19 Οκτ 2009

Εγχειρίδιο βλακείας!


Δεν έχω διαβάσει εξυπνότερο βιβλίο, από το "Εγχειρίδιο Βλακείας" του Διονύση Χαριτόπουλου (Εκδόσεις Τόπος). Μέσα σε 100 αραιογραμμένες σελίδες και μέσα σε μιά ώρα ανάγνωσης, λες και αντιλήφθηκα ξαφνικά όλη την ανθρώπινη ύπαρξη!
Το δυνατότερό μου συναίσθημα μετά την ανάγνωση αυοτύ του βιβλίου, είναι ο θαυμασμός προς τον συγγραφέα του. Είχα διαβάσει και το "Ημών των Ιδίων" του Χαριτόπουλου, πολύ καλό βιβλίο, πολύ σύγχρονο και διδακτικό, αλλά το "Εγχειρίδιο Βλακείας" - κατά την προσωπική μου άποψη - είναι το πιο έξυπνο βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ!
Μιλά για την ευφυία και τη βλακεία των ανθρώπων. Εξηγεί τα πάντα, από γενετικής σκοπιάς, μέχρι κοινωνικής και τα περιγράφει τόσο παραστατικά και ρεαλιστικά, που δε μπορείς παρά να ταυτιστείς! Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι. Και οι έξυπνοι και οι λιγότερο έξυπνοι (αν και αυτοί δεν είμαι σίγουρη ότι θα το καταλάβουν). Ζητήστε το στο βιβλιοπωλείο σήμερα κιόλας, παραγγείλτε το μέσω ίντερνετ, δεν ξέρω τι θα κάνετε, όμως διαβάστε το και θα με θυμηθείτε! Πάρτε μια γεύση....


Η βλακεία είναι ανίατη. Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία, ούτε στη λαϊκή. Ή το'χεις, ή σου λείπει και αυτό κανείς δε μπορεί να τ'αλλάξει. Το φάρμακο κατά της βλακείας δεν έχει ακόμα βρεθεί. Όσο πιθανό είναι να βγάλει ο μονόχειρας καινούργιο χέρι άλλο τόσο πιθανό είναι να βάλει μυαλό το ντουβάρι. Ούτε οι νουθεσίες ούτε τα γράμματα ούτε τα χρόνια μπορούν να προσθέσουν ένα δράμι μυαλό - είναι σα να γράφεις στο νερό. Οι αρχαίοι δεν εντυπωσιάζονταν διόλου με τους πολυμαθείς και πολυδιαβασμένους σοφολογιότατους: ως ουδέν η μάθησις, αν μη νους παρή. Ούτε οι σύγχρονοι σοβαροί θαμπώνονται με τους περισπούδαστους. Στη δεκαετία του 1970, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όργωνε τις ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, του πρότειναν να πάρει μαζί του κι έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη και πολιτικό επιστήμονα, επειδή συν τοις άλλοις, μιλούσε εφτά γλώσσες. Ο έμπειρος πολιτικός, που γνώριζε τον προτεινόμενο, αγρίεψε (δεν ήθελε και πολύ): "Τι να τον κάνω αυτόν; Και στις εφτά βλακείες θα λέει!"


Το χαρτί δεν είναι πιστοποιητικό ευφυίας. Αν το μυαλό κάποιου φτάνει για να πάρει δίπλωμα οδήγησης, κατά πάσα πιθανότητα φτάνει και για να πάρει ένα δίπλωμα σπουδών - τα νοητικά απαιτούμενα είναι περίπου ισοδύναμα. Άπαξ και μπορεί ν'απομνημονεύσει τον ΚΟΚ και τα σήματα, το μόνο που χριεάζεται για το "χαρτί" είναι να στρώσει κώλο στην αποστήθιση, να μουλαρώσει δεόντως και αμέτι μουχαμέτι, έστω και νύχτα, θα το πάρει το στραβόχαρτο. Τώρα, γιατί το μούτρο ταξιτζής δεν έγινε μούτρο δικηγόρος, το ζήτημα δεν είναι νοητικό, αλλά κοινωνικό: όχι στενά οικονομικό, αλλά και ερεθισμάτων του περιβάλλοντος - είναι πολλοί αυτοί που σπούδασαν με χίλιες δυό στερήσεις, αλλά κανείς που δεν το είχε τάμα. Εννοείται πως οι γόνοι των εύπορων οικογενειών σπουδάζουν απαξάπαντες και αρκετοί σε φημισμένα ιδρύματα του εξωτερικού - το επιτάσσει το περιβάλλον. Δεν είναι σπάνιο το ενσταντανέ του μπούλη να ποζάρει με την τήβεννο του Χάρβαρντ και το πτυχίο ρολό στα χέρια του να μην ξέρει πού να το βάλει...


