιο σου μπλογκ! Καλορίζικο κορίτσι μου, περιμένουμε να δούμε και τη δική σου πένα τώρα! Φιλάκια πολλά, να μου είσαι καλά και σ'ευχαριστώ για όλα!

Maria Tzirita είπε...

Λιλούκο μου, καλό σου μήνα κόρη μου! Άλλο ένα κοινό μας λοιπόν, η αγάπη για την Κύπρο! Χαίρομαι που σε τραβάει το βιβλίο, φυσικά θα περιμένω την κριτική σου μόλις το ολοκληρώσεις! Φιλιά πολλά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Νατασσάκι μου σ'ευχαριστώ, φιλάκια και καλό μήνα! Να χαρείς την άνοιξη!

Maria Tzirita είπε...

Στράτο μου έχεις δίκιο, σε σας τη χρωστάω τη θετική ενέργεια! Η αγάπη σας είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα! Να είσαι πάντα καλά, σ'ευχαριστώ και καλό μήνα να'χεις!

Maria Tzirita είπε...

Vad μου, μπορώ να έρθω και να το παρουσιάσω και στα ελληνικά, τόσους έλληνες έχετε εκεί! Να σε δω κι εσένα με την ευκαιρία!
Καλημέρα και καλό μήνα!

Maria Tzirita είπε...

Ναταλία μου όλα καλά, μην ανησυχείς για τίποτα! Χάρηκα κι εγώ πολύ που σε γνώρισα κορίτσι μου, είσαι ακριβώς όπως τα γραπτά σου: αυθόρμητη, ειλικρινής, ζεστή και πολύ πολύ γλυκιά! Τα όσα είπες όταν κάθησες δίπλα μου θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην καρδιά μου... Να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι τα παιδάκια σου! Φιλώ σε!

Maria Tzirita είπε...

Έλενα κορίτσι μου, θεωρώ πως δεν ήταν καθόλου τυχαίο που γνωριστήκαμε οι δυό μας. Ήταν η ώρα. Περιμένω τώρα το ταξίδι μου μαζί σας στη Συρία! Σ'ευχαριστώ και για το προηγούμενο σχόλιο του καλωσορίσματος, σ'ευχαριστώ για όλα!
Αγαπώ σε!

Eva F. είπε...

Μαρία μου τα αξίζεις όλα αυτά...
Αξίζεις τον σεβασμό την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου γιατί εκτός από καταπληκτική συγγραφέας είσαι και ένας σπουδαίος άνθρωπος...
Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος και μέσα από ΄δω αλλά θα το επιβεβαιώσει και όταν σε γνωρίσει από κοντά όπως συνέβη και με μένα!.
Αλήθεια θα χαρώ να σε δω και πάλι....
Να είσαι καλά!

Maria B. είπε...

ποσο χαίρομαι για σένα Μαράκι μου !!!! σου αξίζουν τόσα κι άλλα τόσα !!!! δεν σου χαρίστηκε τίποτα, τα κάρδισες όλα με το σπαθί σου !!!

πιστεύω να καταφέρω να έρθω την Παρασκευή στο Μαρούσι, βλέπεις στην Καλλιθέα που το ήθελα πάρα πολύ δεν μπόρεσα να έρθω !!!!

με πολλή πολλή αγάπη και πολύχρωμα ανοιξιάτικα φιλιά !!!

Maria Tzirita είπε...

Λίλιθ μου, φαίνεται πως με αγαπάνε αυτοί που έχουν την ίδια τρυφερή κι ευαίσθητη ψυχή - σαν εσένα δηλαδή! Καλό μήνα και σ'ευχαριστώ για όλα!

Maria Tzirita είπε...

Ρίκη μου σ'ευχαριστώ, θα περιμένω με αγνωνία! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Λουίζα μου, καλή μου, τα λόγια είναι φτωχά μπροστά στα συναισθήματά μου. Ό,τι και να πω, όπως και να τα γράψω, αυτό το ευχαριστώ που νιώθω προς εσάς δε μπορεί να εκφραστεί, ειλικρινά. Υπόσχομαι μόνο πω θα έρθω ξανά όσο πιο σύντομα μπορώ και ξέρεις πως με χαρά θα σας περιμένω και στην Ελλάδα όποτε το αποφασίσετε! Χίλια φιλιά φιλενάδα μου!