Ο γελοίος είναι άλλου είδους ταραχή. Είναι βλάκας με έπαρση. Η μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του τον χαντακώνει και γίνεται φαιδρός, γραφικός, καβαλημένος, δήθεν, ψώνιο,...........
Και όσο πιο υπερβολική είναι η φανταστική εικόνα που προβάλλει προς τους άλλους, τόσο περισσότερο διψάει για επιβεβαίωση και αναγνώριση. Βέβαια, ό,τι και να πεις για τον εαυτό σου, ο άλλος σε βλέπει. Κι επειδή ο κομπασμός και η αμετροέπεια εκτός από βλακεία είναι και απρέπεια, τον γελοίο και μαλάκα να τον πεις δεν είναι λάθος....


Μόνο ακίνητος γλυτώνεις απ'τα φίδια. Είναι γνωστό ότι τη φήμη και την επιτυχία ακολουθεί η συκοφαντία. Έτοιμοι είναι οι άλλοι, στημένη την έχουν να ρίξουν το δηλητήριο, να πάρουν το κεφάλι που ξεχώρισε, ν'αφήσουν αισχρά υπονοούμενα. Για το φθονερό ζωντόβολο η συκοφαντία είναι ακατανίκητη έξη - προσφέρει μια αυταπάτη μεγάλης ανακούφισης, καθώς του δίνει την ψευδαίσθηση ότι έτσι εξισώνεται με αυτόν που βρίζει: "ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός" (Κίρκεγκορ). Κατά κανόνα οι βλάκες και οι ελλειμματικοί λυσσάνε και βγάζουν αφρούς, ιδίως γι αυτό που τραβάνε προσωπικό ζόρι, που τρώει τα δικά τους σωθικά: ο πολιτικός θάβει τον πολιτικό, ο συγγραφέας κακολογεί τον συγγραφέα, ο πρώην εραστής τον νυν και οι εξ επαγγέλματος παντογνώστες δημοσιογράφοι δεν αφήνουν κανέναν ακουσκουσούρευτο. Πίσω από κάθε δηλητηριώδη επίθεση και αισχρό υπονοούμενο κραυγάζει το πληγωμένο εγώ του ανεπαρκούς ηλίθιου: "Μπορώ να συγχωρήσω τα πάντα, εκτός από το να είσαι αυτό που είσαι. Εκτός από το να μην είμαι αυτό που είσαι εσύ" (Σέλερ)


Κύριε Χαριτόπουλε, τα σέβη μου....

41 σχόλια:

Unknown είπε...

Για να του ρίξω μια ματιά....
Καλημέρα κ φιλάκια Μαράκι μου!

Lila Xagorari είπε...

Το έχω διαβάσει το βιβλίο και μπορώ να πω οτι το έχω αποστηθίσει κιόλας! Όταν βλέπω κάποιον, κάπως, ψάχνω να βρω σε ποιά κατηγορία του Χαριτόπουλου εντάσσεται!Καλή εβδομάδα!

Dimitra Andritsiou είπε...

Καλημέρα και καλή βδομάδα Μαράκι! Πολύ ωραία πρόταση. Το είχα δει στο βιβλιοπωλείο κι αναρωτιόμουνα τι να λέει! Τελικά θα το πάρω!
Φιλάκια

fotini είπε...

ναι το εχω διαβασει και θα συμφωνισω απολυτα μαζι σου.λεει τοσα πολλα σε τοσο λιγες σελιδες.καλημερα και καλη βδομαδα.

neni είπε...

Mαράκι καλημέρα..καλό ακούγεται αλλά εγώ περιμένω με αγωνία το δικό σου...:p
Θέλω να τα κάνω τέσσερα.

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλημέρα Μαρία μου!Πόσες αλήθειες λέει ο άνθρωπος και πόσο σοφότεροι θα γίνουμε αν τις εμπεδώσουμε.Να σημειώσουμε ότι ο Δ. Χαριτόπουλος ήταν σύντροφος της αξέχαστης Μαλβίνας Κάραλη.

αντωνης είπε...

Πολυ καλο βιβλιο, γενικα μου αρεσει ο Χαριτοπουλος.

Καλη σου μερα Μαρια, καλη βδομαδα!
:)

Aristodimos είπε...

Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία, ούτε στη λαϊκή. Ή το'χεις, ή σου λείπει και αυτό κανείς δε μπορεί να τ'αλλάξει...

Τοσο απλή μα και συνάμα τόσο δυνατή αλήθεια !!!!

Καλή εβδομάδα Μαρία μου

Φιλάκια

Αρης

Side21 είπε...

Στην ανθρώπινη βλακεία
δεν υπάρχουν όρια ...
όπως θά 'λεγε κι ο Αϊνστάϊν !!!
Δυστυχώς η ευφυία όπως κι άλλες χάρες
δίνονται στον άνθρωπο στη γέννησή του.
Το ζητούμενο είναι να καλλιεργεί καθένας
το όποιο μυαλό έχει ανεβαίνοντας κάποια σκαλιά στη γνώση.
Αλλίμονο στους ευφυείς που αρκούνται
στο χάρισμά τους και δεν πρόσπαθούν να βελτιωθούν ...
Αλάνθαστη μέθοδος είναι το συνεχές διάβασμα.
Καλή βδομάδα

VAD είπε...

Χωράει μέσα σε εκατο μόνο σελίδες η ανάλυση της βλακείας;:)

dhmhtra είπε...

Μαρία καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Δεν το ξέρω το βιβλίο θα φροντίσω όμως να το παραγκείλλω με την πρώτη ευκαιρία.
Φιλιά

George είπε...

δεν το ξέρω αλλά μου κίνησαν το ενδιαφέρον τα αποσπάσματα που έβαλες. Θα ψάξω να το βρω.
Μια καλημέρα.

Asteri (Maria) είπε...

Μάλλον πρέπει αν το αγοράσω να το διαβάσω κι εγώ ........ να μπορώ να τους κατατάσσω σε ομάδες χεχεχε
Καλή εβδομάδα να έχουμε

Dennis Kontarinis είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφετε αγαπητή κ. Τζιρίτα αλλά κι΄ακόμη πιό ενδιαφέροντα όσα από το βιβλίο αποσπασματικά παρουσιάζετε.
Ειλικρινά μου κέντρισε πάρα πολύ το ενδιαφέρον και θα φροντίσω να δω πως μπορώ να το προμηθευτώ εδώ στην ξενητιά.
Νάστε καλά
Ντένης

Eleni Tsamadou είπε...

Φαντάζομαι, Mαρία, ότι θα έχεις διαβάσει και το κλασσικό πια, "Ιδού ο άνθρωπος" του Λασκαράτου, πάντα επίκαιρο και καυστικό. Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και το βιβλιαράκι του Ευάγγελου Λεμπέση " Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών" (εκδόσεις ΓΝΩΣΗ)που αν και γραμμένο στην καθαρεύουσα δεν παύει να διαβάζεται με απόλαυση.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Yianna είπε...

Καλό βράδυ φιλενάδα. Εγώ πάντως πρώτη φορά ακούω για τον κύριο Χαριτόπουλο...θα ψαξω όμως να βρω το βιβλίο και να του ρίξω ένα βλέφαρο! Καλή βδομάδα σε όλους μας!!!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Εγχειρίδιο Βλακείας....
Χμ,μετριέται άραγε; Καταγράφετε;

Artanis είπε...

Μαρία μου, ωραίες οι ατάκες του βιβλίου, και σίγουρα θα βγάλουν πολύ γέλιο αλλά
φίλε zeidoron, εκτός από σύντροφος της Μαλβίνας, την καταχέριζε κιόλας...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μαράκι με ξεσήκωσες και θα ψάξω να το βρω να το αγοράσω!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Μαρια! Με λενε Χριστινα!
Εκανα μια βολτα στο μπλογκ σου και ομολογω οτι το βρηκα πολυ ενδιαφερον!
Εχουμε αλλωστε και κατι κοινο: την αγαπη μας για τα καλα βιβλια!

Διαβασα το "Ματια μου", μου αρεσε πολυ! Καποια στιγμη θα ηθελα να διαβασω και το πρωτο σου βιβλιο, που απο το στορι πιστευω πως θα μου αρεσει ακομα περισσοτερο.

Καλως σε βρηκα λοιπον και ελπιζω να τα λεμε!

Maria B. είπε...

χαχαχααχα!! μπραβο Μαρακι για την πρόταση, θα είναι απο τα πρώτα βιβλία που θα πάρω, να είσαι καλά με εκανες και γέλασα με τα αποσπασματα, ιδιαίτερα με τον γελοίο, είναι ιδιος ο διευθυντής μας !!!! χιχιχιχιχι!!