Maria Tzirita είπε...

Σοφία μου, η ευχή σου είναι υπέροχα εκφρασμένη και σ'ευχαριστώ από την καρδιά μου! Μπορεί εμείς να μην έχουμε γνωριστεί από κοντά, αλλά σε νιώθω και με νιώθεις. Να μου είσαι καλά, σε φιλώ γλυκά! Καλό μήνα!

Maria Tzirita είπε...

Γλαρένια μου, συμπατριώτισσά μου, να'σαι καλά αγάπη μου, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ! Πάντα με τον γλυκό σου λόγο είσαι και ειλικρινά το εκτιμώ αφάνταστα. Καλό μήνα, σε γλυκοφιλώ!

Maria Tzirita είπε...

Έλενά μου, καλά έκανες και μου το διευκρίνησες, μου αρέσει πολύ περισσότερο που είσαι η Έλενα, η φίλη μου από την Αμμόχωστο... Φιλί!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννα μου, το θηρίο είσαι εσύ κι όχι εγώ! Εγώ μπορεί να έχω το ύψος αλλά εσύ έχεις την καπατσοσύνη - ξέρεις τι είναι αυτό φαντάζομαι!
Στον ύπνο μου σας έβλεπα βέβαια και στον ξύπνιο μου σας βλέπω, συνέχεια μπροστά μου! Αυτό που έζησα κοντά σας δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου και στο χρωστάω σε μεγάλο βαθμό φιλενάδα μου! Σε περιμένω να έρθεις στο σπίτι μου να σου ανταποδώσω τη φιλοξενία και την περιποίηση - την αγάπη στην ανταποδίδω έτσι κι αλλιώς κι από μακριά!
Πόσα ευχαριστώ να σου πω πια, έχασε η λέξη τη σημασία της! Να μου φιλήσεις τον Κώστα και τα παιδιά, τους λάτρεψα όλους μαζί με σένα!
Καλό μήνα να έχουμε φιλενάδα μου και καλή αντάμωση με το καλό!

Maria Tzirita είπε...

Έλενα καλή μου, θα περάσει υπέροχα ο γιος σου, να είσαι σίγουρη! Είναι μαγική χώρα με πολύ ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Με το καλό να τον δεχτείς πίσω λοιπόν. Καλό μήνα και καλή άνοιξη γλυκιά μου, φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Στέφανη, πόσο χαίρομαι που σε βλέπω κι εδώ! Καταπληκτική η συντροφιά σας κι η κουβέντα μαζί σας! Χαίρομαι που σου αρέσει το βιβλίο, θα περιμένω να μου στείλεις αναλυτική κριτική μόλις το τελειώσεις! Φιλιά πολλά κούκλα μου, να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Δημήτρη μου σ'ευχαριστώ, καλό μήνα και σε σένα! Πρέπει να βρεθούμε οπωσδήποτε να τα πούμε από κοντά, άντε να δούμε πότε! Φίλησέ μου τη Σταυρούλα και θα τα πούμε σύντομα! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Φοίβο μου αγαπημένε, μάλλον εσύ είσαι υπερβολικός κι όχι εγώ! Η φιλοξενία σας ήταν άριστη, δεν έχω λόγια. Ειλικρινά με καταϋποχρέωσες. Ελπίζω να έρθετε στην Ελλάδα και να μου δώσετε την ευκαιρία να ανταποδώσω. Να μου φιλήσεις την Πόπη, τ'αγόρια σου και βέβαια τον αγαπημένο μου Μπάντυ! Χίλια ευχαριστώ για όλα!

Maria Tzirita είπε...