Matriga είπε...

Μαρία μου τι κάνεις; Ευχαριστούμε για την πρόταση. Να περνάς όμορφα :))

maria είπε...

σπεύδω αμέσως στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο!!! είμαι πολύ φανατική σε τέτοιου είδους βιβλία τελευταία!
ευτυχώς που υπάρχουν κ έξυπνοι άνθρωποι... χα χα χα.
τα φιλιά μου!

marianaonice είπε...

Πολύ ωραία παρουσίαση Μαρία μου!
Με την πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσω να το διαβάσω...
Καλό ξημέρωμα!
:)

Maria Tzirita είπε...

Μια γλυκιά καλημέρα σε όλους σας! Απολογούμαι γι άλλη μια φορά που δεν προλαβαίνω να απαντήσω ξεχωριστά στα σχόλιά σας, αλλά έχει πέσει φόρτος εργασίας τις τελευταίες μέρες και είμαι λίγο πιεσμένη.
Σχετικά με το βιβλίο, χάρηκα που σας άρσε η πρόστασή μου κι ειλικρινά ελπίζω να το διαβάσετε, έχει να σας δώσει πάρα πολλά. Δεν είναι χιουμοριστικό βιβλίο, μπορεί να προκαλεί χαμόγελο σε κάποιες γραμμές του, αλλά είναι το πικρό χαμόγελο της συνειδητοποίησης της ανθρώπινης βλακείας που μας περιβάλει...
Να είστε όλοι καλά, θα προσπαθήσω να περάσω από τα μπλογκόσπιτά σας το συντομότερα! Τα φιλιά και την αγάπη μου!

akrat είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Μαρία με έπεισες θα πάω να το αγοράσω...
και δεν αστειεύομαι

Matriga είπε...

Καλημέρα Μαράκι!
Καλή δουλειά :)

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

ωραία πρόταση Μαρία μου. Θα το πάρω αύριο κιόλας. Περιμένω όμως και το καινούργιο το δικό σου. Μην ξεχνιώμαστε...

thumbelina είπε...

Καλησπέρα Μαρία. Το βιβλίο φαίνεται πολύ καλό και με τη πρώτη ευκαιρία θα το αγοράσω. Ο Χαριτόπουλος ήταν σύζυγος της Μαλβίνας Κάραλη? Γιατί έτσι νομίζω. Εσύ ποιά βιβλία έχεις γράψει? Καλό βράδυ να 'χεις.

p.s Δε φαίνεσαι για 42!

Μπλακσαντ είπε...

το χα δει και μου χε κινησει την περιεργεια αλλα δεν εκανα τον κοπο να το διαβασω ακομη

Γιώτα Φώτου είπε...

Πάντα ενημερωμένη Μαρία. Μπράβο σου.

Maria Tzirita είπε...

Ακρατ, Ματρίγκα, Κλωστούλα, θα το χαρείτε το βιβλίο, είναι σίγουρο!
Καλημέρες!

Maria Tzirita είπε...

Thumbelina, Blacksand, σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας! Το ββλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Τα δικά μου βιβλία Thumbelina είναι αυτά τα δύο που βλέπεις εδώ δεξιά, Το παιδί της αγάπης και το Μάτια μου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Σ'ευχαριστώ και για το κοπλιμέντο περί ηλικίας! Να'σαι καλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιώτα μου καλημέρα σου! Όσο μπορώ διαβάζω, μακάρι να διάβαζα κι άλλα τόσα αν είχα περισσότερο χρόνο! Σε φιλώ!

Michalis Mina είπε...

Την καλημέρα μου από την ηλιόλουστη Λευκωσία

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Μιχάλη, από την επίσης ηλιόλουστη Αθήνα!

Aνεμος είπε...

Η βλακεία είναι ανίατη. και αήτητη όπως ειχε πεί ο ΑΛΒΕΡΤ
ενδιαφερον βιβλιο

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Γειά σου, Μαρία!!Καλός συγγραφέας ο Χαριτόπουλος. Μ' είχε προκαλέσει ο τίτλος του βιβλίου (πολύ ευρηματικός όντως), το αγόρασα και το διάβασα όπως κι εσύ σε μια μέρα.
Καλό βράδυ!!

βασίλης είπε...

Γεια σου Μαρία! Εξυπνο το βρίσκω κι εγώ!

kiki είπε...

Μου έχει πει μια φίλη μου τα καλύτερα λόγια γι' αυτό. Ακόμα δεν κατάφερα να το διαβάσω...