Μερόπη μου, τα έχουμε ξαναπεί εμείς για την πατρίδα σου. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε αγαπηθήκαμε τρελά! Μακάρι να έχω την ευκαιρία α συναντήσω κι εσένα κάποτε! Ευχαριστώ σε και φιλώ σε!

Maria Tzirita είπε...

Νικόλα σε καλωσορίζω και σ'ευχαριστώ! Πίστεψέ με, πάντα τόσο χαρούμενη είμαι - αν δε συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο γύρω μου φυσικά. Πόσο μάλλον τώρα με τόση αγάπη που εισέπραξα. Να είσαι καλά και να έχεις καλό μήνα!

thumbelina είπε...

Kαλό μήνα Μαράκι μου,
χαίρομαι που πέρασες υπέροχα στη Κύπρο, είσαι καταπληκτικός άνθρωπος και δικαιολογημένα οι Κύπριοι σε αγκάλιασαν τόσο ζεστά,
Ήμουν σίγουρη ότι ο Φοίβος είναι υπέροχος άνθρωπος και τα λόγια σου, μου το επιβεβαίωσαν...
φιλιά πολλά

stalamatia είπε...

Και εμείς αγαπούμε σε Μαράκι.

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Στιγμές όμορφες με ανθρώπους που ήρθαν να σε δουν από κοντά και να σε συγχαρούν. Πάντα ΄'ενα ταξίδι στην Κϋπρο είναι από μόνο του ένα σπουδαίο γεγονός. Όλο ψηλότερα, όλοκαλύτερα, Μαρία μου. Φιλιά.

pavlina είπε...

Καλησπέρα Μαρία μου,
Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή μας να σε έχουμε κοντά μας στην Κύπρο, χαίρομε που πέρασες τόσο όμορφα και έφυγες με γλυκές αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα.
Χάρηκα πολύ που επιτέλους σε γνώρισα από κοντά, αγκαλιαστήκαμε και μιλήσαμε έστω και για λίγο, είσαι ένας υπέροχος θετικός και γλυκός άνθρωπος.
Εύχομαι σύντομα να μας ξανάρθεις!!!
Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου!!!

marianaonice είπε...

Συγχαρητήρια Μαρία μου!!
Και ακόμη πιο ψηλά να σε δούμε και να σε καμαρώσουμε!!
Ημουν σίγουρη πως θα είχε επιτυχία μεγάλη η παρουσίασή σου αυτή στην Κύπρο...

Όσο για αυτούς που σε τίμησαν με την ...απουσία τους, φαίνεται πως δεν μπόρεσαν ποτέ να ...αντέξουν την αξία της παρουσίας σου!!!
Φιλάκια γλυκειά μου...
και πάντα επιτυχίες στη ζωή σου!
Προχωράμε, κοιτάμε το μέλλον, και ζούμε σαν να μην υπάρχει αύριο!
Μη το ξεχνάς!
:)))

Maria Tzirita είπε...

Γιάννη μου, όλα θα γίνουν, μη μου αγχώνεσαι! Κάποια στιγμή θα έρθω και στην Κρήτη, αφού το κρητικό αίμα κυλάει στις φλέβες μου! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σε καλούς φίλους σαν εσένα χρωστάω τη χαρά μου - με γεμίζετε θετική ενέργεια! Να μου είσαι καλά, πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Ευούλα μου, πόσο γλυκιά είσαι! Κι εγώ θα χαρώ πολύ να σε ξαναδώ, δε μου έρχεσαι την Παρασκευή στην παρουσίαση στο Μαρούσι; Για δες το!
Φιλάκια πολλά και σ'ευχαριστώ!

Maria Tzirita είπε...

Μαράκι γλυκό, μακάρι να τα καταφέρεις κοριτσάκι μου! Έτσι, να μου έρχονται οι συγκινήσεις απανωτά! Χα,χα, φιλάκια, καλό μήνα!

Maria Tzirita είπε...

Thumbelina μου, το έχουμε πει κι άλλη φορά, νιώθουμε ο ένας τον άλλον εδώ μέσα, κι ας μην έχουμε γνωριστεί. Πώς μαγικά συμβαίνει αυτό, δεν ξέρω, αλλά είναι γεγονός. Ποτέ δεν έχω πέσει έξω όταν τελικά γνωρίζω κάποιον που ήδη είχα μέσα στην καρδιά μου. Εύχομαι σύντομα και "στα δικά μας"! Φιλάκια κορίτσι μου και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Maria Tzirita είπε...

Αχ Σταλαματιά μου, σε πεθύμησα κοριτσάκι μου! Να μου είσαι καλά, φιλώ σε!

Maria Tzirita είπε...

Νίκο φίλε μου, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία και σε σένα στο νέο σου "σπιτικό". Ό,τι καλύτερο! Τα φιλιά μου!

Maria Tzirita είπε...

Παυλίνα μου, εγώ να δεις πόσο χάρηκα! Είσια πολύ πιο καλή, πιο γλυκιά, πιο όμορφη και πιο ψηλή απ'ότι φανταζόμουν! Γέμισε η αγκαλιά μου βρε παιδί μου! Ελπίζω όταν ξανάρθω να έχουμε την ευκαιρία να περάσουμ επερισσότερο χρόνο μαζί και να γνωρίσω και την κούκλα σου! Φιλώ σε!

Maria Tzirita είπε...

Μαριάνα μου καλή, πόσο δίκιο έχεις... Δύσκολα ήτανε φιλενάδα, δύσκολα, αλλά η αγάπη του κόσμου κι όλο αυτό που εισέπραττα με γέμισε γλύκα και πέρασαν οι μέρες σα νερό. Αχ, όλα στο μυαλό μας είναι τελικά καλή μου, όλα! Και η δύναμη μέσα μας!
Σε φιλώ γλυκά και σ'ευχαριστώ που νοιάζεσαι!

athina μπασιούκα είπε...

Μαρία είναι πολύ σπουδαία όσα μας γράφεις και πολύ δύσκολο να τα καταφέρει κανείς. Μπράβο σου ειλικρινά γιατί έχεις καταφέρει να έχεις φανατικό κοινό!
Είσαι μία συγγραφέας super star!
Φτάνει η ώρα που θα διαβάσψ κι εγώ το τελευταίο βιβλίο σου επιτέλους.

Σου εύχομαι να φτάσεις ακόοοοοοοοοοοοοοοοοομη πιο ψηλά!

Άνεμος είπε...

Γειά σας,

Τυχαία έπεσα πάνω στο blog σας. Απλά ήθελα να σας πω είναι ότι είστε η αγαπημένη συγγραφέας της μητέρας μου και της έχω κάνει δώρο όλα τα βιβλία σας.

Να είστε καλά και να γράφετε πάντα τόσο ωραία, όσο μαθαίνω ότι γράφετε. Συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βιβλίο και για την παρουσίαση!

Καλησπέρα!

Leviathan είπε...

pada tetoia Maria mou! euxomai akomi megaliteri epitixia! pou 8a tin exeis mias kai to vivlio sou einai iperoxo!! :) polla polla filia! :)

Maria Tzirita είπε...

Αθηνά υπερβάλεις αλλά μ'αρέσει! Αν ο χαρακτηρισμός σούπερ σταρ σημαίνει ότι είμαι πολύ αγαπητή από τον κόσμο, το δέχομαι με χαρά και ανταποδίδω στο πολλαπλάσιο! Εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα στο έργο σου κορίτσι μου και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Πολλά φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Άνεμε αρχικά μπερδεύτηκα, νόμιζα ότι είσαι ο φίλος μου ο Άλκης που έχει το μπλογκ με αυτό το όνομα! Τελικά είδα πως πρόκειται απλά για; συνωνυμία! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να δώσεις την αγάπη μου στη μητέρα σου και σε παρακαλώ να μου μιλάς στον ενικό - τώρα που ελπίζω θα τα λέμε εδώ στη μπλογκογειτονιά! Να είσαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Λεβιάθαν μου σ'ευχαριστώ για όλα, πολλά φιλιά και σε σένα!

Στέφανη είπε...

Κυρία Τζιρίτα,προς μεγάλη μου στεναχώρια τελίωσα το βιβλίο σας την Τρίτη και ακόμα με κρατά δέσμια!! Δεν μπορώ να το βγάλω απ' το μυαλό μου! Πραγματικά ήταν καταπληκτικό!! Πιεζόμουν να το αφήσω για να έχω να διαβάζω και την επόμενη μέρα αλλά δεν μπορούσα!! Πόσα πολλά και διαφορετικά μυνήματα μας περνά για τη ζωή; Απίστευτο! Κάθε λίγο που διάβαζα κάτι και μου άρεσε, σταματούσα για λίγο και το ξαναδιάβαζα για να το κρατήσω στο μυαλό μου!! Όσο για τους χαρακτήρες, ήταν όλοι τους τόσο καλά παραστατημένοι και ολοκληρωμένοι που ο καθένας στο τέλος ακολοθούσε το δρόμο της καδιάς του μακριά από τα "πρέπει"! Αυτά τα "πρέπει" είναι τελικά που κάνουν τους ανθρώπους να μην προχωρούν και να μένουν εγκλωβισμένοι στον περιφραγμένο χώρο του δυστυχισμένου εαυτού τους..Μακάρι να εμφανιζόταν και στην πραγματικότητα ένας φανταστικός Λεβιάθαν και να μας ταρακουνούσε! Γιατί τελικά έχετε δίκαιο..όλα στη ζωή τα παίρνουμε δεδομένα! Τίποτα στη ζωή δεν είναι το παν! Έβαλα για μια στιγμή τον εαυτό μου στη θέση των ηρώων και τότε κατάλαβα για τη απότομη μεταστροφή στο χαρακτήρα τους! Τελικά μου μάθατε πολλα μέσα απο το βιβλίο και σας ευχαριστώ πάρα πολύ!! Πρέπει να αντιστρέφουμε τους ρόλους στη ζωή για να καταλαβαίνουμε και τους γύρω μας!!
Ακόμα και τώρα που τελίωσα το βιβλίο, ώρες ώρες το παίρνω στα χέρια και το μετροφυλλώ και σταματώ και διαβάζω! Σας ευχαριστώ λοιπόν και πάλι που μου χαρίσατε αυτό το φανταστικό και μοναδικό ταξίδι μέσα από το βιβλίο και την πένα σας! Να 'στε πάντα καλά!! Πολλά, πολλά φιλιά!!!

Αννα είπε...

Μαράκι μου καλησπερα...Χαθηκαμε..η καθεμια με αλλα τρεξιματα...Μπαινω συχνά, σχολιάζω σπάνια...Αλλα σε διαβαζω.Καλοταξιδο το νεο σου βιβλιο, ευχομαι να συνεχισεις να μας κανεις συντροφια για πολλα πολλα χρονια!!!

Άνεμος είπε...

Εντάξει Μαρία. Θα της δώσω και όπως βλέπεις ξεκίνησα ήδη να σου μιλάω στον ενικό.

Όποτε μπορείς πέρασε και απο το blog μου να ρίξεις μια ματιά. Σε ευχαριστώ!

Καληνύχτα!

kiki είπε...

Περιμένω να το διαβάσω! Λίγο χρόνο μόνο να βρω και είμαι έτοιμη!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΞΙΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΑΠΛΟΧΕΡΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΑΠ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.

Mariela είπε...

Μαρία μου γλυκιά, ποτέ δεν αμφέβαλα ότι θα ζούσες όλα αυτά τα υπέροχα αφού και εσύ υπέροχη είσαι!
τόσα και άλλα τόσα και πολλά περισσότερα εύχομαι στη συνέχεια της πορείας του βιβλίου σου!
φυσικά το διάβασα και φυσικά ταυτίστηκα σε πολλά σημεία...
καταλαβαίνεις εσύ!!!!!!!!!!!!
σε φιλώ πολύ!